Κυριαρχικότητα ή έλλειψη εκπαίδευσης;

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.770
4.046
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Με ενδιαφέρει πώς ξεχωρίζουμε έναν κυριαρχικό σκύλο από έναν μη-εκπαιδευμένο σωστά σκύλο? Ο κάθε σκύλος που θα τσακωθεί με σκυλιά του δικού του φύλου είναι κυριαρχικός; Επίσης ο κάθε σκύλος που θα καβαλήσει ή θα γρυλλίσει είναι κυριαρχικός; Επίσης, μπορούμε να ξεχωρίσουμε ένα κουτάβι και να πούμε με σιγουριά ότι θα γίνει κυριαρχικό; Ενας κυριαρχικός σκύλος θα άφηνε ποτέ άλλο σκύλο να πάρει το παιχνίδι του; Και μήπως η κυριαρχικότητα είναι θέμα βαθμού;

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Τι σχεση εχει η κυριαρικοτητα με την ελλειψη εκπαιδευσης? Σιγουρα εχεις κατι κατά νου αλλά δεν γινεται φανερο.
Ο σκυλος θα είναι κυριαρχικος ή επιθετικος άσχετα με την εκπαιδευση που θα του γινει. Απλά όσο καλυτερα εκπαιδευτει, τοσο περισσοτερο θα ελεγχεται.

Σε όλα τα πραγματα υπαρχει διαβαθμιση. Ο σκυλος εκδηλωνει κυριαρχικοτητα μεχρι τη στιγμη που θα βρει μπροστα του καποιον πιο κυριαρχικο και συνηθως πιο δυνατο σκυλο ή μεχρι να τον «στρωσει» ο ιδιοκτητης με σοβαρη εκπαιδευση και προγραμμα ιεραρχιας. Αλλά και παλι αυτή θα είναι η φυση του.

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.770
4.046
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Αυτο που θέλω να πω είναι ότι μερικές φορές πιστεύουμε λάθος πως ο σκύλος είναι κυριαρχικός επειδή δεν ακούει τις διαταγές μας και μοιάζει σαν να μας "τεστάρει" ενώ απλά δεν έχει μάθει καλά καλά τις εντολές. Η άλλη ερώτηση είναι αν ο κάθε σκύλος που μαλώνει με σκυλιά είναι κυριαρχικός; Επίσης ο κάθε κυριαρχικός σκύλος θα μαλώνει με άλλα σκυλιά;

Ή απλά... ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα μας κάνουν να πούμε πως ένας σκύλος είναι κυριαρχικός;

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ο κυριαρχικος σκυλος θα δειξει την κυριαρχικη του ταση και μεσα στην οικογενεια. Θα γρυλλισει πχ όταν του παρουν το φαγητο ή το παιχνιδι του ή του πουνε να κατεβει από το κρεβατι ή όπως ειπες θα τεσταρει τον ιδοκτητη μη υπακουοντας. Παντα θα προκαλει με την σταση του και θα δοκιμαζει τον ιδιοκτητη.

Πιστευω ότι η κυριαρχικοτητα συνδεεται άμεσα με την επιθετικοτητα. Όταν ενας σκυλος δεν υποταχθει στον κυριαρχικο σκυλο, θα ακολουθησει καβαλημα και αν ο καβαλημενος δεν υποκυψει, συχνα ακολουθει επιθεση και δαγκωμα.

Πέρα από τα παραπανω, ο κυριαρχικος σκυλος φαινεται ότι είναι ξεροκεφαλος ενώ στην ουσια απλά μας αγνοει. Εχει περηφάνια σε βαθμο έπαρσης. Συχνα οι αλλοι σκυλοι τον αναγνωριζουν αμεσως από μακρια και απομακρυνονται.

Συνεχεια ψαχνεται να βρει τροπο να ικανοποιησει την αναγκη του να επιβληθει, ειτε στον ιδιοκτητη ειτε σε μελη της οικογενειας που τα θεωρει κατωτερα ειτε σε αλλους σκυλους.

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.770
4.046
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Ο δικος μου σκυλος π.χ. αν παει καποιος αρσενικος να τον καβαλησει, θα του επιτεθει. Επισης, εχω δει πως τινει σε μερικους αρσενικους να γρυλλιζει ή και να αρχιζει καβγα! Ομως, και τα μικροτερα σκυλακια μπορουν να του παρουν το μπουκαλακι ή το μπαλακι που κουβαλουσε επι ωρες και δεν θα τσακωθει μαζι τους. Επισης, ο καθενας μπορει να κανει ο,τι θελει με την τροφη του. Ειναι κυριαρχικος;

ΜMaritina

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2009
954
3
Νέα Σμύρνη
Berna, όταν μάθεις, πες μου κι εμένα!

Μία από τα ίδια κι ο δικός μου! Αλλά κυρίως όταν είναι θηλυκά στη μέση!
Αλλιώς παίζει και με αρσενικούς (που ξέρει!) μια χαρά!
Οπότε, πλέον που μεγαλώνει και του βγαίνει περισσότερο αυτό, δεμένος και στη θέση "κάτσε" να τους βλέπει αλλά να είναι και ήσυχος!
ή γυρνοβολάμε και μυρίζουμε για να ξεχνίεται!

Αφού, είναι πολύ κοινωνικός, δε μου μένει άλλη επιλογή!
Κλαίει άμα δεν είμαστε με τις σκυλοπαρέες, αλλά είναι και "βλάκας!
Οπότε επικρατεί ειρήνη κι αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι δικές του οι σκύλες!

Όσο για το θέμα "τεστάρει και τους ιδιοκτήτες του", Ναι, το κάνει που και που, για να μη "βαριόμαστε"!

Δεν ξέρω βέβαια, αν στο δικό μου "φταίει" και η εφηβεία!;

(για εμάς μιλάω πάντα!)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ο δικος μου σκυλος π.χ. αν παει καποιος αρσενικος να τον καβαλησει, θα του επιτεθει.

Με ποιον τροπο θα του επιτεθει?

Επισης, εχω δει πως τινει σε μερικους αρσενικους να γρυλλιζει ή και να αρχιζει καβγα!

Ομοιως με παραπανω, τι καυγα?

Ομως, και τα μικροτερα σκυλακια μπορουν να του παρουν το μπουκαλακι ή το μπαλακι που κουβαλουσε επι ωρες και δεν θα τσακωθει μαζι τους.

Καλο που δεν ασχολειται με τα μικροσωμα. Αν του παρει το μπαλακι καποιο μεγαλοσωμο τι γινεται?

Επισης, ο καθενας μπορει να κανει ο,τι θελει με την τροφη του. Ειναι κυριαρχικος;

Τι εννοεις ο καθενας? Σκυλος ή ανθρωπος? Υπαρχει αλλος ανθρωπος στο σπιτι οπου μενετε? (σορρυ για την αδιακριτη ερωτηση).
Κανενας δεν εχει καμια απολυτως δουλεια με το φαγητο του Κουκη εκτος απο το/τα αφεντικα του.

Οχι απλά μην αφηνεις κανεναν να πειραζει το φαγητο του, αλλά και μην επιτρεπεις σε κανεναν να τον ταϊζει.
Μιλαω ειδικα για τα κερασματα και τα μεζεδακια που πετανε διαφοροι "φιλοζωοι". Αλλο να λειψεις μια μερα και τον ταϊσει η γειτονισσα.
.

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.770
4.046
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Με ποιον τροπο θα του επιτεθει?
Παραδειγμα.
Ενα ημιαιμο αρσενικο ενος ετους, με το οποιο επαιζαν στην αρχη μια χαρα. Μια στιγμη, το νεαρο αρσενικο βαζει το ποδι του πανω στον Κουκη. Ο Κουκης επιτηθεται γαβγιζοντας και ο αλλος σκυλος αρχιζει να γαβγιζει εξισου. Αρχιζει σκυλοκαβγας ο οποιος τελειωνει διχως δαγκωματα.
Αλλο παραδειγμα. Ερχεται νεαρο αρσενικο ροτβάιλερ, ποιο μεγαλοσωμο απο τον Κουκη. Ο ιδιοκτητης του μου λεει "ας τον να μυριστουν, ο δικος μου δεν θα κανει τιποτα" και εγω η αφελης τον ακουσα. Ο Κουκης ερχεται κοντα στο ροτ και του γρυλλιζει, μεχρι να τον παρω του επιτηθεται. Παλι γαβγισματα και απο τους δυο αλλα οχι δαγκωματα.

Καλο που δεν ασχολειται με τα μικροσωμα. Αν του παρει το μπαλακι καποιο μεγαλοσωμο τι γινεται?
Ενα ντογκ ντε μπορντο με το που τον κοιταξε ο Κουκης αφησε κατω το μπουκαλι που του ειχα πεταξει να το επαναφερει.

Τι εννοεις ο καθενας? Σκυλος ή ανθρωπος? Υπαρχει αλλος ανθρωπος στο σπιτι οπου μενετε? (σορρυ για την αδιακριτη ερωτηση).
Κανενας δεν εχει καμια απολυτως δουλεια με το φαγητο του Κουκη εκτος απο το/τα αφεντικα του.
Δεν τον ταϊζει κανεις αλλος εκτος απο τα μελη της οικογενειας επειδη παντα καποιος ειναι στο σπιτι (συνηθως δεν εχω υποχρεωσεις και τον ταϊζω εγω). Εξω ομως οταν φερνουν οι ιδιοκτητες σκυλων μπισκοτακια και σχετικες λιχουδιες, ποτε δεν θα τσακωθει με κανεναν σκυλο για το φαγητο. Επισης ο καθε ξενος μπορει να του παρει το μπαλακι ή το μπουκαλι απο το στομα.

Γενικοτερα βλεπω να υπαρχει ενα θεμα με τα αρσενικα, ειδικα τα πιο μεγαλα απο τον Κουκη, τινει να τα επιτηθεται. Επισης, το καβαλημα δεν το ανεχεται απο κανεναν. Θηλυκο αν τον επιτεθει, δεν κανει καβγα μαζι της ποτε. Αν ομως του επιτεθει αρσενικο σκυλι, θα τσακωθει.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Berna διαβαζω το τοπικ και αδικαιολογητη συμπεριφορα δεν εχω δει απο τον Κουκη!

Δικαιολογημενα τα κανει,δεν τα κανει χωρις αιτια!

Το οτι δεν ανεχεται απο αλλον να τον ακουμπησει κυριαρχικα το ποδι η ακομα και να τον καβαλησει ειναι κατι το φυσιολογικο!Ωστοσο δεν αναφερεις κατι αλλο περα απο αυτο πχ.να ξεκιναει κατι ο Κουκης κτλ η να προκαλει!

Μια στιγμη, το νεαρο αρσενικο βαζει το ποδι του πανω στον Κουκη. Ο Κουκης επιτηθεται γαβγιζοντας και ο αλλος σκυλος αρχιζει να γαβγιζει εξισου.
Λογικο το βρισκω!Προφανως αν δεν υπαρχει γενικο προβλημα συμπεριφορας απο τον Κουκη μια χαρα συμπεριφερεται!Υπαρχει αιτια!

Ερχεται νεαρο αρσενικο ροτβάιλερ, ποιο μεγαλοσωμο απο τον Κουκη. Ο ιδιοκτητης του μου λεει "ας τον να μυριστουν, ο δικος μου δεν θα κανει τιποτα" και εγω η αφελης τον ακουσα. Ο Κουκης ερχεται κοντα στο ροτ και του γρυλλιζει, μεχρι να τον παρω του επιτηθεται.
Ε οι μ@#%κες φαινονται απο μακρια,κατι ψιλιαστηκε ο δικος σου και φερθηκε ετσι!Προφανως τον εξετασε και μαλλον για κυριαρχικο τον εκοψε τον αλλον και ειπε να δειξει αυτος πρωτα επιθετικοτητα!Η σταση του Rott πως ηταν εκεινη την ωρα που μυριζοντουσαν?

Θελω να πω με το παραπανω οτι πολλες φορες καταλαβαινεις με τον τροπο που πλησιαζει ενας αρσενικος αν ειναι ετοιμος να επιβληθει η ειναι ανετος για μυρισμα μεταξυ τους η για παιχνιδια!Γιατι να μην το καταλαβαινει και ο σκυλος σου αυτο?

Αν ομως του επιτεθει αρσενικο σκυλι, θα τσακωθει.
Λογικο δεν ακουγεται?Αλιμονο αν εκανε το αντιθετο 3 χρονων γαιδουρι!

Δεν ξερω αν εχω προσεγγισει καθολου αυτο που σκεφτεσαι αλλα συμφωνα με το δικο μου το μυαλο εφοσον ο σκυλος ειναι φυσιολογικος γενικα στο να πλησιαζει τα υπολοιπα σκυλια και δειχνει επιθετικοτητα σε καποια δεν σημαινει οτι ειναι επιθετικος,κατι αισθανεται εκεινη την ωρα και το κανει!

Κατ'εμε ειναι αλλο η επιθετικοτητα με αιτια και αλλο ετσι στο ασχετο!

Last edited:

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.770
4.046
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Γεια σου Στελιο,
Το δικο μου θεμα ειναι οτι δεν εκανε ετσι, δεν εκδηλωνε επιθετικοτητα σε σκυλους ακομα και αν τον επιτιθονταν, μην πω πως αυτος δεν ειχε αρχισει ποτε καβγα! Δεν ξερω αν εχει σχεση με κυριαρχικοτητα (και την ηλικια του) ή μηπως εχει σχεση με φοβο και αγχος (και την εκπαιδευση). Αν ειναι το πρωτο εντυπωση μου κανει που εκδηλωθηκε τοσο αργα (γινεται 4ων), αν ειναι το δευτερο, μου κανει εντυπωση που δεν ειναι ετσι με ολα τα αρσενικα (και ολα τα σκυλια, παρεμπιπτοντως).

Η σταση του Rott πως ηταν εκεινη την ωρα που μυριζοντουσαν?
Και οι δυο ειχαν σταματησει και δεν κουνιοταν, μην πω, δεν προλαβαν ουτε να μυριστουν πριν αρχισει ο Κουκης το γρυλλισμα.
Και πριν σταματουσε, σηκωνε την ουρα, εβαζε πισω τα αφτια του, αλλα δεν εκανε επιθεση τοσο ευκολα οπως κανει τωρα... τωρα μολις βλεπω μεγαλοσωμο αρσενικο παιρνω τον Κουκη και φευγουμε μακρια του!

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
@Berna
Οι φασεις που περιγραφεις δεν είναι καυγας ουτε επίθεση, κατά τη γνωμη μου, αλλά αμυνα.

Ο κυριαρχικος σκυλος δεν θα επιτρεψει να του παρει το φαγητο άλλος σκυλος. Για την ακριβεια θα γινει σκοτωμός.
Το τάισμα ή κερασμα είναι πολυ ευαισθητη κατασταση και κακώς αφηνεις να πετανε κερασματα σε μαζεμενα σκυλια. Σοβαρος καυγας ετοιμος να ξεκινησει.

Το άλλο θεμα με τους ξενους ιδιοκτητες είναι ακομα πιο ευαισθητο. Ξενος που θα παρει παιχνιδι ή φαγητο από το στομα του σκυλου σου, προσβαλλει και εσενα και τον σκυλο. Μονο εσυ εχεις το δικαιωμα να το κανεις αυτό.
Επισης δημιουργει ρηγμα στην σχεση σου με τον σκυλο και στην ιεραρχια.

Τελος, ενας κυριαρχικος σκυλος θα του αρπαζε το χερι, αν προσπαθουσε να του παρει το φαγητο ή το παιχνίδι. Και καλα θα εκανε. Και φυσικα εσυ θα επρεπε μετα να τρεξεις να τον σωσεις.

Η κυριαρχικοτητα και η επιθετικοτητα που σε απασχολεί, δεν είναι παντα απαραιτητα κατι που θα το διαγνώσεις μελετωντας καποια χαρακτηριστικα. Είναι συμπεριφορες που τις εισπραττεις.

Αισθανεσαι την συνεχη προκληση και την προσπαθεια παραβίασης και μειωσης της εξουσιας σου. Είναι φανερη η έπαρση του όταν είναι με αλλους σκυλους και η ανησυχη και αμήχανη αντιδραση τους.

Την πραγματικη επιθετικοτητα την νοιωθεις ακομα πιο άμεσα. Σε κανει να ανησυχεις και σφιγγεται η καρδιά σου. Και φυσικα την εισπραττουν και οι αλλοι, σκυλοι και ανθρωποι και απομακρυνονται με την δέουσα ταχυτητα.

Εν κατακλείδι, πιστευω ότι ο Κουκης γενικα δεν εχει ουτε επιθετικοτητα, ουτε κυριαρχικοτητα. Αν εχει όμως σε σενα, τοτε θελει λιγο πιο σκληροπυρηνική ιεραρχια.
Ωστοσο, αν και μαλακος στην ψυχη, είναι αρκετα σκληρος σωματικα, γι αυτο και χρειάστηκε εντονες διορθωσεις στην εκπαίδευση, που κι αυτό παιζεται, γιατι ηταν εκπαιδευση εξπρές.

Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
@Berna

Ωστοσο, αν και μαλακος στην ψυχη, είναι αρκετα σκληρος σωματικα, γι αυτο και χρειάστηκε εντονες διορθωσεις στην εκπαίδευση, που κι αυτό παιζεται, γιατι ηταν εκπαιδευση εξπρές.
Νομίζω πως είχε κάνει χρήση ηλεκτρικού κολάρου.
Θα βοηθούσε να έχουμε μια ανάλυση του πριν και του μετά σε συγκεκριμένες στιγμές - φάσεις.

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.770
4.046
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Ναι, ειχε γινει χρηση ηλεκτρικου κολλαρου. Αυτο που με απασχολει ειναι αν παιζει η συμπεριφορα να προκληθηκει απο το ηλεκτρικο κολλαρο, δεν θα επρεπε να εκδηλωνει την ιδια συμπεριφορα σε ολα τα σκυλια; Γιατι πρεπει να πω, πως δεν ειναι επιθετικος ουτε με ολα τα αρσενικα. Επισης, αν υπηρχε φοβος απο τα αλλα σκυλια, δεν θα επρεπε να φευγει απο αυτα και οχι να τρεχει προς το μερος τους οταν τα βλεπει να παιζουν;

Εν κατακλείδι, πιστευω ότι ο Κουκης γενικα δεν εχει ουτε επιθετικοτητα, ουτε κυριαρχικοτητα. Αν εχει όμως σε σενα, τοτε θελει λιγο πιο σκληροπυρηνική ιεραρχια.
Δεν δειχνει επιθετικοτητα σε κανεναν, εκτος απο μερικα αρσενικα! Με τους ανθρωπους ειναι πολυ καλος (αν και αρχιζει σιγα σιγα να τους αγνωει καπως, που με βολευει αφανταστα), επισης τα παει μια χαρα με τα περισσοτερα σκυλια. Α, εχω προσεξει, αν δεν ειμαι κοντα την ωρα που πλησιαζει καποιο αρσενικο, οι πιθανοτητες να τσακωθουν ειναι μιδαμινες. Φταιω εγω (η παρουσια μου) σε κατι;

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97