Ναι εχουνε αισθηματα!

xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Και οι ελέφαντες ερωτεύονται

Δεν έχουν μόνο οι άνθρωποι συναισθήματα αλλά και τα ζώα, εξηγούν οι ειδικοί

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δημητρολόπουλος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Τελευταία ενημέρωση: 29/08/2008 08:04

Πριν από λίγες ημέρες η εικόνα ενός θηλυκού γορίλλα που δεν αποχωριζόταν το νεκρό μωρό του κρατώντας το σφιχτά στην αγκαλιά του προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο άνθρωπος δεν είναι το μοναδικό έμβιο ον που έχει το προνόμιο των συναισθημάτων.
Α ν μπορούσαν να μιλήσουν, θα έλεγαν «με πονάς», «είμαι λυπημένος», «χαίρομαι που σε βλέπω». Ηθολόγοι και νευροβιολόγοι πείθονται ολοένα και περισσότερο, παρά τις επιφυλάξεις που εκφράζουν πολλοί συνάδελφοί τους, ότι όσον αφορά τα συναισθήματα η μόνη διαφορά ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα είναι ο τρόπος που τα εκφράζουν. Το μόνο που τους λείπει, υποστηρίζουν οι ειδικοί, είναι τα κατάλληλα όργανα για να μπορέσουν να αρθρώσουν λόγο. Από τη στιγμή, όμως, που διαθέτουν όραση, όργανα αφής, εγκεφαλική δραστηριότητα και ένα μεγάλο μέρος του DΝΑ παρόμοιο, ή σε κάποιες περιπτώσεις ολόιδιο με το δικό μας, πρέπει να δεχθούμε ότι τα ζώα υποφέρουν, χαίρονται και ερωτεύονται. Οι διαφωνίες των επιστημόνων για το εν λόγω θέμα είναι παλιές, αλλά ήρθαν στην επικαιρότητα την περασμένη εβδομάδα όταν ένα γοριλλάκι τριών μηνών άφησε την τελευταία του πνοή από καρδιά στον ζωολογικό κήπο του Μούνστερ στη Γερμανία. Μπροστά στους συγκινημένους επισκέπτες, η μητέρα του, η Γκάνα, κρατούσε το νεκρό μικρό της για μέρες στην αγκαλιά της σαν να προσπαθούσε να του ξαναδώσει ζωή.

Επιστημονική απόδειξη
Η δημοσιότητα που πήρε το γεγονός επανέφερε το ερώτημα: τα ζώα βιώνουν συναισθήματα; Υπάρχουν επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι είναι λάθος να αποδίδουμε στα ζώα ανθρώπινες συναισθηματικές διαθέσεις και καταστάσεις. Η απάντηση, όμως, ζωολόγων, ηθολόγων και νευροβιολόγων, ήταν ομόφωνη: το βλέπουμε όλοι ότι τα ζώα βιώνουν θετικά και αρνητικά συναισθήματα, αλλά είναι δύσκολο να το αποδείξουμε επιστημονικά. Όπως επισημαίνουν, η επιστημονική αξιολόγηση των συναισθημάτων είναι πολύ δύσκολη ακόμη και για τα ανθρώπινα όντα, επομένως δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει αν δεν καταφέρνουμε να εξακριβώσουμε πόσο πόνο αισθάνεται ένας σκύλος στη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης ή κατά πόσο ένας ελέφαντας μπορεί να νιώσει ερωτευμένος. Αυτό που μας αποδεικνύει ότι τα θηλαστικά και τα πουλιά βιώνουν τα ίδια συναισθήματα με μας είναι ο εγκέφαλός τους, ο οποίος διαθέτει το ίδιο κέντρο συναισθημάτων με τον δικό μας. Πάντως, εκείνοι που έχουν εμπειρία συγκατοίκησης με ζώα δεν χρειάζονται επιστημονικές αποδείξεις: ξέρουν πολύ καλά, για παράδειγμα, ότι ο γάτος τους ντρέπεται όταν δεν κυνηγάει και το θήραμα τού ξεφεύγει...

«Δεν είναι κατώτερα όντα»

Ο ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Τζέφρι Μουσάιεφ Μάσον έγραψε τόμους ολόκληρους για τον συναισθηματικό κόσμο των ζώων. Βασισμένος στις παρατηρήσεις του, βεβαίωνε, μεταξύ άλλων, ότι ένα κουνέλι μπορεί να βιώσει το συναίσθημα της αναγνώρισης απέναντι σε έναν γάτο που το έσωσε από κάποια επίθεση. Οι ηθολόγοι, οι επιστήμονες που μελετούν τη συμπεριφορά των ζώων, δεν αμφιβάλλουν ότι τα κοράκια συμπονούν έναν λυπημένο άνθρωπο, ενώ τα χταπόδια αλλάζουν χρώμα ανάλογα με το συναίσθημα που βιώνουν. Ακόμη και τα χρυσόψαρα έχουν τον δικό τους συναισθηματικό κόσμο, όπως αποδεικνύεται από τις διαφορές που εντοπίστηκαν εμπειρικά στις προσωπικότητές τους. Αν κάποιοι αμφιβάλλουν για τις συναισθηματικές ικανότητες των ζώων, σημειώνει η εφημερίδα «La Repubblica», είναι γιατί θα πρέπει θα αλλάξει ο τρόπος που τα βλέπουμε. Το να δεχθούμε ότι υποφέρουν όσο κι εμείς σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να τα σκοτώνουμε και να τα κακομεταχειριζόμαστε. Να σταματήσουμε, δηλαδή, να τους συμπεριφερόμαστε σαν να είναι κατώτερα όντα.

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Υποθέσεις...
Δέχομαι ότι έχουν συναισθήματα ασφαλώς, αλλά μάλλον όχι πολύπλοκα όπως ο άνθρωπος.
Δεν βλέπω να αποδεικνύει πουθενά το άρθρο ότι οι ελέφαντες "ερωτεύονται".
Ο καθένας βιώνει κάτι διαφορετικό απ' τη σχέση του με τα ζώα. Εμείς εδώ με τα σκυλιά...
Προσωπικά:
Νιώθω πως ο σκύλος μου λυπάται, χαίρεται, θυμώνει, φοβάται, επιθυμεί, στρεσάρεται και αγαπάει με το σκυλίσιο τρόπο του.
Δεν νιώθω ότι έχει διάφορα κόμπλεξ, ερωτεύεται, ζηλεύει κ.ο.κ
Το ίδιο έχω δει και σε άλλους σκύλους.
Επίσης προσωπικά νιώθω ότι η χελώνα μου φοβάται (βασικό συναίσθημα τελικά) επιθυμεί και στρεσάρεται.
Όλα τα άλλα δεν τα βλέπω πουθενά.
Αυτά τα ζώα έχω γνωρίσει καλά, αυτό βλέπω.
Μέχρι τη στιγμή που οι παραπάνω υποθέσεις (δικές μου ή της επιστημονικής κοινότητας) θα πάψουν να βασίζονται σε απλή παρατήρηση και ίσως... ένστικτο, ο κάθε ένας θα μπορεί να ισχυρίζεται ό,τι θέλει.

FAINOMENON

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2008
879
3
Ireland
εμενα δεν με ενδιαφερει η ανευ νοηματος συγκριση των ζωων και των συναισθηματων τους με τον ανθρωπο και τα ανθρωπινα συναισθηματα...αδοκιμοι ειναι οι ανθρωποκεντρισμοι και οι ανθρωπομορφορφισμοι οπως ανοητο και να αμφισβητουμε οτι τα νοημονα οντα εχουν το δικο τους τροπο να νοιωθουν και να αισθανονται και να εξωτερικευουν αυτα που νοιωθουν και συναισθανονται...

xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Οι βιολογοι νομιζω εχουν παψει απο καιρο να ειναι ανθρωποκεντρικοι. Δεν τους περνει και πολυ. Ζεις καθε μερα με την επιγνωση οτι δεν εισαι μοναδικος, οι μυκητες ειναι πολυ πιο ομοιοι με σενα απο οτι νομιζες και οτι απλα εισαι ενα ενδιαμεσο βημα στην αεναη εξελιξη της φυσης(Αν η ηλικια της γης ηταν 24 ωρες ο ανθρωπος θα ειχε εμφανιστει το τελευταιο λεπτο αν θυμαμαι καλα). Τα αισθηματα δεν ειναι προνομιο του ανθρωπου οπως και καποιοες ανωτερες πνευματικες λειτουργιες.

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
δεν υπάρχουν προνόμια όταν κοιτάς το οικοσύστημα μη ανθρωποκεντρικά

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
Άννα πώς τον λένε εκείνον τον άθεο βιολόγο των seventies, με τα ωραία ντοκιμαντέρ? Έχω κολλήσει.
Έλεγε ότι αν η γη είχε ηλικία 6 ημερών, η ανθρωπότητα θα είχε "ηλικία" ενός δευτερολέπτου!

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
γιατί τον άλλο απο τα 70s πάλι που έλεγε ότι τα φυτά έχουν κι αυτά 5 αισθήσεις σύν την μία που ούτε για τον άνθρωπο δεν είμαστε ακόμα σίγουροι πώς τον λέγανε???

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
Μπορεί να λέμε και τον ίδιο! Ένας με καμπάνα, κάπως μακρύ μαλλί... άντε να θυμηθώ!
Πάντως αν μου πείτε όνομα θα κοιτάξω τι είχε να πει επί του θέματος (για όλα είχε να πει!).

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
Α γεια σου, τον Καρλ Σαγκάν (σόρρυ είχα κολλήσει άσχημα). Αστρονόμος τελικά... Aπ' ό,τι είδα με ένα γρήγορο ψάξιμο υποστήριζε τη θεωρία των άπειρων ομοιοτήτων στην ψυχοσύνθεση ανθρώπων και λοιπών θηλαστικών.

amangos

Well-Known Member
22 Απριλίου 2007
1.453
31
Άλιμος-Νέα Σμύρνη
www.sailing4all.com
Άννα πώς τον λένε εκείνον τον άθεο βιολόγο των seventies, με τα ωραία ντοκιμαντέρ? Έχω κολλήσει.
Έλεγε ότι αν η γη είχε ηλικία 6 ημερών, η ανθρωπότητα θα είχε "ηλικία" ενός δευτερολέπτου!
Ησυχία, μην κάνετε θόρυβο, ο Θεός κοιμάται!!!

Σύμφωνα με την δικιά μου θεωρία, καθαρά δικιά μου θεωρία, όταν την ακούσετε από άλλους είναι γιατί και αυτοί κάπως την μάθανε και την επαναλαμβάνουν, ο Θεός κοιμάται.

Αποδεχόμενοι την βιβλική ρήση ότι ο Θεός σε 5 ημέρες έφτιαξε τα πάντα, και την Έκτη έφτιαξε τον άνθρωπο, και μετά θαύμασε και αμέσως μετά ξεκουράστηκε την έβδομη, και δεδομένου ότι η ιστορία της Γης αντιπροπωπεύει το τελευταίο δευτερόλεπτο της 6ης ημέρας, στην δε ιστορία της Γης, εαν μοιραστεί σε ένα 24ωρο, εμείς σαν είδος εμφανιζόμαστε τα τελευταία 10 λεπτά, βγαίνει το αβίαστο συμπέρασμα πως...

Η έβδομη μέρα του Θεού, που την έπεσε για ύπνο και για ξεκούραση, έχει μόλις αρχίσει!!!

Μπορεί για εμάς ο χρόνος να φαίνεται τεράστιος, αλλά σε χρόνους Θεού, βρίσκεται στον πρωτο ύπνο.

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
αλλά σε χρόνους Θεού λέει το άτομο:D:D:D
θεά παιδί μου θεά:)

εγώ δεν έλεγα για τον Σαγκάν πάντως...
ο Σαγκάν δουλευε στην ΝΑΣΑ
αυτός που λέω εγώ τον κλέίσαν στο τρελάδικο

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Λοιπόν εγώ πιστευω ότι τα ζώα έχουν συναισθήματα..

Κάποτε είχα δυο νεροχελώνες.
Κάποια στιγμή πέθανε η μια..
Οταν λοιπόν πέθανε, η άλλη έβγαζε κάτι ηχους σαν θρήνος..,σαν κλάμα..δεν μπορώ να το εξηγήσω..
Αυτό που ξέρω είναι ότι τις είχα από δυο ετών και ποτε δεν είχα ακούσει κλάμα η ηχο μέχρι τα 18 μου..
Τώρα υπάρχει ακόμα η μια αλλα από τότε ήχο δεν ξανά άκουσα..

Για τα σκυλιά..(μιλάω από εμπειρία μου σε ότι ζώα είχα..)

Καταρχάς ποια είναι τα αρχικά συναισθήματα του ανθρώπου?
Αγαπάει,ερωτεύεται,λυπαται,
ζηλεύει και ντρέπεται,πονάει,μισεί,
αντιπαθεί..

το κομπλεξ προέρχεται από την ντροπή..

Εγώ όλα τα παρα πάνω συναισθήματα τα έχω δει και στα δυο σκυλιά μου..,τώρα το κόμπλεξ,ο φθόνος,η κακια και αλλα είναι αποτελέσματα σκέψεων και πολλές φορες πολυσύνθετων και πολλές φορες προερχομενη από την απληστία..
Δεν είναι τυχαίο ότι η λέξη αγάπη είναι μια..,αλλα στην κακια θα βρείτε και άλλες πολλές..

Τα ζώα δεν έχουν την εγωκεντρικότητα του ανθρωπου..
Τα συναισθήματα τους είναι σε πολύ πρωτόγονη μορφή και αυτό γιατί δεν έχει μέσα του την απληστία και την εγωκεντρικότητα του ανθρωπου.
Ικανοποιείται με λίγα και αν έχει αγάπη περνάει καλά και με έναν ζητιάνο...

Θεωρώ ότι το να πιστεύουμε ότι τα συναισθήματα είναι προνόμιο μονο των ανθρωπων είναι σαν να λέμε ότι στο σύμπαν δεν υπαρχει άλλο είδος ζωής..

Δεν είναι έτσι τα πράγματα..

Αλήθεια πως ακριβώς έχουν αποδείξει ότι ανθρωπος έχει συναισθήματα?
Γιατί εγώ προσωπικά έχω δει άτομα που πραγματικά αποδεικνύουν το αντίθετο.

Από την στιγμή λοιπον που έχουμε δέχτει ότι τα σκυλιά έχουν ξεχωριστή προσωπικότητα το καθένα,είναι πολύ απλή η λύση αυτών των ερωτημάτων..

Τα ζώα έχουν αποδειχτεί ότι έχουν συναισθήματα όσο και των ανθρωπων..

xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
ο Σαγκάν δουλευε στην ΝΑΣΑ
αυτός που λέω εγώ τον κλέίσαν στο τρελάδικο
Εξισου αξιοπιστο με Νασα. Ξερεις ποσους απο αυτους που χω εδω ειναι για μεσα:eek::eek::eek:
Εγω ενα ξερω.. τα συναισθηματα μου οταν βλεπω το πεπερονι μου ειναι τα ιδια με αυτα που νομιζω οτι εχει το πεπερονι μου οταν βλεπει εμε. Ε και οι δυο χεζομαστε απο τη χαρα μας (αυτη στην κυριολεξια γιατι και ντεμι-ντιφεκτ ως γνωστον!!). Με το μπαρδον αλλα πιο κοινα συναισθηματα εχω με το μωρο μου παρα με τα βληματα που φολιαζουν σκυλακια γιατι το γαβγισμα τους, τους εμποδιζει να απολαυσουν τα κορναρισματα των αυτοκινητων.

amangos

Well-Known Member
22 Απριλίου 2007
1.453
31
Άλιμος-Νέα Σμύρνη
www.sailing4all.com
Δεν κάνω καθόλου πλάκα κι έχω εξηγήσει και γιατί το πιστεύω αυτό, κατά καιρούς...
Οι σκύλοι έχουν κόμπεξ.
Δεν έχουν κόμπλεξ με την εμφάνιση τους (εαν είναι χοντροί ή αδύνατοι) αλλά έχουν κόμπλεξ κατωτερότητας, έχουν κόμπλεξ με το ύψος τους, κάποιοι είναι κομπλεξικοί με τα παιδιά, κάποιοι άλλοι έχουν κόμπεξ ανωτερότητας και θέλουν να επιβάλουν την κυριαρχία τους συνεχώς, παντού και πάντα.

xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Ναι η ριτα εχει κομπλεξ με την παραλησια της. Αν της πεταξω το μπαλακι και ειναι μονη το πιανει και παιζουμε σε σλοου μοσιον. Αν αποφασισει και η χρυσα να παιξει, μονο και μονο επειδη παει πιο γρηγορα στο μπαλακι η ριτα φευγει..:(. Ετσι επρεπε να αφησουμε το πιασε το μπαλακι η να το συνδυασουμε με το κυνηγα το ποντικι στη χρυσα:)

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
Για να μην επαναλαμβάνομαι παραθέτω εδώ δύο παλιά μου posts. Δεν μπορεί να με πείσει κάποιος για το αντίθετο. Άλλωστε, αν δεχτώ την άποψή σου Αντώνη, κόμπλεξ έχουν κυρίως τα μικρόσωμα σκυλιά (ύψους).
ΔΙΚΟ μας ειναι το λάθος. Ούτε κόμπλεξ έχουν ούτε τίποτα. Δεν πιστεύω ότι ένα σκυλί μπορεί να βιώσει κάτι τόσο σύνθετο όσο το κόμπλεξ. Η μη αποδεκτή συμπεριφορά γίνεται ανεκτικότερη απ' τους ιδιοκτήτες στα μικρά σκυλιά επειδή εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να κάνουν μεγάλο κακό. Κατά τα άλλα, καμία διαφορά δεν έχουν με τα μεγάλα και είναι άδικο να θεωρούμε ότι τα μικρόσωμα έχουν "κακιασμένους" χαρακτήρες
Ειλικρινά πιστεύω ότι τα μικρά σκυλιά είναι νευρικά όχι λόγω κόμπλεξ όπως λένε πολλοί, αλλά γιατί καθώς είναι μικρά και ανήμπορα να κάνουν σοβαρές ζημιές οι ιδιοκτήτες τους τους συγχωρούν σνεπιθύμητες συμπεριφορές και αμελούν να τα εκπαιδεύσουν.
Κατωτερότητας τι εννοείς? Πάλι στο ύψος / μέγεθος δε γυρνάμε?
Κόμπλεξ ανωτερότητας έχουν τα κυριαρχικά σκυλιά?
Και τέλος... κόμπλεξ με τα παιδιά? ΚΟΜΠΛΕΞ? Φόβο ίσως ναι... Αίσθηση ότι μπορούν να επιβληθούν λόγω του μικρού μεγέθους αυτών των ανθρώπων (μικρών ανθρώπων) ναι... αλλά κόμπλεξ?
Και πώς ορίζεται το κόμπλεξ τέλος πάντων? Ως σύνδρομο κατωτερότητας σύμφωνα με όλα τα λεξικά...

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Παιδια το ομπλεξ προερχεται απο την ντροπη..

Αν υπαρχει..,που εγω θα το ελεγα ντροπη,φοβο κλπ..αλλα οχι κομπλεξ ..οπως το ανιλαμβανεται ο ανθρωπος..
Ειναι προνομιο ολως των σκυλιων και ολων των ανθρωπων..,θα μπορουσε να το εχει ο καθενας και οχι μια μικρη μεριδα σκυλιων η ανθρωπων..

Μην βαζουμε παλι ταμπελιτσες..,οπως στο αλλο θεμα αδεσποτα-ρατσας..

Ας ξεκολησουμε πια να βαζουμε ταμπελες σε ολα..