Νέο ΓΠ στην παρέα!

nosma

Member
4 Οκτωβρίου 2011
10
0
Καλησπέρα σε όλους!

Έχω ένα θηλυκό γερμανικό ποιμενικό 6 μηνών ονόματι «MAYA» αγορασμένο από ιδιώτη… (το φόρουμ δυστυχώς το ανακάλυψα μετά την απόκτηση του και έμαθα εκ των υστέρων τους λόγους που δεν έπρεπε να πάρω από ιδιώτη).

Αρχικά είχα σκοπό να πάρω εκπαιδευτή για Β.Υ. αλλά μόλις μου ήρθε το τέλος επιτηδεύματος & το χαράτσι της ΔΕΗ το μετάνιωσα! :) . Εδώ και 2-3 μήνες έχω διαβάσει αρκετά e-books και έχω δει διάφορα video με τεχνικές εκπαίδευσης (πάντα μιλάω για θετική εκπαίδευση). Έχοντας τα παραπάνω ως εφόδια προσπάθησα να του κάνω μόνος μου την Β.Υ. και μέχρι στιγμής πιστεύω πως τα πάμε πολύ καλά (της έχω ήδη μάθει τα : έλα, κάτσε, κάτω, άστο, μείνε, μαζί, πιάσε, φέρε, χεράκι! :p). Εντός σπιτιού έχει 100% υπακοή.. εκτός εξαρτάτε από τους αντιπερισπασμούς! Όσο περνάει ο καιρός βελτιώνεται..

Σε γενικές γραμμές είναι πολύ υπάκουο, έξυπνο και παιχνιδιάρικο! Αλλά έχω 1-2 θεματάκια που με απασχολούνε και δεν ξέρω πώς μπορώ να τα αντιμετωπίσω :

1) Εδώ και 2-3 εβδομάδες έχει αρχίσει να βγάζει επιθετικότητα σε άλλα σκυλιά σε περίπτωση που του δίνω treats επιβράβευσης και βρίσκετε άλλο σκυλί κοντά απομακρύνοντας το σαν να του λέει «φύγε το treat είναι δικό μου!». Επίσης το κάνει στην βόλτα όταν πίνει νερό και πάνε άλλα σκυλιά να πιούνε από το ίδιο μπολ (δεν το κάνει πάντα, ίσως όταν διψάει πολύ..).

2) Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχω είναι ότι ενώ έχω κάνει αρκετή δουλεία στην κοινωνικοποίηση .. 1-2 πραγματάκια δεν τα γνώρισε όπως μπάλα μπάσκετ, ποδοσφαίρου! Αποτέλεσμα κάθε φορά που βλέπει κόσμο να παίζει μπάσκετ να αφηνιάζει κυριολεκτικά. Αν το αφήσω πάει να «φάει» την μπάλα και ενοχλεί αυτούς που παίζουν.. αν το κρατήσω δεμένο γαυγίζει ασταμάτητα. Δοκίμασα να του αποσπάσω την προσοχή με άλλο παιχνίδι ή με treat αλλά τα αγνοεί. Δοκίμασα κάθε φόρα που γαυγίζει να το απομακρύνω τρέχοντας μαζί του από την αντίθετη κατεύθυνση για να ηρεμίσει και το επιβράβευα όταν σταματούσε. Σταματούσε για λίγο και μετά μόλις έβλεπε την μπάλα πάλι το ίδιο. Δοκίμασα να τον φέρνω σταδιακά στο γήπεδο που παίζουν μπάσκετ ώστε να συνηθίσει τον ήχο σιγά σιγά και οπισθοχωρούσα όταν φαίνονταν να ετοιμάζετε να γαυγίσει. Πρόσφατα του αγόρασα και μια μπάλα μπας και την βαρεθεί σαν παιχνίδι και δεν ασχολείται όταν βγαίνουμε βόλτα άλλα δεν είχε αποτέλεσμα. Δεν μπορώ να σκεφτώ τι άλλο να δοκιμάσω…

Ευχαριστώ προκαταβολικά για κάθε συμβουλή!..

Υ.Γ. Δεν ξέρω αν έκανα καλά που έκανα το post στα «Νέα μέλη» ή αν έπρεπε να το κάνω στο thread «εκπαίδευση» ..αν θέλει κάποιος admin να το βάλει στο σωστό thread! Ευχαριστώ!

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
να σου ζησει!!!διωξε οσους παιζουν μπασκετ!!!! :p

εγω λοιπον θα εδινα χρονο στο ζωο κ θα συνεχιζα καπως ετσι.σιγα σιγα κ χωρις να πολυπιεζω.δες σε ποια αποσταση αρχιζει κ τσατιζεται κ φυγε λιγο πιο περα.αυτα γινονται σιγα σιγα.απο εκει κ μετα ομως,μην δυσταζεις να διορθωσεις.μαλωσε την.δεν θα παθει τιποτα.

nosma

Member
4 Οκτωβρίου 2011
10
0
Ευχαριστώ! Δυστυχώς κάνουμε κατάληψη με την σκυλοπαρέα σε γήπεδο μπάσκετ που συνήθως πρωινές ώρες είναι άδειο!, (βολέυει γιατί έχει περίφραξη και δεν μπορούν να φύγουν τα σκυλιά...), επομένως δεν μας παίρνει να τους διώξουμε! :p

Την διορθώνω με έντονο "Εεεπ!" (το χρησιμοποιώ αντί για το "μη!") αλλά με γράφει κανονικότατα! :)

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Καλώς ήρθες στο φόρουμ!

Φυσικά θα αγριέψει είτε προειδοποιητικά, είτε στα σοβαρά, όταν υπάρχει λιχουδιά στην μέση. Δεν χρειάζεται να την φέρνεις σε θέση ώστε να υπερασπίζεται την λιχουδιά της. Τι δουλειά έχουν τα άλλα σκυλιά να την διεκδικούν; Αν μιλάμε για σκυλιά της σκυλοπαρέας σου, να είναι δεμένα ή κοντά στα αφεντικά τους. Οταν προσπαθείς να την εκπαιδεύσεις σε κάτι, δεν είναι δυνατόν να πρέπει συγχρόνως να παλέψει για την επιβράβευσή της και με άλλα σκυλιά. Ετσι, δεν πετυχαίνεις καν την εκπαίδευση.

Το ίδιο και με το νερό της. Γιατί να το μοιράζεται με άλλα σκυλιά; Δεν το θεωρώ απαραίτητο. Καταρχάς, αν οι βόλτες σας δεν είναι πολύωρες και μάλιστα τώρα που ο καιρός είναι κρύος, δεν χρειάζεται να έχεις μαζί σου νερό. Και το νερό θέλει προσοχή σε τι ποσότητα θα δίνεται, πριν ή μετά από έντονη άσκηση. Ισως προκαλέσει συστροφή.

Ελπίζω το γήπεδο στο οποίο κάνετε κατάληψη, να το επισκέπτεστε αφού πρώτα έχετε πάει τα σκυλιά σας, να αδειάσουν τις κύστες τους. Και αν συμβεί παρόλα αυτά, κάποιο ατύχημα, να τα μαζεύετε. Σκεφτείτε ότι εκεί, πάνε παιδιά ή και μεγάλοι ακόμη, και παίζουν. Και πιθανότατα, να γεύονται ποικιλοτρόπως, ότι τυχόν αφήνουν τα σκυλιά σας, αν δεν προνοείτε.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Δε θα συμφωνήσω με το φίλο Μαρέκο.... :) Οταν η ιεραρχία είναι ξεκαθαρισμένη, εσύ αποφασίζεις ποιος και πότε παίρνει τη λιχουδιά. Κανονικά, δε θα 'πρεπε να υπάρχει πρόβλημα. Ιδανικά τα πραγματα είναι έτσι:

163985_170837670172&.jpg

Αλλά ακόμα κι ετσι να είναι:

34320_1479217212876&.jpg

οταν τα σκυλιά ξέρουν ποιος κάνει κουμάντο και μοιράζει το κρουασανάκι, δεν θα'πρεπε να υπάρχει θέμα.

Ολα αυτά αν είσαι εσύ παρόν. Αν τους πετάξεις τη λιχουδιά και φύγεις προφανώς μπορεί να γίνει μανούρα.

Επίσης διαφωνώ και για το νερό. Αν σκοπεύεις να πηγαίνεις μεγάλες βόλτες με άλλα σκυλια, καλό είναι να μάθει από τώρα να μοιράζεται. Λίγη υπακοή και οργάνωση από τη μεριά σου βοηθάει σ'αυτό (αλλιώς, εκτός του ότι μπορεί να υπάρξει συμβάν, μερικοί μερικοί πίνουν όλο το νερό, ειδικά όταν είναι λιγοστό!).

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Mareco, the true dog whisperer...

Φίλε nosma καλως μας ήρθες.
1. Ο σκύλος πιθανόν να νιώθει ότι προστατεύει την τροφή ή/και ενθουσιάζεται υπερβολικά. Αν καταφέρεις να του δείξεις ότι ελέγχεις την τροφή θα τον ηρεμίσεις. Όταν είναι σκυλιά γύρω σου και κρατάς λιχουδιές τι κάνει, έρχεται και πηδά πάνω σου, σπρώχνει τα άλλα σκυλιά για να πάρει θέση και αρχίζει να "αγριεύει"? Πιθανόν αυτό κάνει και άθελα σου στο τέλος του δίνεις και την λιχουδιά :D

2. Αυτή την συμπεριφορά μπορείς να την χρησιμοποιήσεις προς όφελος σου.

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Καλως ηρθες :)

Οι φιλοι mareco και kopritis διαφωνουν... ενδιαφερον :p
Με υπομονη, επιμονη και σταθεροτητα απο σενα θα μαθει η σκυλιτσα σου να μοιραζεται. Πρεπει πρωτα απο ολα να μαθει να περιμενει τη σειρα της κ να μην διεκδικει τη λιχουδια. Θα την κερδιζει μονο οταν ειναι χαλαρη και περιμενει. Αυτο θα το δουλεψετε πρωτα οι δυο σας και σταδιακα με σκυλοπαρεα.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Βρε παιδιά να διαφωνήσουμε, δεν έχω αντίρρηση, αλλά...τι να μοιράζεται το κουτάβι;
Το treat της επιβράβευσής του, για κάτι που κάνει καλά πάνω στην εκπαίδευση;
Να περιμένει την σειρά της για ποιό πράγμα; Επαναλαμβάνω...μιλάμε για λιχουδιά επιβράβευσης, σε ώρα εκπαίδευσης.
Εγώ δεν έχω καταλάβει καλά;

nosma

Member
4 Οκτωβρίου 2011
10
0
Καλώς ήρθες στο φόρουμ!

Φυσικά θα αγριέψει είτε προειδοποιητικά, είτε στα σοβαρά, όταν υπάρχει λιχουδιά στην μέση. Δεν χρειάζεται να την φέρνεις σε θέση ώστε να υπερασπίζεται την λιχουδιά της. Τι δουλειά έχουν τα άλλα σκυλιά να την διεκδικούν; Αν μιλάμε για σκυλιά της σκυλοπαρέας σου, να είναι δεμένα ή κοντά στα αφεντικά τους. Οταν προσπαθείς να την εκπαιδεύσεις σε κάτι, δεν είναι δυνατόν να πρέπει συγχρόνως να παλέψει για την επιβράβευσή της και με άλλα σκυλιά. Ετσι, δεν πετυχαίνεις καν την εκπαίδευση.

Το ίδιο και με το νερό της. Γιατί να το μοιράζεται με άλλα σκυλιά; Δεν το θεωρώ απαραίτητο. Καταρχάς, αν οι βόλτες σας δεν είναι πολύωρες και μάλιστα τώρα που ο καιρός είναι κρύος, δεν χρειάζεται να έχεις μαζί σου νερό. Και το νερό θέλει προσοχή σε τι ποσότητα θα δίνεται, πριν ή μετά από έντονη άσκηση. Ισως προκαλέσει συστροφή.

Ελπίζω το γήπεδο στο οποίο κάνετε κατάληψη, να το επισκέπτεστε αφού πρώτα έχετε πάει τα σκυλιά σας, να αδειάσουν τις κύστες τους. Και αν συμβεί παρόλα αυτά, κάποιο ατύχημα, να τα μαζεύετε. Σκεφτείτε ότι εκεί, πάνε παιδιά ή και μεγάλοι ακόμη, και παίζουν. Και πιθανότατα, να γεύονται ποικιλοτρόπως, ότι τυχόν αφήνουν τα σκυλιά σας, αν δεν προνοείτε.
Τις περισσότερες φορές προσπαθώ να της δίνω επιβράβευση όταν είναι μόνη της αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που μέχρι να προλάβω να της δώσω το treat περνάει ένα σκυλί σε απόσταση 1-2 μέτρων και παρόλο που δεν πάει να αρπάξει την τροφή, του ορμάει και μόνο στην ιδέα...

Όσο για το νερό δεν μπορώ να λέω σε 10 άτομα κρατήστε τους σκύλους σας για να πιεί το δικό μου! (έχουμε ένα μεγάλο μπολ που μπορούν άνετα να πιούνε ταυτόχρονα 3-4 σκυλιά.. και μόνο το δικό μου αγριεύει) . Πάντως πιστεύω ότι θα πρέπει να μάθει να μοιράζεται νερό τουλάχιστον με τα υπόλοιπα σκυλιά.

Ευχαριστώ για την συμβουλή όσο αφόρα την συστροφή.. δεν το ήξερα και θα φροντίσω όσο γίνεται να της το περιορίσω. Γενικά πίνει πολύ νερό και ίσως ευθύνεται ή τροφή που του δίνω για αυτό.

Φυσικά και το γήπεδο δεν το χρησιμοποιούμε για να κάνουν τα σκυλιά την ανάγκη τούς και τα πάμε αφού πρώτα αδειάσουν τις κύστες τους!.. αν και στο συγκεκριμένο γήπεδο μόνο τα σκυλιά δεν το βρομίζουν...αλλά αυτό είναι άλλο θέμα!

nosma

Member
4 Οκτωβρίου 2011
10
0
Mareco, the true dog whisperer...

Φίλε nosma καλως μας ήρθες.
1. Ο σκύλος πιθανόν να νιώθει ότι προστατεύει την τροφή ή/και ενθουσιάζεται υπερβολικά. Αν καταφέρεις να του δείξεις ότι ελέγχεις την τροφή θα τον ηρεμίσεις. Όταν είναι σκυλιά γύρω σου και κρατάς λιχουδιές τι κάνει, έρχεται και πηδά πάνω σου, σπρώχνει τα άλλα σκυλιά για να πάρει θέση και αρχίζει να "αγριεύει"? Πιθανόν αυτό κάνει και άθελα σου στο τέλος του δίνεις και την λιχουδιά :D

2. Αυτή την συμπεριφορά μπορείς να την χρησιμοποιήσεις προς όφελος σου.
1. Όταν έχω σκυλιά γύρω μου συνήθως δεν κρατάω λιχουδιές για ναμην έχω την συμπεριφορά που περιέγραψα...αλλά συνήθως του δίνω λιχουδιά όταντον φωνάζω με την εντολή "έλα" οπού έρχεται και κάθετε μπροστά μουξέροντας ότι θα του δώσω κάτι. Απλά τυχαίνει μερικές φορές με το έλα να έρχεταικαι κάποιο ακόμα σκυλάκι... και συνήθως το σπρώχνει με την μουσούδα του ναφύγει... ή μπορεί να το κυνηγήσει για λίγο.

2. Τι ενοείς ?! :)

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
1. Ο σκύλος μπορεί να θεωρεί δεδομένο το φαγητό απο σένα σε σημείο να νομίζει ότι του ανήκει.

2. Εννοώ ξέχνα της λιχουδιές και πάρε μια μπάλα ποδοσφαίρου για επιβράβευση/εκπαίδευση.

nosma

Member
4 Οκτωβρίου 2011
10
0
1. Ο σκύλος μπορεί να θεωρεί δεδομένο το φαγητό απο σένα σε σημείο να νομίζει ότι του ανήκει.

2. Εννοώ ξέχνα της λιχουδιές και πάρε μια μπάλα ποδοσφαίρου για επιβράβευση/εκπαίδευση.
[FONT=&quot]1. Μάλλον αυτό συμβαίνει. Γενικά δεν δίνω ποτέ σε άλλα σκυλιά τροφή και πολύ πιθανό να την θεωρεί δική του..

[/FONT][FONT=&quot]2. Της πήρα μπάλα ποδοσφαίρου, (την οποία και έσκασε με συνοπτικές διαδικασίες) για εκπαίδευση και μήπως και συνηθίσει/βαρεθεί και δεν ασχολείται με την μπάλα που έχουν τα παιδιά που παίζουν μπάσκετ… αλλά δεν φαίνεται να δουλεύει!

[/FONT] Δοκίμασα χθες να κρατήσω μια απόσταση από τα παιδιά που παίζουν μπάσκετ και όταν σταματούσε να γαυγίζει την επιβράβευα με λιχουδιά.. καθόταν ήσυχα για 1 λεπτό και μετά ξανάρχιζε το γαύγισμα… Αν τύχαινε να περάσει κάποιο σκυλάκι από μπροστά της, του γαύγιζε σαν να του έλεγε «φύγε από την μέση δεν μπορώ να δω τη μπάλα!!»

[FONT=&quot] [/FONT]

keegan

Well-Known Member
18 Ιουνίου 2010
340
0
Κάποια στιγμή μου δώθηκε να καταλάβω πως τα προβλήματα που δημιουργούνται ανάμεσα σε ιδιοκτήτη και σκύλο, έχουν να κάνουν με το δυναμικό του σκύλου και την αντίληψη/γνώση του αφεντικού.
Με μια πρώτη ματιά αν βασίσω την αποψή μου για την περιπτωσή σου σε αυτό, τότε θα τις διαχωρίσω σε 2 κατηγορίες.

Αν το δυναμικό του σκύλου ως χαρακτήρας δεν είναι για αρχηγός, αναγκάζεται να αναλάβει την αρχηγεία γιατί κατά τη γνώμη του δεν υπάρχει άλλο μέλος στην αγέλη ικανό για τη θέση αυτή. Το πιθανό αποτέλεσμα είναι να ζει με ένα άγχος για την προστασία και τον έλεγχο των μελών. Αυτό τον καταπιέζει και ο σκύλος γίνεται νευρικός και ανυπάκουος. 'Οταν όμως καταννοήσουμε τον ρόλο μας, τότε ηρεμεί και συνεργάζεται πολύ καλύτερα.

Αν το δυναμικό του σκύλου στην δεύτερη περίπτωση είναι κυριαρχικό η κατάσταση είναι σαφώς πιο δύσκολη και θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα ώστε να μην ξαναπάρει την αρχηγεία.

Και στις 2 περιπτώσεις υπάρχουν βήματα που πρέπει να ξαναγυρίσουμε πίσω και να αναδομήσουμε τη σχέση αρκεί να υπάρχει ο κατάλληλος άνθρωπος για να μας καθοδηγήσει και εμείς να είμαστε συνεπείς. Στην πρώτη περίπτωση ίσως χρειαστούν δυο εβδομάδες και στη δεύτερη μπορεί να πάρει πάνω από 2-3 μήνες !!......υπομονή και αγάπη !!

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.249
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul