Οι Προστάτες των Κοπαδιών...

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Ένα ευτυχές συμβάν ενός καλού φίλου, μου επέτρεψε να βρεθώ στο Μέτσοβο το Σ/Κ...

Δεν άφησα λοιπόν την ευκαιρία να πάω μια μικρή βόλτα να χαζέψω μερικούς από τους Προστάτες των Κοπαδιών γύρω από την τεχνητή λίμνη πηγών Αώου!Πως θα μπορούσα άλλωστε, αφού είχα πάρα πολύ καιρό να μπορέσω να κάνω μια τέτοια βόλτα....

Δυστυχώς, όπως θα δείτε και στις λίγες και κακής ποιότητας φωτογραφίες που ακολουθούν, η φωτογραφική που είχα μαζί μου, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν η ιδανική για τις συνθήκες, καθώς επίσης η παρέα που με ακολούθησε, φοβόντουσαν τα σκυλιά με αποτέλεσμα να μην θέλουν να κατέβουμε από το αμάξι, οπότε όλες οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί μέσα από το αυτοκίνητο...

Τώρα θα μου πείτε γιατί μας δείχνεις αυτές τις φωτογραφίες....
Περισσότερο ως κίνητρο για όποιον θέλει να δει από κοντά μερικά τέτοια σκυλιά στο πραγματικό περιβάλλον εργασίας τους, χωρίς να χρειαστεί να φτάσει σε κάποια απόμακρη βουνοκορφή, αλλά αρκετά κοντά σε ένα γνωστό ορεινό προορισμό, σε ένα από τα ωραιότερα ορεινά τοπία της πατρίδας μας, όπως είναι η λίμνη αυτή και από την....σιγουριά κι ασφάλεια του αυτοκινήτου του!

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Τώρα θα μου πείτε γιατί μας δείχνεις αυτές τις φωτογραφίες...
Φοίβο, σ' ευχαριστούμε!!!

Γιατί μας δείχνεις αυτές τις φωτογραφίες? Είναι απλό: Γιατί μας ταξιδεύουν!!!
Τουλάχιστον, εγώ τις βλέπω (και δεν τις χορταίνω) μέσα από τα δικά σου μάτια...

underdog

Well-Known Member
5 Απριλίου 2011
1.223
135
καλα κανεις και μας τις δειχνεις!!!!
στην προτελευταία, μονόχρωμος ποιμενικός. Συνηθίζεται αυτό.
Στην ίδια φώτο πάνω δεξια είναι κουτάβι το σκυλί που φαίνεται, ή απλά πιο μικρόσωμο.

Eirini-Fontas

Well-Known Member
6 Μαϊου 2009
5.280
709
Θρακομακεδονες
Εγω ευχομαι να ξαναπας με καταλληλη παρεα και αναλογη φωτογραφικη! :)
Παρολες τις "αντιξοοτητες" ομως ωραιες φωτογραφιες με ομορφα σκυλια, ειδικα
στη δευτερη φωτο μου αρεσει πολυ ο σκυλος. . .

IVAN-TZIA

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2012
82
0
Κέα, Κυκλάδες
DSC02435.jpgDSC02436.jpg
Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες σου και με την ευκαιρία θυμήθηκα και μερικές δικές μου που είχα τραβήξει αρκετά πιο μακρυά.. στο Καϊκμάτσαλαν. Η φωτογραφίες είναι τραβηγμένες στην κορυφή (χιονοδρομικό) και δεν υπάρχει χιόνι γιατί ήταν 15 Αυγούστου. Φυσικά χωρίς μπουφάν δεν αντεχες απο το κρύο :)

panosdog

Well-Known Member
22 Ιουνίου 2012
320
1
Μπραβο Φοιβο φοβερες φωτο. Στη δευτερη φωτο ειναι μολοσσος της ηπειρου η βλεπω λαθος?

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Χαίρομαι που σας αρέσουν!

Johnk, και που να είσαι εκεί, να τα βλέπεις πως κινούνται στον χώρο, πως αλληλεπιδρούν, πως αντιδρούν στα διάφορα ερεθίσματα...μαγεία!!!!

Όντως ο σκύλος στην δεύτερη φωτό λίγο αφού σταματήσαμε μας ενημέρωσε για την παρουσία τους!:p
H φωτό είναι την ώρα που....μας ενημερώνει!
Είναι ένα πολύ ωραίο νεαρό αρσενικό, η αλήθεια είναι ότι κι εμένα μου φαίνεται ότι έχει κάποια στοιχεία ΜτΗ, αλλά επειδή δεν το είχα ξαναδεί και δεν μίλησα με τον βοσκό δεν ξέρω από που κρατάει!

Στην προτελευταία φωτό, εκτός από το λευκό σκυλί, υπήρχε κι ένα κουτάβι, το οποίο όμως αμεσως μετά την φωτό που ανέβασα μπήκε ανάμεσα στο κοπάδι και δεν μπόρεσα να το φωτογραφήσω μόνο του....

Last edited:

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Σκυλος που εργαζεται συμφωνα με τις επιταγες των γονιδιων του στο φυσικο του περιβαλλον.

Αναρωτιεμαι αν υπαρχουν πιο ευτυχισμενα σκυλια.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Αναρωτιεμαι αν υπαρχουν πιο ευτυχισμενα σκυλια.
Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ αναρωτιέμαι...
Δεν ξέρω, όμως, αν θα βρω, κάποτε, την απάντηση...

kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
Ομορφιες και υπεροχα πλασματα!!

Ενας πολυ καλος μου φιλος εκανε την θητεια του στον Εβρο, αρρωστος σκυλας και αυτος..και μας εφερε παρομοιες φωτο. Υπεροχα σκυλια μες την γαληνη σε πανεμορφα τοπια..!
Οι βοσκοι εφτιαχναν μονοι τα κολαρα των σκυλων τους απο δερμα και καρφια..
Πολλα σκυλια απο αυτα αχαιδευτα απο χερι ανθρωπου και απο τους ιδιους του βοσκους... σε ολη την θητεια του λιγα απο αυτα καταφερε να χαιδεψει... σκυλια αερας!

Επισης.. οταν ειχαμε παει εκδρομη στα ορεινα Τρικαλα και λιμνη Πλαστηρα, συναντησαμε ενα βοσκο με το κοπαδι και τα σκυλια του.. τα οποια δεν ηταν τσοπανοσκυλα.. ηταν greek street και με ενμα αυτι κομενο, εμεις κρατησαμε τα δικα μας να μην ενοχλησουμε τους "ντοπιους" και θυμαμαι τα σκυλια που φυλουσαν το κοπαδι.. μολις μας ειδαν ετρεξαν μπροστα χωρις να γαυγισουν και καθισαν αναμεσα σε εμας και το κοπαδι μεχρι αυτο να περασει ασφαλεια απο κοντα μας.. μαρκαραν και ακολουθησαν το κοπαδι τους..
Ποσο αρμονικα ομορφη ειναι η ζωη καμια φορα!

Kimon

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2012
284
0
Ωραίο θέμα!

Λίγο μετά τη Στυμφαλία στην Πελοπόννησο.

Last edited:

fanfoun

Well-Known Member
1 Απριλίου 2011
78
2
View attachment 37903View attachment 37904
Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες σου και με την ευκαιρία θυμήθηκα και μερικές δικές μου που είχα τραβήξει αρκετά πιο μακρυά.. στο Καϊκμάτσαλαν. Η φωτογραφίες είναι τραβηγμένες στην κορυφή (χιονοδρομικό) και δεν υπάρχει χιόνι γιατί ήταν 15 Αυγούστου. Φυσικά χωρίς μπουφάν δεν αντεχες απο το κρύο :)

Η δεύτερη φωτό θα μπορούσε να ήταν και quiz!!!

Ποσα σκυλιά υπάρχουν στην φωτό?

takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.038
Αθήνα
Αγαπητέ Φοίβο, αν θυμάμαι καλά (είναι και αυτά τα χρόνια πανάθεμά τα που δεν στηρίζουν την μνήμη μου), δεν σε έχω ευχαριστήσει ποτέ για όλη αυτή την γνώση που μας προσφέρεις για τους Ελληνικούς Ποιμενικούς και όχι μόνο.
Σε ευχαριστώ πολύ και να είσαι πάντα γερός και δυνατός, να αλωνίζεις τα αγαπημένα σου μέρη και να ζεις με την αγαπημένη σου Ελληνική φυλή.

Θα ήθελα να καταθέσω μία ερώτηση που πηγάζει κυρίως από την κυνοφιλική συνείδηση μου (που σιγά σιγά αποκτώ μέσα στον τελευταίο χρόνο), και από κάποιες ενδόμυχες επιθυμίες που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται τον τελευταίο καιρό, όσον αφορά το μελλοντικό μέγεθος της αγέλης μου.

Πόσο μπορεί να ταλαιπωρούνται αυτά τα σκυλιά ζώντας σε ένα αστικό περιβάλλον;

Είναι σωστό (μετρώντας μόνο την ευζωία του δικού σου σκύλου) να τον έχεις μόνο σαν pet;

Δεν βάζω στην ερώτηση την ανθρώπινη κυνοφιλική άποψη και στάση που υπάρχει και έχει να κάνει με τον αγώνα που δίνεται για την σταθεροποίηση της φυλής και άρα θα πρέπει να γίνουν κάποιες "θυσίες".

Ξέρω ότι το θέμα δεν αφορά μόνο στους ΕΠ αλλά και σε πάρα πολλές άλλες φυλές που δημιουργήθηκαν γοα εργασία και μεγάλος πληθυσμός τους δεν κάνει αυτό που ήταν ο αρχικός σκοπός της δημιουργίας του.
Όμως νοιώθω (και διορθώστε με πάνω σε αυτό αν κάνω λάθος) ότι ο ΕΠ και η σχετικά πρόσφατη συστηματική εκτροφή του δεν έχει επιτρέψει την γονιδιακή μετάλλαξή του στα εργασιακά "θέλω" του.

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
foibos ευχαριστούμε για τις πανέμορφες εικόνες! Οφείλω να ομολογήσω πως το βλέμμα μου στάθηκε στην θυληκή της 4ης φωτογραφίας.
@takisft τα ερωτήματά σου απαντώνται καλύτερα πίνοντας τσίπουρα, παρά πληκτρολογώντας :)

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Πραγματικά δεν ξέρω ποια είναι η απάντηση...
Αν έχεις δει σκυλιά που τα έχεις και ζουν στα πούπουλα με όλες τις ανέσεις, τα οποία δεν έχουν ζήσει ποτέ με κοπάδια και γιδοπρόβατα, αλλά στην βόλτα σας στο βουνό να τα βλέπεις με το που βλέπουν κοπάδι να γίνονται άλλος σκύλος, να συμπεριφέρεται σαν να έχει περάσει όλη του την ζωή στο πλάι των κοπαδιών πολλές σκέψεις περνάνε από το μυαλό σου...ίσως και κάποιες τύψεις που τα έχεις αποκόψει από τις ρίζες τους..

Όσο για τα ευχαριστήρια....εγώ πρέπει να σας ευχαριστώ όλους που ανέχεστε σχεδόν σε κάθε θέμα που γράφω να το γυρίζω στα τσοπανόσκυλα....

Ptf, η σκύλα αυτή είναι πραγματικά εντυπωσιακή, αλλά δυστυχώς δεν ήρθε πιο κοντά από το σημείο που βγήκε η φωτό....

Last edited:

takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.038
Αθήνα
@takisft τα ερωτήματά σου απαντώνται καλύτερα πίνοντας τσίπουρα, παρά πληκτρολογώντας :)
Σοφή απάντηση.... σε "κλείνω" για μία εκ βαθέων αυζήτηση...:):)

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.254
Μέλη
20.033
Νεότερο μέλος
Stepsn