Μιλάτε στα σκυλιά σας - έρευνα


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.732
7.230
Έρευνα κατέδειξε ότι τα σκυλιά ανταποκρίνονται στο λόγο με παρόμοιο τρόπο με τον ανθρώπινο εγκέφαλο: επεξεργάζονται παράλληλα το "συναισθηματικό" ερέθισμα/τόνο φωνής ΚΑΙ το νόημα της λέξης, σε διαφορετικά μέλη του εγκεφάλου (αντιστοιχα με τα μέρη που τα επεξεργάζεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος).

Προσωπικό note. Βλέποντας αυτά τα (φαιδρά imho - λόγω του στησιματος του "πειράματος") βίντεο που "δείχναν" ότι τα σκυλιά ανταποκρίνονται αποκλειστικά στον τόνο της φωνής, είχα κάνει παλιότερα ένα αντίστοιχο τεστ και παρατήρησα τα εξής: σε λέξεις/φράσεις τις οποίες τις γνώριζε, και όσο πιο καλά τόσο καλύτερα προφανώς, ο σκύλος μου ανταποκρινόταν 100% σωστά, ότι τόνο φωνής και να χρησιμοποιούσα, όσο κόντρα από το νόημα των λέξεων και να ήταν. Σε άγνωστες λέξεις/φράσεις φυσικά ανταποκρινόταν ανάλογα με τον τόνο της φωνής μου.

Δεν είναι δύσκολο να σκεφτούμε ότι έτσι συναισθηματικά θα ανταποκρινόμασταν κι εμείς (ανάλογα με τον τόνο της φωνής του συνομιλητή μας δηλαδή) αν μας λέγαν κάτι σε γλώσσα που δε μιλάμε και δεν αναγνωρίζουμε καμία (ή σχεδόν καμία) λέξη, ενω σε γλώσσα που γνωρίζαμε ο τόνος της φωνής θα είχε λίγη ή μηδαμινή σημασία.

Για μένα, και σύμφωνα με αυτά που παρατηρώ και με άλλα σκυλιά, είναι βασικό αυτό που είχε πει παλιότερα μέλος εδω: "στα σκυλιά και στα παιδιά, να τους μιλάς". Λαμβάνοντας υπόψη εμπειρική παρατήρηση αλλα και τα δεδομένα της παραπάνω έρευνας και συνυπολογίζοντας τις θεωρίες μάθησης (όχι ανθρώπινης, αλλά πιο εκτεταμένες και σε επίπεδο νευρωνικό), είναι όλο και πιο πιθανή η υπόθεση ότι όσο πιο πολύ τροφοδοτείς ένα σκυλί με πολλαπλά, ακόμα και πολύπλοκα, ερεθίσματα σχετικά με κάποιο λεξιλόγιο (τα ερεθίσματα δεν είναι ανάγκη, και μάλλον δεν πρέπει, να είναι μόνο λεκτικά αλλά ίσως να είναι πιο αποδοτικό να συνδυάζονται με οπτικά, όσφρησης, αφής κτλ), το λεξιλόγιο του σκύλου εμπλουτίζεται με πλουσιότερες λέξεις/εκφράσεις ενώ το σκυλί γίνεται πιο ευέλικτο σε πολυπλοκότερες έννοιες κ καταστάσεις. Ενώ ο περιορισμός ερεθισμάτων (π.χ. λίγες συγκεκριμένες μικρές εντολές) είναι πιο πιθανό να οδηγήσει στην πολύ καλή εκμάθηση του συγκεκριμένου περιορισμένου λεξιλογίου, αλλά με μικρή ικανότητα να ανταποκριθεί σε κάτι έξω από αυτές.
 


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Πριν κάτι χρόνια συζητούσα με έναν εκπαιδευτή για ένα κουφό σκυλάκο, και η κύρια συμβουλή του ήταν ότι (όποιοι θα έπαιρνε τον σκύλο) θα έπρεπε να του μιλάει διότι η ομιλία επηρεάζει άμεσα τον τόνο της φωνής, τις εκφράσεις του προσώπου ή και τη στάση του σώματός μας - που για τον σκύλο λένε πολύ περισσότερα απ' ό,τι οι λέξεις. Το ξανάκουσα αρκετά αργότερα σε κάτι επαγγελματικά σεμινάρια με θέμα τις μεθόδους διαπραγμάτευσης και τη διαχείριση άγχους :)
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μηνύματα
897.716
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog