Μήπως παρα-είναι υποτακτική;

aouimbae

Well-Known Member
7 Μαϊου 2011
1.753
26
Ανοιγω αυτο το θεμα λιγο πριν πεσω για υπνο, με αφορμη ενα σημερινο περιστατικο.

η κουκλιτσα μου ειναι ενα σκυλι που απο κουταβι δεν ειχε δωσει δειγματα κυριαρχικοτητας. Μεσα στην τοκετομαδα ηταν νορμαλ, και θυμαμαι στις συναντησεις που καναμε στο εκτροφειο, επαιζε παντα ησυχα. Μπορει καποιο αλλο κουταβι να την επαιζε πιο αγαρμπα (πχ να της δαγκωνε αυτι) αλλα εκεινη προσπαθουσε να το αποφυγει χωρις να το ανταποδιδει. και τωρα που ειναι 1.5 ετους, δεν εχει αλλαξει κατι στη συμπεριφορα της.

Παραμενει λιγο "ατσουμπαλη", αφου δεν πολυελεγχει τη χαρα της και ορμαει πανω στο σκυλο που βλεπει, ο,τι μεγεθος κι αν εχει. Δε μου εχει δειξει ποτε να φοβαται.

Στη σημερινη βολτα συναντησαμε 3 σκυλια. το ενα ηταν μαλτεζ. Το πλησιασε, του εκανε χαρες αλλα εκεινο της γαβγιζε αρκετα. η Ληδα συνεχιζε να θελει να παει κοντα του, αλλα την πηρα και φυγαμε αφου αυτο δεν...

Μετα συναντησαμε ενα αρσενικο Ποιντερ το οποιο φαινοταν ψιλοφοβισμενο αφου ναι μεν την πλησιαζε, αλλα εβαζε την ουρα κατω απ τα σκελια. η Ληδα φυσικα πηγαινε συνεχεια πανω του να το μυριζει και να το προκαλλει. παλι, την απομακρυνα αφου το καημενο εδειχνε να μη το χαιρεται..

Και τελος, η αφορμη για το σημερινο μου ποστ..

Συναντησαμε κι ενα αρσενικο ημιαιμο πιτ μπουλ 4 μηνων. Αρχικα αυτο ηταν διστακτικο αλλα μετα απο λιγα λεπτα ξεθαρεψε. Επαιξαν αρκετα λοιπον μαζι. Ωστοσο καποια στιγμη ο μικρος αρχισε να την καβαλαει και μετα τη δαγκωνε στ αυτια και το λαιμο. Οταν το κανε αυτο, η κοπελα τον τραβαγε και τον μαλωνε.. Μετα ξαναεπαιζαν και αυτος ξαναθυμοταν τα δαγκωματα κλπ. μαλιστα οταν τον απομακρυνε καποιες φορες της γρυλισε λιγο και της γαβγισε. Απ τη πλευρα της η Ληδα οταν τη δαγκωνε, δεν εκανε τιποτα. Δηλ. φαινοταν οτι δε της αρεσε αλλα...δεν επρεπε να του γρυλισει? να το βαλει κατω? Δε λεω να του αγριεψει πραγματικα, αλλα να το μαλωσει ουσιαστικα? καποια στιγμη που τον ειχε στο λουρι η αφεντικινα του, του γαβγισε και της γαβγισε κι αυτος..

Και λαμπραντορ εχω δει να μη γουσταρουν το ενα το αλλο, ή να καβαλανε σκυλια ιδιου ή αντιθετου φυλου. η Ληδα δε το εκανε ποτε.

Δε ξερω αν πρεπει να "περηφανευομαι" οτι το σκυλι μου ειναι ισσοροπημενο ή αν τελικα ειναι πιο υποτακτικο απ ο,τι θα πρεπε??

Θανος

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2010
605
42
Τα όρια που έχει ο κάθε σκύλος αναφορικά με το πόσο μπορεί να δεχτεί την κυριαρχία ενός άλλου σκύλου ποικίλλουν. Δηλαδή εσύ μπορεί να ενοχλήθηκες που η σκύλα σου δεν αντέδρασε πιο δυναμικά αλλά προφανώς αυτή δεν ενοχλήθηκε τόσο ώστε να αντιδράσει. Απλά αδιαφόρησε. Τόσο τα όρια όσο και οι αντιδράσεις διαφέρουν από σκύλο σε σκύλο. Για παράδειγμα. Εγώ έχω staffordshire bull terrier πολύ κοινωνικοποποιημένο. Σήμερα συναντήσαμε ένα σκυλο ημίαιμο που τακτικά έχει την τάση να τον καβαλάει. Δεν επεμβαίνω έχοντας επίγνωση ότι μπορεί αν θέλει να τον διώξει μόνος του. Σπάζόμουν τις άλλες φορές που έβλεπα να μην αντιδράει αλλά έλεγα ότι προφανώς αυτό είναι ανεκτό από το σκύλο μου οπότε και εγώ είμαι οκ. Τα όρια τα δικά μου είναι πιο στενά από αυτά του σκύλου μου. Κάπως έτσι θα συμβαίνει και με τη σκυλίτσα σου. Σήμερα ας πούμε που ξανασυναντήσαμε το σκυλάκο άρχισε αυτός το βιολί του να πάει να καβαλήσει το δικό μου ξαφνικά τον έπιασε απο το μάγουλο και του γρύλισε. Ε και έληξε εκεί. Οταν ενοχληθεί πραγματικά η σκυλίτσα σου θα το δείξει. Καλά στα μαλτέζ και στα λοιπά μικρόσωμα που του γρυλίζουν αδιαφορει παντελώς. Οπότε μην ανησυχείς. Οταν θα δεί ότι ο άλλος τον ενοχλεί τόσο που δεν το ανέχεται άλλο θα τον διορθώσει ή θα κάνει σχετική προσπάθεια . Dont worry!

dimitra1971!

Banned
Banned
29 Σεπτεμβρίου 2011
171
2
Ετσι ειναι και ο δικος μου και στο τέλος κερδιζει ολα τα σκυλια της παρέας ακομα και τα πιο "αγρια". 2-3 φορες του χρειάζεται να τα δει.Ειναι παντα ήρεμος, στα σκουρα ξαπλώνει ανάσκελα και τσιριζει οταν τον πονεσει κάποιο καινουριο σκυλι που έχει θεμα κυριαρχιας και τον έχει μαρκάρει στενά με το βάρος του.Ειμαι πολυ περήφανη ομως για τον σκυλο μου που τον ενδιαφέρει μονο το παιχνιδι και οχι τα παιχνιδια κυριαρχιας.Ισως αυτο να σημαινει με ορους που φέρνουν στην ανθρωπινη ψυχολογια, οτι τον έχω κάνει σιγουρο για την αγαπη που του δινουμε, έχει αυτοπεποίθηση οτι στην αγέλη του δηλ σε εμας ειναι αρχοντοπουλο, οτι δηλ τον φροντιζουμε και αισθανεται ασφάλεια και για τους έξω ...δεν παν να κουρευονται. Αυτος να παιξει θελει μονο!!

Last edited:

aouimbae

Well-Known Member
7 Μαϊου 2011
1.753
26
Ετσι ειναι παιδι, μιλησα και με τον εκτροφεα της την κυριακη που πηγα απο κει, κι ο ανθρωπος εκανε το σταυρο του:razz: Μου λεει αλλοι γκρινιαζουν που τα σκυλια τους ειναι κυριαρχικα κλπ κι εσυ μου λεει δε χαιρεσαι που χει τον τελειο χαρακτηρα?

Οποτε ξαναγυρναω στο 'ειμαι περηφανη για τη συμπεριφορα της σκυλιτσας μου":D

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.272
Μέλη
20.046
Νεότερο μέλος
GOULIAK