Ο μύθος της πόρτας

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Εδώ και καιρο ειμαι δωρεάν newsletter subscriber του Eric Letendre.
Ο Eric είναι ενας αξιαγαπητος αμερικανός υπερ-θετικος εκπαιδευτης, τον οποιο πιθανον αρκετοι γνωριζετε.
Εχει παρα πολλα εκπαιδευτικα βιντεακια και στο youtube.

Δεν θα ελεγα ότι μου εχει προσφερει κατι συνταρακτικό, αλλά πιστευω ότι εχω μαθει αρκετα ουσιαστικα πράγματα χαρη σε αυτόν.

Πριν λιγο δεχτηκα ένα ακομα e-newsletter το οποιο κυριολεκτικα με συγκλόνισε και θα ηθελα να το μοιραστω μαζι σας.

Αν υπαρχει προβλημα που είναι στα αγγλικα, θα κανω μια προσπαθεια για μια προχειρη μεταφραση.
Η μορφη του κειμενου είναι ακριβως ετσι, σε μακριά στήλη.

Dear Aris,

Not too long ago, I was with a client
helping her with her dog. She was
convinced that the dog was "dominant"
and it was the source of all her
training problems.

As I watched the dog, I observed a
friendly, active little guy that
just wanted to have fun.

When I asked her why she thought her
dog was being dominant, she stated:

"I was watching a dog trainer on TV
and he said that a dog going through
a door in front of me is displaying
dominance."

I tried to explain that going through
a door is not a sign of dominance - it's
a dog that wants to get out and party.

I informed her that I had a book for
her to read and that it was written by
one of the smartest dog trainers in
America.

I dropped the book off later on that
day with one of the pages dogeared.

The book, "The Culture Clash," by Jean
Donaldson, explained one of her favorite
myth's on page 19...

"My favorite myth is the going the
doorways first thing. What deranged
mind came up with the notion that a
dog would understand, let alone exert
dominance by preceding his owner out
the front door."

She goes on to explain:

"When dogs are rushing through doors,
they are trying to close distance between
themselves and whatever is out there,
as quickly as possible because they are
excited, because they are dogs."

The dogs owner refused to believe that
her dog was doing it for any other reason
than dominance and fired me.

I was okay with getting fired, but I was
worried about her dog.

You see, the best way to train a dog is
to understand dogs for what they really
are. A dog that is labeled "dominant" is
often subjected to harsh training methods.

The whole dominance idea has been blown
way out of proportion, which as Ms. Donaldson
states:

"This is dangerous. Not only does it
mean that incredible amounts of abuse are
going to be perpetrated against any given dog,
probably exacerbating problems like recalls
and biting but also real issues, like well-
executed conditioning and and the provision
of an adequate environment are going to go
unaddressed, resulting in an a still untrained
dog, prepatuing the stupid dominance program."

As you can see, she does not pull any punches
but it is a great book. Check it out if you
get a chance.

All the best,

Eric

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Το πιο συνταρακτικο είναι ότι αισθανθηκα τοσο ασχημα, που κοιταξα την Ηρα με έναν τροπο καπως και αυτή αμεσως σηκωθηκε και πηδηξε πανω μου, με αγκαλιασε και αρχισε να με γλυφει με μανία.

Είναι κατι που σπανιως της επιτρεπω να κανει. Κάλλιστα θα μπορουσα να πω πως το ότι πηδηξε πανω μου είναι σημαδι κυριαρχιας.

Οτιδηποτε μπορει να ερμηνευτει με οποιονδηποτε τροπο.
Εχω διαβασει τοσα πολλά αντικρουόμενα από σοβαρους και γνωστους εκπαιδευτες, που τουλαχιστον εχω μπερδευτει, για να μην πω ανησυχησει.

Chow

Well-Known Member
3 Απριλίου 2009
406
4
Θεσσαλονίκη
Και η δικιά μας εκπαιδεύτρια ήταν της άποψης ότι με το να βγαίνει πρώτη η δικιά μου από την πόρτα, θεωρούσε ότι αυτή είναι η αρχηγός. Μου είπε και τί να κάνω για να το σταματήσω κλπ κλπ.

Αλλά να σας πω την αλήθεια μου, δεν το πιστεύω αυτό. Είμαι κι εγώ της άποψης ότι απλά ενθουσιάζονται που θα πάνε βόλτα και τίποτα περισσότερο, κρίνοντας από το δικό μου το σκυλί τουλάχιστον. Ουδέποτε μου δημιούργησε πρόβλημα στην βόλτα (με εξαίρεση τις φορές που πετυχαίνουμε γάτα) και με ακούει πάντα.

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.769
4.045
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Επειδή είχα πρόβλημα με το σκύλο μου που με τραβούσε σαν τρελός όταν πηγαίναμε βόλτα, αποφάσισα να αρχίσω απ το να μην τον αφήνω να περνάει τις πόρτες πριν από μένα.

Τώρα ας πούμε, πριν μπούμε στο ασανσέρ, ανοίγω την πόρτα και αν σταθώ, ο σκύλος μου κάθεται και περιμένει μέχρι να κάνω το βήμα και να μπω μέσα πρώτη.

Κατά συνέπεια σταμάτησε να με τραβάει και έξω. Γενικώς στο λουρί υπακούει πολύ καλύτερα.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Προχειρη μεταφραση.

Πριν λιγο καιρο βοηθουσα μια πελατισσα με τον σκυλο της.
Ηταν πεπεισμενη ότι ο σκυλος της ηταν «κυριαρχικος» και ότι αυτό ηταν η πηγη ολων των προβλημάτων εκπαιδευσης.

Προσεχοντας τον σκυλο της παρατηρησα ότι ηταν ενας φιλικος, ενεργητικος μικρουλης που απλα ηθελε να διασκεδασει.

Όταν την ρωτησα γιατι νομιζει ότι ο σκυλος της είναι κυριαρχικος, ειπε:

«Παρακολουθουσα στην τηλεοραση έναν εκπαιδευτη σκυλων που ελεγε ότι ο σκυλος που περναει την πορτα πριν από μενα δειχνει κυριαρχικοτητα».

Προσπαθησα να της εξηγησω ότι το να περναει από την πορτα δεν είναι σημαδι κυριαρχίας. Είναι ενας σκυλος που θελει να βγει εξω να διασκεδασει.

Την πληροφορησα ότι εχω ένα βιβλιο γι αυτην το οποιο γραφτηκε από έναν από τους πιο εξυπνους εκπαιδευτες στην αμερικη.

Το βιβλιο, «η συγκρουση των κουλτουρων» της Jean Donaldson, ανελυε έναν από τους αγαπημενους της μυθους στη σελ. 19:

«Ο αγαπημενος μου μυθος είναι το περασμα από την πορτα. Ποιο διεστραμμενο μυαλο πιστευει ότι ο σκυλος δειχνει κυριαρχια με το να προπορευεται του ιδιοκτητη του στη πορτα?

Και εξηγει:

«Όταν οι σκυλοι ορμανε στις πορτεςπροσπαθουν να μειωσουν την αποσταση μεταξυ αυτων και οτιδηποτε βρισκεται εκει εξω οσο το δυνατον πιο γρηγορα επειδη βρισκονται σε εκσταση, επειδη είναι σκυλοι».

Η ιδιοκτητρια του σκυλου αρνούνταν να πιστεψει ότι ο σκυλος της το εκανε αυτό για οποιονδηποτε άλλο λογο περα από κυριαρχια και μου «επιτεθηκε».

Δεν ειχα προβλημα με την επιθεση αλλα στενοχωριομουν για τον σκυλο της.

Βλεπετε, ο καλυτερος τροπος για να εκπαιδευσεις τους σκυλους είναι να καταλαβεις τι ακριβως είναι οι σκυλοι. Ενας σκυλος που χαρακτηριζεται κυριαρχικος, συχνα αντιμετωπιζεται με σκληρες εκπαιδευτικες μεθοδους.

Η ολη ιδεα της κυριαρχιας αποκλειεται και η οποια όπως λεει η συγγραφεας

«Αυτό είναι επικινδυνο. Σημαινει ότι θα χρησιμοποιηθει απιστευτη κακομεταχειρηση σε οποιονδηποτε σκυλο, επιδεινώνοντας προβληματα όπως η «ανάκληση» (εντολη «ελα») και το δαγκωμα … ..εχοντας σαν αποτελεσμα έναν ανεκπαιδευτο σκυλο…

(στην τελευταια παραγραφο δυσκολευομαι. Αν θελει καποιος ας βοηθησει)

Chow

Well-Known Member
3 Απριλίου 2009
406
4
Θεσσαλονίκη
Αγαπητέ Άρη,

Πριν λίγο καιρό βοηθούσα μια πελάτισσά μου με το σκύλο της. Ήταν πεπεισμένη ότι ο σκύλος είναι 'κυριαρχικός' και ότι αυτή ήταν η πηγή των προβλημάτων που αντιμετώπιζε κατά την εκπαίδευση.

Καθώς παρατηρούσα το σκυλί, είδα ένα φιλικό, ενεργητικό μικρούλι, το οποίο απλώς ήθελε να περνάει καλά.

Όταν τη ρώτησα γιατί πιστεύει ότι το σκυλί της είναι 'κυριαρχικό', απάντησε:
'έβλεπα έναν εκπαιδευτή στην τηλεόραση, ο οποίος είπε ότι το να βγαίνει πρώτο το σκυλί από την πόρτα πριν από μένα, είναι σημάδι κυριαρχίας'.

Προσπάθησα να της εξηγήσω ότι το να βγαίνει πιο μπροστά δεν είναι σημάδι κυριαρχίας-είναι ένα σκυλί που απλά θέλει να βγει έξω και να 'το κάψει' :)D)

Την ενημέρωσα ότι έχω ένα βιβλίο για να διαβάσει, το οποίο είναι γραμμένο από την πιο έξυπνη εκπαιδεύτρια στην Αμερική.

Της έδωσα το βιβλίο "The Culture Clash," της Jean Donaldson, όπου εξηγούσε τον αγαπημένο της μύθο στη σελίδα 19 ...

Ο αγαπημένος μου μύθος είναι αυτός που λέει ποιος πρεπει να βγει πρώτος από την εξώπορτα. Ποιος είναι αυτός που λέει ότι το σκυλί θα καταλάβαινε, πόσο μάλλον να κυριαρχήσει ο ιδιοκτήτης περνώντας πρώτος την εξώπορτα.'

Και εξηγεί:
'Όταν τα σκυλιά τρέχουν να βγουν έξω, προσπαθούν να ελαττώσουν την απόσταση μεταξύ αυτών και οτιδήποτε υπάρχει εκεί έξω, το γρηγορότερο δυνατόν, γιατί είναι ενθουσιασμένα, γιατί είναι σκυλιά'.
Η ιδιοκτήτρια αρνήθηκε να πιστέψει ότι το σκυλί της το κάνει αυτό για οποιοδήποτε άλλο λόγο, παρά επέμενε ότι το κάνει για 'κυριαρχικούς' λόγους και με απέλυσε.

Δε με πείραξε που με απέλυσε, αλλά ανησυχούσα για το σκυλί της.

Βλέπεις, ο καλύτερος τρόπος να εκπαιδεύσεις ένα σκυλί, είναι το να καταλαβαίνεις τα σκυλιά γι'αυτό που πραγματικά είναι. Ένα σκυλί που έχει τη 'ρετσινιά' :D του κυριαρχικού, συχνά πέφτει θύμα σκληρών εκπαιδευτικών μεθόδων.
Και τελειώνει λέγοντας ότι εφόσον πιστεύουν ότι ένα σκυλί είναι κυριαρχικό, χρησιμοποιούν σκληρές μεθόδους εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το όποιο πρόβλημα του σκύλου και ενδεχομένως να προκύψουν και καινούρια προβλήματα, καθώς από την εκπαίδευση δε λείπει το ξύλο.

Συγνώμη Άρη αν σου χάλασα λίγο το κείμενο με την ελεύθερη μετάφραση, αλλά είπα να το 'ελαφρύνουμε' σε κάποια σημεία:rolleyes:

Last edited:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Μπορει να φαινεται μικρης σημασιας, αλλά εμενα μου αναιρεί μεγαλο μερος απο την φιλοσοφια στην οποια εχω στηριξει την σχεση μου με την σκυλα μου και την εκπαιδευση της.

Αντιλογοι υπρχουν πολλοι. Περα από την κυριαρχια, το ότι η καλη βολτα ξεκιναει απο το σπιτι με μερικες ασκησεις υπακοης, οι οποιες και εδραιωνουν τη θεση σου κλπ κλπ.

Επισης, το να πεταγεται η πινσερινα μου πρωτη από την πορτα, κατι που επιτρεπω παντα, είναι γεγονος ασημαντο έως χαριτωμενο.

Το να πεταγεται ένα ανεξελεγκτο ποιμενικο δεν είναι καθολου χαριτωμενο και αν το επιτρεψω εχει επιδραση σε ολη την υπολοιπη βολτα. Το βιολί θα συνεχιστει και αν αποφασισω να το σταματησω θα χρειαστουν πιο σοβαρες διορθωσεις, τη στιγμη που αν υπηρχε ομαλη εξοδος δεν θα χρειαζοταν αυτές οι διορθωσεις.

Αναλογα θα μπορουσα να πω για την εξοδο από το αυτοκινητο, που είναι περα από εκνευριστικο και επικινδυνο.

Υπαρχουν πολλα αναλογα παραδειγματα υποτιθεμενης ή πραγματικης κυριαρχιας. Η πορτα είναι ένα από τα πιο χτυπητά.

Ενα ακομα ειναι το να πηγαινει μπροστα ενω ξερει να περπαταει στο λουρι, απλά γιατι κατι του κινει το ενδιαφερον. Πολλοι θα πουν οτι ειναι σημαδι κυριαρχιας.

Last edited:

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.769
4.045
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Ενα ακομα ειναι το να πηγαινει μπροστα ενω ξερει να περπαταει στο λουρι, απλά γιατι κατι του κινει το ενδιαφερον. Πολλοι θα πουν οτι ειναι σημαδι κυριαρχιας.
Ο άλφα του κοπαδιού πηγαίνει μπροστά. Αποφασίζει πού θα πάει το κοπάδι. Οι υπόλοιποι ακολουθάνε.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ναι βρε Berna. Τι γινεται όμως όταν κατι του τραβαει την προσοχη κι εκει που παει καλα, ξαφνικα επιταχυνει και βρισκεται μπροστα σου? Ειναι κυριαρχια εκεινη τη στιγμη ή απλά ενθουσιαζεται και ξεχνιεται ?

Αλλά ακομα και για το να πηγαινει συνεχεια μπροστα υπαρχει η θεωρια ότι από συνηθεια πανε μπροστα και δεν υπαρχει αναγκαστικα κυριαρχιας. Οπότε είναι θεμα εκπαιδευσης.

Με τη λογικη ότι ο αρχηγος παει μπροστα, το μονο που θα χρειαζοταν καποιος ιδιοκτητης θα ηταν να διασφαλισει τη θεση του ως αργηγος και το ζητημα του τραβηγματος του λουριού θα λυνοταν από μονο του.

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
εχετε σκεφτει οτι παει μπροστα ισως γιατι απλα ειναι πιο γρηγορος και ο ανθρωπος δεν μπορει να συμβαδισει με τον σκυλο?οταν εκπαιδευεται και πηγαινει διπλα στο ποδι μας,νομιζετε του αρεσει?

ειναι σαν να πεις του Bolt τρεξε οσο πιο γρηγορα μπορεις,αλλα που'σε να πηγαινουμε μαζι...:eek:

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.769
4.045
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Με εγώ έτσι το έλυσα το πρόβλημα του τραβήγματος. Πρέπει να περιμένει - εγώ περνάω πρώτη την πόρτα. Εγώ ανεβαίνω πρώτη τα σκαλοπάτια. Εγώ κατεβαίνω τα σκαλοπάτια. Πριν τον αφήσω ελεύθερο, του λέω κάτσε. Εγώ δίνω τη διαταγή αν μπορεί να πάει να τρέξει ή θα μείνει εκεί που του είπα να κάτσει. Κι αν δεν είναι ζήτημα κυριαρχίας, το σκυλί πρέπει να ξέρει - τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται. Οταν υπακούσει το σκυλί αυτό σημαίνει πως είσαι αλφα, υποτάσεται, και έτσι πρέπει να είναι.

Εμένα πάντως αυτό με βοήθησε πολύ περισσότερο από τον πνίχτη, τα μεζεδάκια που από τον ενθουσιασμό του δεν τα έτρωγε, και τα σπασμένα νεύρα μου για το χέρι μου που πονούσε! :D

εχετε σκεφτει οτι παει μπροστα ισως γιατι απλα ειναι πιο γρηγορος και ο ανθρωπος δεν μπορει να συμβαδισει με τον σκυλο?οταν εκπαιδευεται και πηγαινει διπλα στο ποδι μας,νομιζετε του αρεσει?
Ή αυτός ή εγώ! ;)
Εγώ πάντως ξέρω που υπάρχουν σκυλιά και ιδιοκτήτες με το αντίθετο πρόβλημα. Πρέπει εκείνοι να τραβάνε το σκύλο γιατί βαριέται να πάρει τα πόδια του!

Last edited:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Berna, εγω ετσι ελυσα ένα μερος του τραβηγματος. Το υπολοιπα ηταν με εκπαιδευση και εκπαιδευτικα εργαλεια.

Οταν υπακούσει το σκυλί, ισως δεν σημαίνει απαραιτητα πως είσαι αλφα. Μπορει να σημαινει ότι προσπαθει να αποφυγει την διορθωση ή να κερδισει κατι, την βολτα στην προκειμενη περιπτωση, εφοσον εχει καταλαβει πως οσο πιο γρηγορα εκτελεσει τα προκαταρκτικά τοσο πιο γρηγορα θα βγει εξω.

mathousalix

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2009
803
1
εχω μια απορια..μιας που αναφερθηκαμε σε θεματα κυριαρχικοτητας..
σε φυλες(ή σκυλια) που δεν ειναι κυριαρχικα συνεχιζουμε τις ιδιες μεθοδους???
εμενα πχ η δικια μου δεν εχει τετοιες τασεις και ουτε πιστευω να διεκδικησει ποτε καποια "θεση"παραπανω.. οποτε???
συνεχιζω να της φερομαι οπως της φερομουν οταν μαθαιναμε και βαζαμε ορια η καπου χαλαρωνουμε και δεν δινουμε σημασια σε θεματα οπως ποιος βγαινει πρωτος??
και γενικα..σε σκυλια(που τονιζω δεν ειναι στον χαρακτηρα τους να διεκδικουνε και να ειναι σε εγρηγορση πανω σε αυτο το θεμα συνεχως) ποτε σταματαμε να ασχολουμαστε με τα "παιχνιδια" κυριαρχιας??

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
εχω μια απορια..μιας που αναφερθηκαμε σε θεματα κυριαρχικοτητας..
σε φυλες(ή σκυλια) που δεν ειναι κυριαρχικα συνεχιζουμε τις ιδιες μεθοδους???
εμενα πχ η δικια μου δεν εχει τετοιες τασεις και ουτε πιστευω να διεκδικησει ποτε καποια "θεση"παραπανω.. οποτε???
συνεχιζω να της φερομαι οπως της φερομουν οταν μαθαιναμε και βαζαμε ορια η καπου χαλαρωνουμε και δεν δινουμε σημασια σε θεματα οπως ποιος βγαινει πρωτος??
και γενικα..σε σκυλια(που τονιζω δεν ειναι στον χαρακτηρα τους να διεκδικουνε και να ειναι σε εγρηγορση πανω σε αυτο το θεμα συνεχως) ποτε σταματαμε να ασχολουμαστε με τα "παιχνιδια" κυριαρχιας??
Nα είσαι χαλαρός με το λαμπραντοράκι σου, δεν χρειάζεται αυστηρή πειθαρχεία, πέρα απο τα βασικά να μην τραβάει στην βόλτα, να υπακούει όταν δίνεις μια εντολή κάτσε, μείνε, έλα κλπ. Επίσης να δίνεις πολλά χάδια και φιλιά.

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
I tried to explain that going through
a door is not a sign of dominance - it's
a dog that wants to get out and party.
Συμφωνώ! Ισχύει για όλα τα σκυλιά? Για το δικό μου... σίγουρα! Αλλά και σε σκυλιά άκρως υποτακτικά κατά τα άλλα το έχω δει να συμβαίνει.
Παρ' όλα αυτά λίγο υπερβολικό μου φάνηκε το άρθρο. Με το να αποτρέπεις το σκύλο σου να μπαινο-βγαίνει πριν από σένα ενισχύεις την εντύπωσή του ότι είσαι αρχηγός της αγέλης σας και την πειθαρχία του. Δεν θα το έλεγα σημάδι κυριαρχικότητας σε καμία περίπτωση. Άλλωστε ο σκύλος που προσπαθεί να επιβληθεί φαίνεται απ' τη γενικότερη συμπεριφορά του κι όχι από μεμονωμένες συμπεριφορές.

scooby doo

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2009
612
3
Ναύπλιο-Αθήνα
Άλλωστε ο σκύλος που προσπαθεί να επιβληθεί φαίνεται απ' τη γενικότερη συμπεριφορά του κι όχι από μεμονωμένες συμπεριφορές.
Συμφωνώ απόλυτα!! Για να δώσουμε τον χαρακτηρισμό κυριαρχικός σε ένα σκυλο πρέπει να δούμε την όλη συμπεριφορά του προς εμάς πρώτα από όλα.. :)

Αν ένα σκυλί είναι κυριαρχικό και το αφήνεις και να περνάει πάντα πρώτο τις πόρτες, του δίνεις ένα επιπλέον πατήμα για να διεκδικήσει εντονότερα την θέση του!

Για παράδειγμα ο έκπαιδευτής μας μου λέει να τον βάζω να καθίσει πριν περάσουμε μια πόρτα ή να περιμένει για να πάω εγώ πρώτη.. Αυτό όμως είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνω για να ξεκαθαρίσω την ιεραρχία μεταξύ μας, μιας και έχω ένα κυριαρχικό αρσενικό σκύλο.

Loukia

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2008
1.462
14
50
Θεσσαλονίκη
marthathesharpei.blogspot.com
Με το να αποτρέπεις το σκύλο σου να μπαινο-βγαίνει πριν από σένα ενισχύεις την εντύπωσή του ότι είσαι αρχηγός της αγέλης σας και την πειθαρχία του. Δεν θα το έλεγα σημάδι κυριαρχικότητας σε καμία περίπτωση.
Αυτό είναι το ζουμί, εύγε Λίζα! :)

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.249
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul