Κυνομετρο σε εκθεσεις!

emily_vk

Well-Known Member
26 Ιανουαρίου 2008
240
0
www.venilil.com
Κανονικα οχι.Ο σωστος και εμπειρος κριτης καταλαβαινει με το ματι αν ο σκυλος ειναι εντος ή εκτος προτυπου.Τωρα σε περιπτωση που πραγματικα εχει ενδυασμους,ειναι καλυτερα να βγαλει κυνομετρο απο το να γραψει ανοησιες στην αξιολογηση.
Εγω θελω να ρωτησω κατι αλλο.Πειτε οτι βγαζει κυνομετρο και το σκυλι ειναι οντως εκτος προτυπου,ειναι λογος αυτος αποβολης και να τον βγαλει εξω απο το στιβο ? :shock:

sarah

Well-Known Member
23 Φεβρουαρίου 2008
98
0
τι θα πει πολυ? ή εισαι εγκυος η δεν είσαι? γινεται να εισαι λιγο εγκυος? ετσι ειναι και το προτυπο! αν εισαι εκτος βαση κανονισμών πας σπίτι! τωρα βεβαια παγκοσμιοι πρωταθλητες ήταν στο υψος πιο πάνω αλλα μπροστα σ'ενα εξαιρετο δειγμα φυλης μπορει να κανουν και τα στραβα ματια!

asli

Well-Known Member
8 Φεβρουαρίου 2008
557
1
48
Θεσ/νικη-Αγ.Τριαδα
aslihan.gr
sarah said:
τι θα πει πολυ? ή εισαι εγκυος η δεν είσαι? γινεται να εισαι λιγο εγκυος? ετσι ειναι και το προτυπο! αν εισαι εκτος βαση κανονισμών πας σπίτι! τωρα βεβαια παγκοσμιοι πρωταθλητες ήταν στο υψος πιο πάνω αλλα μπροστα σ'ενα εξαιρετο δειγμα φυλης μπορει να κανουν και τα στραβα ματια!
δεν ειμαι 100% σιγουρος αλλα νομιζω υπαρχει μικρη ανοχή γυρο στους 2
ποντους πανω η κατω !

sarah

Well-Known Member
23 Φεβρουαρίου 2008
98
0
αν το σκυλί είναι ''άγαλμα''! τότε ναι! εκει πανε τα στραβα μάτια...

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
όχι.

ο κριτής πρέπει να είναι ικανός να υπολογίζει το ύψος ΟΠΩς υπολογιζει και τια άλλες διαστάεις.

εαν χρειάζετε κυνόμετρο για αυτό.............................

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Tο ύψος πρέπει να είναι εντός προτύπου.

Τιο ύψος είναι το λιγότερο όμως. Αν δεν μπορεί να δεί το ύψος .... κλάφτα Χαράλαμπε ... ή και άλλες βασικές αναλογίες ... δεν είναι (κανονικά) μόνο αυτό το πεζό πράγμα η κρίση πάντως ...

elena

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2007
136
0
Heraklion
www.cookiespirit.freegr.net
Το πρότυπο κάθε φυλής ορίζει ρητά το ύψος (ελάχιστο-μέγιστο) και σε κάποιες περιπτώσεις δίνει ανοχή σύν πλήν 2 εκ. Οπότε άν το γενικό σύνολο είναι επιπέδου "εξαίρετος" τότε ναι να κάνεις τα στραβά μάτια στο +- 2 εκ. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ανοχή στο ύψος και για παράδειγμα θα σας αναφέρω την φυλή που εγώ ασχολούμε τα Κανίς. Στην συγκεκριμένη φυλή δεν υπάρχει ανοχή στο ύψος γιατί απλά αν ο σκύλος ξεπεράσει το όριο ύψους που ορίζει η φυλή (π.χ για τα Toy είναι μέχρι 28εκ) τότε ο σκύλος δεν είναι Toy αλλά Νάνος !!
Βέβαια αν κάποιος κριτής βγάλει κυνόμετρο και μετρήσει τα Toy (στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό) τότε πολύ φοβάμαι ότι πολλά θα καταλήξουν Νάνοι ! Αυτό γιατί μάλλον κοιτάζουν την γενική εικόνα και συμμετρία του ζώου και δεν κοιτανε κατα γράμμα το πρότυπο με την μεζούρα στο χέρι !

BasKal

Well-Known Member
2 Νοεμβρίου 2007
423
2
To κυνομετρο χρησιμοποιειται σε περιπτωση που κατι χτυπαει ασχημα στο ματι του κριτη, αλλα θα προτιμουσα χρηση σε ολους τους σκυλους σε σπεσιαλ εκθεσεις. Στο ντομπερμαν ο ακριβης υπολογισμος του υψους με τοματι δεν ειναι ευκολος.

elena

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2007
136
0
Heraklion
αρα Elena καποιοι κρατανε toy που μαλλον ειναι νανοι οπότε ειναι
αναγκαίο το κυνομετρο στη φυλη Kanis
Μια βόλτα από τον στίβο όπου κρίνονται τα Κανίς θα σου λύσει την απορία :!:
Πάντως σε συζήτηση που είχα στο παρελθόν με κριτές της φυλής μου τόνιζαν ότι κοιτάνε τον τύπο και την συμμετρία και όχι το ύψος :!: Πάντως σε άλλες χώρες π.χ Γερμανία το πρώτο πραγμα που κάνουν πριν μπεις μέσα στο στίβο είναι να σε μετρήσουν για να αποφανθούν αν είναι toy ή Νάνος. Μάλλον το βρίσκω λογικό και προσωπικά δεν θα είχα καμμία αντίρρηση να συμβαίνει το ίδιο και στην Ελλάδα αλλά ποιος τολμά να το εφαρμόσει :?: :?:
Μου έχουν πει ότι στο παρελθόν είχε τύχει σε Διεθνή Έκθεση του ΚΟΕ στο στίβο με τα Rottie με σπεσιαλίστα κριτή να αποβληθούν αρκετά σκυλιά επειδή ήταν εκτός προτύπου στο ύψος. Αν το θυμαται καποιος μπορεί να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει.
Προσωπικά επειδή έχω κάνει Γραμματέας Στίβου αρκετές φορές σπάνια έχω δει κριτή να βγαζει κυνόμετρο :shock: :shock: και δεν είμαι και σίγουρη αν διαθέτουν κυνόμετρο όλοι οι όμιλοι που διοργανώνουν εκθέσεις :shock: :shock: Γιατί σύμφωνα με τους κανονισμούς ο όμιλος έιναι υποχρεωμένος να διαθέτει κυνόμετρο και όχι να το κουβαλά μαζί του ο κριτής :!:

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Oχι, ένα σκυλί ήταν που έφυγε ...
Μία φορά, ναι, έπαιζε κυνομετρο και χρωματολόγιο , οι κρίσεις ήταν
για να τις κορνιζώνεις όμως ... :lol:

elena

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2007
136
0
Heraklion
Oχι, ένα σκυλί ήταν που έφυγε ...
Η έκθεση που αναφέρομαι ήταν πριν απο 8 χρόνια !! και για να μην γινει κανένα λάθος μου το έχουν αναφέρει δεν ήμουν παρούσα ! Απλά μου το είπαν και για όποιον έχει απορία έχω και το όνομα του σπεσιαλίστα κριτή. Αλλά για να μην ξεφέυγουμε απο το θέμα, η ουσία είναι να είμαστε μέσα στα όρια του προτύπου της φυλής και να μην εκτρέφουμε Γερμανικά Ποιμενικά - Μπόξερ- Ροτβαιλερ κτλ Γίγαντες !!!! γιατί καλώς ή κακώς τον Έλληνα υποψήφιο αγοραστή τον ενδιαφέρει να είναι ΜΕΓΑΛΟ το σκυλι :evil: :evil: :evil:
Αναρωτηθείτε πόσες φορές σας έχουν τηλεφωνήσει για τα προς πώληση κουτάβια σας και το δεύτερο πράγμα που ρωτάνε (γιατί συνήθως το πρώτο είναι η τιμή :twisted: ) είναι πόσο μεγάλο θα γίνει :!: :!: :!:
ΕΛΕΟΣ :evil: :evil: :evil:

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Ναι, πρίν 8 χρόνια λέω κι εγώ ...

αποβλήθηκε πρωταθλητής σκύλος και πήρε BOB γιός του ... τα rott τελειώσανε τελευταία και απόγευμα ... συμμετοχες ρεκόρ ... :wink:

με το κιλό λέμε τα σκυλιά, άστα ... :?

marug

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2007
68
0
Με το μάτι δεν μπορείς να μετρήσεις.
Μπορείς όμως να συγκρίνεις.
Μπορείς να δεις τις διαφορές μεγέθους μεταξύ σκύλων.
Μπορείς να δεις τις αναλογίες τους, αλλά δεν μπορείς να μετρήσεις το ακριβές ύψος.

Αν είναι να κοπεί σκύλος λόγο μεγέθους τότε πρέπει και να αποδειχθεί η απόκλιση με χρήση κυνομέτρου.

Σκύλος με απόκλιση στο μέγεθος 1-2 εκατοστά δεν είναι λιγότερο ποιοτικός.
Και μπορεί να δώσει απογόνους μέσα στα όρια του προτύπου του.
Το παράδειγμα του Denis τα λέει όλα.

Η μαζική χρήση γεννητόρων με μεγάλη απόκλιση(μεγαλύτερο-μικρότερο) μπορεί να επιφέρει ανεπιθύμητη αλλοίωση του τύπου της φυλής.

Αλλωστε η επιλεκτική εκτροφή που έχει ώς στόχο το μέγεθος, σίγουρα θα έχει κάνει μεγάλες εκπτώσεις
σε άλλα ποιοτικά μορφολογικά χαρακτηριστικά και η αποθαρρυντική κρίση των κριτών είναι σίγουρη.

elena

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2007
136
0
Heraklion
Αν είναι να κοπεί σκύλος λόγο μεγέθους τότε πρέπει και να αποδειχθεί η απόκλιση με χρήση κυνομέτρου
Από τους κανονισμούς ειναι υποχρεωτική η αναγραφη της μέτρησης του ύψους με κυνόμετρο σε περίπτωση που ο σκύλος βρεθεί εκτός προτύπου, είτε είναι μικρότερο είτε μεγαλύτερο απο το οριζόμενο εκ του προτύπου :D
Οπότε και δεν γίνεται να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα !

Σκύλος με απόκλιση στο μέγεθος 1-2 εκατοστά δεν είναι λιγότερο ποιοτικός
Συμφωνώ απολύτως μαζί σου, το θέμα είναι να μην γίνεται συστηματικά και να προσπαθούμε να είμαστε μέσα στα προβλεπόμενα απο το πρότυπο της φυλής και να μην γίνεται εκμετάλευση της νοοτροπίας των Ελλήνων "Όσο μεγαλύτερο, τόσο καλύτερο !"

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Μπορείς να δεις τις αναλογίες τους, αλλά δεν μπορείς να μετρήσεις το ακριβές ύψος.
Ρώτα και σπεσιαλίστα κριτή Γερμανό να δείς ότι γίνεται με ακρίβεια μισού εκατοστού ... :wink:

Συμφωνώ βέβαια να επιβεβαιώνεται με κυνόμετρο ... στην συγκεκριμένη έκθεση ο σκύλος αυτός μετρήθηλε με κυνομετρο μετά, και ήταν 1 πόντο ψηλότερος ...

Αν έχεις 2 ίδια ποιοτικά ζώα, ή έστω ένα με κάποιο ελαττωμα άλλο, είναι δίκαιο να κερδίσει ο +1 πόντο τέλειος σκύλος ?? Γιατί ??