Πνευματική άσκηση

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Με αφορμή αυτό το αποσπασμα απο μια συζητηση με άλλο θεμα:

…. ο σκύλος επικοινωνεί καλύτερα με τους ομοίους του, γυμνάζεται φυσικά, ασκείται πνευματικά ….
Θα ηθελα να ρωτησω με ποιους τροπους ασκειται πνευματικα ο σκυλος.
Για την ακριβεια, τι σημαινει πνευματικη ασκηση στον σκυλο.

Ειμαι σιγουρος ότι χωρις αναγκαστικά να το επιδιωκουμε ή να το καταλαβαινουμε, ασκουμε πνευματικα τα σκυλια μας, πχ μεσω του παιχνιδιου και της εκπαιδευσης.

Η εκπαίδευση είναι μαθηση και η μαθηση πνευματικη ασκηση.
Μπορουμε όμως ισως να πουμε ότι ο σκυλος απλά μαθαινει να υπακουει και να εκτελει και το μυαλο του δεν ασκειται. Εξαρταται πάλι από το ειδος της εκπαιδευσης.

Ο,τι και να συμβαινει τελικα, πώς ακριβως γινεται η ασκηση? Και ποια είναι τα ωφελη? Πώς εκφραζονται από τον σκυλο?

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Πνευματική άσκηση είναι οτιδήποτε αναγκάζει το σκύλο μας να βάλει το μυαλό του να δουλέψει.
Για παράδειγμα η εκπαίδευσή του σε κάποιο τρικ ή ένα παιχνίδι, όπως το κρυφτό ή το κρύψιμο τροφής.

Η πνευματική άσκηση εκτονώνει το σκύλο, αξιοποιεί την "πρώτη ύλη" του μυαλού του, και κάνει καλύτερη και ευκολότερη την επικοινωνία του μαζί μας.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Ο σκύλος ασκείται επίσης πνευματικά και με μία βόλτα στην φύση, ή ακόμα και με το παιχνίδι με άλλους σκύλους.

Για τον σκύλο, πνευματική άσκηση θα μπορούσε να ονομαστεί ότι τον βγάζει από την ρουτίνα, μιλώντας γενικά.

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Καπως ετσι ειναι και για τους ανθρωπους.

Παντως πολλοι πιστευουν πως τα ηλικιωμενα σκυλια δεν μπορουν να μαθουν.., αυτο ειναι λαθος..πρεπει να τους μαθαινουμε και σε μαγαλη ηλικια (αρκει να μην τα πιεζουμε) για να "ξεμπλοκαρει" το μυαλο και να "φιλτραρεται" απο την ρουτινα.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Πολυ χρησιμο θεμα Αρη!

Ομολογω οτι ψαχνω και εγω κατιτοις για να τον "κουρασω" πνευματικα,λογω ηλικιας κιολας,με κατι αλλο εκτος απο τις ασκησεις-εντολες που κανουμε καθημερινα!Βλεπω οτι κουραζετε και μονο με αυτα αλλα θα ηθελα να διευρυνω παραπανω τα πνευματικα παιχνιδια!

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Mπορείς να κανεις εναλλαγή αυτόν το εντολών..ή να δίνεις άλλη επιβράβευση όταν τις κάνει..
Γενικά να βρίσκεις ευχάριστους τρόπους εκπαίδευσης.

Μεγάλα σε ηλικία σκυλιά μάθανε πολλές εντολές που δεν είχαν μάθει κουτάβια.
Αρκεί η εκπαίδευση να γίνεται παιχνίδι και όχι ρουτίνα.:)

kyveli

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
452
4
Berlin
Στέλιο, ίσως τα παιχνίδια της Nina Ottosson ειναι αυτό που ζητάς. Κάπου αλλού ε άλλο τόπικ είχα περιγράψει και το παιχνίδι του... παπατζή που παίζω με τον κόπρο μου και το λατρεύει.
Επίσης πολύ ωραίο είναι το "κρυφτό" (κρύβεις πράγματα).

Αλλά και μέσα στο σπίτι όταν ζητάς συνεχώς πράγματα επίσης τον κάνεις να σκέφτεται.
Πχ.Σφουγγαρίζω και του ζητάω (πάντα με την ίδια εντολή) να στέκεται σε συγκεκριμένα σημεία για να μην πατήσει τα σφουγγαρισμένα. Μέχρι να τη μάθει και μέχρι να καταλάβει τι του έλεγα τον έβλεπες ότι σκεφτόταν. (ή με το δάχτυλο του δείχνω συγκεκριμένα σημεία να πηγαίνει).

Η μάθηση δεν έχει καμία σχέση κατά την ταπεινή μου γνώμη με την ηλικία, ούτε με την "προεκπαίδευση", αλλά κυρίως με την προθυμία του ζώου.

Απαξ και ζητάω την προσοχή ενός ζώου, είτε για να εκτελέσω μία ήδη γνωστή εντολή, είτε για να του μάθω κάτι νέο, όποτε τον καλώ να συμμετέχει σε μία δραστηριότητα, τον βάζω σε διαδικασία σκέψης. (πχ. πολλά παιδάκια τριγύρω και τρέχουν ενθουσιασμένα στο σκυλί μου, του ζητάω να μείνει και να κάτσει κάτω, μπαίνει σε διαδικασία σκέψης ώστε να χαλιναγωγήσει τον εαυτό του για παράδειγμα)
(μη μπούμε στο θέμα παιδάκια και σκυλί και κανόνες ασφαλείας, γνωστοί)

Last edited:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
(ή με το δάχτυλο του δείχνω συγκεκριμένα σημεία να πηγαίνει).
Αυτο Χριστινα πρεπει να μου το μαθεις οπωσδηποτε! Και αλλη φορα το εχεις αναφερει.
Μοιαζει πολυ με την εντολη place, που δεν την ξερουμε ακομα.

Ποσο μακρια ειναι ο Κοφι απο το μερος που του δειχνεις να παει?
Ποσο μακρια εισαι εσυ απο αυτο το μερος?

kyveli

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
452
4
Berlin
Βασικά δεν ξέρω τις εντολές με "συγκεκριμένα" ονόματα. Εγώ την έχω ονομάσει "follow".

Άρχισα να πηγαίνω τις τελευταίες 3 βδομάδες στο πάρκο Δηλαβέρη για βόλτα, έχει εκεί λοιπόν διάφορα πεζούλια. Μου αρέσει όταν τον έχω στην εντολή "heel" να τρέχω και να τον βάζω να κάνει διαδρομή. Έτσι ανακάλυψα το... δάχτυλό μου! (μεγάλη ανακάλυψη ε? χεχε)

Με αυτό του δείχνω ("γράφω" κατά μία έννοια τη διαδρομή) και αυτός περπατάει ακριβώς πίσω του. Αναλόγως σε τι ύψος βρίσκεται, αν είναι ήδη πάνω στο πεζούλι, τότε το δάχτυλο μου είναι μπροστά του (στα 30 εκ. περίπου φαντάσου όχι μέσα στη μύτη του). Αν είναι κάτω και θέλω να ανέβει σε ένα πεζούλι τότε είναι μπροστά και πάνω από το ύψος των ματιών του.

Άλλες φορές τον έχω στο "περίμενε" εγώ απομακρύνομαι πχ 20 μέτρα. Του δίνω διαδοχικές εντολές "come hit" (έλα), "hoppa upp" (ανέβα), "follow" (ακολούθα το δάχτυλό μου). Εξαρτάται.

Agility δεν έχω κάνει, ούτε έχω παρακολουθήσει κάτι σχετικό, ούτε έχω διαβάσει, οπότε ενδεχομένως να κάνω λάθη. Προς το παρόν σε μένα δουλεύει μια χαρά. Ακόμη και σε ένα πολύ λεπτό τοιχάκι (7-8cm) που τον έβαλα να περπατήσει που είναι περίπου στο 1.3cm ύψος μια χαρά ακολουθούσε και με εξέπληξε. Ισορροπούσε (τρέχοντάς το) μέχρι που έφαγε τούμπα (άσχημη) και έκτοτε φοβάται δεν ακολουθεί εκεί. (θα το δοκιμάσω εν καιρώ πάλι)

Μέσα στο σπίτι πχ.σφουγγαρίζω και θέλω να πάει πιο κει, του δείχνω με τεντωμένο το πού θέλω να πάει και λέω "πήγαινε εκεί". Νομίζω θέμα εξάσκησης είναι το συγκεκριμένο. Δεν τον στέλνω 10 μέτρα πιο μακριά, είμαι κοντά του και τον στέλνω κάπου επίσης κοντά μας. Μακριά δεν ξέρω να το κάνω, ούτε καν έχω σκεφτεί πώς να γίνει. Μόνο αν δώσω συγκεκριμένα ονόματα σε σημεία (πχ.πήγαινε στο κρεβάτι σου, πήγαινε στην πολυθρόνα κλπ)
Άρη δεν έχει μάθει να του δείχνω και να βλέπει τι δείχνω, μη νομίσεις κάτι τέτοιο. Εννοείται ότι αμα του δείξω το δάσος, το δάχτυλο αυτός θα κοιτάει, χαχαχα... :p

Last edited:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Καταλαβα Χριστινα. Ευχαριστω. Παρα πολύ χρησιμη και ωραια περιγραφη.
Η αληθεια είναι βεβαια ότι ειχα στο μυαλο μου να σταλεί ο σκυλος καπου σχετικα μακρια δειχνοντας το μερος.

kyveli

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
452
4
Berlin
Υποθέτω γίνεται. Είχα δει σε ένα βιντεάκι χειρισμό ενός λαμπραντόρ με σήματα χεριών και σφυρίχτρα προκειμένου να το οδηγήσει να βρει ένα αντικείμενο μακρυά.

Πχ. "πήγαινε ευθεία" (έδειχνε με το χέρι ευθεία)
"πήγαινε δεξιά" (έκανε άλλο σήμα χεριού) κοκ.

Ήταν καταπληκτικό πραγματικά!

Από τέτοιες εντολές όμως είμαι πανάσχετη, απλώς αυτοσχεδιάζω στα εύκολα :p χεχε.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.249
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul