Καλησπερα

dimitrispok

Member
12 Σεπτεμβρίου 2010
7
0
Καλησπερα! ειναι η πρωτη φορα που γραφω στο forum και ειμαι ενας μελλοντικος ιδοκτητης λαμπραντορ.
Θα ηθελα και εγω απο την πλευρα μου να κανω μια ερωτηση: ενδιαφερομαι να υιοετησω ενα σκυλο που όμως δεν ειναι αδεσποτος! τον εχει μια οικογενεια στον κηπο της και δεν τον βαζει μεσα στο σπιτι! Η αγγελια ειχε ενα τηλ που καλεσα και μιλησα με την εκπαιδευτρια που προσφατα η οικογενεια προσελαβε για να τον μαθει βασικη υπακοη-η ιδια εχει αναλαβει να βρει νεο ιδιοκτητη στο σκυλο! Η εκπαιδευτρια αυτη μου ειπε λοιπον πωσ ο σκυλος ειναι πολυ καλος και η ιδια επεισε την οικογενεια να τον χαρισει αφου τον αφηνουν συνεχεια στην αυλη και δεν τον βαζου μεσα!Επίσης προερχεται απο γεννα ιδιωτη, φιλο των σημερινων αφεντικων του!
θα παω μεσα στις επομενες μερες να τον δω απο κοντα με την ιδια!
Αυτα λοιπον που θα ηθελα με συμβουλεψετε ειναι τα εξης:
α) ο 10 μηνων σκυλος που τωρα μαθαινει βασικη υπακοη (η εκπαιδευτρια προσφερθηκε να με βοηθησει με την εκπαιδευση) δεν ειναι λιγο μεγαλος? Μπορει αυτο να με δυσκολεψει στην εκπαιδευση του δεδομενου και της 'προχωρημενης ηλικιας του' αλλα κυριως οτι εχει συνηθισει σε αυλη ενω εγω θα τον εχω σε διαμερισμα αλλα θα κανουμε καθημερινα μεγααααλες βολτες?
β)εφοσον ειναι απο γεννα ιδιωτη λογικα δεν τιθεται θεμα pedigree. Επειδη προκειται για λαμπραντορ που απο οτι εχω διαβασει ειναι επιρρεπη σε δυσπλασια ισχυου, πως μπορω να σιγουρευτω οτι δεν εχει? ακτινογραφια δεν πρεπει να ειναι τουλαχιστον 12 μηνων για να γινει?
γ)οι εξετασεις που θα πρεπει να του κανω θα ειναι γενικη, βιοχημικες, ερλιχιωση και καλαζααρ ή υπαρχουν και αλλες?
και γενικα τι να προσεξω? τι να ρωτησω? θα με μαθει σαν αφεντικο αφου εχει ήδη αλλο?
Συγνωμη για ολες αυτες τις ερωτησεις αλλα πρεπει συντομα να παρω μια αποφαση: να παρω , αν ολα ειναι καλα τον παραπανω σκυλο ή απο εκτροφειο κουταβακι που θα μεγαλωσει μαζι μου ?
Ευχαριστω εκ των προτερων

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.794
20.107
dimitrispok καλημέρα και καλώς ήρθες στο φόρουμ :)
Επρεπε να έχεις ανοίξει θέμα στα νέα μέλη, γιατί εδώ μπορεί να μην το δουν. Ελπίζω κάποιος mod να σε μεταφέρει, για να έχεις αμεσσότερα, περισσότερη βοήθεια.
Λοιπόν, καταρχάς θα έλεγα κάλα κάνεις και θέλεις να προσφέρεις μια καλύτερη ζωή στον σκυλάκο. 10 μηνών θεωρείται ακόμη κουτάβι. Μπορεί μια χαρά να εκπαιδευτεί και να σε μάθει ως αφεντικό του και αφού μάλιστα έχεις και τέτοια επαγγελματική βοήθεια, μην το συζητάς καθόλου. Μπορεί επίσης κάλλιστα, να αποκτήσει εύκολα νέες και καλύτερες συνήθειες. Αν υπάρχει πρόβλημα δυσπλασίας, κάποιες ενδείξεις θα υπάρχουν ήδη. Αυτό ακόμη και η εκπαιδεύτρια θα μπορούσε ίσως να στο πει. Αλλά πιο σίγουρα, η επίσκεψη στον γιατρό μαζί με τις υπόλοιπες εξετάσεις που προανέφερες, θα σου λύσει τις όποιες ανησυχίες έχεις. Νομίζω, ότι για αρχή δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω. Για το μέλλον μόνο, ελπίζω να μην σκοπεύεις να το ζευγαρώσεις :)

dimitrispok

Member
12 Σεπτεμβρίου 2010
7
0
Καλημέρα και ευχαριστώ για την άμεση απαντηση σου!
Όχι δεν σκοπευω να το ζευγαρώσω..εξάλου έχω διαβασει και τις αντίστοιχες ενότητες εδώ!
Απλά θέλω έναν υγιή σκύλο που να μου αρέσει και να περνάμε χρόνο μαζι.
Η αλήθεια ειναι πως προσανατολιζόμουν σε κουταβι απο εκτροφέα αφου ειχα περάσει με επιτυχια και την 'συνεντευξή' απο τον ίδιο.!
Απλά το τελικό κοστος είναι αρκετά αυξημένο.
Επιφυλασσομαι λίγο αν θα ειναι καθαροαιμο και θα μου αρέσει η φατσα του αλλα κυρίως ο χαρακτηρας του!
Θα παω να το δω και θα ενημερώσω.
Και πάλι ευχαριστώ

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.767
4.044
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Κατ'αρχάς καλώς ήρθες!

Βλέπω πως έχεις διαβάσει αρκετά πράγματα στο φόρουμ αλλά πρέπει να σταθώ σε μερικά

Απλά θέλω έναν υγιή σκύλο που να μου αρέσει και να περνάμε χρόνο μαζι.
Δυστυχώς ποτέ δεν ξέρεις τί κληρονομικά προβλήματα μπορεί να εμφανίσει ο συγκεκριμένος σκύλος, από γέννα ιδιώτη και χωρίς πεντιγκρί! Μπορεί να συμβεί να χρειαστεί να δώσεις τα λεφτά που θα έδινες για το κουτάβι του εκτροφέα σε κτηνιάτρους και με το παραπάνω, μπορεί και όχι. Αν υιοθετήσεις αυτόν το σκύλο, τέτοιο ρίσκο πρέπει να το πάρεις!

α) ο 10 μηνων σκυλος που τωρα μαθαινει βασικη υπακοη (η εκπαιδευτρια προσφερθηκε να με βοηθησει με την εκπαιδευση) δεν ειναι λιγο μεγαλος? Μπορει αυτο να με δυσκολεψει στην εκπαιδευση του δεδομενου και της 'προχωρημενης ηλικιας του' αλλα κυριως οτι εχει συνηθισει σε αυλη ενω εγω θα τον εχω σε διαμερισμα αλλα θα κανουμε καθημερινα μεγααααλες βολτες?
Ο σκύλος δεν είναι ποτέ πολύ μεγάλος για να μάθει νέα πράγματα (εδώ εμείς εκπαιδευτήκαμε 3.5 ετών) αλλά θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια.

β)εφοσον ειναι απο γεννα ιδιωτη λογικα δεν τιθεται θεμα pedigree. Επειδη προκειται για λαμπραντορ που απο οτι εχω διαβασει ειναι επιρρεπη σε δυσπλασια ισχυου, πως μπορω να σιγουρευτω οτι δεν εχει? ακτινογραφια δεν πρεπει να ειναι τουλαχιστον 12 μηνων για να γινει?
Ετσι είναι, όπως έγραψα παραπάνω παίρνεις το ρίσκο, επίσης δεν είναι μόνο η δυσπλασία ισχίων που ταλαιπωρεί τα λάμπραντορ αλλά και αγκώνων

