ΟΔΗΓΟΣ - Μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς


ΑΡΓΟΣ & ΕΓΩ

Well-Known Member
26 Μαρτίου 2018
1.150
2.016
Αρκετές φορές υπάρχουν ερωτήσεις σχετικά με την μετακίνηση των ζώων συντροφίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Προσπάθησα να συγκεντρώσω την υπάρχουσα νομολογία σε ένα νήμα για πληρέστερη ενημέρωση.

Βασικός νόμος είναι ο 4039/2012 και ακολουθούν διευκρινιστικές εγκύκλιοι ή νόμοι κατά περίπτωση.

ΝΟΜΟΣ 4039/2012 - Όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4235/2014

1.) Άρθρο 1 – Παρ.ζ
Μικρό ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, το βάρος του οποίου δεν υπερβαίνει τα δέκα (10) κιλά.

2.) Άρθρο 10 – παρ 2.
Με την επιφύλαξη ευνοϊκότερων ρυθμίσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ή Κανονισμών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχό τους.

«Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.»

3.) Άρθρο 10 – Παρ.3
Τα επιβατηγά πλοία υποχρεωτικά διαθέτουν καθαρά κλουβιά, προστατευµένα από αντίξοες καιρικές συνθήκες, για τη µεταφορά µεγάλων ζώων συντροφιάς.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ:

Ο Νόμος επιτρέπει, υπό προϋποθέσεις, την μεταφορά ζώων συντροφιάς μέχρι δέκα (10) κιλά σε όλα τα μεταφορικά μέσα. Εξαίρεση αποτελούν οι σκύλοι βοήθειας καθώς και η μεταφορά με πλοίο όπου γίνεται ειδική αναφορά. Σε κάθε περίπτωση το ζώο πρέπει να συνοδεύεται από τον ιδιοκτήτη του.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Απόφαση Α27733/2213, ΦΕΚ 1181 19.6.2015
ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. (Μετρό, Η.Σ.Α.Π., ΤΡΑΜ Α.Ε.)
ΤΡΑΙΝΟΣΕ
ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
Aegean Airlines
 


ΑΡΓΟΣ & ΕΓΩ

Well-Known Member
26 Μαρτίου 2018
1.150
2.016
Στις 19/6/2015 δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός Δικαιωμάτων Επιβατών τακτικών και έκτακτων γραμμών με οδικά μέσα δημόσιας μεταφοράς (Λεωφορεία) και μέσα σταθερής τροχιάς (Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, Μετρό και Τραμ).

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ:
  • Δεν μεταφέρονται κατοικίδια ζώα άνω των 10 κιλών
  • Δεν μεταφέρονται κατοικίδια ζώα που δεν συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη τους.
  • Δεν μεταφέρονται κατοικίδια ζώα στο χώρο αποσκευών.
  • Δεν μεταφέρονται ζώα χωρίς ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας.
Δικές μου παρατηρήσεις :

Όπως είναι προφανές, από τον παρακάτω κανονισμό, ο οδηγός του μέσου μεταφοράς μπορεί να προβάλει αντιρρήσεις στην είσοδο μικρού ζώου προτάσσοντας λόγους όπως πληρότητα οχήματος ή κίνδυνο για την ασφάλεια των επιβατών.

Επισημαίνω πως ότι ισχύει για τα λεωφορεία τα οποία εκτελούν αστικές μεταφορές σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη, το ίδιο ισχύει για τα ΚΤΕΛ στις αστικές μεταφορές ανά την επικράτεια.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Δικαιωμάτων Επιβατών ( Απόφαση Α27733/2213, ΦΕΚ 1181 19.6.2015 ) επιτρέπονται ή απαγορεύονται τα παρακάτω :

Η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς με οδικά μέσα και μέσα σταθερής τροχιάς επιτρέπεται, με ευθύνη του επιβάτη και κατά την κρίση του οδηγού ή άλλου εντεταλμένου προσωπικού του μεταφορέα ανάλογα με τις συνθήκες πληρότητας του οχήματος/συρμού και την ασφάλεια των επιβατών (με εξαίρεση τους σκύλους βοηθείας), εφόσον:

  • Είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς, κλειστού τύπου, διαστάσεων έως 70x40x50 εκ. για την περίπτωση των τακτικών αστικών γραμμών ή σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς, κλειστού τύπου διαστάσεων έως 50x40x35εκ. για την περίπτωση των υπεραστικών τακτικών καθώς και των έκτακτων γραμμών.
  • Συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχό τους.
  • Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του ζώου φέρει το ατομικό βιβλιάριο υγείας – διαβατήριο του ζώου.
  • Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του ζώου βρίσκεται πλησίον αυτού και μεριμνά για τη μη πρόκληση τραυματισμού ή όχλησης άλλων επιβατών.
  • Τα τοποθετούν στους ελεύθερους χώρους των οχημάτων/συρμών, εκτός των διαδρόμων, των σημείων εισόδου-εξόδου των επιβατών και επικύρωσης των εισιτηρίων ούτως ώστε να μη διακυβεύεται η ασφαλής μετακίνηση των υπόλοιπων επιβατών.
  • Στην περίπτωση υπεραστικών και ενδοκοινοτικών τακτικών και έκτακτων μεταφορών πρέπει να μεταφέρονται υποχρεωτικά εντός του χώρου των επιβατών και πάντως σε καμία απολύτως περίπτωση στο χώρο αποσκευών (περιλαμβανομένης της περίπτωσης ζώων μέσα σε δέματα).
 


ΑΡΓΟΣ & ΕΓΩ

Well-Known Member
26 Μαρτίου 2018
1.150
2.016
Ειδικώς, οι σκύλοι βοηθείας, ήτοι οι εκπαιδευμένοι σκύλοι οδηγοί τυφλών και σκύλοι βοηθοί ατόμων με αναπηρίες, καθώς και οι σκύλοι που βρίσκονται στη διαδικασία εκπαίδευσης ως σκύλοι βοηθείας μεταφέρονται ως εξής:
  • Χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.​
  • Ο χρήστης ή εκπαιδευτής, κατά περίπτωση, του σκύλου βοηθείας φέρει και επιδεικνύει, όποτε του ζητείται από τους Ελεγκτές Κομίστρου ή τους ειδικά εξουσιοδοτημένους για το σκοπό αυτό υπαλλήλους, τα εκ του νόμου οριζόμενα παραστατικά που πιστοποιούν την επάρκεια εκπαίδευσης του ζώου (αν είναι εκπαιδευμένο ή τελεί υπό εκπαίδευση), την υγεία αυτού, όσο και ότι ο χρήστης ή εκπαιδευτής του σκύλου βοηθείας διαθέτει τη σχετική πιστοποίηση και αποδεικτικό χρήσης του ζώου.
  • Στην περίπτωση χρήστη ή εκπαιδευτή που είναι πολίτης της Ε.Ε. ή πολίτης τρίτης χώρας, αλλά μένει στην Ελλάδα για βραχύ χρονικό διάστημα, τότε τα απαραίτητα πιστοποιητικά, όπως έχουν εκδοθεί από επίσημο φορέα ή υπηρεσία της χώρας προέλευσης, πρέπει να είναι μεταφρασμένα στην αγγλική γλώσσα. Σε περίπτωση μακροπρόθεσμης παραμονής του χρήστη ή εκπαιδευτή στην Ελλάδα (π.χ. λόγοι εργασίας, μόνιμη παραμονή κ.λπ.), τα ως άνω πιστοποιητικά πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα από τις Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό (Πρεσβείες, κ.λπ.), κατά τα οριζόμενα της ισχύουσας σχετικής νομοθεσίας.
  • Ο χρήστης ή εκπαιδευτής, κατά περίπτωση, του σκύλου βοηθείας οφείλει όπως μεριμνά για τη διατήρηση της καθαριότητας του οχήματος/συρμού και για την ανεμπόδιστη διέλευση και κίνηση των υπόλοιπων επιβατών εντός του οχήματος/συρμού.
Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση πρόκλησης ζημίας, εφαρμογή έχουν οι γενικότερες διατάξεις του Αστικού & Ποινικού Κώδικα περί ευθύνης του κατόχου ζώου για ζημία που προκλήθηκε από αυτό σε τρίτον (άρθρο 924 ΑΚ & 308,309,314 Π.Κ.).
 


ΑΡΓΟΣ & ΕΓΩ

Well-Known Member
26 Μαρτίου 2018
1.150
2.016
ΚΤΕΛ ( ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ )

Σύμφωνα με την Απόφαση Α27733/2213, ΦΕΚ 1181 19.6.2015

Στην εκτέλεση τακτικών υπεραστικών μεταφορών και ενδοκοινοτικών τακτικών και έκτακτων γραμμών με οδικά μέσα μεταφοράς οι ως άνω μεταφορείς και τα όργανα αυτών, υποχρεούνται όπως :

Αναρτούν, προς διευκόλυνση τυχόν επιβατών που σκοπεύουν να μεταφέρουν μικρά κατοικίδια, τα συγκεκριμένα δρομολόγια ( ελάχιστο ποσοστό επί των εκτελούμενων ) στα οποία θα επιτρέπεται η μεταφορά των ζώων (επιτρεπτός περιορισμός δύο κατοικίδιων ανά λεωφορείο).​

Διευκρινίσεις :

Στα λεωφορεία που εξυπηρετούν υπεραστικές συγκοινωνίες λόγω του μικρότερου διαθέσιμου χώρου περιορίζονται οι μέγιστες διαστάσεις του ειδικού καλαθιού μεταφοράς. Έτσι τα μικρά κατοικίδια ζώα, βάρους έως δέκα (10) κιλών, μεταφέρονται εντός ειδικού καλαθιού μεταφοράς διαστάσεων 50Χ40X35 εκατοστά.

Για λόγους καλύτερης εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, τα υπεραστικά ΚΤΕΛ είναι επιτρεπτό να περιορίζουν τη μεταφορά των κατοικίδιων ζώων,
  • (α) σε ότι αφορά στον αριθμό σε δύο κατοικίδια ανά λεωφορείο και
  • (β) σε ορισμένα μόνο από τα εξυπηρετούμενα δρομολόγια τα οποία πάντως θα αποτελούν το 30% τουλάχιστον των δρομολογίων κάθε γραμμής (και κατ’ ελάχιστο ένα δρομολόγιο ανά ημέρα), κατανεμημένα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Εφόσον αποφασιστεί από το οικείο υπεραστικό ΚΤΕΛ να γίνει χρήση του ως άνω (β) περιορισμού, θα πρέπει η πληροφορία αυτή να παρέχεται σε κάθε ενδιαφερόμενο ενώ θα πρέπει να έχει αναρτηθεί εμφανώς σχετική ανακοίνωση στους σταθμούς και πρακτορεία του ΚΤΕΛ.

Ο περιορισμός των δρομολογίων θα δύναται να εξυπηρετήσει και τις ανάγκες αλλεργικών κλπ. ατόμων που ευλόγως αποφεύγουν το συγχρωτισμό με κατοικίδια ζώα. Σε κάθε περίπτωση βέβαια είναι ενδεδειγμένη η κατάλληλη διευθέτηση των επιβατών εντός του λεωφορείου.

* Η άρνηση μεταφοράς ζώων συνοδείας αναπήρων ή μικρών κατοικιδίων ζώων που μεταφέρονται με κατάλληλα για το σκοπό αυτό μέσα, επισείει διοικητικό πρόστιμο ύψους 800 έως 1.500 ευρώ από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Π.Δ. 170/2003
 


ΑΡΓΟΣ & ΕΓΩ

Well-Known Member
26 Μαρτίου 2018
1.150
2.016
ΤΡΕΝΟΣΕ

(Α) Σε εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας Νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς ή βοήθειας (Ν. 4039/2012 και Ν. 4235/2014, καθώς και των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων), τα ζώα αυτά γίνονται γενικά δεκτά για μεταφορά στις αμαξοστοιχίες και στα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σκύλοι, γάτες, πουλιά, κλπ. (εξαιρούνται τα ερπετά) εφόσον:
  • Η μεταφορά τους δεν είναι αντίθετη προς το γενικότερο ισχύον Νομοθετικό Πλαίσιο.
  • Τα ζώα φέρουν ηλεκτρονική σήμανση και συνοδεύονται πάντοτε από τον κάτοχό τους.
  • Τα ζώα διαθέτουν βιβλιάριο υγείας ενημερωμένο.
  • Τα μεταφερόμενα ζώα συντροφιάς είναι τοποθετημένα σε κλουβί ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, με εξαίρεση τους σκύλους βοήθειας τυφλών, οι οποίοι δεν τοποθετούνται σε κλουβί και μεταφέρονται με λουρί και χωρίς φίμωτρο.
(Β) Σε καμία περίπτωση και σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, η μεταφορά των ζώων συντροφιάς ή βοήθειας με τις αμαξοστοιχίες ή τα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν τελεί υπό την κρίση ή τη συναίνεση του προσωπικού της εταιρίας ή των λοιπών επιβατών, καθόσον ορίζονται ειδικοί χώροι και ισχύουν ορισμένες υπηρεσιακές ρυθμίσεις για τη μεταφορά τους εντός των αμαξοστοιχιών και λεωφορείων).

(Γ) Στα συνοδευόμενα ζώα συντροφιάς δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στα κυλικεία των αμαξοστοιχιών. Επιτρέπεται η πρόσβαση στα κυλικεία των αμαξοστοιχιών μόνον στους σκύλους βοήθειας τυφλών.

(Δ) Για την φύλαξη των μεταφερόμενων ζώων συντροφιάς ή βοηθείας είναι υπεύθυνοι οι επιβάτες που τα συνοδεύουν. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. δεν έχει καμία ευθύνη για απώλεια ή για οτιδήποτε συμβεί σε βάρος αυτών των ζώων, εκτός αν αυτό προήλθε από υπαιτιότητά του. Ο επιβάτης εξάλλου ευθύνεται για κάθε βλάβη που είναι δυνατό να προκληθεί από τα ζώα στο υλικό του Σιδηροδρόμου ή σε τρίτους, σύμφωνα με το Άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΕΓΑΛΟΣΩΜΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΣΩΜΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΚΑΙ ΣΚΥΛΩΝ ΒΟΗΘΕΙΑΣ.

Πέραν των ανωτέρω καθοριζομένων γίνεται πρόσθετη διάκριση των μεταφερόμενων ζώων σύμφωνα με τα οριζόμενα στη νομοθεσία, ως εξής:

(Α) Μικρόσωμοι σκύλοι (έως 10 κιλά) που συνοδεύονται από τους κατόχους τους, ή άλλα μικρόσωμα κατοικίδια μεταφέρονται:
  • με όλες τις αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εφόσον είναι σε κλουβί με διαστάσεις (50 Χ 40 Χ 70 εκ.) και τοποθετούνται είτε στα γόνατα του συνοδού τους, είτε στους χώρους των αμαξοστοιχιών που προορίζονται για τις αποσκευές χειρός, μόνον υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν ενοχλεί τους συνεπιβάτες.
Σε αντίθετη περίπτωση ο προϊστάμενος της αμαξοστοιχίας μεριμνά για την μετακίνηση του κατοικιδίου και του συνοδού του, είτε στις συγκεκριμένες θέσεις για μεταφορά κατοικιδίων, εφόσον αυτές έχουν προβλεφθεί στην αμαξοστοιχία, είτε τοποθετεί το κλουβί στο χώρο φύλαξης αποσκευών, με τη σύμφωνη γνώμη του επιβάτη συνοδού του κατοικιδίου.
  • στα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μόνον εφόσον μεταφέρονται σε κλουβί ή άλλη κατάλληλη συσκευασία διατάσεων (50 Χ 40 Χ 35 εκ.) και σε συγκεκριμένες θέσεις. Ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός μικρόσωμων κατοικιδίων ανέρχεται πλέον σε τρία μικρόσωμα κατοικίδια ανά λεωφορείο.
(Β) Μεγαλόσωμοι σκύλοι που συνοδεύονται από τους κατόχους τους:
  • μεταφέρονται στις διαδρομές μεγάλων αποστάσεων στο σύνολο του Δικτύου σε κλουβί διαστάσεων 118 Χ 76 Χ 88 εκ. , με τις αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που διαθέτουν όχημα σκευοφόρου με κλιματισμό και πρόσβαση στον ιδιοκτήτη παρουσία του Προΐσταμένου αμαξοστοιχίας,
  • μεταφέρονται στις αμαξοστοιχίες των προαστιακών γραμμών που μνημονεύονται ρητά παρακάτω και σε επιλεγμένα δρομολόγια εφόσον είναι τοποθετημένα υποχρεωτικά σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς με διαστάσεις 50 Χ 40 Χ 70 εκ., στο τελευταίο βαγόνι και μόνον υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν ενοχλεί τους συνεπιβάτες.
  • ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός μεγαλόσωμων κατοικίδιων είναι 2 ανά σκευοφόρο αμαξοστοιχίας.
  • δεν μεταφέρονται στα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
 


ΑΡΓΟΣ & ΕΓΩ

Well-Known Member
26 Μαρτίου 2018
1.150
2.016
ΤΑΞΙ

Ο Νόμος 4530/2018 - ΦΕΚ 59/Α/30-3-2018 ορίζει τις Υποχρεώσεις των οδηγών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων. Σ’ αυτόν η παράγραφος 6 του άρθρου 1 αναφέρει :
  • Με τα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα επιτρέπεται η μεταφορά από τον επιβάτη μικρών ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το ν. 4039/2012 (Α΄ 15), με την προϋπόθεση ότι είναι τοποθετημένα σε ειδικό καλάθι ή φέρουν φίμωτρο.
Ο οδηγός μπορεί να αρνηθεί τη μίσθωση εφόσον δεν συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις, εκτός από την περίπτωση σκύλου οδηγού/συνοδηγού ατόμου με αναπηρία για τον οποίο δεν ισχύουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, σύμφωνα με το ν. 4235/2014, ή αν αυτό δικαιολογείται για λόγους υγείας του ιδίου που αποδεικνύονται με πιστοποιητικό γιατρού, με το οποίο είναι εφοδιασμένος.

Υποχρεώσεις επιβατών που χρησιμοποιούν Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα

1. Οι επιβάτες πρέπει να αποφεύγουν κάθε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ασφάλεια της κυκλοφορίας. Ιδιαίτερα πρέπει:
ζ. να μεριμνούν για τα μεταφερόμενα με ευθύνη τους παιδιά, ζώα και αντικείμενα​

2. Αν το αυτοκίνητο ρυπανθεί από τα μεταφερόμενα ζώα ή αντικείμενα ή από υπαιτιότητά του, ο επιβάτης είναι υποχρεωμένος να μεριμνήσει για την αποκατάσταση της καθαριότητας.

Συνεπώς ο οδηγός του ταξί μπορεί να αρνηθεί την μίσθωση αν δεν υπάρχει καλάθι / φίμωτρο ή αν ο ίδιος έχει χαρτί από γιατρό για λόγους υγείας.

Βάση του Νόμου οι χαμηλής αξιολόγησης παραβάσεις του οδηγού τιμωρούνται με επίπληξη και διοικητικό πρόστιμο έως τριακόσια (300) ευρώ.
 


ΑΡΓΟΣ & ΕΓΩ

Well-Known Member
26 Μαρτίου 2018
1.150
2.016
ΠΛΟΙΑ

Η μεταφορά κατοικίδιων ζώων στα πλοία ρυθμίζεται σύμφωνα με :
  • Το άρ. 13 παρ. 1-4 του Π.Δ. 101/1995 (ΦΕΚ 61, τ.Α΄, 31/03/1995)
  • Άρθρο 34 Υ.Α ΑΙ β/8577/1983 «Υγειονομικός Κανονισμός» (Απαγόρευση εισόδου κατοικίδιων ζώων σε χώρους παρασκευής, συσκευασίας, συντήρησης τροφίμων)
  • Την διευκρινιστική εγκύκλιο 4339/2004 από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας
  • Τον ΝΟΜΟ 4039/2012 - Όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4235/2014
Σε όλα τα πλοία επιτρέπεται να ταξιδέψει ζώο, δωρεάν, μέσα σε ειδικό κλουβί.

Α) Αριθμός Κλωβών και αναλογία κλωβών για μικρόσωμα και μεγαλόσωμα ζώα

Σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 1 του ΠΔ 101/95 απαιτείται 1 κλωβός για κατοικίδια ζώα ανά 200 επιβάτες. Διευκρινίζεται ότι για την εφαρμογή της αυτής της διάταξης θα πρέπει να υπάρχει κλωβός και για μεγαλόσωμα ζώα σε αναλογία 1:3 (και κατ’ ελάχιστον 2 σε κάθε υπόχρεο πλοίο).Οι διαστάσεις κλωβού για μεγαλόσωμα ζώα να μην είναι μικρότερες από 100cmΧ 100cm Χ 100cm.

