Ποιος έχει την ευθύνη;

genie

Well-Known Member
20 Μαϊου 2016
902
694
52
Αντιμετωπίζω το εξής σκηνικό, όλο και πιο συχνά λόγω καλού καιρου:
Υπάρχει στη γειτονιά ένα μικρό πάρκο όπου μαζεύονται το απόγευμα πολλά παιδιά, και κάποιοι γονείς βγάζουν βόλτα και το σκυλί, σχεδόν πάντα με λουρί και χωρίς προβλήματα.
Κάποιος άνθρωπος στην περιοχή (ξέρω το σπίτι, όχι τον ιδιοτκήτη) έχει από οσο καταλαβαίνω παραχωρήσει ένα διαμέρισμα (μιλάμε για πελώριο σπίτι) σε μία οικογένεια με ένα παιδί, όπου η μητέρα εκτελεί χρέη οικιακής βοηθού και νομίζω και babysitter). Συχνά πυκνά πλέον βλέπω την κόρη της οικιακής βοηθού, ετών 10, να βγάζει βόλτα ένα τεράστειο λυκόσκυλο. Το σκυλί είναι πιο μεγάλο από το παιδί. Λόγω της δουλειάς της μαμάς, μου φαίνεται απίθανο ο εργοδότης να έχει δεχτεί και κατοικίδιο, οπότε θα στοιχημάτιζα ότι το σκυλί είναι του αφεντικού και έχει αγγαρέψει το παιδί να το βγάζει βόλτα.
Το παιδί δεν μπορεί προφανώς να κουμαντάρει το σκύλο, ο οποίος είναι απειλή και για τα σκυλιά και για τους ανθρώπους. Χτες, και ενώ ήταν δεμένος και τον κρατούσε το παιδί, επιχείρησε να ορμήσει στο γιο μου που κυνηγούσε μια μπάλα, με αποτέλεσμα να του αφήσει μελανιά. Από οσο είδα, ήταν απο παιχνίδι, δεν δείχνει επιθετικός, και την μελανιά την κατάλαβα σήμερα το πρωί. Δεν είναι κάτι σοβαρό και δεν θα το έκανα θέμα αν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, αλλα όπως πάνε τα πράγματα, δεν θέλει πολύ να γίνει το κακό.
Δεδομένου ότι μιλάμε για τεράστειο σπίτι, υπηρετικό προσωπικο κλπ, δεν είναι ο ιδιοκτήτης τύπος που κυκλοφορεί έξω ή που έχει φιλίες με τον κόσμο της περιοχής, ούτε καν ξέρω ποιος είνα. Οπότε να του μιλήσω στο φιλικό δεν παίζει.
Πάω στην αστυνομία; Κινουμαι εναντίον του ιδίου; Εναντίον των γονιών του παιδιού (που δεν μου φταίνε σε τίποτα); Ξέρει κανείς ποιος έχει την ευθύνη;

vasilis_mike

Well-Known Member
19 Φεβρουαρίου 2016
1.681
3.903
ΑΘΗΝΑ
Διάβαζα τον νόμο πρόσφατα.
Ευθύνη έχει σίγουρα ο ιδιοκτήτης του σκύλου. Αυτός δηλ. στον οποίο το όνομα είναι καταχωρημένο το σκυλί όταν έχει τσιπαριστεί. (αν δεν έχει, τότε ο ιδιοκτήτης αναγνωρίζεται σύμφωνα με μαρτυρίες, όπου πέφτει και το πρόστιμο για μη καταχώρησει του ζώου)

kostillos

Well-Known Member
26 Μαϊου 2015
544
515
58
ΑΘΗΝΑ-ΓΛΥΦΑΔΑ
Πιάνεις το παιδί που κυκλοφορεί το σκυλί και του λες, ευγενικά (!!!), ότι θέλεις να μιλήσεις με τη μαμά ή τον μπαμπά του! Όταν λοιπόν το παιδί θα επιστρέψει σπίτι θα πας κι εσύ μαζί του και θα μιλήσεις με κάποιον μεγάλο εξηγώντας το γιατι και το διότι .

sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
(Έχω την εντύπωση ότι ο νόμος για τα κατοικίδια αναφέρεται στον ιδιοκτήτη ή/και τον συνοδό του σκύλου όσον αφορά στις υποχρεώσεις κατά τη βόλτα. Φαντάζομαι ότι ο τελικός υπεύθυνος είναι ο ιδιοκτήτης του σκύλου, και πιθανόν εννοεί κάτι του τύπου αν έχεις λυτό το σκυλί σε δημόσιο χώρο και θελήσει κάποιος να σου κόψει πρόστιμο επιτόπου, δε μπορείς να ισχυριστείς ότι εσύ απλά το βγάζεις βόλτα και το ζώο ανήκει σε άλλον και να γλυτώσεις το πρόστιμο. Δεν ξέρω τι ευθύνες / σε ποιες περιπτώσεις είναι υπόλογος και ο ιδιοκτήτης αν είναι απών, μάλλον είναι ερώτηση για δικηγόρο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως υποθέτω ότι ο νόμος δε θα καταλόγιζε ευθύνη σε δεκάχρονο ανήλικο, οπότε να κινηθείς εναντίον του παιδιού είναι άτοπο απ' όλες τις απόψεις, όπως λες κι εσύ.)

Στη θέση σου, πριν φτάσω σε αστυνομίες κλπ θα ξεκινούσα μιλώντας με τον ιδιοκτήτη του σκύλου. Καταλαβαίνω ότι δεν έχετε κοινούς γνωστούς, αλλά ξεκίνα χτυπώντας το κουδούνι τους και προσπάθησε να βρεις τον ιδιοκτήτη όποιος κι αν είναι (μπορεί το σκυλί να ανήκει όντως στους γονείς του παιδιού). Απο κει και πέρα ανάλογα τις αντιδράσεις, βλέπεις πως θα κινηθείς.

Last edited:

genie

Well-Known Member
20 Μαϊου 2016
902
694
52
Πιάνεις το παιδί που κυκλοφορεί το σκυλί και του λες, ευγενικά (!!!), ότι θέλεις να μιλήσεις με τη μαμά ή τον μπαμπά του! Όταν λοιπόν το παιδί θα επιστρέψει σπίτι θα πας κι εσύ μαζί του και θα μιλήσεις με κάποιον μεγάλο εξηγώντας το γιατι και το διότι .
Tην μαμα την ξέρω. Αλλα φοβάμαι ότι δεν είναι δική της η απόφαση.

genie

Well-Known Member
20 Μαϊου 2016
902
694
52
Το κουδούνι το έχω χτυπήσει. Δεν ανοίγει κανείς ή βγαίνει ένας νεαρός που ενημερώνει ότι "ο κύριος δεν είναι εδώ"

sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Ρώτα ποιανού είναι ο σκύλος, και άσε το τηλέφωνό σου ζητώντας να επικοινωνήσουν μαζί σου, διότι υπήρξε ένα θέμα με το σκυλί και το παιδί σου. Φαντάζομαι θα ταρακουνήσει αρκετά τον ιδιοκτήτη του σκύλου ώστε να επικοινωνήσει. Αφού γνωρίζεις τη μητέρα του παιδιού, δεν της κάνεις μια ερώτηση ποιανού είναι το ζώο;

• Like
Reactions: mareco

genie

Well-Known Member
20 Μαϊου 2016
902
694
52
Ρώτα ποιανού είναι ο σκύλος, και άσε το τηλέφωνό σου ζητώντας να επικοινωνήσουν μαζί σου, διότι υπήρξε ένα θέμα με το σκυλί και το παιδί σου. Φαντάζομαι θα ταρακουνήσει αρκετά τον ιδιοκτήτη του σκύλου ώστε να επικοινωνήσει. Αφού γνωρίζεις τη μητέρα του παιδιού, δεν της κάνεις μια ερώτηση ποιανού είναι το ζώο;
Tη γνωρίζω οπτικώς, όχι προσωπικά, αλλά έχεις δίκιο, θα μπορούσα να κάνω μια ερώτηση αν την δω στο δρόμο.

sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Δε χάνεις τίποτα να ρωτήσεις και να της εκθέσεις και τον προβληματισμό σου, ότι δηλαδή το παιδί δεν είναι σε θέση να χειριστεί το σκύλο.
Το πιτσιρίκι το βλέπεις καθημερινά με το σκυλί; Μπορεί να υπάρχει και περίπτωση να είναι δική του έμπνευση να βγάζει το σκύλο βόλτα και να μην το έχει πάρει χαμπάρι κάποιος μέχρι στιγμής - η τελοσπάντων σε αντίστοιχη ηλικία το έχω κάνει, μέχρι που κάποιος το σφύριξε στη μάνα μου και ποιος είδε το Θεό...

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.790
20.101
Το πιτσιρίκι το βλέπεις καθημερινά με το σκυλί; Μπορεί να υπάρχει και περίπτωση να είναι δική του έμπνευση να βγάζει το σκύλο βόλτα και να μην το έχει πάρει χαμπάρι κάποιος μέχρι στιγμής - ...
10 ετών κοριτσάκι, να βγαίνει συχνά-πυκνά έξω με το γομάρι, και να μην το έχουν πάρει χαμπάρι; Ε...θα είναι άξιοι σοβαρών καταγγελιών!

... - η τελοσπάντων σε αντίστοιχη ηλικία το έχω κάνει, μέχρι που κάποιος το σφύριξε στη μάνα μου και ποιος είδε το Θεό...
Από μικρό φαινόσουνα :p

• Like
Reactions: sis

sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
10 ετών κοριτσάκι, να βγαίνει συχνά-πυκνά έξω με το γομάρι, και να μην το έχουν πάρει χαμπάρι; Ε...θα είναι άξιοι σοβαρών καταγγελιών!
Ότι έχεις δίκιο, είναι βέβαιο, απλά κάνω φιλότιμες προσπάθειες να πιστέψω πως ένας έχων σώας τας φρένας ενήλικος, δεν επιστεύεται/απαιτεί από ένα πιτσιρίκι να βγάζει βόλτα το σκύλο χωρίς επιτήρηση...

Από μικρό φαινόσουνα :p
Μιλάμε για λαμπρή καριέρα που παρά τις απειλές της κακούργας μάνας συνεχίστηκε με κότες, κατσίκες, αρνιά, χρυσόμυγες, μια γάτα και τον μικρό μου αδερφό (αυτόν τον έβγαζα χωρίς λουρί ελπίζοντας να χαθεί, αλλά φευ!)

genie

Well-Known Member
20 Μαϊου 2016
902
694
52
Δε χάνεις τίποτα να ρωτήσεις και να της εκθέσεις και τον προβληματισμό σου, ότι δηλαδή το παιδί δεν είναι σε θέση να χειριστεί το σκύλο.
Το πιτσιρίκι το βλέπεις καθημερινά με το σκυλί; Μπορεί να υπάρχει και περίπτωση να είναι δική του έμπνευση να βγάζει το σκύλο βόλτα και να μην το έχει πάρει χαμπάρι κάποιος μέχρι στιγμής - η τελοσπάντων σε αντίστοιχη ηλικία το έχω κάνει, μέχρι που κάποιος το σφύριξε στη μάνα μου και ποιος είδε το Θεό...
Tο πιτσιρικι δείχνει παιγμένο. Την ώρα αυτή υπαρχουν παντα παιδιά απο το σχολείο της περιοχής στο πάρκο, όλα σε παρέες και παίζουν και η μικρή παράμερα να τραβάει με τα δύο χέρια τον σκύλο, δεν δείχνει να το κάνει από ευχαρίστηση. Χτες που ο σκύλος πήγε να της φύγει, κόντευε να μείνει από τον πανικό της. Αλλα παρέμεινε στο πάρκο, οπότε υποπτεύομαι ότι έχει συγκεκριμένο χρόνο που πρέπει να κρατήσει το σκύλο έξω. Λόγω του ότι εγώ είχα και παιδιά μαζί και τον δικό μου κούταβο, δεν μπορούσα να την πιάσω να της μιλήσω άμεσα. Αν πλησίαζε το κουτάβι το λυκόσκυλο, μας έβλεπα όλους μαζί για ράματα.