Ομαδικά Μαθήματα

Manogr

Well-Known Member
25 Ιανουαρίου 2012
149
31
50
Glyfada, Greece
www.dogpark.gr
θα ήθελα να μου πείτε αν γνωρίζετε που γίνονται ομαδικά μαθήματα εκπαίδευσης και ποιες είναι οι απαιτήσεις για να λάβουμε μέρος... δεν με ενδιαφέρει τόσο η εκπαίδευση όσο η κοινωνικοποίηση και η εκτόνωση με τα άλλα σκυλιά...

ο δικός μου είναι σχεδόν 9 μηνών και χωρίς προβλήματα συμπεριφοράς... αξίζει;

morfeas

Well-Known Member
29 Ιανουαρίου 2008
142
3
O Τριαντης κανει σιγουρα. Μπορει και ο Αποκοτος αλλα δεν ειμαι σιγουρος.

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
Εγώ δεν έχω ξεκινήσει ακόμα τα ομαδικά μαθήματα αλλά εδώ και καιρό έρχετε κόσμος απο τον χώρο μας για κοινωνικοποίηση, καφεδάκι και τρελό παιχνίδι των σκυλιών.

christos79

Well-Known Member
20 Νοεμβρίου 2011
633
27
Εμείς κάνουμε στον Κώστα Μαρτίνη σου έστειλα pm με τα στοιχεία

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Τα ομαδικά μαθήματα πάντως δεν θα έλεγα ότι προσφέρουν εκτόνωση αλλά καλύτερο έλεγχο, συγκέντρωση και υπακοή κάτω από συνθήκες αντιπερισπασμού.

tsimakgr

Well-Known Member
30 Απριλίου 2011
572
9
Athens
2 ερωτήσεις πάνω σε αυτό:

1) Θα πρέπει να έχουν ολοκληρώση τα σκυλιά που συμμετέχουν βασική υπακοή? Πρέπει να γίνει κάποια αξιολόγηση πριν συμμετάσχουν?

2) Σκυλιά αρσενικά που είναι ΠΟΛΥ Κυριαρχικά απέναντι σε άλλα τρώνε πόρτα?

christos79

Well-Known Member
20 Νοεμβρίου 2011
633
27
2 ερωτήσεις πάνω σε αυτό:

1) Θα πρέπει να έχουν ολοκληρώση τα σκυλιά που συμμετέχουν βασική υπακοή? Πρέπει να γίνει κάποια αξιολόγηση πριν συμμετάσχουν?

2) Σκυλιά αρσενικά που είναι ΠΟΛΥ Κυριαρχικά απέναντι σε άλλα τρώνε πόρτα?
Στο πρώτο όχι εμείς που κάνουμε κοινωνικοποίησης και κάποιες αρχικές εντολές πολύ χαλαρά στον Μαρτίνη είμαστε όλοι κουτάβια. Μόνο εμβόλια πρέπει να έχεις ολοκληρώσει.

Στο δεύτερο φαντάζομαι ότι ο κάθε εκπαιδευτής θα σου ζητήσει να δει το σκυλάκι και να σου πει πως θα το χειριστείτε.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Σκυλιά αρσενικά που είναι ΠΟΛΥ Κυριαρχικά απέναντι σε άλλα τρώνε πόρτα?
Δηλαδή, όταν λές "ΠΟΛΥ Κυριαρχικά"... τι εννοείς? Ακόμα πιό πολύ από τον "μικρό" μου?

...φαντάζομαι ότι ο κάθε εκπαιδευτής θα σου ζητήσει να δει το σκυλάκι και να σου πει πως θα το χειριστείτε.
Αυτό είναι σωστό... έτσι κάνει ο Μαρτίνης.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.780
7.978
Τα ομαδικά μαθήματα πάντως δεν θα έλεγα ότι προσφέρουν εκτόνωση αλλά καλύτερο έλεγχο, συγκέντρωση και υπακοή κάτω από συνθήκες αντιπερισπασμού.
Aκριβώς. Τα ομαδικά μαθήματα είναι όπως λέει το όνομα τους, μαθήματα. Οι σκύλοι είναι στο λουρί και μαθαίνουν να περπατάνε πλάι μας, και διάφορες εντολές. Αλλά επειδή τα κάνουν όλα παρουσία άλλων σκύλων βοηθάει πολύ να συμπεριφέρονται σωστά και με διάφορα ερεθίσματα που τα εξιτάρουν.
Κι εμείς με τον Απόκοτο κάνουμε ομαδικά.

tsimakgr

Well-Known Member
30 Απριλίου 2011
572
9
Athens
Δηλαδή, όταν λές "ΠΟΛΥ Κυριαρχικά"... τι εννοείς? Ακόμα πιό πολύ από τον "μικρό" μου?
ΠΟΛΥ κυριαρχικά για εμένα είναι πως αν έρθει ένα αρσενικό ίδιου ή μεγαλύτερου μεγέθους, θα γίνει σίγουρα τσακωμός. Μέχρι πρόσφατα αν τον προκαλούσε ξεκινούσε τσακωμός. Τώρα τελευταία και χωρίς να τον προκαλέσει ξεκινάει πρώτος γρύλισμα. Με εκτροφείς που έχω μιλήσει μου είπαν πως είναι απόλυτα φυσιολογικό για Ακίτα.
Με εκπαίδευση, με άτομα που μιλάω, μου είπαν πως δεν διορθώνεται, αλλά μπορείς να τον ελένχεις καλύτερα.
Αν είναι μικρότερυ μεγέθους σκύλος ή θυληκό δεν γίνεται το παραμικρό.
Με λίγα λόγια αυτό θέλω να δουλέψω λίγο. Η συνύπαρξη με αρσενικά στον ίδιο χώρο, για αυτό σκέφτομαι ομαδικά μαθήματα.

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
@tsimakgr: Άλλο τα ομαδικά μαθήματα εκπαίδευσης (Β.Υ.) και άλλο οι διορθώσεις συμπεριφοράς. Αυτό ανάλογα τον εκπαιδευτή θα σου πεί αν μπορεί να σε βοηθήσει ή όχι στα ομαδικά του μαθήματα.

Όσο για το σχόλιο ότι "είναι φυσιολογικό για ΑΚΙΤΑ" εγώ να σου πώ ότι έχω γνωρίσει 4 Ακίτα και τα 3 απο αυτά (2 Αρσενικά, 1 Θηλυκό) δεν είχαν τέτοια θέματα μιας και είχαν λάβει σωστή κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση απο τα αφεντικά τους, ενώ το 4ο Ακίτα, ένα θηλυκό που ο ιδιοκτήτης το είχε για τα παπλώματα χωρίς καθόλου εκπαίδευση και ελάχιστη κοινωνικοποίηση και τρελά κυριαρχική δεν ήταν καλή παρέα σε σκυλοσυναντήσεις και έτσι κόσμος σταμάτησε να πηγαίνει όπου πήγαινάν τα άτομα με αυτό το σκυλί.

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Η κυριαρχικότητα δεν διορθώνεται. Η εκδήλωσή της ανά πάσα στιγμή με πρωτοβουλία του σκύλου ναι. Πιστεύω ότι το ομαδικό μάθημα είναι καλή ευκαιρία για τον άνθρωπο να ανακτήσει τον έλεγχο του σκύλου του σε τέτοιες περιπτώσεις. Αρκεί βέβαια να έχει προηγηθεί συνενόηση με τον εκπαιδευτή ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα κρίνει αν θα χρειαστούν κάποια ατομικά μαθήματα πρώτα.

tsimakgr

Well-Known Member
30 Απριλίου 2011
572
9
Athens
Όσο για το σχόλιο ότι "είναι φυσιολογικό για ΑΚΙΤΑ" εγώ να σου πώ ότι έχω γνωρίσει 4 Ακίτα και τα 3 απο αυτά (2 Αρσενικά, 1 Θηλυκό) δεν είχαν τέτοια θέματα μιας και είχαν λάβει σωστή κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση απο τα αφεντικά τους, ενώ το 4ο Ακίτα, ένα θηλυκό που ο ιδιοκτήτης το είχε για τα παπλώματα χωρίς καθόλου εκπαίδευση και ελάχιστη κοινωνικοποίηση και τρελά κυριαρχική δεν ήταν καλή παρέα σε σκυλοσυναντήσεις και έτσι κόσμος σταμάτησε να πηγαίνει όπου πήγαινάν τα άτομα με αυτό το σκυλί.
Τι να σου πω, και εμένα αυτός που μου το είπε εκτροφέας είναι και έχει 9.
Βέβαια δεν τον έχει δει από κοντά, όπως ούτε και εσύ και σίγουρα μέσω γραπτού λόγου άκρη δε θα βγάλουμε. :)
Από μικρό τον κοινονικοποιώ όπου και όπως μπορώ.
Απλά τώρα τελευταία δεν παίζει με αρσενικά που παλιά έπαιζε. Νιώθει απειλή. (Δικιά μου εικασία είναι αυτή)
Για αυτό κοιτάω να διορθωσώ όπως πολύ σωστά είπες αυτή τη συμπεριφορά.
Σίγουρα εκπαιδευτής θα μου λύσει τις απορίες και θα μπορέσει να τον αξιολογήσει.
Μπορεί αυτό που βλέπω εγώ ως επιθετικότητα να μην είναι και τίποτα μπορεί να είναι και παραπάνω από το φυσιολογικό.... Θα δείξει....

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
1) ΠΟΛΥ κυριαρχικά για εμένα είναι πως αν έρθει ένα αρσενικό ίδιου ή μεγαλύτερου μεγέθους, θα γίνει σίγουρα τσακωμός...

2) ...Τώρα τελευταία και χωρίς να τον προκαλέσει ξεκινάει πρώτος γρύλισμα. Με εκτροφείς που έχω μιλήσει μου είπαν πως είναι απόλυτα φυσιολογικό για Ακίτα.

3) Με εκπαίδευση, με άτομα που μιλάω, μου είπαν πως δεν διορθώνεται, αλλά μπορείς να τον ελένχεις καλύτερα.

4) Αν είναι μικρότερυ μεγέθους σκύλος ή θυληκό δεν γίνεται το παραμικρό.

5) Με λίγα λόγια αυτό θέλω να δουλέψω λίγο. Η συνύπαρξη με αρσενικά στον ίδιο χώρο, για αυτό σκέφτομαι ομαδικά μαθήματα.
1) Αυτό συμβαίνει και με τον Casper... ίσως, όμως, αν το έψαχνες στα "ψιλά γράμματα", να είναι παρούσα και η ανασφάλεια με το μέγεθος (όγκος)... και, σίγουρα, η γλώσσα σώματος κατά την προσέγγιση...

2) Ναι, έχω ακούσει - διαβάσει κι εγώ ότι το Ακίτα είναι "λιγάκι" επιθετικό με άλλα ζώα... αλλά θα έλεγα και πάλι, να ψάξεις λίγο και το θέμα της ανασφάλειας...
Δηλαδή, εννοείς ότι θα ξεκινήσει πρώτος γρύλισμα κλπ., όταν ο άλλος αρσενικός είναι πολύ κοντά, ή ακόμα και από μακρυά?

3) Αυτό είναι σίγουρο, αν κάνεις σωστή και επίμονη εκπαίδευση... εμείς έχουμε φάσει να γρυλίζει και να θέλει να ορμήσει ο Casper, μόνο όταν ο άλλος σκύλος (μεγαλόσωμος, αρσενικός και όχι μόνο) είναι στα μισό μέτρο απόσταση και πιο κοντά...
Σε μεγαλύτερη απόσταση, μπαίνει στο mode "Βασική Υπακοή" και το αφομοιώνει...

4) Εμάς, άντρας - γυναίκα, δεν μας ενδιαφέρει... αν ο άλλος σκύλος δεν έχει τη "σωστή γλώσσα" (π.χ., όπως αρκετά boxer και Labrador) και πλησιάζει προς το μέρος του, ο μικρός διανοείται να την πέσει...

5) Πολύ σημαντικό να το δουλέψεις αυτό...

tsimakgr

Well-Known Member
30 Απριλίου 2011
572
9
Athens
2) Ναι, έχω ακούσει - διαβάσει κι εγώ ότι το Ακίτα είναι "λιγάκι" επιθετικό με άλλα ζώα... αλλά θα έλεγα και πάλι, να ψάξεις λίγο και το θέμα της ανασφάλειας...
Δηλαδή, εννοείς ότι θα ξεκινήσει πρώτος γρύλισμα κλπ., όταν ο άλλος αρσενικός είναι πολύ κοντά, ή ακόμα και από μακρυά?

3) Αυτό είναι σίγουρο, αν κάνεις σωστή και επίμονη εκπαίδευση... εμείς έχουμε φάσει να γρυλίζει και να θέλει να ορμήσει ο Casper, μόνο όταν ο άλλος σκύλος (μεγαλόσωμος, αρσενικός και όχι μόνο) είναι στα μισό μέτρο απόσταση και πιο κοντά...
Σε μεγαλύτερη απόσταση, μπαίνει στο mode "Βασική Υπακοή" και το αφομοιώνει...

4) Εμάς, άντρας - γυναίκα, δεν μας ενδιαφέρει... αν ο άλλος σκύλος δεν έχει τη "σωστή γλώσσα" (π.χ., όπως αρκετά boxer και Labrador) και πλησιάζει προς το μέρος του, ο μικρός διανοείται να την πέσει...

5) Πολύ σημαντικό να το δουλέψεις αυτό...
2) Σε Ακιτοσυνάντηση που μαζευτήκαμε 13, τα αρσενικά ΟΛΑ είχαν μια απόσταση το ένα από το άλλο. Δεν είχαμε κανένα παρατράγουδο, αλλά προσέχαμε όλοι.
Το έχει κάνει 2 φορές την τελευταία εβδομάδα, να γρυλίσει από απόσταση, χωρίς να τον προκαλέσει ο άλλος για αυτό και ψάχνομαι.
Πριν 1 μήνα άλλο παράδειγμα ήρθε Γερμανικός Ποιμενικός, αρχικά μυριστήκαμε, όλα καλά, και μόνο όταν μας καβάλησε αντιδράσαμε αρνητικά.
Πρέπει να είναι στη φάση της εφηβείας και θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Τώρα είναι 10 μηνών.

4) Σε εμάς αυτό δεν ισχύει. Πρόσφατα μας έκανε κανονικό "πέσιμο" ένα Γαλλικό Bulldog και εμείς γελάγαμε. Νομίζαμε πως θέλει παιχνίδι...

Όπως και να έχει θα ζητήσω συμβουλές από ειδικό, γιατί μέχρι τώρα δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα.
Αν το προσέξω τώρα που είναι αρχή, ίσως να το αντιμετωπίσω.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
1) ...Δεν είχαμε κανένα παρατράγουδο, αλλά προσέχαμε όλοι.

2) Το έχει κάνει 2 φορές την τελευταία εβδομάδα, να γρυλίσει από απόσταση, χωρίς να τον προκαλέσει ο άλλος για αυτό και ψάχνομαι.

3) Πριν 1 μήνα άλλο παράδειγμα ήρθε Γερμανικός Ποιμενικός, αρχικά μυριστήκαμε, όλα καλά, και μόνο όταν μας καβάλησε αντιδράσαμε αρνητικά.

4)Πρέπει να είναι στη φάση της εφηβείας και θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Τώρα είναι 10 μηνών.

5) ...Αν το προσέξω τώρα που είναι αρχή, ίσως να το αντιμετωπίσω.
1) Πολύ σημαντικό αυτό! Το να προσέχει ο χειριστής... έχω παρατηρήσει ότι, ειδικά οι σκύλοι που είναι αποφασισμένοι να κυριαρχήσουν (ή/και είναι λιγάκι επιθετικοί), αντιλαμβάνονται τη χαλάρωσή σου, στο δευτερόλεπτο που θα χαλαρώσεις!

2) Ισως έχει μάθει πως μπορεί να το κάνει και να μην έχει συνέπειες γι' αυτό... υπήρχε ένα χρονικό διάστημα, προ μηνών, που το έκανε και ο δικός μου από μακριά και το δουλέψαμε πολύ...

3) Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό για ένα κυριαρχικό σκυλί...
Απλά, θέλει πολλή προσοχή, γιατί αν δεν μπορέσουν να "τα βρουν" στο ποιός είναι πιο πάνω στην ιεραρχία, τότε υπάρχει περίπτωση σκυλοκαυγά...

4) Ακριβώς! Κι εμάς 10 μηνών είναι...
Μέσα στην πρώτη φάση δυναμικής έκρηξης τεστοστερόνης...

5) Θα το αντιμετωπίσεις σίγουρα... κι εμείς το δουλεύουμε πολύ εντατικά και βλέπουμε θεαματική πρόοδο...

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
Τι να σου πω, και εμένα αυτός που μου το είπε εκτροφέας είναι και έχει 9.
Βέβαια δεν τον έχει δει από κοντά, όπως ούτε και εσύ και σίγουρα μέσω γραπτού λόγου άκρη δε θα βγάλουμε. :)
Ναι σίγουρα με τον γραπτό λόγο και γενικά με τα λόγια δεν θα καταφέρεις ποτέ τίποτα η πράξη είναι το θέμα. Απλά εδω μέσα όλοι προσπαθούμε λίγο ή πολύ να βοηθήσουμε οποιονδήποτε όπως ο καθε ένας μας μπωρεί.

Από μικρό τον κοινονικοποιώ όπου και όπως μπορώ.
Απλά τώρα τελευταία δεν παίζει με αρσενικά που παλιά έπαιζε. Νιώθει απειλή. (Δικιά μου εικασία είναι αυτή)
Για αυτό κοιτάω να διορθωσώ όπως πολύ σωστά είπες αυτή τη συμπεριφορά.
Σίγουρα εκπαιδευτής θα μου λύσει τις απορίες και θα μπορέσει να τον αξιολογήσει.
Μπορεί αυτό που βλέπω εγώ ως επιθετικότητα να μην είναι και τίποτα μπορεί να είναι και παραπάνω από το φυσιολογικό.... Θα δείξει....

................Το έχει κάνει 2 φορές την τελευταία εβδομάδα, να γρυλίσει από απόσταση, χωρίς να τον προκαλέσει ο άλλος για αυτό και ψάχνομαι.
Πρέπει μερικά πράγματα να τα δείς και απο την πλευρά του σκυλιού σου. Το γρύλισμα να γνωρίζεις είναι ένας τρόπος επικοινωνίας τους σκυλιού σου για να πεί σε ένα άλλο σκυλί ή άνθρωπο "δεν νιώθω καλά με αυτό". Το να προσπαθήσεις να διορθώσεις το γρύλισμα μπορείς απλά να χειροτερέψεις την κατάσταση ή στην χειρότερη αν όντως εξαλήψεις το γρύλισμα με διόρθωση τότε το σκυλί θα πάψει να προειδοποιεί και να ενημερώνει άλλο σκύλο ή άνθρωπο και να προχωράει κατευθείαν στην επίθεση, αυτό είναι κάτι που δεν το θες. Αν λοιπόν το σκυλί γρυλίζει γιατί δεν νιώθει άνετα το σωστό θα ήταν να κάνεις το σκυλί να νιώσει άνετα και να χαλαρώσει και να πάψει να νώθει οποιαδήποτε απειλή. Πώς; Αυτό δεν μπορώ να στο πώ απο εδώ με απλά λόγια, αυτό θα μπορούσα ποιο εύκολα εγώ ή κάποιος άλλος εκπαιδευτής να στο δείξει απο κοντά και μόνο.

Last edited:

tsimakgr

Well-Known Member
30 Απριλίου 2011
572
9
Athens
Μια και δεν υπάρχει το κουμπάκι, Thanks Darkpaladin.
Νομίζω τα λες όπως ακριβώς είναι.
Πιστεύω μέσα στην εβδομάδα να έχω μιλήσει με εκπαιδευτή.
Ενώ διαβάζω όσο μπορώ, κάποια πράγματα είναι πέρα από τις δυνάμεις-γνώσεις μας.
Εκεί χρειάζεται κάποιος ειδικός. :)