Ο Ρόκι ο νεφροπαθής


bella_gr

Well-Known Member
18 Φεβρουαρίου 2014
459
288
dog-place.blogspot.com
Πέρασε ο καιρός, μεγάλωσε κι αυτός. Να σας δώσω λίγο το ιστορικό του: ημίαιμο λυκόσκυλο, τον μάζεψα από τον δρόμο τον Φεβρουάριο του 2014, πρέπει να ήταν 2 ετών περίπου, με αρκετά τσιμπούρια κι ερλιχίωση. Για 8 σχεδόν χρόνια έτρωγε την ίδια κροκέτα με το Μπελλάκι, χωρίς προβλήματα. Όταν το Μπελλάκι έφυγε τον Δεκέμβριο του 2021, τον γύρισα, μαζί με την Άριελ που μόλις είχε μπει στην αγέλη μας, σε σπιτικό.

Και πάμε στο τώρα: έχει 1-2 μήνες που φαινόταν να κουράζεται παραπάνω στις βόλτες. Μεγάλωσε, σκέφτηκα, σχεδόν 13 έφτασε. Αλλά τις τελευταίες 2 εβδομάδες είχε αρχίσει να γίνεται επιλεκτικός με το φαγητό του - κάποιες μέρες δεν το έτρωγε καθόλου (παρόλο που πήγαινε με λαχτάρα στο μπολ), έπρεπε να τον ταΐζω με το χέρι ή να βάλω λίγο ελαιόλαδο για να φάει κλπ, και κάποιες μέρες το έτρωγε μια χαρά. Πάντως δεν είχε συνχουρία/πολυδιψία και γενικότερα ήταν κεφάτος, αν και υπναράς (υπναράς ήταν πάντα όμως).

Τον πήγα στον κτηνίατρο την Τετάρτη το πρωί (14/8), κι επειδή φοβόμουνα για καρκίνο, ζήτησα να του κάνει και υπέρηχο, ο οποίος όμως δεν έδειξε κάτι. Ούτε η καρδιά του που την άκουσε φαινόταν να έχει θέμα. Στις αιματολογικές που έκανε κι ένα σωρό βιοχημικές για νεφρά, πάγκρεας, συκώτι, διαβήτη, καρκίνο, όλα ήταν εντάξει, εκτός από την καταραμένη ουρία: 39 με ανώτατο όριο το 32.

Οπότε αλλάξε η τροφή του άμεσα: 3 ισόποσα γεύματα μέσα στην μέρα (αντί 1 μικρό το πρωί και το κυρίως το βράδυ) και συστατικά με χαμηλή πρωτεΐνη, φώσφορο και κάλιο (παρόλο που προς το παρόν φώσφορο/κάλιο στο αίμα ήταν οκ). Συμπληρώματα τύπου pronefra, renalvet, wenefro ευτυχώς δεν χρειάζεται ακόμα. Του δίνω μόνο κάψουλες ωμέγα 3 της Lamberts (ειδικές για σκύλους & γάτες).

Απο πλευράς συστατικών, ο κτηνίατρος μου είπε να πάω στο 60% υδατάνθρακες, 30% κρέας, 10% λαχανικά (στο περίπου, δεν θα βγάλουμε και μεζούρα). Για το κρέας του πήρα barf από το petshop, ενώ για υδατάνθρακες και λαχανικά πήγα στο fooddata central και κοίταξα διάφορες επιλογές από αυτά που έτρωγε ήδη. Τα πράσινα είναι αυτά που κατέληξα, με τα λαχανικά να τα εναλάσσω μια το ένα, μια το άλλο κάθε 3-4 μέρες (οι ποσότητες των θρεπτικών συστατικών είναι ανά 100γρ, και τα πάντα μαγειρεμένα για να χωνεύονται πιο εύκολα, εκτός από το αγγούρι, που είναι ωμό χωρίς φλούδα, αλλά δεν είμαι σίγουρη, καθώς δεν έχει πολλές θερμίδες, θα δω πως πάει):

roki.png

Από την Τετάρτη το απόγευμα μέχρι σήμερα Σάββατο πρωί έφαγε κρέας με γλυκοπατάτα και παντζάρι, καθώς το κάλιο το τσέκαρα σε δεύτερο χρόνο.

Αυτό που βλέπω είναι πως η όρεξη έχει επανέλθει πλήρως, και είναι πιο alert απ' ότι ήταν τελευταία.

Πόσο θα κρατήσει αυτό κανείς δεν ξέρει, δυστυχώς με αυτή την πάθηση το πας βλέποντας και κάνοντας, μπορεί να κρατηθεί λίγους μήνες, μπορεί και χρόνο. Στη ηλικία που είναι, μπορεί να πάθει καρκίνο ή να φύγει στον ύπνο του πριν προλάβουν τα νεφρά του να τον προδώσουν τελείως. Το φαγητό δεν είναι ότι πιο πλήρες, αλλά ο στόχος είναι να κρατηθεί η όρεξη, να μην χάσει πολύ μυική μάζα και να έχει ποιοτική ζωή.

Και μια πρόσφατη φωτο του λεγάμενου που το παίζει τζόβενος...

IMG_20240511_182528.jpg

Θα κάνω updates στο θέμα καθώς προχωράει, μήπως κάποιος σε παρόμοια κατάσταση βοηθηθεί σε κάτι.
 


Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.740
3.977
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Σώνει ντε και καλά ότι έχει νεφροπάθεια επειδή είχε ουρία 39; Ανεβασμένη ουρία δε σημαίνει ότι έχει θέμα με τα νεφρά, μπορεί να αφυδατώθηκε. Θα έκανα επανάληψη εξετάσεων, αν η κρεατινίνη ήταν εντάξει, ο φώσφορος και τα αιμοπετάλια, και ειδικά αν ο υπέρηχος δεν έδειξε κάτι, δεν θα έκανα αυτή τη διάγνωση.
Κάντε και ανάλυση ούρων και SDMA.
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.632
7.085
Όταν λες βιοχημικές για καρκίνο; Υπάρχουν κάποιοι δείκτες; Μπορείς να μου πεις ποιους κάνατε σχετικά;

Η ουρία πάντως ανεβαίνει κ από την πολλή πρωτεΐνη, χωρίς να υπάρχει νεφροπάθεια. Βέβαια σε ηλικιωμένο σκυλί το να προσέχεις τα νεφρά του δεν είναι κακό, αλλά πρέπει να το ξέρεις ότι έχει προδιάθεση*. Μίλησε ο γιατρός για υποψία αρχής νεφροπάθειας; Η κρεατινίνη πώς είναι; Έχει ιστορικό με συχνά ανεβασμένη ουρία;

*Η δίαιτα χαμηλής πρωτεϊνης κ υψηλών υδατανθράκων πχ, που είναι η ενδεδειγμένη για νεφροπάθειες κ άλλες παθήσεις, μπορεί να αποβεί προβληματική αν είναι λάθος η υποψία κ ταυτόχρονα ξεκινάει κάτι άλλο που δεν πρέπει να έχει υψηλά σάκχαρα.
 


bella_gr

Well-Known Member
18 Φεβρουαρίου 2014
459
288
dog-place.blogspot.com
Για καρκίνο μου είπε πως ήταν το ασβέστιο (συχνά ανεβασμένο με καρκίνο, αλλά όχι πάντα, και ο υπέρηχος δεν έδειξε όγκους πουθενά).

Όταν είδε τις αιματολογικές, είπε να του αλλάξω τροφή και ότι απ' όσα είδε έχει θέμα με τα νεφρά. Η κρεατινίνη είναι ΟΚ και δεν είχε ποτέ θέμα με ουρία. Όπως και να 'χει, το παρακολουθούμε, αν προκύψει κάτι άλλο.

Απ' όσο θυμάμαι όταν διάβαζα και για το Μπελλάκι, όταν φανεί κάτι στις αιματολογικές (ουρία, κρεατινίνη) και κλινικά συμπτώματα (έλλειψη όρεξης, εμετοί, συχνουρία, πολυδιψία) έχει ήδη γίνει ζημιά. Για να το πιάσεις στην αρχή, χρειάζεται εξετάσεις στα ούρα (the urine is assessed for specific gravity, which measures the ability of the kidneys to concentrate urine. Insufficient ability to concentrate urine is noted by an abnormal specific gravity and is often one of the first signs of early kidney disease). Δεν ξέρω αν γίνεται τέτοια εξετάση στη Ελλάδα (urine specific gravity), με την Μπέλλα δεν την είχανε κάνει, που την είχα πάει και σε κλινική και της είχαν κάνει ένα σωρό. Πρέπει να θυμηθώ να τον ρωτήσω.
 
  • Like
Reactions: Estranged


bella_gr

Well-Known Member
18 Φεβρουαρίου 2014
459
288
dog-place.blogspot.com
Σώνει ντε και καλά ότι έχει νεφροπάθεια επειδή είχε ουρία 39; Ανεβασμένη ουρία δε σημαίνει ότι έχει θέμα με τα νεφρά, μπορεί να αφυδατώθηκε. Θα έκανα επανάληψη εξετάσεων, αν η κρεατινίνη ήταν εντάξει, ο φώσφορος και τα αιμοπετάλια, και ειδικά αν ο υπέρηχος δεν έδειξε κάτι, δεν θα έκανα αυτή τη διάγνωση.
Κάντε και ανάλυση ούρων και SDMA.
Τον ρώτησα αν θα υπήρχε αλλοίωση των νεφρών στον υπέρηχο αν είχε νεφρική ανεπάρκεια και μου είπε πως όχι αναγκαστικά. Να αφυδατώθηκε δεν ξέρω, δεν τρώει ξηρά να πεις ότι δεν πίνει αρκετό νερό, σπιτικό τρώει, οπότε παίρνει πολλά υγρά, και βέβαια έχει πάντα νερό. Αν αφυδατώθηκε, γιατί δεν πίνει παραπάνω νερό και γιατί να μην τρώει και να είναι τόσο κουρασμένος το απόγευμα στην βόλτα, ακόμα και στην ευθεία έμενε πίσω (το πρωί πάμε μικρή βόλτα πριν πιάσει ζέστη, το απόγευμα που πέφτει ο ήλιος και σκοτεινιάζει βγαίνουμε, σαν τον δράκουλα).

Και με την Μπέλλα, με λίγο ανεβασμένη ουρία ξεκίνησε το πανηγύρι...Μόνο που στο Μπελλάκι στην πορεία προέκυψε ότι ήταν καρκίνος στο συκώτι. :cry:
 
Last edited:


bella_gr

Well-Known Member
18 Φεβρουαρίου 2014
459
288
dog-place.blogspot.com
Επειδή με αναζήτηση στο google δεν μπορούσα να βρω ακριβή απάντηση στο ερώτημά μου, έθεσα ερώτημα στο chatgpt:

"my dog has slightly elevated urea nitrogen, is tired easily and has loss of appetite, but is not drinking excessive amounts of water. does he have kidney disease?

ChatGPT said:
The combination of elevated urea nitrogen (BUN), easy fatigue, and loss of appetite in your dog could indeed suggest kidney disease, even though the lack of excessive water consumption is somewhat atypical. Kidney disease doesn't always present with all the classic symptoms, and the signs can vary depending on the stage of the disease and the individual dog.

Possible Indications of Kidney Disease:
Elevated BUN: This can be a sign that the kidneys are not efficiently removing waste from the blood, leading to an accumulation of urea.
Fatigue: Dogs with kidney disease often feel more tired because their bodies are dealing with the buildup of toxins that the kidneys can no longer filter out effectively.
Loss of Appetite: Kidney disease can cause nausea, leading to a decreased appetite. This is a common symptom as the disease progresses.
Normal Water Consumption: While increased thirst and urination are common signs of kidney issues, not all dogs will show these symptoms, especially in the early stages or with certain types of kidney disease.
Other Possible Causes:
Dehydration: Even mild dehydration can elevate BUN levels and make a dog feel tired.
Other Organ Dysfunction: Conditions affecting the liver, heart, or other organs can also lead to similar symptoms.
Infection or Inflammation: Infections or inflammatory diseases can affect the kidneys or other systems, leading to elevated BUN, fatigue, and loss of appetite.
What Should You Do?
Further Diagnostic Testing: Your vet may recommend additional tests like serum creatinine, SDMA (symmetric dimethylarginine), urinalysis, and imaging (e.g., ultrasound) to assess kidney function more thoroughly.
Monitor Symptoms: Keep an eye on your dog for any changes, such as vomiting, weight loss, or changes in urination, which can provide more information.
Veterinary Consultation: Since your dog is showing several symptoms that could indicate kidney disease, it's important to consult your veterinarian as soon as possible for a comprehensive evaluation.
Summary
While the symptoms you're describing do suggest that kidney disease is a possibility, especially with the combination of elevated BUN, fatigue, and loss of appetite, only a full veterinary evaluation can confirm this. Early detection and treatment are crucial for managing kidney disease effectively."

Οπότε με βάση τα τωρινά δεδομένα, παίζει να έχει θέμα με τα νεφρά του, αλλά θέλω να ρωτήσω τον κτηνίατρο για ανάλυση ούρων, και βεβαία παρακολουθώ στενά για άλλα συμπτώματα.

Ξέχασα να αναφέρω νωρίτερα πως το φαγητό που του έδινα πριν ήταν περίπου 65% κρέας, 35% φρούτα και λαχανικά και 5% υδατάνθρακες, οπότε δε νομίζω ότι η αυξημένη ουρία οφείλεται στην διατροφή του, ήταν ήδη σχετικά χαμηλό το κρέας για barf.

*Το chatgpt απλά μαζεύει πληροφορίες από πολλές πηγές και τις συνδυάζει σε κατανοητό κείμενο, αλλά δεν μπορούσα να βρω πολλά πράγματα στο google κάτι για την έλλειψη δίψας, όλα λένε για την πολυδιψία.
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.632
7.085
Τι είδους κρέας όμως; Είναι άλλο να είναι όλο κόκκινο ή όλο λευκό, άλλο να ναι όλο μυς ή εντόσθια. Εμένα πχ με το μοσχάρι πάντα τσιμπούσε η ουρία του.

Το chatgpt δεν είναι φτιαγμένο για να σου δώσει σωστές απαντήσεις αλλά αληθοφανή συζήτηση (human-like conversation). Αν κ είναι εντυπωσιακά καλά εκπαιδευμένο σε ιατρικά θέματα (προσωπική διαπίστωση) κ με έχει βοηθήσει πολύ, δεν είναι μια ερώτηση - μια απάντηση κ τέλος η σωστή χρήση του. Δουλεύει πάντως εξαιρετικά στο να σου δώσει ενδείξεις κ πληροφορίες για να ψάξεις περαιτέρω σε επιστημονικές έρευνες.
 


bella_gr

Well-Known Member
18 Φεβρουαρίου 2014
459
288
dog-place.blogspot.com
Τι είδους κρέας όμως; Είναι άλλο να είναι όλο κόκκινο ή όλο λευκό, άλλο να ναι όλο μυς ή εντόσθια. Εμένα πχ με το μοσχάρι πάντα τσιμπούσε η ουρία του.

Το chatgpt δεν είναι φτιαγμένο για να σου δώσει σωστές απαντήσεις αλλά αληθοφανή συζήτηση (human-like conversation). Αν κ είναι εντυπωσιακά καλά εκπαιδευμένο σε ιατρικά θέματα (προσωπική διαπίστωση) κ με έχει βοηθήσει πολύ, δεν είναι μια ερώτηση - μια απάντηση κ τέλος η σωστή χρήση του. Δουλεύει πάντως εξαιρετικά στο να σου δώσει ενδείξεις κ πληροφορίες για να ψάξεις περαιτέρω σε επιστημονικές έρευνες.
δεν ετρωγε μονο 1 ειδος κρεατος, μεσα σε 7-10 μερες καναμε κυκλο μοσχαρι (κιμας), κοτοπουλο (ολοκληρο), μπακαλιαρος (βραστος), αρνι/κατσικι (παιδακια), εντοσθια (συκωταρια), γαλοπουλα (μπουτι).

για το gpt συμφωνω με αυτο που λες, σου δινει κατευθυνση, αλλα πρεπει να διπλοτσεκαρεις και μονος σου, καθως εχει τυχει σε αλλα θεματα να τα λεει λαθος.
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.632
7.085
Πάντως τώρα όντως πρέπει να ακολουθήσεις τη δίαιτα που σου είπε ο γιατρός για να δείτε αν θα πέσει η ουρία. Αν όμως οι εξετάσεις σε κάποιο καιρό (θα σου πει ο γιατρός σε πόσο) επανέλθουν στα φυσιολογικά, το 60 υδατάνθρακας - 30 κρέας δεν είναι ότι καλύτερο να το κρατήσεις (πχ για διαβήτη αλλά κ διάφορα άλλα), αλλά ούτε κ να το γυρίσεις πίσω στο 65-5-30 αφού δείχνει κάποια ευαισθησία. Ίσως κάτι πιο κοντά στο 45 ή κ 50 κρέας κ ανάλογα τα υπόλοιπα. Κ θα κοβα τελείως το μοσχάρι κ τα ψάρια. Συζητά το με το γιατρό σου εν ευθέτω χρόνω.

Για τα λαχανικά κ τα φρούτα που ζήτησες γνώμη, δεν θα ανησυχούσα τόσο για το φώσφορό τους (δε νομίζω ότι έχει κάποιο σημαντικά πολύ, οκ θα το κρατούσα χαμηλό σε κάθε περίπτωση) αλλά στο τι μπορούν να προσφέρουν διατροφικά από άποψη βιταμινών. Δεν ξέρω στα νεφρικά ακριβώς τι βιταμίνες προτιμούνται κ ποιες πρέπει να αποφεύγονται (κοίτα το κ αυτό, έχω την εντύπωση ότι κάποιες δεν τις θέλουν - νομίζω πχ την Α, η οποία παρεμπιπτόντως είναι κ άφθονη στο μοσχαρίσιο συκώτι).

Εύχομαι πάντως να μην είναι τπτ.
 
  • Like
Reactions: bella_gr


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.632
7.085
  • Like
Reactions: bella_gr


bella_gr

Well-Known Member
18 Φεβρουαρίου 2014
459
288
dog-place.blogspot.com
Πάντως τώρα όντως πρέπει να ακολουθήσεις τη δίαιτα που σου είπε ο γιατρός για να δείτε αν θα πέσει η ουρία. Αν όμως οι εξετάσεις σε κάποιο καιρό (θα σου πει ο γιατρός σε πόσο) επανέλθουν στα φυσιολογικά, το 60 υδατάνθρακας - 30 κρέας δεν είναι ότι καλύτερο να το κρατήσεις (πχ για διαβήτη αλλά κ διάφορα άλλα), αλλά ούτε κ να το γυρίσεις πίσω στο 65-5-30 αφού δείχνει κάποια ευαισθησία. Ίσως κάτι πιο κοντά στο 45 ή κ 50 κρέας κ ανάλογα τα υπόλοιπα. Κ θα κοβα τελείως το μοσχάρι κ τα ψάρια. Συζητά το με το γιατρό σου εν ευθέτω χρόνω.

Για τα λαχανικά κ τα φρούτα που ζήτησες γνώμη, δεν θα ανησυχούσα τόσο για το φώσφορό τους (δε νομίζω ότι έχει κάποιο σημαντικά πολύ, οκ θα το κρατούσα χαμηλό σε κάθε περίπτωση) αλλά στο τι μπορούν να προσφέρουν διατροφικά από άποψη βιταμινών. Δεν ξέρω στα νεφρικά ακριβώς τι βιταμίνες προτιμούνται κ ποιες πρέπει να αποφεύγονται (κοίτα το κ αυτό, έχω την εντύπωση ότι κάποιες δεν τις θέλουν - νομίζω πχ την Α, η οποία παρεμπιπτόντως είναι κ άφθονη στο μοσχαρίσιο συκώτι).

Εύχομαι πάντως να μην είναι τπτ.
Ο κτηνίατρος μου είπε να δώσω άσπρο ψάρι, οπότε ο μπακαλιάρος είναι οκ λογικά. Για βιταμίνες, χρειάζεται σύμπλεγμα Β, τις λεπτομέρειες δεν τις θυμάμαι, πρέπει να τα ξαναδιαβάσω όλα και να δω και ποια κρέατα να του δώσω, καθώς δεν τα έχω δει ακόμα αναλυτικά στο fooddata central.

Μοσχαρίσιο συκώτι δεν τρώνε, το συκώτι τους μέχρι τώρα ήταν από την συκωταριά αρνιού (+ νεφρά, πνευμόνια, πάγκρεας, καρδιά, τραχεία κλπ ωραία πράγματα).

Αν όντως στρώσει, κι εγώ γύρω στο 50% κρέας σκεφτόμουνα.

Έχουμε δρόμο μπροστά, πολλές απορίες, ερωτήσεις, θα δούμε.
 


Sasha

Well-Known Member
28 Δεκεμβρίου 2022
548
294
25
instagram.com
Ανώτατο όριο 32. Έβγαλε 39. Τρώει ωμό. Είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό. Και εμείς παίζουμε 35-36.
 


bella_gr

Well-Known Member
18 Φεβρουαρίου 2014
459
288
dog-place.blogspot.com
Ανώτατο όριο 32. Έβγαλε 39. Τρώει ωμό. Είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό. Και εμείς παίζουμε 35-36.
Να ήταν μόνο αυτό, οκ. Αλλά έχει και την υπερβολική κόπωση (λαχάνιαζε ακόμα και το βράδυ στον ύπνο του) και την άρνηση φαγητού, που ποτέ δεν έχει πει ότι δεν θέλει το φαγητό του. Κάτι δεν πάει καλά, είτε μόνιμο, είτε παροδικό.
 


Sasha

Well-Known Member
28 Δεκεμβρίου 2022
548
294
25
instagram.com
Να ήταν μόνο αυτό, οκ. Αλλά έχει και την υπερβολική κόπωση (λαχάνιαζε ακόμα και το βράδυ στον ύπνο του) και την άρνηση φαγητού, που ποτέ δεν έχει πει ότι δεν θέλει το φαγητό του. Κάτι δεν πάει καλά, είτε μόνιμο, είτε παροδικό.
Ναι,δεν είχα διαβάσει τα υπόλοιπα..σχολίασα κάτι που με είχε αγχώσει πρότινος. Μετά είδα ότι ανέλυσε παραπάνω την κλινική του εικόνα πέρα από την ουρία.
 
  • Like
Reactions: bella_gr


Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.740
3.977
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Εξακολουθώ να μην την πιστεύω αυτή τη διάγνωση μιας και οι αιματολογικές δεν δείχνουν να υπάρχει θέμα με τα νεφρά και το ότι κουράζεται και δεν έχει πολύ όρεξη είναι ένα πολύ γενικό σύμπτωμα το οποίο μπορεί να σχετίζεται με κάτι απλό όπως η ζέστη, μπορεί ο σκύλος να πονάει (αρθριτικά), μπορεί να έχει θέμα με τα δόντια κλπ κλπ. Δηλαδή επειδή ο σκύλος έχει λίιιιγο ανεβασμένη ουρία και κουράζεται και δεν έχει όρεξη ο κτηνίατρος τον έβγαλε νεφροπαθή; Ωραίος! Εγώ θα το σκάλιζα κι άλλο, θα ζητούσα ανάλυση ούρων και θα ζητούσα SDMA το οποίο δείχνει καλύτερα απ' όλα την κατάσταση των νεφρών.
 
  • Like
Reactions: Ans


bella_gr

Well-Known Member
18 Φεβρουαρίου 2014
459
288
dog-place.blogspot.com
Εξακολουθώ να μην την πιστεύω αυτή τη διάγνωση μιας και οι αιματολογικές δεν δείχνουν να υπάρχει θέμα με τα νεφρά και το ότι κουράζεται και δεν έχει πολύ όρεξη είναι ένα πολύ γενικό σύμπτωμα το οποίο μπορεί να σχετίζεται με κάτι απλό όπως η ζέστη, μπορεί ο σκύλος να πονάει (αρθριτικά), μπορεί να έχει θέμα με τα δόντια κλπ κλπ. Δηλαδή επειδή ο σκύλος έχει λίιιιγο ανεβασμένη ουρία και κουράζεται και δεν έχει όρεξη ο κτηνίατρος τον έβγαλε νεφροπαθή; Ωραίος! Εγώ θα το σκάλιζα κι άλλο, θα ζητούσα ανάλυση ούρων και θα ζητούσα SDMA το οποίο δείχνει καλύτερα απ' όλα την κατάσταση των νεφρών.
δεν εχει θεμα με αρθριτικα, ανεβοκατεβαινει σκαλες ανετα, παιζει με την αριελ, μπορει να μην τρεχει σπριντ, αλλα ειναι πολυ καλα. και τα δοντια του ειναι σε παρα πολυ καλη κατασταση. αν ηταν αφυδατωση, θα χε κι αλλα συμπτωματα, οπως δεν θα ταν ελαστικο το δερμα του, τα ματια του θα ταν βυθισμενα στις κογχες των ματιων κλπ. γενικως για 13 ετων ειναι σουπερ (φτου μη τον ματιασω...) και ο κτηνιατρος που τον εξετασε, δεν ειδε κατι αλλο ανησυχητικο.



αυτη τη μια βδομαδα διαβασα ακομα περισσοτερο για την διατροφη. καθως σκυλια με νεφροπαθεια μπορει να παθουν ειτε υποκαλιαιμία ειτε υπερκαλιαιμία, δεν λαμβανω υπ΄οψιν τα επιπεδα καλιου λαχανικων/υδατανθρακων, εκτος κι αν αλλαξει κατι.

για βιταμινες Β, απ οτι καταλαβα χρειαζεται συμπληρωμα οταν ο σκυλος εχει πολυδιψια/πολυουρια.

λογω της μειωμενης πρωτεινης στις τροφες νεφροπαθειας, χρειαζεται παραπανω λιπαρα.

η πρωτεινη που λαμβανει πρεπει να ειναι πολυ υψηλης βιοδιαθεσιμοτητας, οπως τα αυγα, και ιδανικα τα ασπραδια, καθως ο κροκος περιεχει πολυ φωσφορο.

και τωρα στις εξετασεις: χτες (20/8) καναμε επιπλεον αιματολογικες για λεισμανιαση, ερλιχιωση και sdma (αναλυση ουρων μου πε ο κτηνιατρος πως παιζουν πολλα ρολο στο πως θα βγει το αποτελεσμα και δεν θα ναι κατατοπιστικο οσο και οπως θελουμε).

λεισμανιαση ηταν αρνητικος, ερλιχιωση ηταν θετικος (αναμενομενο, καθως εχει αρρωστησει παλαιοτερα κι εχει αντισωματα), με τιτλο 1/200. χαμηλος, ισως ξανακανουμε σε κανα μηνα να δουμε αν ανεβει.

το sdma βγηκε 11 (με <15 το επιθυμητο), και, παρολο που δεν τα ζητησε, κανανε κρεατινινη, φωσφορο, ουρια. ολα λιγο κατω σε σχεση με την περασμενη βδομαδα, με την ουρια να πεφτει πιο πολυ απ ολα, απο το 39 (με οριο το 32) στο 19 (λογω της αλλαγης στην τροφη ισως???).

οποτε τελικα ο μουχλας δεν εχει νεφροπαθεια, αλλα παραμενει αγνωστο τι τον ειχε πιασει για 3 βδομαδες περιπου κι ετρωγε επιλεκτικα (οχι μονο 1-2-3 μερες, να πεις εφαγε μια μπουρδα που τον πειραξε η κατι τετοιο). παντως μια βδομαδα τωρα δεν εχει αρνηθει κανενα γευμα. μπορει λογω ηλικιας σιγα-σιγα να ζοριζεται με το ωμο και το μαγειρευτο να του ειναι πιο ευκολοχωνευτο (και νοστιμο ισως???). παντως ποτε δεν εχει πει οχι σε γευμα μεχρι τωρα, γι αυτο με ανησυχησε παραπανω. το θεμα ξεκινησε με το να μην τρωει τα λαχανικα του και μερικες φορες ουτε το κρεας του. τον αλλαξα σε barf του εμποριου (3 διαφορετικες μαρκες), κι εκεινο δεν το ηθελε. τωρα παντως εστρωσε.

το ερωτημα τωρα ειναι τι να τον συνεχισω. ο κτηνιατρος προτεινε να τον αφησω στη νεα συνταγη. λογω ηλικιας, ειναι πιο ευκολο για τον οργανισμο του να χωνεψει τους υδατανθρακες παρα το κρεας και αφου ολα τα υπολοιπα στις εξετασεις ηταν μια χαρα, δεν υπαρχει προβλημα να συνεχισουμε ετσι. ετσι κι αλλιως, ακομα κι αυτη η τροφη εχει μπολικη και ποιοτικη πρωτεινη, που ειναι σημαντικο για τη διατηρηση της μυικης μαζας. τροφη για σκεψη και διαβασμα.
 


Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.740
3.977
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
το ερωτημα τωρα ειναι τι να τον συνεχισω. ο κτηνιατρος προτεινε να τον αφησω στη νεα συνταγη. λογω ηλικιας, ειναι πιο ευκολο για τον οργανισμο του να χωνεψει τους υδατανθρακες παρα το κρεας
Ελεος... :cautious::cautious::cautious:
 




bella_gr

Well-Known Member
18 Φεβρουαρίου 2014
459
288
dog-place.blogspot.com
Σύμφωνα με την AAFCO, ένας ενήλικος σκύλος χρειάζεται 18% (dry matter basis) πρωτεΐνη min. Δεν υπάρχει ανώτατο όριο, ουτε υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε ενήλικο και υπερήλικο σκύλο. Οι barf του εμπορίου ειναι 40%+ πρωτεΐνη dry matter basis.

Για την πρωτεΐνη, η άποψη ότι όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο ειναι λάθος: "Protein content in commercial dog foods varies considerably: from 15% to 60% on a dry matter (DM) basis. Once the protein requirement for an individual dog is met, additional protein provides no benefit. It is completely false that more protein is better. Excess protein is not stored as protein. It is broken down by the liver, the waste products are excreted by the liver and kidneys, and the leftover energy is stored as fat or glycogen. The extra energy in a high-protein ration can contribute to obesity (vca animal hospital)".

Ποιό ειναι το ιδανικό επίπεδο πρωτεΐνης; Άγνωστο... Αλλά σε έναν ηλικιωμένο σκύλο, τα νεφρά του και το συκώτι του δεν θα δουλεύουν οπως όταν ήταν στα ντουζένια του και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ίσως και να ζορίζεται να επεξεργαστεί μια τέτοια τροφή (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει νεφροπάθεια ή ηπατοπάθεια). Δεν θα πέσει στο 14% της Royal Canin Renal, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να τρώει 40% πρωτεΐνη. Επιπλέον, υψηλά επίπεδα γλυκογόνου (glycogen) μπορούν να προκαλέσουν ένα σωρό προβλήματα.

Επιπλέον, υπάρχει και η παρακάτω πρόσφατη μελέτη (του 2020):

Varying Protein Levels Influence Metabolomics and the Gut Microbiome in Healthy Adult Dogs: The optimal ranges of protein for healthy adult dogs are not known. This study evaluated the impact of long-term consumption of foods containing low, medium, and high levels of protein on serum, urine, and fecal metabolites, and gut microbiome in beagles. Following maintenance on a prefeed food for 14 days, dogs (15 neutered males, 15 spayed females, aged 2–9 years, mean initial weight 11.3 kg) consumed the low (18.99%, dry matter basis), medium (25.34%), or high (45.77%) protein foods, each for 90 days. In serum and/or urine, metabolites associated with inflammation and kidney dysfunction increased with higher protein levels in food, while one-carbon pathway metabolites decreased. Fecal pH increased with protein consumed, and levels of beneficial indoles and short-chain fatty acids decreased while branched-chain fatty acids increased. Beta diversity of the fecal microbiome was significantly different, with increased abundances of proteolytic bacteria with higher protein food. Feeding dogs a high amount of protein leads to a shift to proteolytic gut bacteria, higher fecal pH, and is associated with increased levels of metabolites linked with inflammation and kidney dysfunction. The true protein digestibility shows that the foods were similar in protein digestibility, and therefore protein presented to the large intestine for fermentation was directly responsive to dietary protein concentration. Overall, metabolites associated with kidney disease and inflammation increased with levels of protein consumption in healthy dogs. Our results using highly digestible protein show that there can be a negative effect in dogs with increasing dietary protein, which results in increased protein substrate available to the microbiota. It is likely that foods with lower protein digestibility even at the same protein concentration would elicit the same response because of the increase in protein bypassed to the colon.

Η παραπάων έρευνα απ' ότι κατάλαβα χρηματοδοτήθηκε από την Hill's, αλλά δε νομίζω ότι τα αποτελέσματα επηρεάζονται από αυτό, καθώς το % πρωτεΐνης στη τροφή είναι λιγότερο σημαντικό για αυτούς, πιο πολύ τους νοιάζει ΤΙ θα βάλουν, κι όχι ΠΟΣΟ (μπορούν να βάλουν ό,τι να ΄ναι αν θέλουν να ανεβάσουν το % πρωτεΐνης, όπως η Royal Canin που έβγαλε τροφή με φτερά κοτόπουλου για αλλεργικά ζώα).

Αυτό το άρθρο εξηγεί καλά την παρπάνω έρευνα, καθώς και την όλη ιστορία λιγότερο/παραπάνω πρωτεΐνη.

Κι αυτό τα λέει καλά για τα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης.
 
Last edited:


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.632
7.085
καθώς και την όλη ιστορία λιγότερο/παραπάνω πρωτεΐνη.
Εγώ στην ιστορία πολλοί υδατάνθρακες αναφέρομαι. Η πρωτεΐνη δεν είναι η μόνη συνιστώσα. Διάβασε τώρα τι μπορεί να επιφέρει η δίαιτα υψηλών υδατανθράκων.

(Ούτε κ οι υδατάνθρακες είναι η μόνη άλλη συνιστώσα. Η διατροφή είναι πολυπαραγοντική κ όλες οι επιμέρους συνιστώσες της κ αναλογίες αυτών είναι σημαντικότατες).
 
  • Like
Reactions: Berna


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.190
Μηνύματα
896.906
Μέλη
19.975
Νεότερο μέλος
Michael1924