Β) Χώρος παραμονής κατοικίδιων ζώων

Σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 1 του 101/95 πρέπει να διατίθεται για τα κατοικίδια ζώα χώρος κατά το δυνατόν απομονωμένος από τους χώρους ενδιαίτησης των επιβατών, κατά το δυνατόν να είναι καιροστεγής και να διαθέτει ποτίστρες με πόσιμο νερό.

Σε περίπτωση που το ταξίδι διαρκεί πέραν των 8 ωρών να υπάρχει δυνατότητα προαυλισμού του ζώου (στο ανοικτό κατάστρωμα)με ευθύνη του ιδιοκτήτη ή του συνοδού του εφόσον αυτό φορά φίμωτρο και είναι δεμένο.

Γ) Παραμονή κατοικίδιων ζώων στους κοινόχρηστους χώρους του πλοίου

Σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 2 του 101/95 από την υποχρέωση της παραμονής στους ειδικούς χώρους εξαιρούνται:

1. Τα ειδικά εκπαιδευμένα ζώα, κυρίως σκυλιά, που βοηθούν άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα ζώα αυτά φυσικά πρέπει να διαθέτουν τα σχετικά πιστοποιητικά, και δύναται να συνοδεύονται από τον κύριο τους στους χώρους ενδιαίτησης επιβατών.

2. Τα μικρόσωμα κατοικίδια που συνήθως συμβιώνουν με τον άνθρωπο (κυρίως γάτες, μικρόσωμα σκυλιά) εφόσον μεταφέρονται με ειδικά καλάθια ή κλωβούς ή φέρουν φίμωτρο και είναι εμβολιασμένα με τα κατάλληλα εμβόλια (πρέπει να αποδεικνύεται από τα ανάλογα πιστοποιητικά που φέρουν μαζί οι ιδιοκτήτες τους). Τα ζώα αυτά παραμένουν στους θαλαμίσκους των συνοδών τους, σε περίπτωση όμως κατά την οποία:
  • Δεν υπάρχουν θαλαμίσκοι προς διάθεση ή
  • οι συνεπιβάτες στο θαλαμίσκο δεν επιθυμούν την παραμονή του κατοικίδιου μαζί τους, ή
  • το πλοίο δεν διαθέτει θαλαμίσκους επιβατών ή
  • ο ιδιοκτήτης του μικρόσωμου κατοικίδιου ζώου έχει εκδόσει εισιτήριο άνευ κλίνης
τότε, το μικρόσωμο κατοικίδιο ζώο επιτρέπεται να μεταφέρεται, σε μη πολυσύχναστο ειδικά προσδιορισμένο χώρο (εκτός εστιατορίων και πλησίον κυλικείων), μέσα σε κλουβί ή να φέρει φίμωτρο και να είναι δεμένο με λουρί ή αλυσίδα. Και στις δυο περιπτώσεις απαραιτήτως να συνοδεύεται από τον ιδιοκτήτη του.

3. Σε κάθε περίπτωση που θα υπάρξουν διαμαρτυρίες συνεπιβατών, αυτά θα πρέπει να μεταφέρονται σε χώρο εξωτερικό ή στους κλωβούς.

Μεγαλόσωμα κατοικίδια που δεν είναι εφικτό να παραμείνουν στους κλωβούς του πλοίου πρέπει να φέρουν φίμωτρο και φυσικά να είναι κατάλληλα εμβολιασμένα. Πρέπει να συνοδεύονται πάντα από τον ιδιοκτήτη τους (δεμένα με λουρί ή αλυσίδα) και μόνο σε χώρους του ανοικτού καταστρώματος όπου δεν βρίσκονατι πολλοί επιβάτες ώστε να μην προκαλείται όχληση ή κίνδυνος για αυτούς ή αν δεν προξενείται όχληση στους συνεπιβάτες σε κλειστούς μη πολυσύχναστους χώρους.
 

Attachments



Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μηνύματα
897.716
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog