Ξηρές τροφές σκύλου


ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Τυχαια, βρηκα αυτο το κειμενο το οποιο σε γενικες γραμμες υποστηριζει την επιλογη με βαση καποια επιχειρηματα. Δεν ξερω αν εχει ξαναμπει εδω στο dogforum, αλλα διαβαζοντας το θα μας δοθει η ευκαιρια να σκεφτουμε και να σχολιασουμε αν θελουμε καποια πραγματα πανω σε αυτο.


Του Γιώργου Ι. Ρόζου

Αρκετοί ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την ξηρή τροφή, αφού δεν μπορούν να καταλάβουν τι θαυματουργό ή μαγικό μυστικό κρύβεται μέσα στις κροκέτες. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμία μαγεία ή κάποιο θαύμα, όπως θα δείτε, αλλά απλά πρόκειται για την εφαρμογή μίας έξυπνης ιδέας. Το πρώτο βήμα είναι η επιλογή πρώτων υλών. Κοτόπουλο, αρνί, ψάρι, αυγό, καλαμπόκι, ζαχαρότευτλα, ζωικά λίπη, ρύζι, βιταμίνες και μέταλλα καθώς και πλειάδα άλλων υλικών, αποτελούν τα συστατικά του μείγματος, σε διάφορους μεταξύ τους συνδυασμούς.

Οι «συνταγές» αυτές δεν προκύπτουν αυθαίρετα, αλλά είναι προϊόντα έρευνας και πολύπλοκων υπολογισμών. Οι διάφορες πρώτες ύλες ή σωστότερα κάθε μία από αυτές μπορεί να προσφέρει συγκεκριμένα θρεπτικά στοιχεία στον οργανισμό, τόσο από άποψη ποιότητας, όσο και από άποψη ποσότητας. Ο συνδυασμός τους θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού, οι οποίες φυσικά είναι διαφορετικές για κάθε φάση της ζωής του ζώου. Για τον λόγο αυτό πρέπει τα προϊόντα να είναι πολλά ώστε να καλύπτουν θρεπτικά τις διαφορετικές ανάγκες. Με τον τρόπο όμως αυτό δημιουργείται και η εξειδίκευση του προϊόντος, π.χ. άλλο για την ανάπτυξη του κουταβιού, άλλο για την συντήρηση του ενηλίκου, κ.λ.π.

Οι μεγάλες και σοβαρές εταιρίες, έχουν θεσπίσει σοβαρά και αυστηρά κριτήρια επιλογής πρώτων υλών. Για να το θέσουμε πιο απλά, δεν βάζουν ό,τι τύχει στην κατσαρόλα. Επιλέγουν τα υλικά με βάση την χημική τους σύσταση (πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες, κ.λ.π.) αλλά και με βάση την ασφάλεια. Να είναι απαλλαγμένες δηλαδή οι πρώτες ύλες από επικίνδυνους μικροοργανισμούς, από παράσιτα και από τοξικές ουσίες. Κανένας σοβαρός κατασκευαστής δεν θα ρισκάρει το όνομά του για να βάλει στο μείγμα μουχλιασμένα λαχανικά ή χαλασμένα κρέατα. Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι μακάρι και οι τροφές που τρώμε εμείς να είχαν περάσει από τόσο αυστηρούς ελέγχους. Αυτά ισχύουν για τους σοβαρούς κατασκευαστές. Υπάρχουν όμως και άλλοι, οι οποίοι έχουν πιο «ελαστικά» κριτήρια, στο όνομα του οικονομικού συμφέροντος. Σε κάθε περίπτωση, όταν ολοκληρωθεί η επιλογή των πρώτων υλών, κάποιες από αυτές υφίστανται μία επεξεργασία, ενώ κάποιες χρησιμοποιούνται ως έχουν. Αυτό είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα, που στόχο έχει να αυξήσει την διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών στο έντερο, αλλά και την καλύτερη ενσωμάτωση στο τελικό μείγμα. Π.χ. μπορεί ένας κατασκευαστής να βάζει το κρέας από κοτόπουλο νωπό, ενώ ένας άλλος να το αφυδατώνει πρώτα. Όλα τα υλικά πάντως, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αναμειγνύονται και το μείγμα αυτό έχει την μορφή πολτού, ο οποίος σχηματοποιείται σε κροκέτες και μπαίνει στον φούρνο. Εκεί, με έναν προσεκτικό συνδυασμό χρόνου και θερμοκρασίας, το μείγμα χάνει την υγρασία του και στερεοποιείται. Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι, όπως π.χ. η διέλευση από σήραγγες θερμού αέρα, η εξώθηση σε θαλάμους κενού, κ.λ.π. Το σημαντικό στοιχείο όμως είναι η θερμική επεξεργασία και η προκαλούμενη αφυδάτωση του τελικού προϊόντος. Από μία αρχική υγρασία 70-90% του αρχικού μείγματος, στο τελικό προϊόν η υγρασία είναι μόλις 8-10%!!! Γι αυτό και η τροφή χαρακτηρίζεται ως ξηρή. Τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν είναι σημαντικά. Πρώτο και κύριο, η τροφή μπορεί να διατηρηθεί με ασφάλεια σε συνθήκες περιβάλλοντος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η έλλειψη νερού, δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες για τους μικροοργανισμούς, οι οποίοι τελικά δεν μπορούν να επιβιώσουν. Αυτό είναι σημαντικό και για την αποθήκευση, αφού δεν απαιτείται ψυκτικός χώρος, αλλά και για το τάισμα, αφού και αν ακόμη ο σκύλος αφήσει κάποια ποσότητα, αυτή δεν θα χαλάσει, ούτε θα ξινίσει, ούτε θα προσελκύσει έντομα. Η αφυδάτωση όμως της ξηρής τροφής έχει ως αποτέλεσμα την συμπύκνωση του τελικού προϊόντος. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως στον ίδιο όγκο, η ξηρή τροφή έχει πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με την κονσέρβα ή το μαγειρεμένο φαγητό. Ή πάλι ισοδύναμα, η ίδια ποσότητα θρεπτικών συστατικών καταλαμβάνει μικρότερο όγκο με την μορφή ξηρής τροφής παρά με την μορφή κονσέρβας ή μαγειρεμένου φαγητό. Από αυτή την ιδιότητα προκύπτουν δύο πλεονεκτήματα.


Το πρώτο έχει να κάνει με την πεπτικότητα. Λόγω του μικρού σχετικά όγκου του γεύματος ξηρής τροφής, ο στόμαχος και τα έντερα έχουν τη δυνατότητα να χωνέψουν και να απορροφήσουν άνετα πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τον αισθητά μεγαλύτερο όγκο των «υγρών» τροφών. Έτσι, εκτός από το προφανές ευεργετικό διατροφικό πλεονέκτημα, ο όγκος των κοπράνων είναι σημαντικά μικρότερος.


Το δεύτερο σημαντικό «ατού» της ξηρής τροφής, που οφείλεται στην συμπύκνωση, έχει να κάνει με την οικονομικότητα του προϊόντος. Ένας σκύλος, π.χ. βάρους 20 κιλών συντηρείται άψογα με 250-300 γρ. ξηρής τροφής την ημέρα, που ισοδυναμεί με κόστος το πολύ 1 ευρώ. Ο ίδιος σκύλος θέλει τουλάχιστον δύο κονσέρβες των 1350 γραμ., με κόστος περίπου 3 ευρώ. Για το μαγειρεμένο φαγητό δεν είναι δυνατόν να γίνει ακριβής υπολογισμός, αλλά σκεφτείτε ότι το φρέσκο κοτόπουλο κοστίζει 2,5 με 3 ευρώ το κιλό, χώρια το κόστος του ρυζιού, των λαχανικών, των βιταμινών, του ηλεκτρικού ρεύματος, του απορρυπαντικού που θα πλύνετε τα σκεύη και φυσικά του πολύτιμου χρόνου που θα χάσετε. Η συμπύκνωση της ξηρής τροφής έχει και αποθηκευτικό πλεονέκτημα, αφού η συσκευασία των 15 ή και των 20 κιλών εύκολα «βολεύεται» κάπου, ενώ η αποθήκευση ανάλογης θρεπτικής αξίας ποσότητας κονσερβών απαιτεί ένα μικρό δωμάτιο ή πολλά πήγαινε-έλα στο κατάστημα λιανικής πώλησης. Το μαγειρεμένο φαγητό αποθηκεύεται υποχρεωτικά στο ψυγείο, αναγκαστικά σε περιορισμένη ποσότητα και φυσικά απαιτεί αναθέρμανση πριν χορηγηθεί. Αφήνω τελευταία την εξειδίκευση, την οποία η ξηρή τροφή παρέχει στον ιδιοκτήτη, για να καλυφθούν οι ανάγκες του ζώου του, ανάλογα με την φάση στην οποία αυτό βρίσκεται. Οι κατασκευαστές μπορούν να φτιάξουν και φτιάχνουν προϊόντα, τα οποία απευθύνονται σε ιδιοκτήτες, τα ζώα των οποίων έχουν ειδικές απαιτήσεις. Ανάπτυξη, συντήρηση, εγκυμοσύνη, ενέργεια, ασθένειες, κ.λ.π. Οι κονσέρβες συνήθως δεν έχουν τέτοια ποικιλία, αλλά και αν την έχουν το κόστος είναι σχεδόν απαγορευτικό. Σε ό,τι αφορά το μαγειρεμένο φαγητό, η συζήτηση για την εξειδίκευση στερείται νοήματος, αφού είναι πρακτικά αδύνατο να υπολογίσουμε επακριβώς την θρεπτική αξία του παρασκευάσματος.


ΠΗΓΗ
 


ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Συντήρηση
Η έννοια της συντήρησης, όταν δεν είναι πλήρως εξισορροπημένη, είναι απατηλή. Αρκετοί ιδιοκτήτες θεωρούν πως δεν είναι όλες οι φάσεις του σκύλου το ίδιο σημαντικές. Συχνά ακούγεται η άποψη πως η ανάπτυξη είναι η πιο κρίσιμη περίοδος, αλλά πιστεύουν πως η εγκυμοσύνη είναι καθοριστική ενώ οι πιο φανατικοί επιμένουν πως η φάση της έντονης σωματικής δραστηριότητας (π.χ. κυνήγι) είναι η αποκορύφωση της ζωής του σκύλου τους. Για τους λόγους αυτούς φροντίζουν ιδιαίτερα την διατροφή του ζώου, μόνο στην κατ’ αυτούς θεωρούμενη κρίσιμη φάση ζωής. Η νοοτροπία αυτή είναι αρκετά διαδεδομένη δυστυχώς και δεν είναι να απορεί κανείς που κανένας δεν δίνει σημασία στην περίοδο συντήρησης ενός ζώου. Η άγνοια και η ημιμάθεια είναι πάντα κακοί σύμβουλοι. Κατ’ αρχήν είναι λάθος να συγκρίνει κάποιος τις διάφορες περιόδους ζωής ενός ζώου, με στόχο να αποφασίσει ποια είναι η σημαντικότερη, γιατί όλες οι περίοδοι, αν και διαφορετικές, είναι το ίδιο σημαντικές για τον οργανισμό. Ειδικά μάλιστα η περίοδος συντήρησης, η τόσο υποτιμημένη από τους άσχετους, είναι ένα είδος συνδετικού κρίκου μεταξύ των άλλων περιόδων της ζωής του ζώου. Δεν είναι ίσως το ίδιο θεαματική όπως π.χ. η ανάπτυξη, ή το ίδιο συναρπαστική όπως π.χ. το κυνήγι ή το ίδιο καρποφόρος όπως η εγκυμοσύνη, αλλά είναι το ίδιο σημαντική με αυτές, επειδή είτε σε αυτήν καταλήγουν οι άλλες φάσεις, είτε από αυτήν ξεκινούν. Όταν τελειώσει η ανάπτυξη, ξεκινάει η συντήρηση, την οποία διαδέχεται η κυνηγετική περίοδος. Μετά πάλι συντήρηση και έπεται το ζευγάρωμα, η εγκυμοσύνη και η γαλουχία. Όταν δοθούν τα κουτάβια, το ζώο εισέρχεται σε νέα περίοδο συντήρησης. Αυτή είναι η φυσιολογική αλληλουχία του κύκλου της ζωής. Οι φάσεις αλληλοδιαδέχονται η μία την άλλη, με την συντήρηση ανάμεσά τους. Δεν είναι δυνατόν να υποβαθμίζουμε την διατροφή του ζώου στην συντήρηση και να έχουμε μετά την απαίτηση το ζώο αυτό να κυνηγήσει και αν ακόμα το ταΐσουμε την καλύτερη τροφή ενέργειας. Η συντήρηση ενός οργανισμού δεν είναι κάτι ευκαταφρόνητο. Τι σημασία έχει που ο σκύλος δεν κυνηγάει ή δεν εγκυμονεί; Ο οργανισμός του δεν βυθίζεται σε χειμερία νάρκη. Συνεχίζει να λειτουργεί και απαιτεί τα ανάλογα θρεπτικά συστατικά, για να συνεχίσει να παράγει αντισώματα, να ανανεώνει τις μυϊκές ίνες, να συντηρεί το δέρμα και το τρίχωμα και εν γένει να συνεχίσει να τροφοδοτεί τα δισεκατομμύρια βιοχημικών αντιδράσεων που τον κρατούν στην ζωή υγιή. Ασφαλώς οι ανάγκες του είναι μειωμένες σε σχέση με άλλες φάσεις της ζωής, αλλά δεν είναι λίγες ή ελάχιστες ή μηδενικές. Στο κάτω-κάτω, η συντήρηση είναι μία συνεχής διαδικασία, η οποία ξεκινάει από την γέννηση και τελειώνει με τον θάνατο. Ακόμη και στην ανάπτυξη, ή στην εγκυμοσύνη, ή στο κυνήγι, μεγάλο μέρος των συστατικών της τροφής, όπως και μεγάλο μέρος της ενέργειας της τροφής, δαπανώνται για την συντήρηση του οργανισμού και το υπόλοιπο τμήμα στις επιπλέον ανάγκες.

Ανάπτυξη
Η ανάπτυξη κανονικά ξεκινάει από την γονιμοποίηση του ωαρίου με το σπερματοζωάριο. Το πρώτο κύτταρο λοιπόν, που ονομάζεται και ζυγωτό, αρχίζει να διαιρείται σε 2 κύτταρα, τα οποία με τη σειρά τους διαιρούνται το καθένα σε άλλα 2 και με τον τρόπο αυτό σχηματίζεται το έμβρυο, το οποίο μέσα σε 58 με 63 ημέρες από την ημέρα της γονιμοποίησης, βλέπει το φως του κόσμου (σχήμα λόγου βέβαια, γιατί τα κουτάβια γεννιούνται τυφλά). Από το πρώτο κύτταρο, μέχρι το σχηματοποιημένο κουτάβι της γέννας, η απόσταση είναι μεγάλη. Ο μητρικός οργανισμός αντλεί συστατικά από την τροφή και τα προωθεί στην μήτρα για να χτιστούν οι νέοι οργανισμοί. Η διατροφή λοιπόν της εγκυμονούσας σκύλας πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ενέργεια. Οι τροφές ανάπτυξης έχουν ακριβώς αυτό το προφίλ και καλύπτουν άριστα τις θρεπτικές ανάγκες του μητρικού οργανισμού. Τα κουτάβια από την 30η ημέρα της ζωής τους και μετά, μπορούν να δοκιμάσουν ξηρή τροφή, είτε ως έχει, είτε βρεγμένη με νερό ή γάλα. Συνήθως η δοκιμή έχει θετικό αποτέλεσμα και τα κουτάβια γρήγορα προσαρμόζονται στην ξηρή τροφή, ιδιαίτερα μετά την 45η – 50η ημέρα, όταν δηλαδή η ίδια η μητέρα τα διώχνει. Η ανάπτυξη ακολουθεί ένα παράξενο ρυθμό, ο οποίος αυξομειώνεται σε διάφορες φάσεις. Σχετικά βραδύς στην αρχή, γίνεται εντονότατος κατόπιν και μετά πάλι μειώνεται μέχρι που σταματά εντελώς στην ενηλικίωση. Ανεξάρτητα από αυτό, ο αναπτυσσόμενος οργανισμός κάθε στιγμή κάνει ταυτόχρονα δύο πράγματα. Πρώτον, συντηρεί τα «κεκτημένα» και δεύτερον «χτίζει» τα επόμενα, τα οποία την επόμενη στιγμή τα συντηρεί, ενώ ταυτόχρονα «χτίζει» και πάει λέγοντας. Οι ανάγκες είναι τρομακτικές. Έχει υπολογιστεί ανά γραμμάριο βάρος οι ενεργειακές ανάγκες των κουταβιών είναι πολλαπλάσιες απ’ αυτές των ενηλίκων. Ένα κουτάβι πόιντερ, το οποίο στην γέννησή του ζυγίζει 300 γραμμάρια, μέσα σε 15 μήνες πολλαπλασιάζεται το βάρος του 70-80 φορές, ώστε ως ενήλικο να ζυγίζει 21 – 25 κιλά. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι πρωτεΐνες είναι το πρώτο ζητούμενο. Ακολουθούν τα μέταλλα (ασβέστιο, φώσφορος), οι βιταμίνες και φυσικά δεν μπορούν να λείπουν οι ενεργειακές πηγές, τα λίπη και οι υδατάνθρακες. Σε ό,τι αφορά τα λίπη, τελευταία η έρευνα έδειξε ότι η παρουσία ορισμένων πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στην τροφή, αυξάνει την ικανότητα αντίληψης και μάθησης του κουταβιού. Για κάποιους ακατανόητους λόγους, πολλοί ιδιοκτήτες θέλουν τα κουτάβια να είναι χοντρά και εκμεταλλευόμενοι τη φυσιολογική λαιμαργία των κουταβιών, τα «μπουκώνουν» συνέχεια. Αυτό είναι ένα σφάλμα, το οποίο μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες. Υπάρχει μία σοφή αρχή, σύμφωνα με την οποία, το κουτάβι πρέπει πρώτα να ψηλώνει και μετά να παχαίνει και όχι το αντίθετο. Το πρόωρα υπερβολικό βάρος σε συνδυασμό με την έλλειψη ή την περίσσεια ασβεστίου προκαλεί προβλήματα στα οστά και στις αρθρώσεις. Η κατάχρηση βιταμινών συχνά επιφέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Οι προσθήκες, όπως π.χ, τα αβγά, κιμάς και γάλα, είναι άνευ ουσίας έως επιζήμιες, εφόσον ταΐζετε μία ποιοτική τροφή. Τα γεύματα να είναι 3 την ημέρα, μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, ακολούθως να γίνονται 2 και μετά τους 12 – 13 μήνες, ένα γεύμα είναι αρκετό.


ΠΗΓΗ
 




Christosp

Well-Known Member
25 Απριλίου 2011
822
6
ΑΙΓΑΛΕΩ . ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ
καλα αντε να φερω την πρωτη αντιρηση .....

Η παραγραφο που λεει για πεπτικοτητα και λιγοτερα κακα ειναι απλά μυθος σε σχεση με το μαγειρεμενο και την barf δεν ισχυει τουλαχιστον απο τη δικια μου την σκυλα και φιλων που ταιζουν barf

To 1 ενα ευρω την μερα σε κοστος για 20 κιλα σκυλο ειναι εφικτό με barf για μενα με 26-27 δεν παω πανω απο 30 -35 ευρω τον μηνα
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Διαφωνώ σε πάρα πολλά σημεία αλλά καλό είναι να διαβάζουμε ότι περνάει απο το χέρι μας και που έχει σχέση με την διατροφή του σκύλου.
 




takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.038
Αθήνα
Ψάχνοντας για τα της τροφής, βρήκα και εγώ τυχαία μιά σελίδα όπου αναλύεται το θέμα.
Επέλεξα να αντιγράψω το κομμάτι όπου αναφέρεται στο ιστορικό παρασκευής της ξηράς τροφής.
Έχοντας υποστεί κάποια επεξεργασία από εμένα (αφαίρεση σχολίων, διόρθωση ορθογραφικών, μετάφραση κάποιων λέξεων), το παραθέτω εδώ, αλλά όποιος θα ήθελε να το διαβάσει ολόκληρο δεν έχει παρά να κάνει κλικ εδώ, μιάς και ο σκοπός μου είναι να ποστάρω μόνο το χρονολόγιο, κρατώντας ελάχιστα σχόλια.

Η ορθότητα του κειμένου βαρύνει τον συγγραφέα του πρωτοτύπου κειμένου:)

1860 : Η ΠΡΩΤΗ ΞΗΡΗ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ

• Ένας αμερικανός ηλεκτρολόγος, ο James Spratt παρασκεύασε την πρώτη τροφή ειδικά για σκύλους, το “dog cake”- από σιτάρι, λαχανικά και βοδινό αίμα.
• Άλλες εταιρείες ακολούθησαν και οι τροφές για σκύλους με σιτηρά εισήχθησαν στην αγορά τροφών για κατοικίδια, στην οποία “κυριαρχούσε” ο χασάπης.

1930 : ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΑΧ, ΦΘΗΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

• Το 1930, η εταιρεία Gaines Food, εισήγαγε το γεύμα κρέατος ξηρή τροφή για σκύλους.
• Για εταιρείες όπως η Nabisco, Quaker Oats και General Foods, η πρωτοεμφανιζόμενη αγορά τροφών για κατοικίδια ζώα αντιπροσώπευε μία ευκαιρία να διοχετεύουν τα υποπροϊόντα τους αποκτώντας έτσι μία καινούρια πηγή εισοδήματος.
• Έχοντας ως κύριο πλεονέκτημα την ευκολία, μεγάλες ποσότητα συστατικών σίτου έδιναν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στις τροφές, καθώς οι υδατάνθρακες παρείχαν μία φθηνή πηγή ενέργειας.

1960 : ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΚΑΘΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΧΡΗΣΗ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΣΙΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΚΡΕΑΤΩΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΧΡΗΣΗ

• Το 1960 αναπτύσσονταν νέες αντιπαραθέσεις καθώς οι παραγωγοί τροφών για κατοικίδια ισχυρίζονταν πως τα προϊόντα τους προσέφεραν καλή τιμή επειδή χρησιμοποιούσαν άχρηστα προϊόντα δημητριακών και κρέας ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.


1970 : “ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΒΟΛΙΚΗ” ΩΣ ΚΥΡΙΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ

• Το 1970 η ευκολία ήταν το πρώτο πλεονέκτημα στις συσκευασμένες τροφές για σκύλους. Να αδειάζει κροκέτες τροφής στο μπολ ήταν λιγότερο χρονοβόρο από το να μαγειρεύει ή να ετοιμάζει κανείς το δείπνο του κατοικιδίου του.
• Οι εταιρείες τροφών για σκύλους άρχισαν να γράφουν στην ετικέτα των τροφών τους πως ήταν πλήρεις, και δεν υπήρχε ανάγκη για πρόσθετα τροφών ή συμπληρώματα διατροφής, και οι παραγωγοί προειδοποιούσαν τους καταναλωτές ότι τα αποφάγια των ανθρώπων θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του σκύλου.



1970 : ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ

• Διατυπωμένες για συγκεκριμένες ασθένειες ή παθήσεις των κατοικιδίων – οι ειδικές δίαιτες συχνά ήταν (και συνεχίζουν και είναι) λίγο παραπάνω από την ίδια τροφή όμως σε διαφορετική συσκευασία.
• Η εισαγωγή των ειδικών διαιτών απεικόνιζαν πολύπλοκη την διατροφή των κατοικιδίων και υπονοούσαν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να βασίζονται κυρίως στις συμβουλές του κτηνιάτρου τους παρά την δική τους κοινή λογική.
• Η αγορά των τροφών για κατοικίδια επεκτάθηκε από τα σούπερ μάρκετ έως το γραφείο του κτηνιάτρου.


1980 : ΑΦΙΞΗ ΤΗΣ SUPER PREMIUM

• Η πλειονότητα των Premium τροφών πωλούνταν ως πιο θρεπτικές και προσέφεραν διαφορετικές φόρμουλες για όλα τα στάδια ζωής, ενώ στην πραγματικότητα ίσχυαν οι ίδιες προϋποθέσεις – υψηλές σε σιτηρά, πλούσια σε υδατάνθρακες, χαμηλή περιεκτικότητα κρέατος και πρωτεΐνης.


1990 : ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

• Καθώς οι καταναλωτές αναγνώριζαν τον ρόλο της σωστής διατροφής για τη δική τους ζωή, ξεκίνησαν να διαβάζουν πιο προσεκτικά τις ετικέτες των τροφών για κατοικίδια ζώα.
• Αυτό οδήγησε στις λεγόμενες “Ολιστικές” τροφές, και οι παραγωγοί ξεκίνησαν να προωθούν συγκεκριμένα συστατικά (όπως τα οργανικά σιτηρά) που άρεσαν στους ανθρώπους και όχι για την σωστή διατροφή των σκύλων τους.


2000 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ

Όσο περισσότερο αλλάζουν τα πράγματα, τόσο περισσότερο μένουν τα ίδια! Καθώς η αγορά των τροφών για κατοικίδια ζώα εξελίσσεται, οι τροφές για κατοικίδια ζώα στηρίζονται σε βαριά επεξεργασμένα συστατικά, με την πλειονότητα των σημερινών συμβατικών τροφών για κατοικίδια να περιέχουν ακόμη περισσότερο από 50% σιτηρά και σχεδόν την ίδια ποσότητα σε υδατάνθρακες.

• Όμως με όλες τις αλλεργίες και τις χρόνιες ασθένειες να προσβάλουν τους σκύλους και τις γάτες συντροφιάς μας, είναι πραγματικά τα σημερινά κατοικίδια περισσότερο υγιή ;
• Παρόλο που οι καταναλωτές είναι περισσότερο εκπαιδευμένοι και συνεχώς ενήμεροι για τα συστατικά των τροφών των κατοικιδίων τους-οι πιο πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν σημαντικά κριτήρια για την ποιότητα της τροφής όπως την ποσότητα των υδατανθράκων που περιέχεται στην τροφή για κατοικίδια, και δεν γνωρίζουν πώς να προσδιορίσουν την ποιότητα της πρωτεΐνη ή των λιπαρών.
• Τα σιτηρά θεωρούνται ευρέως ως υγιεινή τροφή για ανθρώπους, και οι ξηρές τροφές για κατοικίδια παρασκευάζονταν πάντα από σιτηρά –δύο βασικοί λόγοι που οι καταναλωτές αποδέχονται τα σιτηρά ως μέρος της δίαιτας του κατοικιδίου τους.Τ α σιτηρά ήταν πάντα παρόντα, έτσι δεν αμφισβητούνται.
• Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αγορά – από Premium, Super-Premium “συστημένα από κτηνιάτρους”, και “ολιστικές δίαιτες” – οι τροφές δεν έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία 40 χρόνια. Οι συμβατικές τροφές για κατοικίδια παρασκευάζονται ακόμη από τις ίδιες εταιρίες και παραμένουν χαμηλές σε πρωτεΐνη, πλούσιες σε υδατάνθρακα και αποτελούνται από μεγάλα ποσοστά σιτηρών( και πιο συγκεκριμένα στις κτηνιατρικές δίαιτες).
• Όπως έχει δείξει η ιστορία, οι παραγωγοί τροφών για κατοικίδια παρασκευάζουν τροφές που «απευθύνονται» κυρίως στους καταναλωτές. Αυτό συμβαίνει συνήθως στη χαμηλότερη τιμή και την μεγαλύτερη ευκολία , αντί να παράγουν τροφή που θα είναι πιο κατάλληλη για τους ιδίους τους σκύλους και τις γάτες
 


greedy

Well-Known Member
23 Απριλίου 2008
2.314
3
52
Πατρα
ΚΑι εγω εχω τις αμφιβολιες μου ice (πως θα μπορουσα αλλωστε).

Δεν μου αρεσει που συγκρινει τις ξηρες με την κονσερβα ,δηλ με το χειροτερο .Η αμεση συγκριση για να βγουν θετικα η αρνητικα συμπερασματα θα επρεπε να γινει με το καλυτερο ,που κατα την δικη μου γνωμη δεν ειναι η κονσερβα.

λεει για την τιμη της ξηρας σε σχεση με το κοτοπουλο και τα οικονομικα μεγεθη δεν εχουν να κανουν με την πραγματικοτητα .
Αλλα αν αρχισουμε να αναλυουμε το αρθρο δεν θα ξεμπρδεψουμε ευκολα.\


Αλλα αυτο δεν σημαινει πως δεν ειναι ενα πολυ καλο ποστ για να διαβαζουμε -ζυγιζουμε-αποφασιζουμε.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μηνύματα
897.715
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog