Ο σκύλος μου έχει γίνει "νταής"

nerteria

Member
12 Μαρτίου 2011
14
0
Γειά σας.
Θα ήθελα να σας αναφέρω τον προβληματισμό μου και να με βοηθήσετε αν μπορείτε!
Λοιπόν, έχω έναν ημίαιμο αρσενικό λαμπραντοράκο, που είναι ενάμιση χρονών. Είναι πολύ καλός και παιχνιδιάρης. Τον βγάζω καθημερινά 3 βόλτες, εκ των οποίων η μια είναι 2ωρη για την εκτόνωσή του. Τον βγάζω σε ένα γειτονικό πάρκο, όπου δυστυχώς ή ευτυχώς έχει καταληφθεί απο σκυλιά και ιδιοκτήτες τους. Εκεί τα έχουμε χωρίς λουρί και έτσι τρέχουν και παίζουν ελεύθερα κτλ, πάντα υπό επίβλεψη. Ο σκύλος μου λοιπόν τους τελευταίους μήνες έχει γίνει ιδιαίτερα επιθετικός με άλλα αρσενικά σκυλιά και δη με σκυλιά κοντά στην ηλικία του και στο μέγεθος του. Προκαλεί τον σκυλοκαβγά και οι υπόλοιποι με κοιτάνε επιφυλακτικά. Να τονίσω πως όταν είναι δεμένος και βρεθεί αντιμέτωπος με άλλο αρσενικό σκυλί γίνεται ακόμα πιο επιθετικός απο όταν είναι ελέυθερος. Εχθές για παραδείγμα που βρέθηκε στο δρόμο μας ένας μεγαλόσωμος σκύλος βρέθηκε τόσο "εκτος εαυτού" που κατα λάθος με δάγκωσε στην προσπάθεια μου να αλλάξουμε διαδρομή και έτρεχα στο νοσοκομείο.:(. Παρακαλώ ποιά η γνώμη σας; Ευχαριστώ!

Υ.Γ Παρόλα αυτά δεν δείχνει ιδιαίτερα άλλα προβλήματα συμπεριφοράς. Είναι φιλικός πολύ με τους ανθρώπους και παιχνιδιάρης. ( εκτός απο τους ένχρωμους που τους γαβγίζει- στην προηγούμενη ζωή του, ίσως να ήταν χρυσαυγίτης)

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.920
Δεν πρέπει να αφήνεις τον σκύλο καν ελεύθερο σε πάρκο.
Θα μπλεχτεί σε κάποιο σοβαρό καβγά και θα τρέχεις.
Αντικατέστησε με βόλτες το παιχνίδι αυτό και ξεκίνα και ΒΥ αν δεν έχεις κάνει ήδη για να σε ακούει ο σκύλος σου.
Είχε κάποια αρνητική εμπειρία ο σκυλάκος μικρότερος;
Το ότι είναι λάμπραντορ δεν σημαίνει αυτόματα φιλικός σκύλος με όλα αρσενικούς .
Στο πάρκο που πήγαινα τον Έλβις λαμπ από εκτροφείο μετά τους 19 μήνες άρχισε να είναι επιθετικός με σκυλιά που έπαιζε μαζί τους μια ζωή. Αλλά και ο δικός μου πλέον που ήταν η καλή χαρά με όλα τα σκυλιά, μέχρι να μυριστεί με τον οποιοδήποτε σκύλο είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός. Είναι αρσενικά αστείρωτα με τις ορμόνες να κάνουν πάρτυ και οφείλουμε να τα προστατεύσουμε, και αυτά και τα άλλα.

Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.210
927
Καναδάς
Και η στειρωση βοηθαει να πεσουν οι ορμονες και η κυριαρχικοτητα. Αν σκοπευεις να την κανεις, να την κανεις πριν παγιωθουν αυτες οι κακες συμπεριφορες.

underdog

Well-Known Member
5 Απριλίου 2011
1.223
135
Και η στειρωση βοηθαει να πεσουν οι ορμονες και η κυριαρχικοτητα. Αν σκοπευεις να την κανεις, να την κανεις πριν παγιωθουν αυτες οι κακες συμπεριφορες.
αν την κανει κανεις πιο μετα, δεν πεφτει η κυριαρχικοτητα?

arrigo_corso

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2012
1.094
273
Εγώ τα πράγματα τα βλέπω απλά........από τη στιγμή που βλέπεις ότι ο σκύλος σου έχει αρχίσει και γίνεται επιθετικός και κυριαρχικός με άλλα αρσενικά σκυλιά, δεν ξαναπάς σε πάρκο με σκύλους.
Θα πηγαίνεις τις βόλτες σου σε ήσυχα μέρη. Δεν θα τον έχεις ποτέ ελεύθερο όταν θα βλέπεις άλλο σκύλο, πάντα με το λουρί και θα τον διορθώνεις.

Αφήνοντας τον ελεύθερο με τον τσαμπουκά που έχει μπορεί να πληγώσει κάποιον άλλο σκύλο ή και να πληγωθεί ακόμα και ο ίδιος αν βρει κανέναν δυνατό ''αντίπαλο''.

Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Μειώνονται οι πιθανότητες. Γενικά υπάρχει και η πιθανότητα να μη δεις καμία αλλαγή συμπεριφοράς με τη στείρωση, αλλά είναι μικρή νομίζω. Όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά, πριν παγιωθούν κάποιες συμπεριφορές.

deas

Well-Known Member
1 Δεκεμβρίου 2010
354
1
Καπου εδω γυρω..
Απολυτα λογικη συμπεριφορα α) λογω αφηβειας β) λογω της δευτερης περιοδου ορμονων..

Οπως ειπε και ο Μπιλ πρεπει να του βαλεις ορια και να του δειξεις ποιος κανει κουμαντο..
Διαφωνω με τον κορσο οτι θα πρεπει να αποφευγεις το προβλημα..ετσι δεν το λυνεις ετσι απλα το σκεπαζεις μεχρι την επομενη φορα που θα εμφανιστει..

Πρεπει αν του δειξεις οτι με τα αλλα σκυλια δεν τρεχει τιποτα..ολα οκ..

Κατα τη γνωμη μου θα χρειαστεις βοηθεια σωστου εκπαιδευτη..

arrigo_corso

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2012
1.094
273
Απολυτα λογικη συμπεριφορα α) λογω αφηβειας β) λογω της δευτερης περιοδου ορμονων..

Οπως ειπε και ο Μπιλ πρεπει να του βαλεις ορια και να του δειξεις ποιος κανει κουμαντο..
Διαφωνω με τον κορσο οτι θα πρεπει να αποφευγεις το προβλημα..ετσι δεν το λυνεις ετσι απλα το σκεπαζεις μεχρι την επομενη φορα που θα εμφανιστει..

Πρεπει αν του δειξεις οτι με τα αλλα σκυλια δεν τρεχει τιποτα..ολα οκ..

Κατα τη γνωμη μου θα χρειαστεις βοηθεια σωστου εκπαιδευτη..
Όταν θα γίνεται χαμός στο πάρκο με σκυλιά, και από τη στιγμή που είναι επιθετικός ο σκύλος, για ποιο λόγο να τον πηγαίνει για να στρεσάρεται?? Μπορεί να τον πηγαίνει όταν θα έχει 2-3 σκυλιά, να τον έχει με το λουρί, να τον πηγαίνει κοντά τους και όταν βλέπει επιθετική συμπεριφορά να τον διορθώνει έντονα.
Όταν έχει κυριαρχικότητα και έντονο ταπεραμέντο δεν μπορείς να τον κάνεις παιχνιδιάρη με σκύλους ίδιου φύλου.

nerteria

Member
12 Μαρτίου 2011
14
0
Ευχαριστώ άνθρωποι που μου απαντήσατε άμεσα.
Άρχίζω να πιστεύω και εγώ πως πρέπει να τον δένω στις βόλτες μου, όσο και αν δεν μου αρέσει αυτό. Είναι μεγάλη ευκολία στην καθημερινότητα να πηγαίνεις την μεγάλη βόλτα στο πάρκο και να έχεις ελεύθερο το σκύλο σου να τρέχει να πηδάει και να μυρίζει ελεύθερο. Και να μην τρέχεις και εσύ με το λουρί απο πίσω και να τον εμποδίζεις. Αυτό περιορίζει κατά πολύ, απο την μέχρι τώρα εμπειρία μου στην τόσο σημαντική εκτόνωση του, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα πολύ ενεργητικό ζωντανό.
Σκέφτομαι λοιπόν να τον περιορίζω σημαντικά στην βόλτα και να τον μαλώνω στην λάθος συμπεριφορά. Αλλά σίγουρα θα υπάρχουν κάποιες στιγμές που θα τον αφήνω στην ησυχία του, φυσικά όταν μου δείχνει πως δεν θα κάνει κανένα τσαμπουκά. Επλίζω να συμφωνείτε!

underdog

Well-Known Member
5 Απριλίου 2011
1.223
135
θα πηγαινεις στο μερος του παρκου που δεν εχει αλλα σκυλια.
επισης μπορεις να δοκιμασεις να εχεις ενα παρα πολυ μεγαλο σχοινι πχ 10 μετρα... ετσι και θα τρεχει και δε θα εινια τοσο πολυ περιορισμενος.

Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.210
927
Καναδάς
Σε εναν σκυλο ας πουμε 5-6 χρονων που εχει αφεθει λογω κυριαρχικοτητας να κατουραει ολον τον τοπο και μολις π.χ. βλεπει αρσενικο να ορμαει με τη μια να μαλωσει τοτε ουτε η στειρωση λυνει το προβλημα επειδη ετσι εχει μαθει πλεον να κανει, αυτο εννοω οτι παγιωνονται οι συμπεριφορες κι εκει θελεις βοηθεια απο επαγγελματια εκπαιδευτη. Αντιθετα σε εναν νεαρο σκυλο περιπου ας πουμε 1-1,5 ετους που εχει ξεκινησει να κανει τα παραπανω πολλες φορες η στειρωση του, τα διορθωνει απο μονη της.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97