Προβληματική ή "κουταβίσια" συμπεριφορά?

mairoula

Well-Known Member
19 Απριλίου 2011
438
32
33
Zografou, Greece
Καλησπέρα σε όλους!
Λοιπόν το πρόβλημα που έχω με τον μικρό είναι ότι δεν είναι δυνατόν να παίξει με άλλα σκυλάκια... Είναι πολύ τρυφερός και χαδιάρης με τους ανθρώπους και ειδικά με τα παιδάκια! Όταν όμως συναντάμε άλλα σκυλάκια στη βόλτα, γίνεται πολύ επιθετικός... Γρυλίζει και προσπαθεί να επιτεθεί! Τουλάχιστον αυτό αντιλαμβάνομαι εγώ! Οι άλλοι ιδιοκτήτες μου λένε "Άστον να πλησιάσει, απλά είναι κουτάβι και δεν ξέρει να συμπεριφέρεται!" Όταν όμως τον αφήνω, ορμάει, εκνευρίζεται και ο άλλος σκύλος και τσακώνονται!
Τι κάνω σε αυτή την περίπτωση? Είναι όντως πρόβλημα ή έτσι κάνουν τα κουτάβια?
Ευχαριστώ!

fifi

Well-Known Member
7 Απριλίου 2011
354
0
Λάρισα
Εμείς χθες βγήκαμε βόλτα με ένα άλλο μαλτέζ 7 μηνών και τον δάγκωνε,του γάβγιζε και δεν τον άφηνε σε ησυχία!
Και το αποκορύφωμα ήταν που ανέβηκε από πίσω του και έκανε την γνωστή κίνηση που κάνουν τα αρσενικά!
Ελπίζω mairoula οι εμπειρότεροι να λύσουν και τις δικές μου απορίες!

fifi

Well-Known Member
7 Απριλίου 2011
354
0
Λάρισα
superman,αν ρωτάς εμένα,δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα σκυλόπαρκο εδώ κοντά και δεν έχουμε συναντήσει κανέναν μεγάλο σκύλο για να δω της αντιδράσεις της!
Εκτός από 2 περιπτώσεις όπου δεν είχαμε επαφή με το άλλο σκυλι!
Χθες που πήγαμε στον κτηνίατρο ήρθε μετα από εμάς ένα πιτ μπουλ και η δικιά μου της γάβγιζε συνέχεια!
Το πιτ ήταν σε θέση κάτσε μπροστά από το αφεντικό της και δεν έδινε καθόλου σημασία στα γαβγίσματα!
Και εκεί που είμασταν για καφέ,πήγε να την πλησιάσει ένα chow chow 8 μηνών και άρχισε να κλαίει (σαν να χτύπησε ) και να θέλει να ανεβεί στην αγκαλιά μου!

mairoula

Well-Known Member
19 Απριλίου 2011
438
32
33
Zografou, Greece
Εμείς τα μόνα μεγαλόσωμα που έχουμε συναντήσει, είναι ενήλικα... Στην αρχή κάνει "τα δικά του" και αυτά αδιαφορούν... 2 φορές όμως που ο Rocky συνέχισε να τους κολλάει, εκνευρίστηκαν και του γάβγισαν απειλητικά, οπότε ο μικρός ήρθε να τον πάρω αγκαλιά κλαψουρίζοντας!

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Είσαι σε θέση να προσδιορίσεις εσύ το μέτρο του εκνευρισμού του άλλου σκύλου?
Ή από το άγχος σου εκείνη την ώρα δεν τον αφήνεις εν τέλει να τον διορθώσει ο άλλος σκύλος?

Ας σου φέρω ένα παράδειγμα, είμαι αυτόπτης μάρτυρας καθημερινά που ενώ έρχονται να γνωρίσουν τον σκύλο μου όταν το 3-4-5μηνο κάνει σαν τρελό ή πηδάει πάνω του ή μπλέκεται στα πόδια του ή ή ή ή, θα διορθωθεί από τον δικό μου τον σκύλο, θα διορθωθεί ή με ένα γάβγισμα ή θα προσπαθήσει να το αποφύγει σπρώχνοντάς το με το σώμα του ενώ το άλλο πηδάει επάνω του ή ενώ θα έχει πέσει τ'ανάσκελα το κουτάβι θα το πατήσει με την μουσούδα του στην κοιλιά και θα γαβγίσει και κάπου εκεί θα ηρεμήσει και το κουτάβι και θα υπάρξει μια στιγμή ηρεμίας μετά το κουτάβι έχει πάριε το μήνυμα ήδη και θα παίξει ήρεμα, αν συνεχίσει σαν παλαβό ξανά θα διορθωθεί με τον ίδιο τρόπο...Πολλές φορές όμως ο άλλος ιδιοκτήτης θα καταλάβει ότι δεν θα μαλώσουν τα σκυλιά και άλλοτε επειδή βλέπει και έχει προκατάληψη και ανησυχία ότι το κουτάβι του θα δαγκωθεί και δεν ξέρει το μέτρο του "διορθώνω" τραβά το κουτάβι του και φεύγουν μη ολοκληρώνοντας έτσι την κοινωνικοποιήση και δίνοντας στο κουτάβι του την απορία του τι έγινε τώρα και έτσι κάθε επόμενη φορά μπορεί να είναι σαν την δική σου που περιγράφεις τώρα!

Μήπως ΔΕΝ πάνε να μαλώσουν αλλά ο άλλος ο σκύλος τον διορθώνει και εσύ διακόπτεις την διαδικασία?

mairoula

Well-Known Member
19 Απριλίου 2011
438
32
33
Zografou, Greece
Στέλιο δεν ξέρω αν μπορώ να προσδιορίσω το μέτρο του εκνευρισμού του άλλου σκύλου, αλλά όταν τον βλέπω αδιάφορο, το δικό μου να συνεχίζει να τον τσιγκλάει και ξαφνικά να αρχίζει κι ο άλλος τα γρυλίσματα τις επιθέσεις κτλ τι να υποθέσω? Όταν βλέπω 2 σκυλιά να γαβγίζουν σαν τρελά και να ορμάνε το ένα στο άλλο, προσωπικά καταλαβαίνω ότι τσακώνονται. Να τονίσω ότι δεν έχω εμπειρία με τα σκυλιά, αυτά που βλέπω περιγράφω.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Χμμ σου απάντησα με γνώμονα αυτά που είπες και με τα λεγόμενα του άλλου ιδιοκτήτη που σου είπε ότι να τον αφήσεις να γνωριστούν ότι είναι κουτάβι και δεν ξέρει να συμπεριφέρεται επειδή είναι κουτάβι!

Φυσικά και δεν σου λέω ότι ο άλλος ο σκύλος μπορεί να ήταν σωστός!Μπορεί να ήταν όντως ακατάλληλος για κοινωνικοποιήση αλλά ήθελα να σε κάνω να σκεφτείς το αίσθημα που αναπτύσσεται νομίζοντας ότι μια διόρθωση από έναν άλλο σκύλο το κάνει να φαίνεται σαν επίθεση και τσακωμός!

Πρέπει να παρατηρείς τον άλλον σκύλο πως συμπεριφέρεται, πως χειρίζεται τον δικό σου σκύλο!
Μια πρώτη εικόνα μπορείς να πάρεις με το που μυριστούν, την στάση σώματος του άλλου σκύλου και το πως στέκεται...
Ένας σωστά κοινωνικοποιημένος σκύλος θα αδιαφορήσει στην παρουσία κουταβιού καθώς έρχεται, θα το υποδεχθεί χωρίς να κάνει τίποτα και θα περιμένει απορώντας τι είναι αυτό το "σκατό" που τρέχει ανάμεσα από τα πόδια και χοροπηδάει!Πολλοί σκύλοι θα κάνουν και την γνωστή "υπόκλιση" για να παίξουν με το που δουν το κουτάβι να έρχεται χοροπηδώντας!

mairoula

Well-Known Member
19 Απριλίου 2011
438
32
33
Zografou, Greece
Ναι μου λένε να τον αφήσω αλλά όπως είπα, όταν το κάνω αγριεύουν τα πράγματα... Και βλέπω και τον άλλο ιδιοκτήτη να γίνεται πιο επιφυλακτικός... Τώρα αν ο άλλος σκύλος είναι "σωστός" ή όχι φυσικά δεν τον γνωρίζω αλλά δε γίνεται κάθε φορά να πέφτουμε σε "ανισόρροπους" :p γι'αυτό με προβληματίζει η συμπεριφορά του δικού μου... Όσο γι'αυτό που είπες με το να μυριστούν, ο Rocky το κάνει στην αρχή μόνο με τα θηλυκά, με τα αρσενικά περνάει αμέσως στην επίθεση (γρύλισμα κτλ). Είναι φυσιολογικό αυτό?

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Όχι δεν είναι φυσιολογικό αυτό που κάνει!Θα έπρεπε να πλησιάζει με ενθουσιασμό και περιέργεια!
Είναι επιφυλακτικός γι'αυτό που μπορεί να ακολουθήσει και έτσι το βγάζει σε γρύλισμα!

Αν ο άλλος σκύλος είναι σωστά κοινωνικοποιημένος θα το χειριστεί πολύ ωραία άσχετα αν γρυλίζει ο δικός σου, άσχετα αν τον δαγκώνει ο δικός σου!

Το έχω γράψει πάρα πολλές φορές ότι, ένας σωστά κοινωνικοποιημένος σκύλος που σέβεται το εαυτό του ποτέ δεν θα επιτεθεί σε κουτάβι ότι και αν του κάνει!

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
mairoula τι ηλικία έχει το κουτάβι σου?

Γενικώς έχε στο μυαλό σου ότι τα σκυλιά επικοινωνούν με τρόπους που πολλές φορές μπορεί να μας φαίνονται άγαρμποι αλλά γι'αυτά είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού. Γαβγίζουν, μουγκρίζουν, γρυλίζουν, καβαλάνε, σκουντιούνται, γίνονται κουβάρι, παλεύουν... Όλα αυτά ανάλογα με το πώς γίνονται και ανάμεσα σε τι σκυλιά γίνονται, μπορεί να είναι από εντελώς νορμάλ έως επικίνδυνα.

Προσπάθησε να βρεις ισορροπημένα ενήλικα ή κουτάβια για κοινωνικοποίηση. Ακόμα καλύτερα πήγαινε σε κάποιον εκπαιδευτή με puppy classes ή ομαδικά μαθήματα. Εκεί θα μπορέσει ο σκύλος σου να κοινωνικοποιηθεί και κυρίως εσύ να μάθεις να διαβάζεις καλύτερα τον δικό σου και τους άλλους σκύλους.

mairoula

Well-Known Member
19 Απριλίου 2011
438
32
33
Zografou, Greece
Χμμμ τι να πω τότε... Ή όντως πέφτουμε σε "ανισόρροπα" ή κάπου κάνουμε λάθος οι ιδιοκτήτες... Καταλαβαίνεις, φοβάμαι κι εγώ μήπως κάνει καμιά ζημιά ο δικός μου στο άλλο και έχουμε ντράβαλα... Και λογικά ο άλλος σκυλογονιός φοβάται για το δικό του... Τι να πω... Καμιά πρόταση? Δεν μπορώ να πω στον άλλον "Άστα να χαζομαλώσουν για να κοινωνικοποιηθεί ο δικός μου" ούτε να εγγυηθώ ότι ο μικρός δε θα κάνει καμιά βλακεία και θα τρέχουμε...

@Xotikouli είναι 5 μηνών όπως λέει και η υπογραφή μου :)
Όσο για την εκπαίδευση, είμαι φοιτήτρια και δυστυχώς δεν παίζει πολύ χρήμα...

giannnis

Well-Known Member
30 Μαρτίου 2011
242
0
Συμφωνω με τον Στελιο -κι εγω σε αυτα εστιασα.
Καταρχας ειναι λαθος να παιρνετε το κουταβι στα χερια οταν βλεπει τα δυσκολα.Ετσι κανει την εκ του ασφαλους μανουρα και στο τελος νιωθει και νικητης ή τουλαχιστον οχι ηττημενος.Ο φοβος ειναι καθοριστικος στην διαμορφωση συμπεριφορας και οποιδηποτε "ανωμαλια" στην αισθηση του (φοβου) εχει ασχημες συνεπειες.
Η φραση "αμα δεν την παθει(ς) πως θα μαθει(ς);" ανταποκρινεται καλυτερα στα σκυλια -μιας και για εμας δεν ειναι παντα απαραιτητο.
Ενα καλα κοινωνικοποιημενο αρσενικο και κατα προτιμηση (αρχικα) μεγαλοσωμο θα μπορουσε να διορθωσει τον τσαμπουκαλη.Αστον να φαει και μερικες δεν παθαινει τιποτα!
Αν μπορουσες να βρεις ενα τετοιο σκυλο καποιου γνωστου σου, να τα "αφηνατε" για αρκετες ωρες να παιξουν (με επιβλεψη) και να το επαναλαμβανατε αρκετες φορες την εβδομαδα ακομα καλυτερα.

Last edited:

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97