Λίγη βοήθεια......

emmy

Member
14 Απριλίου 2011
22
0
Ηράκλειο Κρήτης
Καλημέρα!!!
Να ξανασυστηθώ....
Το αγόρι μου και εγώ έχουμε ένα ημίαιμο τσιουάουα εδώ και περίπου τέσσερις μήνες....Η Ζιζέλ είναι περίπου 6 μηνών...Και λάθη στην εκπαίδευσή της έχουν γίνει από την αρχή, μιας και δεν είχαμε ξανά σκυλάκι και δεν ξέραμε.....
Καταρχάς στο παιχνίδι την έμαθα να δαγκάνει....Τα χέρια μου...Το έβρισκα χαριτωμένο μόνο που τώρα το έχει βρει παιχνίδι και φαντάζομαι πως έχει σχέση με το ότι μασουλάει ότι βρίσκει(εκτός από τα μπόλικα παιχνίδια που της έχουμε αγοράσει...)....Πριν αλλάξει δόντια έβλεπα πως το μάσημα διαφόρων αντικειμένων την ανακούφιζε(ακόμη και των χεριών μου..) αλλά τώρα τα έχουμε αλλάξει όλα τα δοντάκια και εκείνη συνεχίζει ακάθεκτη....Ξέρω πως κάπως έτσι είναι όλα τα κουτάβια και αφού ξεπέρασα το σοκ καταστροφή πανάκριβων ολοκαίνουριων παπουτσιών και καταστροφή των ηχείων του υπολογιστή, ξέφτισμα του καναπέ και των μαξιλαριών αυτού, και άλλα πολλά ψάχνω να βρω λύσεις....
Αλλά ας πω πρώτα για τις μεθόδους μας τώρα…
Καταρχάς κάποιες φορές όταν λείπουμε από το σπίτι την δένουμε δίπλα στο σπίτι της.
Και όταν λοιπόν η Ζιζέλ κάνει κάτι που δεν πρέπει να κάνει, (κυρίως το αγόρι μου) την μαλώνει δείχνοντάς της την ζημιά, τρώει κανα δυο στον ποπό και μετά μπαίνει τιμωρία : δεμένη με την αλυσίδα στο 1 μέτρο μάκρος σε ένα μέρος μακριά από το σπίτι της….Και κάπου εδώ γίνονται οι επικοί καβγάδες του αιώνα…. Ναι με το αγόρι μου τσακωνόμαστε σχεδόν καθημερινά για την «διαπαιδαγώγηση» της Ζιζέλ….Πείτε μου παρακαλώ πολύ οι πεπειραμένοι την γνώμη σας….
Η μέθοδος τιμωρία μπορεί να είναι αποτελεσματική;;;;;; Και πόσο αμελητέο είναι στην συμπεριφορά του κουταβιού μου το ότι τις τρώει πού και πού;;;; (καμιά στον ποπό είπαμε, δεν το σακατεύει το κουτάβι…)
Όσο για το crate το αγόρι δεν θέλει ούτε να το συζητήσουμε… “Αν είναι να είναι να την έχουμε σε κλουβί πια η διαφορά να την δένουμε;;;”
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.....

io maria

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2010
1.322
28
Γέρακας
Καλο θα ηταν να μιλησετε με καποιον εκπαιδευτη.
Παντως εγω θα σου πω καποιες σκεψεις μου αν και δεν ξερω αν θα σε βοηθησουν ιδιαιτερα γιατι ειναι πολλα τα θεματα που πρεπει να λυσετε και κυριως την δικια σας συμπεριφορα απεναντι στο κουταβι.
Το σκυλι δεν καταλαβαινει πως μπορει το χερι που το χαιδευει να το ποναει κιολας.
Ναι οκ μπορει να μην το σακατευει στο ξυλο αλλα η πραξη ειναι που μετραει στα ματια του σκυλου. Και προφανως και στα δικα σου ματια αλλιως δεν θα ειχες τους ενδιασμους σου.
Και οπως εχετε δει δεν εχει και αποτελεσμα αυτη η πρακτικη. Να εχετε στο μυαλο σας οτι ειναι ακομα κουταβι και ακομα μαθαινει. Δεν ειναι δυνατον να ειναι παντα σωστη και να μην κανει ζημιες. Ειναι σαν να εχεις την απαιτηση απο ενα μικρο παιδι να φερεται σαν ενηλικας.
Σε παρομοια βαση με σενα ειμαι και εγω. Εγω εχω κουταβι 4,5 μηνων και παλευουμε να της κοψουμε την συνηθεια να αρπαζει πραγματα απο το τραπεζι (οχι την ωρα που τρωμε).
θεωρω λαθος να την εχετε δεμενη τις ωρες που λειπεται απο το σπιτι. Δεν υπαρχει καποιος χωρος στο σπιτι που να μπορειτε να την περιορισετε? Αν οχι ξανασκεφτειται την λυση του crate. Εχει διαφορα απο το να την εχετε δεμενη. Το crate θα ειναι η φωλια της, το μερος που θα ηρεμει. Ενω το λουρι απλα την εχει περιορισμενη.
Οσον αφορα την τιμωρια δεν υπαρχει λογος να την εχετε δεμενη. Απλα επιλεξτε το μερος που ειναι η θεση τιμωριας και οταν κανει κατι και το παρατραβαει την πατε εκει. Οκ θα σηκωθει να φυγει αλλα την ξαναπατε στο σημειο ξανα και ξανα. 5 λεπτα αρκουν σαν τιμωρια.
Σκεφτητε οτι και οταν μενει μονη της αλλα και οταν την βαζετε τιμωρια κανετε το ιδιο πραγμα. Την δενεται. Και μπορει να ειναι σε διαφορετικο σημειο αλλα δεν ξερω αν μπορει να καταλαβει την διαφορα ή αν καταλαβαινει μονο οτι ειναι δεμενη.
Μπορει για αυτο να ειναι τοσο ζωηρη.
Οσον αφορα τα δαγκωματα. Λαθος που της εμαθες να παιζει δαγκωνοντας σας αλλα διαβασε ξανα τα αντιστοιχα θεματα και πραξε αναλογως για να το κοψει.
Για το οτι γινεται επιθετικη και σε εχει δαγκωσει τοσο σοβαρα οταν πας να της παρεις κατι που θεωρει δικο της δεν μπορω να σου πω κατι.
Και στα 2 μου σκυλια (και το ενα ειναι ενηλικο που το πηραμε ενηλικο) βαζω κανονικα τα χερια μου στο στομα τους και βγαζω οτι εχουν αρπαξει με συνοπτικες διαδικασιες και μεχρι στιγμης ουτε με εχουν δαγκωσει αλλα ουτε καν μου εχουν γρυλισει.

zerom

Well-Known Member
17 Μαρτίου 2011
97
4
εξαρχεια αθηνα
κοιτα οταν τη πιανετε επαφτοφορο να κανει κατι κακο για μενα ειναι πολυ σωστο να βαζεισ τη μουσουδα εκει λεγοντας μη(γτ δε καταλαβαινει ολα τα υπολοιπα που αραδιαζουμε τυπου τι εκανες γτ το εφαγες κλπ)με εντονο κ επιτακτικο υφος το οποιο μπορεις να το εκδηλωνει με λιγη πιεση ι καποια καπως αποτομη κινηση στο κολαρο που το κρατας...

οτανεχει περασει ωρα οτι κ να κανετε το πιθανοτερο ειναι να μη το συνδιασει(αν κ ο δικος μου το συνδιαζει με τι μμυροδια πλεον κ οτι ξερει πως δε πρεπει να το κανει).

επισης μια μικρη προληψη κ απο σας...μπορει να αλλαξε δοντακια αλλα δε παβει να ειναι κουταβι ακομα...αρα ζωηρο(κ σα σκυλακι ετσι παιζει με το στομα...δεν εχει κ τπτ αλλο)
οποτε λοιπον μμπορειτε καινουρια η παλια παπουτσια ακριβα η φθηνα οταν δε τα φορατε να ειναι σε μη προσεγγισιμο μερος....οπως καλο ειναι να αποφευγετε να την αφηνετε σε δωματια με καλωδια(τρελος πειρασμος αυτα τα καλοδια).
οσο για το καναπε εκει που φτανει ψεκαζε με ξιδονερο ι σκετο ξιδι(δε παιζει να παει να δαγκωσει)κ καλο θα ηταν να την μαθεις να μην ανεβαινει στο καναπε(αυτο βεβαια ειναι δικη σας αποφαση)

οταν φευγετε κ μενει μονη υποθετω οτι κανει κ τις περισσοτερες σκνταλιες(ειναι το αγχος του αποχωρισμου)αντι να την εχετε δεμενη(γτ οσο λυπετε ποτε δε ξερετε τι μπορει να γινει)περιοριστε τη σε ενα μερος(πχ διαδρομο χολ)με νερακι το κρεβατακι παιχνιδια νκ αφηστε κ κατι το οποιοσ δεν ειναι δικο της(πχ πλαστικο μπουκαλι προσπεκτους)8α το τσακισει αλλα θα ειναι τοσο ανοδυβο για εσας(προτιμω πλαστικο μπουκαλι γτ τα χαρτακια μπορει να τα καταπινει)

καπωε ετσι εχω μειωσει εως εχω αφανησει τις καταστροφες απο τα σαγονια του...

Υ.Γ. πες στο αγορι σου πως οταν κανει μαλακια για σενα να τον δενεις για τειμωρια σε ενα μετρο σκοινι μακρια απο το οτιδηποτε...θα του αρεσει?

zerom

Well-Known Member
17 Μαρτίου 2011
97
4
εξαρχεια αθηνα
αααααα κ κατι αλλο πες επισης στο αγορι σου οτι οπως ενα παιδι ετσι κ το σκυλι στην εκπαιδευση πρεπει να βλεπει κοινη γραμμη απο μαμα κ μπαμπα...οχι αλλα λεει ο ενας κ αλλα ο αλλος...δλδ οι ιδιεσ απαγορευσεις τα ιδια κανακεμτα κλπ!!!αλλιως παθαινει συνχιση κ δε καταλαβαινει καθαρα τι ΔΕΝ πρεπει να κανει!

Hopsi

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2010
1.182
1
εξωτική Αθήνα
επίσης τα σκυλιά προέρχονται από τους λύκους οι οποίοι αραζαν στο πιο στενό σκοτεινό μέρος της σπηλιάς. Τους αρέσει να έχουν έναν δικό τους χώρο να ηρεμούν. Εμενα κ οι δύο μετα από εκπαίδευση , εδώ κ καιρό πηγαίνουν μόνες τους στο χώρο που έχει η κάθε μια πολλες φορές μέσα στη μέρα. Όμως σε κανέναν λύκο δεν άρεσε το δέσιμο. Κ σε κανένα σκυλί. Το δέσιμο είναι τιμωρία. Το κλουβί ηρεμία ασφάλεια καταφύγιο. Δεν μπερδεύουμε τις βούρτσες.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.920
Λοιπόν Emmy εγώ από πολλά ποστ σου έχω καταλάβει ότι βρίσκεσαι σε μία σύγχυση όσον αφορά τον σκύλο αυτό, τον αγαπάς πολύ και παρόλο που κάνει ζημιές (ποιό κουτάβι δεν κάνει) θα το χειριζόσουνα πολύ καλύτερα αν μπορούσες να παίρνεις αποφάσεις μόνο εσύ, υπάρχει όμως στο προσκήνιο το αγόρι σου που έχει ιδιαίτερα ανορθόδοξες εκπαιδευτικές μεθόδους, κοινώς να στο πω χοντρα , είναι άσχετος. Ο άσχετος που ρωταει για να μάθει στα μάτια μου είναι ψηλά και τον σέβομαι, ο άσχετος ξερόλας είναι πολύ άσχημη κατηγορία. Και εγώ άσχετη ήμουν γιατί είχε να μπει κουτάβι σπίτι μας 15 χρόνια, και τότε δεν το μεγάλωσα εγώ, αλλά ρώτησα κι έμαθα. Κι εγώ σου έχω πει πως το crate το θεωρούσα φυλακή, αλλά διάβασα όχι μόνο το dog forum αλλά και πολλά ξένα άρθρα και είδα ότι δεν είναι έτσι αν τον μάθεις να το βλέπει σαν την φωλιά του. Αν το εξηγήσεις αυτό στο αγόρι σου και του δώσεις να διαβάσει κάποια άρθρα θα δεις ότι σιγά σιγά θα μπει στο νόημα.
Επιμένω στο crate γιατί θα σου λύσει πολλά προβλήματα. Με το δέσιμο τιμωρία το μόνο που καταφέρνετε είναι να μαλώνετε μεταξύ σας και να χαλάτε την ζαχαρένια σας. Στον σκύλο δεν μαθένετε τίποτα, δεν καταλαβαίνει γιατί το δένετε .
Το ότι του παίζει καμία είναι άχρηστο, θα καταλήξει το κουτάβι να τον φοβάται και όχι να τον σέβεται, αν αυτό θέλει ας το συνεχίσει.
Κάνε μια συζήτηση με τον φίλο σου σε μια ήρεμη στιγμή που δεν σας έχει συγχίσει το μικρό με τις τρέλες του και χαράξτε κοινή πορεία που να μην έχει μέσα ξύλο και δέσιμο.
Το crate λάβε υπόψη σου είναι καλή μέθοδος γιατί προστατεύει το κουτάβι από τον θυμό των ανθρώπων, το ίδιο είναι να λειπετε δύο ώρες και να γυρίσετε να το βρείτε να κοιμάται σαν αγγελούδι στο crate και το ίδιο να σας έχει φάει τα καλά σας παπούτσια και τα καλώδια του υπολογιστή;

agathe

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2011
3.265
114
Σπέτσες
Πριν από όλα νομίζω ότι πρέπει να κάνεις μια σοβαρή κουβέντα με το αγόρι σου και να ακολουθήσετε μια κοινή πορεία (τη σωστή) σχετικά με την εκπαίδευση του σκύλου....
Αν εσύ για παράδειγμα καταλάβεις ποιό είναι το σωστό και το ακολουθείς και το αγόρι σου κάνει τα δικά του.....τότε τσάμπα όλοι σου οι κόποι και οι προσπάθειες...
Από εκεί πρέπει να ξεκινήσεις....

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
μονο με εκπαιδευτη πρεπει να μιλησεις κ φυσικα το αγορι σου θα πρεπει να ειναι μπροστα ,γιατι για αυτον θα τις κανεις τις επισκεψεις στον επαγγελματια...κ να μαθεις δυο πραγματακια εδω μεσα εσυ,δεν παιζει να τα δεχτει...οπωτε μονο επαγγελματιας,για να μην μπορει να πει κ τιποτα...διαφορετικα θα πρεπει να αρκεστεις στο "ξερω τι κανω κ δεν σηκωνω κουβεντα" του αγοριου σου...

πνιχτη εχεις δοκιμασει?οχι στην ζιζελ!!! :p

Andromeda

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2010
1.595
2
Συμφωνώ και εγώ με όλα όσα σου είπαν παραπάνω. Κάνε και μία αναζήτηση για τις λέξεις "δάγκωμα" και "δαγκώνει" στο φόρουμ - θα βρείς πολλά σχετικά θέματα. Το να υπάρχει ένας χώρος τιμωρίας είναι προτιμότερο από το να την δένετε. Και το crate δεν είναι κλουβί ή φυλακή - είναι το δωμάτιο της, η φωλιά της, ο δικός της χώρος. Νομίζω ότι κάνοντας μία συζήτηση με το αγόρι σου, ή ακόμη καλύτερα διαβάζοντας μαζί του τα διάφορα σχετικά θέματα στο φόρουμ, θα συμφωνήσετε σε μία κοινή προσέγγιση που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. :)

emmy

Member
14 Απριλίου 2011
22
0
Ηράκλειο Κρήτης
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!!!
Απ' όσο έχω καταλάβει το crate είναι η καλύτερη λύση...Αλλά ακόμα δεν τον έχω πείσει...Αυτές τις μέρες η σκυλίτσα μου είναι πολύ ήσυχη...Μπορεί και λόγω της ζέστης...Και για τώρα είμαστε ήρεμοι και όσο λείπουμε στην δουλειά την έχουμε ελεύθερη και δεν μας έχει κάνει ζημιές. Αλλά στην επόμενη φορά που θα κάνει κάτι η Ζιζέλ θα απαιτήσω να πάρουμε crate.

Hopsi

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2010
1.182
1
εξωτική Αθήνα
αν λογω ζεστης ειναι πιο ηρεμη, ΤΩΡΑ ειναι ευκαιρια ναπαρετε κρεητ ωστε η εκπαιδευση να γινει οσο πιο ευκολη γινεται. Θκεπθου εκθυπνα!χιχι!

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97