Μεγαλόσωμοι σκύλοι και δικαίωμα στην τσαχπινιά

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.767
7.926
Ημουν προχθές στον γιατρό για εμβόλια του Έλβις και κάθως βγαίναμε περίμενε στο σαλόνι μια κοπελίτσα με έναν τεράστιο σκύλο σαν καφέ αρκούδα, στεναχωριέμαι που δεν την ρώτησα τι ράτσα είναι, ήταν πραγματικά μεγαλόσωμη σαν βερνάρδου αλλά όλο καφέ και στα αφτάκια της φορούσε δύο μικροσκοπικά ροζ φιογκάκια...Παιδιά ήταν όλα τα λεφτά, ή κοπέλα που την είχε ή έχει τρομερό χιούμορ ή έχει κουραστεί πια να την περνάνε όλοι για αρσενικό!!!

Last edited:

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Θίγεις το θέμα του σεβασμού προς το σκύλο γενικά, αλλά και προς κάποιες φυλές ειδικότερα.
Ο μεγαλόσωμος σκύλος αξίζει περισσότερο τον σεβασμό στη φύση του από τον μικρόσωμο?
Και ασχέτως μεγέθους, κάποιες φυλές, για παράδειγμα όλοι οι ορεινοί ποιμενικοί, αξίζουν περισσότερο τον σεβασμό μας, έναντι άλλων φυλών, περισσότερο αστικών, περισσότερο του "σαλονιού"?

Δεν μιλάμε μόνο για κορδελίτσες, φιογκάκια, ρουχαλάκια - στα οποία πρέπει να μπαίνει ένα όριο (όσο το δυνατόν λιγότερο τόσο το καλύτερο), κατά τη γνώμη μου ασχέτως μεγάθους, ασχέτως φυλής.

Δεν θα ξεχάσω ότι όταν η Noela ανέβασε το (κατά τη γνώμη μου υπέροχο) βιντεάκι της με τα tricks του Λέοντα (ελληνικός ποιμενικός) εισέπραξε και αρνητικά σχόλια, διότι κατά τη γνώμη κάποιων, τέτοιες φυλές δεν πρέπει να κάνουν καραγκιοζιλίκια. Επειδή κοιτούσα αυτό το θέμα πρόσφατα, είδα ότι και μια κοπέλα με ντόμπερμαν ήθελε να το μάθει να κάνει βαρελάκι, και εισέπραξε συγκρατημένα αρνητικό σχολιασμό από μερικούς κυνόφιλους.

Λοιπόν, προσωπική μου γνώμη είναι ότι "δικαίωμα στην τσαχπινιά" όπως το θέτεις έχουν όλες οι φυλές. Δεν υπάρχει πιο χαριτωμένο πράγμα από το θηλυκό bobtail με το ροζ φιογκάκι, και αυτό το σκύλο μόνο μικρόσωμο δεν τον λες. Απ' την άλλη, όσο κάπως κι αν είναι το "δώσε χεράκι" και το "βαρελάκι" στον καυκάσιο (δεν το έχω δει, λέμε τώρα) γεγονός για μένα παραμένει ότι η εκπαίδευση ενός οποιουδήποτε σκύλου σε tricks είναι έξοχη πνευματική άσκηση και ενισχύει το δεσμό του με τον εκπαιδευτή - ιδιοκτήτη του.

Αλλά σε όλα πρέπει να υπάρχει ένα όριο, που το ορίζει ο σεβασμός απέναντι στο ζώο μας, όπως ο καθένας μας τον αντιλαμβάνεται, ανεξαρτήτως φυλής ή μεγέθους. Αν και σε κάποιες περιπτώσεις μπαίνει νερό στο κρασί όταν έχουμε να κάνουμε με φυλές που το "σηκώνουν". Αλλά και πάλι... χρειάζεται ΜΕΤΡΟ! (το βάψιμο των νυχιών του σκύλου για παράδειγμα ή ολόκληρου του σκύλου ΔΕΝ είναι τσαχπινιά!!!)

io maria

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2010
1.322
28
Γέρακας
Ολοι οι σκυλοι ειτε μικροι ειτε μεγαλοι εχουν δικαιωμα στην τσαχπινια. Σημασια εχει να σεβεσαι τον σκυλο σου και να τον αποδεχεσαι για αυτο που ειναι. Προσωπικα δεν με χαλανε τα φιογκακια αλλα εχω ενα θεμα με τα ρουχα ειτε ειναι μικροσωμο ειτε μεγαλοσωμο. Και να σας πω την αληθεια θα μου αρεσε το θεαμα να δω πχ ενα μαυρο βελγικο με ροζ λουρακι με λουλουδακια. Είναι τοσο κοντρα σε πολλα επιπεδα που το κανει γοητευτικο
Απο εκει και περα συμφωνω απολυτα με τον chloe το να κανεις τρικς με τον σκυλο σου (βαρελακια κτλ) δεν ειναι απογορευτικο αν εχεις μεγαλοσωμο. Δεν θα το κανεις πχ λιγοτερο φυλακα αν ξερει να κανει το "κολλα 5" ουτε θα του στερησεις την "αξιοπρεπεια" του. Ειναι καθαρα θεμα γουστου και ποσο ο καθε ιδιοκτητης δουλευει με τον σκυλο του.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Συμφωνώ με την Chloe, στα γραφόμενά της...

Γενικώς, οι κορδελίτσες, φιογκάκια κλπ., δεν μου αρέσουν, γενικά, στο σκύλοαπλά, καμιά φορά, τα "ανεχόμαστε" σε πιο μικρόσωμα σκυλιά...

Αλλά, δικαίωμα στην τσαχπινιά, σαφώς και έχουν τα μεγαλόσωμα σκυλιά και μη σας πω ότι είναι πιο χαριτωμένα όταν κάνουν τσαχπινιές, π.χ. "χεράκι", ή "βαρελάκι" κλπ.

Το σημαντικότερο που κρατώ από το post της Chloe είναι ότι η εκπαίδευση των σκύλων σε όλα αυτά τα tricks είναι "έξοχη πνευματική άσκηση και ενισχύει το δεσμό - bonding - με τον χειριστή του"!!!

Και, με την έννοια αυτή, το Καυκάσιο που θα δώσει το χεράκι (είναι πιο εύκολο) ή θα κάνει βαρελάκι (μάλλον πιο δύσκολο) δείχνει ένα φανταστικά εκπαιδευμένο σκύλο, όπου έχουν "επενδυθεί" άπειρες ώρες και καλή διάθεση - χιούμορ, τόσο από τον χειριστή, όσο και από το σκύλο...

Το μόνο που έχω λιγάκι να σχολιάσω είναι το θέμα του "σεβασμού", αφού συμφωνήσω ότι πρέπει να σεβόμαστε κάθε σκύλο, κάθε φυλής...

Καμιά φορά, εμείς οι άνθρωποι, ταυτίζουμε το "σεβασμό" με το "δέος", ή με το "φόβο"...
Οι παλιοί ναυτικοί έλεγαν "τη θάλασσα δεν πρέπει να τη φοβάσαι, πρέπει να τη σέβεσαι... γιατί, αλλιώς, θα σε εξαφανίσει". Τι ήθελαν να πουν άραγε? Μήπως "να μην την φοβάσαι, αλλά να τη φοβάσαι και λιγάκι και να την μελετάς πολύ"?

Ετσι, λοιπόν, βασισμένοι σ' αυτό, το ανάλογο με τις ορεινές ποιμενικές φυλές είναι ότι είναι σκυλιά "ανεξάρτητα", "λιγότερο εκπαιδεύσιμα", "πολύ δυνατά", οπότε εάν τα "τσαντίσεις", μπορεί και να σε "διορθώσουν" απερίφραστα και άμεσα, αλλά και να χάσεις το δεσμό που είχες χτίσει...

Ας πούμε, ο ορεινός ποιμενικός χωρίς λουρί (λυτός), που θα αντιληφθεί κάτι "ενδιαφέρον", πως θα αντιδράσει στο "έλα", ή στο "άστο"? Γι' αυτό και λέγεται το "πάντα με λουρί", γιατί "σέβεσαι" την ανεξαρτησία των αποφάσεών του (αποδέχεσαι ότι δεν θα σε υπακούσει) και, ταυτόχρονα, "φοβάσαι" τις επιπτώσεις (να μην τραυματιστεί κάποιος άνθρωπος ή ζώο)...

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Tο ζήτημα είναι τελείως υποκειμενικό, και στο κάτω κάτω ο καθένας μπορεί να κάνει σχεδόν ότι γουστάρει με τον σκύλο του....
Αλλά κι ο καθένας μας έχει κάποιες αδυναμίες, κάποια στερεότυπα ίσως, στο μυαλό του...
Έτσι λοιπόν κι εγώ, τους ορεινούς ποιμενικούς που αναφέρθηκαν, που τους έχω δει να δουλεύουν στο βουνό, τους έχω δει ξεσκισμένους από μάχες με αρπακτικά και τους έχω αγαπήσει έτσι εργάτες, πρωτόγονους, δεν μου αρέσει να τους βλέπω ούτε να κάνουν "τσαλιμάκια", υπάρχουν πάντα τρόποι για πνευματική εξάσκηση κάθε φυλής με βάση τα χαρακτηριστικά της, ούτε να φοράνε φρου-φρου κι αρώματα....
Δεν θα κατακρίνω βέβαια,αυτόν που τους συμπεριφέρεται διαφορετικά από ότι περιμένω...

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
Ναι και το περί ου ο λόγος βιντεάκι. Ελπίζω να μην ενοχληθεί η Έφη που το χρησιμοποιώ ως παράδειγμα :)

[video=youtube;CKESgHAsq94]http://www.youtube.com/watch?v=CKESgHAsq94[/video]

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Καλά...
Στο utube γράφει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του...

(στα σχόλια εννοώ)

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να θίξω κι εγώ ένα θέμα, ακόμα κι αν κατηγορηθώ για χρήση του φόρουμ για ανάδειξη προσωπικών θεμάτων...

Το δικαίωμα των μεγαλόσωμων ανδρών στην "τσαχπινιά", την ευαισθησία και την επιλογή τετράποδου συντρόφου...πέρα από στερεότυπα και "ρατσισμούς"!

Θα μου συγχωρήσετε το off topic (ίσως) "μεγαλόσωμο και χοντροκομμένο" (αλλά με ευαισθησία) χιούμορ...:)

Στο θέμα, θα ήθελα να πω πως χαίρομαι να βλέπω να καταρρίπτονται στερεότυπα, αν και όταν συνεχίζουμε να σεβόμαστε το σκύλο και τις ιδιαιτερότητες του...Ίσως "λεπτές ισορροπίες", αλλά και ευδιάκριτες (θέλω να πιστεύω).

Είναι ωραίο να ασχολήτε κάποιος εποικοδομητικά και ουσιαστικά με τον σκύλο του, ακόμα κι αν "ξεφεύγει" των "παραδόσεων".

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Έχουμε έναν τέτοιο τεράστιο κύριο στη γειτονιά τον γονιών μου στο Ηράκλειο. Έχει τραβήξει πολλά βλέματα και μάλλον όχι θετικά... Κι εμένα με ξένισε στην αρχή αλλά όταν παρατηρήσεις το μεταξύ τους δεσμό είναι πολύ όμορφο θέαμα! (Εκτός κι αν τον συνήθισα οπότε το στερεότυπο αυτόεξοντώθηκε, ειλικρινά δεν ξέρω..)

samsok

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2009
1.091
100
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να θίξω κι εγώ ένα θέμα, ακόμα κι αν κατηγορηθώ για χρήση του φόρουμ για ανάδειξη προσωπικών θεμάτων...

Το δικαίωμα των μεγαλόσωμων ανδρών στην "τσαχπινιά", την ευαισθησία και την επιλογή τετράποδου συντρόφου...πέρα από στερεότυπα και "ρατσισμούς"!

Θα μου συγχωρήσετε το off topic (ίσως) "μεγαλόσωμο και χοντροκομμένο" (αλλά με ευαισθησία) χιούμορ...:)

Στο θέμα, θα ήθελα να πω πως χαίρομαι να βλέπω να καταρρίπτονται στερεότυπα, αν και όταν συνεχίζουμε να σεβόμαστε το σκύλο και τις ιδιαιτερότητες του...Ίσως "λεπτές ισορροπίες", αλλά και ευδιάκριτες (θέλω να πιστεύω).

Είναι ωραίο να ασχολήτε κάποιος εποικοδομητικά και ουσιαστικά με τον σκύλο του, ακόμα κι αν "ξεφεύγει" των "παραδόσεων".
πως και σε αυτο το ποστ εχουν κανει thanks μονο κυριες? τυχαιο? δεν νομιζωωωω :D

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Το χιουμορ και η συμμετοχη του σκυλου σαν ισοτιμο μελος στις δικες μας χαρες ειναι πολυ βασικα για την ψυχικη υγεια του σκυλου(εμεις ειμαστε και Βραζιλιανοι και το εχουμε το καρναβαλι στο αιμα μας)

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.767
7.926
¨Οσον αφορά φιογκάκια, μπλουζάκια, στρας και διάφορα τέτοια εμένα προσωπικά σε μικρόσωμα σκυλάκια δεν μου αρέσουν καθόλου, ίσως επειδή έχουμε τόσο συνηθίσει κάποιοι ιδιοκτήτες να τα ξεφτιλίζουν κατά ένα τρόπο με όλα αυτά τα μασκαρέματα και να μην σέβονται καθόλου την σκυλίσια φύση τους. Για ένα παράξενο λόγο που δεν μπορώ να εξηγήσω όταν είδα τα φιογκάκια σε εκείνο τον τεράστιο σκύλαρο το βρήκα χαριτωμένο και σκέφτηκα ότι ναι έχει και αυτό το μεγάλο κορίτσι δικαίωμα στη θηλυκότητα! :p

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Tο θέμα είναι ρε παιδιά να ζείτε τον σκύλο και όχι να ζείτε "μέσο" σκύλου..

Θέλω να πω πως έχω ακούσει πολλές φορές άντρες να λένε δεν μπορώ να βγάλω βόλτα το π.χ. κανισάκι ή το μαλτεζάκι γιατί θα γίνω ρόμπα..
Τι σημαίνει θα γίνεις ρόμπα?
Σκύλος είναι.. δεν είναι φόρεμα..

Όσον αφορά το δικαίωμα στην τσαχπινιάς σε μεγαλόσωμες φυλές προσωπικά κάποιες τις θεωρώ ιδιαίτερα τσαχπίνικες αν και πιστεύω είναι και θέμα ιδιοσυγκρασίας του ίδιου του σκύλου..
Βρίσκω ιδιαίτερα χαριτωμένα ένα μεγαλόσωμο σκύλο όταν δίνει το χέρι του..και όσο πιο δυναμικής φυλής είναι, τόσο πιο γοητευτικό μου φαίνεται..
Δεν θα ντροπιάσει την φυλή αν ασχοληθεί για ένα λεπτό να κάνει χαριτωμενιές.., ίσως καταρρίψει περισσότερο τον μύθο των "τεράτων" που έχουν κάποιες φυλές και ας είναι πραγματικά κόντρα στον ρολο τους..

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
υιοθετει μικρο σκυλο?
Δεν έχει πρόβλημα να πάρει μικρό σκυλάκι, εφ' όσον το θέλει, και δεν σκέφτεται μην τυχόν χαλάσει το image του.

Μα γιατί μου ζήτησες διευκρινήσεις? Λες να εννοούσα ότι οι κομπλεξικοί υιοθετούν μεγάλα και οι ακομπλεξάριστοι μικρά? Δεν είμαι κομπλεξική!
:p :maria:

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.247
Μέλη
20.026
Νεότερο μέλος
Μάρα