τι να ρωτησω? θα με μαθει σαν αφεντικο αφου εχει ήδη αλλο?
Σίγουρα! Αρκεί να κάνεις μια προσπάθεια να αναπτήξεις μια καλή σχέση με το σκύλο σου! Λάμπραντορ είναι και αγαπάει όλο το κόσμο :D Δεν δένεται μόνο με 1 άτομο

dimitrispok

Member
12 Σεπτεμβρίου 2010
7
0
Πιο πολυ απο όλα με φοβίζουν τα προβήματα υγείας!! ¨Οπου και να πω οτι ενδιαφέρομαι για λαμπραντορ ολο για ισχύο ακουω!
Ξέρω πως τα εκτροφεία σκοπό έχουν να μειώσουν τα κληρονομικά προβλήματα με τις γέννες που κανουν!
Να ρωτήσω όμως... Αν προκύψει πρόβλημα υγείας απο εκτροφικό κουταβι, εγω τι κάνω και τι ο εκτροφέας?
σε ερώτηση που του έκανα ο ένας ειπε : 'τα δικα μου ποτε δεν εχουν βρεθει με δυσπλασια' και ο αλλος : 'κοιτα αυτά τα πόδια (δείχνοντας τα ποδια ενός κουταβιου). Σου φαινεται να έχουν πρόβλημα???!!!'
Κανένας δεν μου είπε να μην ανησυχω και οτι κι αν συμβει θα είναι δίπλα μου!! Ελπίζω οτί θα είναι, αλλα δεν ξέρω...
Ϊσως σας φανώ σχολαστικος ή ίσως υπερβολικός, αλλα οταν είναι να ζήσεις τα επόμενα 15 χρόνια max με ένα σύντροφο και να ειναι μέλος της οικογενειάς σου, το ψάχνεις όσο περισσότερο μπορεις..!
Σας έχει ποτε συμβεί με κουτάβι εκτροφέα να αντιμετωπίσετε πρόβλημα? και ο εκτροφέας τι στάση κράτησε?

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
μην περιμενεις κανεις να ειναι διπλα σου ποτε...δυστυχως.τετοιες εγγυησεις δινουν μονο τα πετ σοπ!χαχαχαχαχα!αμα εχει δυσπλασια ,φερτο κ θα σου δωσω αλλο!μπουχαχαχαχα!λοιπον,μην μασας,προσφερε ενα καλυτερο αυριο στο σκυλακι.ρωτα κ μαθε τις μεχρι τωρα δραστηριοτητες του κουταβιου...τον ζοριζαν,τον τρεχαν αρκετα,ανεβαινε σκαλες κτλ?μαθε ο,τι μπορεις για το ζωακι.εχεις επισης ενα θετικο ,οτι θα σε βοηθησει η εκπαιδευτρια του κ μπραβο της για ολη την κινηση! γενικα να ξερεις οτι απο πουθενα δεν μπορεις να εισαι σιγουρη για κατι...πολυ γνωστοι εκτροφεις ,οχι μονο λαμπραντορ,εβγαλαν κουταβια με δυσπλασιες κ σκυλια που τα πληρωσε ο κοσμακις,1000 κ 1200 ευρω!!!παντα υπαρχει ενα ρισκο!αν μπορεις να μαθεις κ για τους γονεις ,αν εχουν καποια δυσπλασια, θα ηταν καταπληκτικο!κατα τα αλλα,προχωρα,μην ανυσηχεις για τιποτα!σε μια βδομαδα ο σκυλακος θα σε εχει θεα!

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.794
20.107
Βρε πουλάκι μου... ο άνθρωπος έχει nick "dimitrispok"
Γιατί τον έκανες έτσι με την μία, γυναίκα;

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Αν προκύψει πρόβλημα υγείας απο εκτροφικό κουταβι, εγω τι κάνω και τι ο εκτροφέας?
σε ερώτηση που του έκανα ο ένας ειπε : 'τα δικα μου ποτε δεν εχουν βρεθει με δυσπλασια' και ο αλλος : 'κοιτα αυτά τα πόδια (δείχνοντας τα ποδια ενός κουταβιου). Σου φαινεται να έχουν πρόβλημα???!!!'
Ωραίοι εκτροφείς .... πφφφφ, ούτε δυό χρόνια εγγύηση δεν δίνουν.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.399
10.579
Athens
Βρε πουλάκι μου... ο άνθρωπος έχει nick "dimitrispok"
Γιατί τον έκανες έτσι με την μία, γυναίκα;
Off topic:
"Γιατρέ μου βλέπω παντού γυναίκες - τι να κάνω?" - Ρίχτο στο ψάρεμα!

Σχετικά με την εγγύηση: Εγγύηση για το ότι το σκυλί δεν πάθει τίποτα δεν δίνει κανένας, ούτε ο Θεός ο ίδιος. Κανένας εκτροφέας δεν δίνει εγγύηση. Απλά στους εκτροφείς έχεις να κάνεις με πιο ποιοτικό "προϊόν" (ας μου επιτραπεί η έκφραση) με την έννοια των ελέγχων και της προσοχής των συνθηκών αναπαραγωγής . Και επίσης αυτό που λέμε στα αυτοκίνητα "after sales service". Δηλαδή ο εκτροφέας σε συμβουλεύει, τον ρωτάς, σε βοηθά κλπ. γενικώς μπορείς να τον πρήζεις με ερωτήσεις και να του γίνεις τσιμπούρι.

Τα καταστήματα δίνουν εγγύηση αλλαγής ¨"προϊόντος" (εδώ πράγματι δίνουν προϊόν) γιατί έτσι κι αλλιώς τέτοια "εγγύηση" δίνει και ο εισαγωγέας (που χέστηκε αν είναι άρρωστο - έτσι κι αλλιώς πληρώνει 30 ευρώ το κομμάτι και τα φέρνει με φουρνιές στα φορτηγά). Υπάρχει εδώ μέσα χρήστης που ψώνισε από κατάστημα "με εγγύηση". Το πρώτο κουτάβι του πέθανε σε λίγες μέρες - του το άλλαξαν "λόγω εγγύησης" με άλλο "σούπερ σκυλί" που ήταν κουφό... τελικά τα βρόντηξε ο αγοραστής με το θέμα σκύλος εκείνη την περίοδο...

dimitrispok

Member
12 Σεπτεμβρίου 2010
7
0
Δεν ειναι το θεμα της εγγυησης ,οσο το αφου εσυ εκτροφεα με επιλεγεις για να εχει καλη ζωη το κουταβι σου, και εγω απο την πλευρα μου σε επιλεγω για το καλο-γερο κουταβι που θα μου δωσεις!!
Τεσπα, το θεμα αυτο εχει αναφερθει και στο παρελθον πολλες φορες και απο οτι λετε ολοι ειναι καθαρη τυχη (Θεέ βοήθα)!
Όποτε θα ρωτησω για τους γονεις, αν ανεβαινει σκαλες-που μαλλον θα το εκανε.. να ρωτησω και για συμπεριφορα?
Να ζητήσω βιβλιάριο, σωστα? Κατι άλλο? τι τροφη τρωει? τα δοντια του?
Σκεφτόμουνα την τουαλετα του, μιας και αφου ειναι σε αυλη θα τα κανει όπου να'ναι ,αλλα η εκπαιδευτρια ειπε πως προς το παρον εχει μαθει 'το χωμα' και τωρα κάνουν προσπαθεια και για τα λοιπά... θα κρατιεται ή θα τα σπάσει όλα στο σπίτι?
Και κατί τελευταιο: ύπαρχει τρόπος να δω αν εχει καποιο ψυχολ.τραυμα που ίσως να μην το βγαλει αμεσως?
να δω αν δαγκώνει? αν ειναι φοβικο?
ρωταω γιατι αφου οι τωρινοι ιδιοκτήτες το αφήνουν μόνιμα εξω και δεν το βάζουν στο σπίτι, όσο να΄ναι μια φρίκη το λιγοτερο θα την εχει φαει...σωστα??!

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.399
10.579
Athens
Για τα της συμπεριφοράς θα στα πει η εκπαιδεύτρια. Ρώτησέ την για όλα αυτά.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.794
20.107
Νομίζω ότι ανησυχείς υπερβολικά.
Το ότι δεν είναι από εκτροφείο, δεν σημαίνει ότι είναι απαραιτήτως και προβληματικό.
Μπορεί να είναι και το καλύτερο και υγιέστερο σκυλί του κόσμου.

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
θα στεναχωρεθει πολυ μαλλον ,αλλα δεν νομιζω να το εγκαταλειψει....παρολα αυτα,αγχωνεσαι παρα πολυ!!!!ολα θα σου λυθουν!τα πραγματα ειναι πιο ευκολα απο οσο νομιζεις!

dimitrispok

Member
12 Σεπτεμβρίου 2010
7
0
Δεν με νοιάζει να ειναι το καλύτερο.. άπλα να μου κανει κλικ!
Αν πάλι όχι θα παρώ απο τον εκτροφεα όταν κάνει τη γεννα!
και αυτο μονο για τον λόγο οτι μου αρλεσει πολυ η συγκεκριμένη φυλή!
Αν είναι καθαρόαιμο (μοιάζει με λαμπραντορ) και είναι καλό θα το πάρω για να το βοήθησω και το ίδιο.. αν και δεν είναι αδέσποτο!
και το λεω οχι για κανενα ψωνιστικο λόγο. απλα μου αρέσει αυτη η φατσα του λαμπραντορ, το τρίχωμα,τα ματια η ουρα του και γενικα το σουλουπι (πολύ μασιφ ρε παιδι μου σκύλος)+ χαρακτήρας(βασικο)!!

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
ο,τι σε εκφραζει εσενα ειναι το ιδανικο...να σου κανει κλικ οπως λες!αν μπορεις να βοηθησεις το σκυλακι αυτο ,βοηθησε το.μελλοντικο αδεσποτο το βλεπω ετσι κ αλλιως αν μεινει εκει...

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.767
4.044
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Εμένα μου κάνει εντύπωση πως αντί να δώσετε πληροφορίες, ειρωνεύεστε (εγώ τη διακρίνω την ειρωνία τουλάχιστον). Μπήκε κάποιος να ρωτήσει για κουτάβια από εκτροφέα και τί πρέπει να ρωτήσει τον εκτροφέα και εσείς τί πληροφορίες δώσατε;

Κατ'αρχάς, το πεντιγκρί είναι μια μορφή εγγύησης. Αναγράφονται οι πρόγονοι του σκύλου και όποιος γνωρίζει τις γραμμές μπορεί να διαβάσει πολλά από ένα πεντιγκρί. Οποιος δε γνωρίζει, πάλι, μπορεί να το ψάξει στο ίντερνετ ή και να ρωτήσει. Οι εκτροφείς (οι σωστοί τουλάχιστον) δεν ζευγαρώνουν όποια-όποια σκυλιά.

Δεύτερον, οι γεννήτορες πρέπει να έχουν εγγύηση πως είναι ελεύθεροι δυσπλασίας (ισχίων ΚΑΙ αγκόνων) και ο εκτροφέας οφείλει να τις δείξει αν του τις ζητήσει ο πελάτης. Η πιθανότητες να βγει το κουτάβι άρρωστο με αυτόν τον τρόπο μειώνονται σημαντικά.

Τρίτον, που κοροϊδεύετε για τις γραπτές εγγυήσεις, έχω δει μεγάλα εκτροφεία του εξωτερικού που τις δίνουν.

Και, dimitrispok, αν τελικά επιλέξεις να απευθυνθείς σε εκτροφέα, διάβασε αυτό το πολύ χρήσιμο άρθρο

Πώς διαλέγω εκτροφέα

Και καλώς να το δεχτείς το νέο σου σκύλο :)

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
ποιος τον ειρωνευτηκε τον ανθρωπο ρε συ?παρολα αυτα....ενα πεντιγκρι ειναι ενα δειγμα αλλα δεν λεει κ πολλα.πραγματικα.παιζει τοση λαμογια εκει εξω...ουτε το πεντιγκρι ,ουτε εγγυηση εμπιστευομαι.ειναι απλα ενα δειγμα που αν λεει την αληθεια,μπορεις να βγαλεις καποια ακρη...