Προβλήματα συμπεριφοράς

MariosVN

Active Member
14 Μαρτίου 2013
32
0
Καλησπέρα σας
Συγγενικό μου πρόσωπο,βρήκε πρόσφατα μια σκυλίτσα στο δρόμο και αποφάσισε να την κρατήσει αλλά επειδή δεν τα πάει καλά με την τεχνολογία και αντιμετωπίζει προβλήματα μαζί της γράφω εγώ για λογαριασμό του.Δυστυχώς έχει πέσει πολύ διάβασμα αυτές τις μέρες και δεν έχω πολύ χρόνο στη διάθεση μου.Οπότε να με συγχωρέσετε για το λίγο μπερδεμένο ποστ διότι το γράφω βιαστικά.
Η σκυλίτσα ονόματι Τσίτα βρέθηκε πριν από έναν μήνα από το θείο μου στο χωριό.Την χρησιμοποιούσαν βοσκοί στην περιοχή για να φυλάει τα πρόβατα αλλά επειδή δεν έκανε ''καλά τη δουλειά της'' την παράτησαν μια μέρα χιλιογδαρμένη και πολύ χτυπημένη κάτω από το αμάξι του.Ο κτηνίατρος την υπολογίζει περίπου 2 χρονών.Όταν ο θείος μου την πρωτοπήρε σπίτι του ήταν ένας άγγελος.Σαν να μην υπήρχε στο σπίτι,δεχόταν χάδια από τους επισκέπτες και τα παιδιά,δεν αγρίευε σε κανέναν και στη βόλτα της στο πάρκο ήταν κυρία.Από την δεύτερη εβδομάδα όμως συγκατοίκησης τους άρχισε ξαφνικά να παρουσιάζει φοβίες και να μην εμπιστεύεται σχεδόν κανένα. Γρίλιζε στον θείο μου όταν πήγαινε να τη χαιδέψει ή να της βάλει φαγητό και μάλιστα δάγκωσε(ευτυχώς όχι σοβαρά) και δύο φορές κάτι μικρά παιδιά που είχαν έρθει στο σπίτι. Λογικά τα παιδιά θα κάνανε καμιά ατσούμπαλη κίνηση και ο σκύλος θα νευρίασε....Στη βόλτα φοβάται πολύ τα ποδήλατα που περνάνε από δίπλα της και με το που τα ακούει βάζει την ουρά στα σκέλια και κρύβεται πίσω από τα πόδια του θείου.Επίσης και με τα σκυλιά έχει γίνει πολύ επιφυλακτική και ούτε που καταδέχεται να τα μυρίσει.Τα βλέπει από μακριά και άντε γεια σας.
Για να το γράψω και συνοπικά στο σπίτι είναι ατίθαση και καχύποπτη με όλους, ενώ στη βόλτα τρομοκρατείται και φοβάται ότι περνάει δίπλα της αλλά ειδικά με τα ποδήλατα.Δεν θέλει να έχει πολλά πολλά με τα σκυλιά και κάθε φορά που συναντάνε σκυλί,αυτή τραβάει το θείο μου με το λουρί να φύγουνε.Πιστεύετε πως πρέπει να απευθυνθεί σε εκπαιδευτή; Πως θα την κάνουμε να είναι πιο φιλική και να χαίρεται την επαφή της με άλλους σκύλους;
Βάζω και δύο φωτογραφίες της.
DSC_0121.jpg
DSC_0102-1.jpg

Michalis-Maya

Well-Known Member
16 Μαρτίου 2013
940
1.709
48
Νίκαια
Οσο διάβασμα και να ρίξετε δεν θα καταφέρετε πολλά πράγματα. Δεν ξέρετε το ιστορικό και τις προηγούμενες κακιές εμπειρίες του σκυλού, που το οδηγούν σε αυτές τις συμπεριφορές και χρειάζεται επαγγελματική αντιμετώπιση. Ο εκπαιδευτής είναι μονόδρομος. Εύχομαι να είναι ευτυχισμένο και υγιές.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Μάριε, θα πρέπει να δώσετε χρόνο στην σκυλίτσα, να κατανοήσει, αυτές τις αλλαγές στην ζωή της. Ενα ιδιαίτερα κακοποιημένο σκυλί, θέλει πολύ χρόνο, να αρχίσει πάλι να εμπιστεύεται. Δεν γίνεται μέσα σε ένα μήνα, και όταν μάλιστα βομβαρδίζεται καθημερινά, από ολοκαίνουργιες, τρομακτικές στα μάτια της εμπειρίες, είτε αυτές λέγονται παιδιά, είτε ποδήλατα.

Θεωρώ, ότι κάνατε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, για να επιβεβαιώσετε την υγεία της.
Αν δεν συντρέχει ιατρικός λόγος, θα πρέπει να την αφήσετε ήσυχη για λίγο καιρό. Ο θείος, έχει δικά του παιδιά; Τι ηλικίας; Που την έχει και μένει αυτή την στιγμή; Μαζί τους ή έξω σε καμμιά αυλή ολομόναχη; Θα πρέπει να μπει σε φουλ πρόγραμμα εξοικείωσης με τις οικειακές συνθήκες, στις οποίες δεν ήταν μαθημένη. Πως να ξέρει, πως να φερθεί; Μην την υποβάλλεται, σε όλα τα ερεθίσματα συγχρόνως. Σιγά-σιγά. Να μάθει πρώτα τους κανόνες του σπιτιού της και μετά τους εξωτερικούς. Με υπομονή και ήπιο τρόπο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φοβικό σκυλί. Δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλα μονομιάς.

Μπράβο στον θείο, που της δίνει την ευκαιρία για μια αξιοπρεπή ζωή. Είναι πολύ νεαρό το σκυλί και σίγουρα, θα βελτιωθεί. Θέλει όμως, μικρά-προσεκτικά βήματα. Οχι τεράστια άλματα.

Είναι στειρωμένη;

MariosVN

Active Member
14 Μαρτίου 2013
32
0
Michalis-Maya και mareco ευχαριστώ πολύ για τις γρήγορες απαντήσεις σας.
Ναι mareco έχεις όντως δίκιο ότι θέλει τον χρόνο της να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες ζωής της και πιστεύω ότι έχουμε πολύ δρόμο μποστά μας.Η σκυλίτσα ζει μέσα στο σπίτι,σε διαμέρισμα συγκεκριμένα με τον θείο μου και τη γυναίκα του.Παιδιά έχει αλλά είναι φοιτητές οπότε δεν μας απασχολούν.Εννοείται έχει κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις αιματολογικές κτλπ ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα πρόκειται και να τη στειρώσουν.Πάντως όλοι έχουν την όρεξη να αφιερώσουν τον απαραίτητο χρόνο για το σκύλο ώστε να μπει στο σωστό δρόμο.Όταν τελειώσω και εγώ με διαβάσματα και ιστορίες σκοπεύω να ασχοληθώ πολύ μαζί της :)

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Αρα, οι συνθήκες καταρχάς, είναι ευνοικές. Καλό είναι αυτό.

Πες τους να αφήσουν στην άκρη ακόμη, τα δύσκολα μαθήματα και να πάνε σιγά-σιγά από την αρχή, με τα εύκολα. Μην την πιέζουν. Πάντα σε ένα ενήλικο σκυλί είτε αδέσποτο, είτε όχι, που μπαίνει σε ένα νέο σπίτι, λέμε...δώστε του χρόνο. Επρεπε αυτόν τον πρώτο μήνα, να της φέρονται, σαν να μην υπάρχει μέσα στο σπίτι. Να μάθει κανόνες βέβαια, από την πρώτη κιόλας μέρα, αλλά τους βασικούς μόνο. Ποιά είναι η θέση της, που επιτρέπεται να τριγυρίζει μέσα στο σπίτι και που όχι, πότε και τι πρέπει να τρώει, πότε και που να κάνει τις ανάγκες της. Και μέχρι εκεί. Ούτε πολλά λόγια, ούτε πολλά χάδια, ούτε τίποτα. Σαν να μην υπάρχει. Και να την αφήσουν να τους πλησιάσει εκείνη. Οι βόλτες της να μην περιλαμβάνουν τόσα πολλά "τρομακτικά" ερεθίσματα. Ισως το κολλάρο και το λουρί, από μόνα τους, να είναι too much. Ηρεμες βόλτες λοιπόν, με τον θείο, με την θεία και με τους δύο, όπως θέλουν. Αλλά ίσα και μόνο για να τους συνηθίσει. Δεν χρειάζονται καταρχάς, ούτε σκυλοπαρέες, ούτε παιδοπαρέες. Για την ακρίβεια, όχι απλώς δεν χρειάζονται...καλό είναι να αποφεύγονται. Ολα στην ώρα τους.

Michalis-Maya

Well-Known Member
16 Μαρτίου 2013
940
1.709
48
Νίκαια
Συμφωνώ με τη Mareco, αλλά θα επιμείνω στο να απευθυνθείτε σε επαγγελματία, αν υπάρχει οικονομική δυνατότητα και ειδικά αν ο θείος είναι αρχάριος. Μιλάμε για ένα σκυλί κακοζωισμένο, που έχει χάσει τη κρίσιμη περίοδο της κοινωνικοποίησης. Αν τελικά ασχοληθείτε μόνοι σας εξοπλιστείτε με υπομονή και μπόλικες λιχουδιές στην αρχή. Σε καμία περίπτωση μην ενισχύσετε τις φοβίες του, με γλυκόλογα και χάδια για να το ηρεμήσετε και επιβραβεύστε το όταν μένει ήρεμο, πχ όταν είναι κοντά σε άλλο σκυλί ή περνάει ποδήλατο. Πρέπει να συνδυάσει τα πράγματα που το αναστατώνουν με κάτι καλό. Χάδια, γλυκόλογα, λιχουδιές όταν δείχνει τη σωστή συμπεριφορά. Καλή επιτυχία.

MariosVN

Active Member
14 Μαρτίου 2013
32
0
Αρχάριος ο θείος,αρχάρια η θεία, όλοι αρχάριοι είμαστε:p...αλλά θα βάλουμε τα δυνατά μας.Οι συμβουλές σας μου φαίνονται πολύ χρήσιμες.Δυστυχώς οι καιροί είναι δύσκολοι Μιχάλη και το να συμβουλευτούν εκπαιδευτή το βρίσκω εξαιρετικά δύσκολο.Ειδικά και τώρα που προστέθηκαν τα έξοδα του σκύλου.Σε περίπτωση ανάγκης όμως θα μιλήσουμε με κάποιον εκπαιδευτή.Θα ενημερώσω όταν μπορέσω για την εξέλιξη της συμπεριφοράς της.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.249
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul