Παιχνίδι και προβλήματα ζήλειας έκτοτε

Hopsi

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2010
1.182
1
εξωτική Αθήνα
Καλησπεεεεεερα...
εδω και καποιο καιρο εχουμε ενα θεμα και θα ηθελα βοηθεια μιας και αδυνατον να παμε στον εκπαιδευτη μας πλεον:(

ενα χρονο σχεδον εχω τη Λεηλα 4 ετων και κατι, και το χοπακι μου που εχω απο βρεφος, ειναι τωρα 1,5 ετων.
Προβληματα ζηλειας δεν ειχαμε τοσο καιρο ιδιαιτερα και με τη καθοδηγηση του εκπαιδευτη μας η συμβιωση ηταν ανωδυνη.

Κατι εβδομαδες τωρα, η λεηλα ειναι πιο τρυφερη μαζι μου και ειδα το μικρο να ζηλευει9χωονοταν αναμεσα και με εγλειφε. Τη διορθωνα. μετα ειδα και τη Λεηλα να ανεβαινει στον καναπε και οταν επιχειρουσε να ανεβει και το μικρο,η Λεηλα της γαβγιζε. Τη διορθωνα.

Νομιζω πως ολα ξεκινησαν απο οταν αρχησε πλεον η λεηλα να συμμετεχει στα παιχνιδια με τη μικρη. Μηνες ολοκληρους δεν επαιζε, πετουσα μπαλακι και ετρεχε μονο το νιανιαρο. Ελα μου ομως που αρχησε να παιζει και η Λεηλα;;αποτελεσμα να τρεχουνα και οι δυο,οποια το προλαβει. Δοκιμασα να πεταω δυο παιχνιδια εναλλαξ αλλα εις ματην, Πηγαιναν στο ιδιο...και δως τους τραβηγματα και κλεψιματα του κορδονιου , του παιχνιδιου η μια και η αλλη...
Εχουμε φθασει σε σημειο να γρυλλιζει το μικρο οταν δινω κοκκαλα η λιχουδια, να το προστατευει απο τη Λεηλα, η οποια ομως οσο εχω δει εγω τουλαχιστον, ΔΕΝ συνηθιζει να αρπαζει κατι της μικρης αλλα γινοταν το αντιθετο (εξου και ελαγα το Λεηλακι, χαιβανακι και τη μικρη πτ@νακι)
Δυο φορες μεσα σε 1 μηνα εχουν μαλλιοτραβηχτει αγρια και εγω φρικαρω.

ισως φταιει που πλεον και λογω ζεστης δεν κοιμουνται μαζι στο κλουβι τους οπως παλια(ειχα ανοιχτη την πορτα γιατι εβραζαν, βγαιναν και αραζανε στο πατωμα η μια ανατολη και η αλλη δυση και πλεον δεν μπαινουν)

Χελπ ενημποντυ; Ο εκπαιδευτης μας στις αρχες μου ειχε πει να βγαινουν μαζι βολτα, να δινω το μπολ με το φαγητο πρωτα στη μεγαλη, χαδια πρωτα στη μεγαλη κλπ. Τα κανω αλλα προκοπη δεν ειδα.

Ιδεες για την περιπτωσαρα μας υπαρχουν;;;:confused:

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Κοίτα αυτό το παράδειγμα:
Τη διορθωνα. μετα ειδα και τη Λεηλα να ανεβαινει στον καναπε και οταν επιχειρουσε να ανεβει και το μικρο,η Λεηλα της γαβγιζε. Τη διορθωνα.
Δεν θα διόρθωνα στην περίπτωση αυτή π.χ

Και γενικά παρ' ότι είμαι ΕΝΤΕΛΩΣ νευρικός άνθρωπος και κοψοχολιάζομαι πανεύκολα έχω μάθει να αφήνω τα σκυλιά στην ησυχία τους και να μη διορθώνω.
Είστε αγέλη και είναι απίθανο να ξεφύγει τόσο η κατάσταση που να κινδυνεύει η μία ή η άλλη πραγματικά. Αλλά αν δεις κάτι τέτοιο τότε να επέμβεις.
Δώσε προτεραιότητα στη μεγάλη όπως σου είπε ο εκπαιδευτής, αλλά μην ξεχνάς ότι και το μικρό δεν είναι πια μωρό, και μπορεί κάλλιστα να αποφασίσει ότι θέλει να διεκδικήσει την αρχηγεία μεταξύ τους.

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Δεν νομίζω ότι έχω να προσθέσω κάτι σε αυτά που λέει η Λίζα.

Το θέμα είναι ότι το μικρό μάλλον έχει αρχίσει να ανακαλύπτει τι έχει στο βρακί του και να προσπαθεί να αναδιαμορφώσει την ιεραρχία η οποία λόγω ηλικίας και συμπεριφορών ήταν μέχρι τώρα σαφής.

Νομίζω ότι το γεγονός ότιη μεγάλη σου δεν διεκδικούσε μέχρι τώρα παιχνίδια ή ο,τι άλλο από τη μικρή και έδειχνε ανοχή στα τσιλιμπουρδίσματα της μικρής ήταν ακριβώς για αυτότο λόγο: η μικρή αντιμετωπιζόταν ως μωρό και το ένστικτο επιβάλλει την μη συμπλοκή με κουτάβια, αντίθετα μάλιστα όταν είναι στην ίδια αγέλη επιβάλει την προστασία τους και την απεριόριστη υπομονή εκ μέρους των μεγαλύτερν αλλά όχι κυρίαρχων μελών.
Κατά τα άλλα τώρα η μικρή σου είναι πλέον ώριμη και ουσιαστικά ενήλικη ή έστω προς την ενηλικίωση με βήμα ταχύ. Είναι λογικό να προσπαθήσει η μικρή να επαναπροσδιορίσει τα πράγματα ή η μεγάλη να την βάλλει στη θέση της. Εδώ σε εμάς που είμαστε υποτίθεται τα κυρίαρχα μέλη και παίζει να κάνουν την επανάστασή τους για να δουν μέχρι που τους παίρνει.

Η γνώμη μου είναι να διορθώνεις όταν μία από τις δύο διεκδικεί την προσοχή ή το μεζέ σου ενώ εκ των προτέρων προωρίζεται για την άλλη, ώστε καταρχήν να κατοχυρώσεις τη δική σου επιβολή και στις δύο... χωρίς όμως διακρίσεις μεταξύ τους, μία η μία και μία η άλλη.

Κατά τα άλλα στις μεταξύ τους σχέσεις άστες να τα βρουν μόνες τους και να θέσουν μόνες τους τα όριά τους, στο βαθμό πάντα που η μία δενκάνει κακό στην άλλη.

Hopsi

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2010
1.182
1
εξωτική Αθήνα
σωστα αυτα που λετε...Μεταξυ τους δεν επεμβαινω τοσο(σχεδον ποτε) αλλα επενεβαινα οταν νομιζα πως ηταν θεμα διεκδικησης εμου απο τη μια η την αλλη...Εχω δηλαδη την εντυπωση οτι ειναι θεμα ζηλειας. Μπορει να κανω και λαθος. Πχ οταν χαιδευω τη μικρη ( αφου κανω χαδακια με τη μεγαλη πρωτα) και αφησω τη μικρη , η Λεηλα αρπαζει την Χουπ κ τη δαγκωνει. η αν ασχολουμαι με τη Λεηλα, ερχεται η μικρη και χωνεται, σκαρφαλωνει κλπ ωστε να με φιλησει εκεινη.Αυτο δεν ξερω πως να διαχειριστω σωστα. Νομιζω εχει να κανει με αυτο η και απο το παιχνιδι, που πεταω τον κομπο και παλευουν ποια θα το προλαβει-αρπαξει απο τα δοντια της αλλης.
Και οκ, πλεον εχω δυο κομπους και πεταω τον εναν απο δω τον αλλον απο κει, να παει η καθεμια στο παιχνιδι της αλλα δεν πολυπιανει...Φοβαμαι μηπως εγω τους δημιουργησα αυτη την αντιζηλεια. Παλια πχ ημουν πιο προστατευτικη με την μικρη και εκδηλωτικη,μιας και η μεγαλη ηταν πιο...συγκρατημενη να πω; αλλα πλεον ειναι εξισου.Και πλεον θεωρω πως διατηρω πιο δικαιη σταση. Δεν ξερω. Μηπως καλομαθα τη μεγαλη(και τη μεγαλη);;; μηπως πληγωσα τη μικρη και της βγαινει σε ζηλεια που δεν την ξεχωριζω; δεν ξερω... Ειδικα σε αυτο με τον καναπε κ τη λεηλα να γαβγιζει, θεωρησα πως διεκδικει εμενα(καθομουν στον καναπε, φωναξα τη Λεηλα να ανεβει γιαχαδακια και μετα θελησε να ανεβει η μικρη). Εκανα παρατηρηση στη Λεηλα και ανεβασα τη μικρη, νομιζοντας πως ετσι θα δειξω στη Λεηλα πως εγω οριζω ποτε ανεβαινει πανω η μια η η αλλη.
Κατα τα αλλα, παιζουν(ειδικα οταν δεν κατεβαζω τα παιχνιδια τους,χιχι) και ολα καλα. Ειναι αυτα τα δυο τρια γεγονοτα ομως που με θορυβησαν.

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
Διεκδικούν ασφαλώς την προσοχή σου, αλλά ειδικά ο καναπές θέτει αυτομάτως το ένα σκυλί πιο ψηλά από το άλλο. Όσο υψηλότερη θέση έχει κάποιος στην ιεραρχία τόσο πιο ψηλά δικαιούται να καθίσει - οι άλλοι από κάτω.

Hopsi

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2010
1.182
1
εξωτική Αθήνα
Σωστο αλλα αποφασισα να τις εχω και τις δυο . Να μην τις ξεχωριζω σε αυτο. Ο εκπαιδευτης ειχε πει η και οι δυο πανω η καμια. Και πως την ιεραρχια την οριζω κυριως με το φαγητο, παιχνιδι, εξου και δινω οπως μου ειπε, πρωτα στη μεγαλη,ακομα και τις λιχουδιες σε εντολη που εκτελουν συγχρονως(δυσκολη η εκπαιδευση δυο σκυλων για μενα σε διαφορετικους χρονους).Και εννοειται παιζω πρωτα με τη μεγαλη εκτος αν δεν εχει ορεξη.
Λιζα, εγω τι να κανω σε αναλογες περιπτωσεις,λες; να μην διορθωνω; οχι σε περιπτωσεις που δεν εχει να κανει με μενα, αλλα οταν εχει εννοω.

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
Εμένα ο μεγάλος που είναι ΤΟΣΟ υποχωρητικός με το κουτάβι (παρ' ότι δεν αντέχει τα άλλα σκυλιά) που πραγματικά το αφήνει να κάνει ό,τι θέλει (να τρώει απ' το φαϊ του, να πίνει απ' το νερό του, να ανεβαίνει στα έπιπλα και να τον πρήζει - εκείνος κατεβαίνει κάποια στιγμή - να μπαίνει στο κρεβάτι του κ.λπ κ.λπ) όταν μια φορά μου χαϊδευόταν και μπήκε ο μικρός στη μέση, τον ΔΑΓΚΩΣΕ. Δεν ήταν μια συνηθισμένη διόρθωση (γιατί ρίχνει και τέτοιες όταν χρειάζεται) αλλά δαγκωνιά - ο μικρός έκλαψε. Ωστόσο, η δαγκωνιά αυτή, αν και με θορύβησε ήταν μαλακή, σε ασφαλές σημείο (στην πλάτη) και δεν χάλασε τη σχέση τους, απλώς έδειξε στον μικρό ότι όταν ο μεγάλος έχει ΓΥΡΙΣΕΙ ΚΟΙΛΙΑ και δέχεται χάδια δεν επιτρέπεται να πλησιάζει.
Έπρεπε να κάνω κάτι λες? Συγχύστηκα, αλλά σκυλιά είναι έχουν τη γλώσσα τους που δεν είναι συνήθως τόσο πολιτισμένη όσο η δική μας.
Θα μου πεις, όταν μεγαλώσει το μικρό και αρχίσει να διεκδικεί μπορεί να αλλάξω τροπάρι.

Hopsi

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2010
1.182
1
εξωτική Αθήνα
Να ρωτησω κατι;;; ειναι λαθος να μην τις ξεχωριζω τοσο; ναι μεν ταιζω τη μεγαλη πρωτα, χαιδευω οσο μπορω πρωτα τη μεγαλη αλλα κατα τα αλλα εχουν ισα δικαιωματα(κρεβατια,καναπεδες, βολτες,κοκκαλα).πρπει να εχω σαφη διαχωριση της σειρας; οτι πανω ειναι σε ολα η λεηλα και η μικρη πιο κατω; Οταν γρυλλιζει η μικρη με το που δινω μπισκοτο πχ και ενω το εχει στο στομα, κανει το εξης:κοιταζει τη λεηλα(η οποια εχει το δικο της μπισκοτο) γαβιζει γρυλλιζει και τρεχει μακρια, ξαναγυρναει βλεπει τη Λεηλα και συνεχιζει και παει και αραζει καπου να φαει. Εγω το διορθωνω αυτο ;;;το μπισκοτο δηλαδη ειναι δικο της και το διεκδικει απο τυχων απειλη , η ειναι δικο μου που εγω οριζω την τυχη του και εγω αποφασιζω αν ειναι απειλη κλπ;

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Εάν ήμουν στη θέση σου, επειδή με τα χάδια και με τις αγκαλιές όλα και κάποια θα χώνεται καιθα μπερδεύονται τα πράγματα, θα εκανα ασκήσεις με λιχουδιές.... τι σημαίνει αυτό?

Θα τις μάθαινα να κάθονται και με τη σειρά να έρχονται για λιχουδιά όταν ακούσουν το όνομά τους. Μετά σιγά σιγά θα πλησίαζα όσο μπορούσα περισσότερο ώσπου να είμαστε όλοι μαζί κοντα και να δίνω λιχουδιά αφού έχω προσδιορίσει με το όνομα ποιανής είναι και θα διόρθωνα τη σκύλα που πάει να επέμβει, μέχρι να είναι ήρεμες, υπομονετικές και απολύτως εξαρτημένες από τη δική σου απόφαση για το ποια θα λάβει φαγητό... χωρίς διακρίσεις πάντα. Μετά παιρνάς και στα χάδια, αλλά και στο παιχνίδι...

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
το μπισκοτο δηλαδη ειναι δικο της και το διεκδικει απο τυχων απειλη , η ειναι δικο μου που εγω οριζω την τυχη του και εγω αποφασιζω αν ειναι απειλη κλπ;
Ναι το μπισκότο, το παιχνίδι το φαγητό είναι δικό σου και εσύ και μόνο εσύ αποφασίζεις ποιος θα το φάει... απλά να υπάρχει ένα και για τις δύο ώστε να μην υπάρχει αίσθηση διάκρισης...
όταν πλέον το έχεις εσύ δώσει σε μία από τις δύο έχεικάθε δικαίωμα να το προστατεύσει και εκεί την ενισχύεις, οχι όμως να διεκδικήσει και το μπισκότο της άλλης ακόμα και αν αυτή που διεκδικεί είναι ιεραρχικά ανώτερη απότην άλλη!

π.χ. η μικρή τρώει το μπισκότο της. η μεγάλη πλησιάζει και η μικρή γρυλίζει προειδοποιητικά. αφήνεις ως έχει
εάν τώρα η μικρή φάει το δικό της και πάει στη μεγάλη να πάρει και εκείνο ή τούμπαλιν το κόβεις μαχαίρι και ενισύεις εκείνη που δικαιούται το μπισκότο ώστε να μην της το πάρει η άλλη

(μήπως να έπαιρνες τον Κώστα ενα τηλέφωνο κατά τα άλλα...??)

Last edited:

Hopsi

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2010
1.182
1
εξωτική Αθήνα
το εχω σκεφτει...θα σου εξηγησω με πιεμ. Ευχαριστω πολυ παντως γιατι εξυπνη η ιδεα σου με τη λιχουδια( η αληθεια ειναι πως η μικρη τρωει τα δικα της και μετα κλεβει και απο την αλλη. Και το χειροτερο πως ειναι η μικρη που κανει τον σαματα συνηθως)

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
το εχω σκεφτει...θα σου εξηγησω με πιεμ. Ευχαριστω πολυ παντως γιατι εξυπνη η ιδεα σου με τη λιχουδια( η αληθεια ειναι πως η μικρη τρωει τα δικα της και μετα κλεβει και απο την αλλη. Και το χειροτερο πως ειναι η μικρη που κανει τον σαματα συνηθως)
Πρέπει να βάλλεις τα όριά σου και να υπερασπιστείς το μέλος που υφίσταται την αδικία... όπως είπαμε ο αρχηγός πρέπει να είναι σταθερός, αυστηρός αλλά και δίκαιος και τα σκυλιά το σέβονται αυτό ακόμα και αυτό που πάει να "κλέψει"... ;)

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97