Καλησπέρα

igatos

New Member
20 Φεβρουαρίου 2011
3
0
Καλησπέρα φιλόζωοι/ ες

Ονομάζομαι Γιάννης απο Πειραιά, 25 χρονών και φοιτητής. Σας διαβάζω χρόνια και αποφάσισα να σας μιλήσω τώρα. Έχω συντροφιά γάτες απο νεαρή ηλικία συγκεκριμένα 2 όπου η πρώτη πέθανε πέρυσι απο καλά ευτυχισμένα 14 χρονών, και τώρα έχω υιοθετήση εναν μικρούλι σαν σιβηρίας μοιάζει απο τότε που πέθανε η πρώτη μου γάτα και τον έιχα ήδη κάτω απο το σπίτι να τον ταϊζω, όσο ζούσε και η άλλη. Ο τυχερούλης είναι αυτός μιας και τον έχω γλιτώσει πολλές φορές τότε απο σκυλάκια, και τον έφερε η μοίρα να τον πάρω σπίτι.
Από πέρυσι θέλω να αποκτήσω και ενα σκύλο, έχω καταλήξει σε cane cosrso,ήμουν ανάμεσα σε dogo argentino, bullmastif, rot. Είχα μιλήσει και με ενα εκτροφείο στο μαραθώνα αλλά τελικά δε μου έκατσαν καλά οι χρόνοι, υπολόγιζα αρχές ιουνίου να το έπαιρνα που θα τέλειωνα εξεταστική ώστε να έχω χρόνο να τον μεγαλώσω στους κρίσιμους μικρούς μήνες.
Όπότε θα το κάνω φέτος, θα ήθελα να με ενημερώσετε για εκτροφεία cane corso που υπάρχουν (δύο ξέρω εγω) αλλά θα με ενδιέφεραι απο εμπειρία αν έχει κάποιος και ξέρει καλά λόγια για τους συγκεκριμένους.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.794
20.107
Γιάννη καλώς ήρθες στο φόρουμ :)
Δεν υπάρχει λόγος να πιστέψεις τα καλά λόγια κανενός μας.
Αφού, φαντάζομαι κατόπιν επικοινωνίας με ΚΟΕ, έχεις εντοπίσει κάποια αξιόπιστα εκτροφεία, σύμφωνα με το "πρότυπο", ξεκίνα τις συζητήσεις μαζί τους και σίγουρα θα βγάλεις και μόνος σου, τα σωστά συμπεράσματα. Μπράβο σου, που το ψάχνεις "πριν".
Εχεις διαλέξει δύσκολες φυλές, για αρχάρειος. Να είσαι πολύ προσεκτικός, στην επιλογή εκτροφείου. Σε κάποιες φυλές, που έχουν και όμιλο στην Ελλάδα, επικοινώνησε και εκεί. Θα σε βοηθήσουν πολύ.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Εχεις διαλέξει δύσκολες φυλές, για αρχάριος. Να είσαι πολύ προσεκτικός, στην επιλογή εκτροφείου. Σε κάποιες φυλές, που έχουν και όμιλο στην Ελλάδα, επικοινώνησε και εκεί. Θα σε βοηθήσουν πολύ.
Καλώς ήλθες, Γιάννη!!!

Τόσο οι 3 φυλές που έψαχνες, όσο και το Cane Corso που καταλήγεις, είναι η μία καλύτερη από την άλλη, τόσο που δυσκολεύεται να επιλέξει κανείς... Και οι τέσσερεις είναι μέσα στη "φιλοσοφία" μου και τις μελετάω και τις αγαπώ...

Καλές επιλογές, αλλά "δυνατές" φυλές και "δύσκολες" για ένα αρχάριο ιδιοκτήτη, όπως γράφει και η mareco... Βέβαια, αν είσαι ενθουσιώδης και αποφασισμένος, μπορείς να τα καταφέρεις στη συμβίωση με ένα τέτοιο σκύλο, ας πούμε το Cane Corso...

Δεν θα έγραφα, μιάς και με κάλυψε η mareco, αλλά είμαι "ομοιοπαθής" και θέλω να δώσω έμφαση σ' αυτά που γράφτηκαν και να επισημάνω 2 πρόσθετα πράγματα. Αν τα εφαρμόσεις, θα με θυμάσαι για χρόνια:

1. "Ομοιοπαθής"... Και στη δική μου οικογένεια συμβιώνουν ένας (θηλυκός) σκύλος και μία (αρσενική) γάτα...
Μιάς και έχεις υιοθετήσει το γατούλη, φαντάζομαι ότι θέλεις να τον δεις κι αυτόν ευτυχισμένο και να ζει μέχρι τα βαθιά γεράματα. Και, ακόμα περισσότερο, μιάς και (φυσιολογικά - στατιστικά) ο γάτος θα επιβιώσει, τουλάχιστον 1-2 σκύλων, σε βάθος χρόνου...
Ετσι, πολλή προσοχή, εκτός από τον εκτροφέα που θα σε καλύψει, απαιτεί και η επιλογή κουταβιού, όταν με το καλό καταλήξεις. Επιλογή ήρεμου κουταβιού, με ενδιάμεσο χαρακτήρα (ούτε το πιο κυριαρχικό - τσαμπουκαλεμένο - σπιρτόζο - πες το όπως θέλεις, ούτε το πιο συνεσταλμένο - μαζεμένο - δειλό, πες το, επίσης, όπως θέλεις)

2. Για αρχάριο ιδιοκτήτη σκύλου και, μάλιστα, τέτοιας φυλής, συνιστώ ανεπιφύλακτα θηλυκό κουτάβι!!! Γιατί, άν δεν είσαι έμπειρος γνώστης της φυλής του, θα σε ...εκπαιδεύσει εσένα το θηλυκό, με γενναιοδωρία - θα σου συγχωρήσει τυχόν λάθη και παραλείψεις.
Και για ένα λόγο ακόμα: Ο γατούλης είναι αρσενικός...

Και, από εκεί και πέρα, εσύ θα έχεις διπλή δουλειά να κάνεις, σε σχέση με άλλους νέους ιδιοκτήτες: α) Μεγάλωμα - εκπαίδευση - κοινωνικοποίηση του κουταβιου και β) εξοικείωση και κοινωνικοποίηση με το γατούλη σου.

Εύχομαι καλή επιτυχία στην έρευνά σου!:)

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Πιστεύεις ότι παίζει ρόλο το φύλο της γάτας στην συγκατοίκηση της με σκύλο? Γιατί?

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Πιστεύεις ότι παίζει ρόλο το φύλο της γάτας στην συγκατοίκηση της με σκύλο? Γιατί?
Ειρήνη,

Οι περιπτώσεις είναι δύο.
Στα λέω, μιάς και τον τελευταίο χρόνο (δεν μου έφταναν όλα τα υπόλοιπα διαβάσματά μου) διαβάζω αρκετά για τη γάτα:

1) Ο γάτος που δεν είναι στειρωμένος, είναι σχεδόν αδύνατον να συμβιώσει με αρσενικό σκύλο (δεν είναι απόλυτο, αλλά στατιστικό)... Θα σκοτωθούν...

2) Σε στειρωμένες γάτες, οι αρσενικοί παραμένουν πάντα "παιδιά" και είναι πιο γλυκείς... Τους "ταιριάζει" μία θηλυκιά σκύλα.
Οι θηλυκές είναι πιο "τσαμπουκάδες" και θα μπορούσαν να τα καταφέρουν με ένα αρσενικό σκύλο - να τον βάλουν στη θέση του, αρκεί και ο σκύλος να είναι mild χαρακτήρας...

igatos

New Member
20 Φεβρουαρίου 2011
3
0
Σ ευχαριστώ πολύ για της πολυτιμές συμβουλές σου, η αλήθεια είναι είμαι σε δίλλημα για το αρσενικό και θυληκό, αλλά είμαι διατεθειμένος να αφιερώσω άπλετο χρόνο στο σκύλο μιας και εχω συμφωνήσει να τον πάρω τέλη μαϊου που θα είμαι έλευθερος υποχρεώσεων μέχρι τέλη οκτώμβρη, ωστέ να ανατραφεί και κοινωνικοποιηθεί σωστά, αλλά και τον συμβιβασμό της γάτας οτι ο σκύλος ανήκει πλέον στο σπίτι, κάτι που δε με φοβίζει πολύ και ας είναι πλέον 2 ετών, διότι εχει ένα χαρακτήρα πολύ ήρεμο, ποτέ δε γρατζουνάει, και λίγο φοβικό, δε πλησιάζει αγνώστους, αλλά αν τον βουτήξεις δε θα σου κάνει απολύτως τίποτα.
Μελετάω αρκέτο καιρό για την αποδοχή του κουταβιού απο τη γάτα και μάλιστα ενήλικης γάτας, αλλά μόνο σε ξένα φόρουν βρίσκω θεματολογία, διάβασα απο ψυχολόγους ζώων οτι δεν είναι θέμα η συμβίωση σκύλου - γάτας ίδιου φύλλου όπως αναρωτάται η Xotikouli για το λόγο ότι είναι διαφορετικά είδη!! Το πρόβλημα είναι μόνο σκύλου-σκύλου και αντίστοιχα. Τώρα απο θέμα αν τα κατάφερω πιστεύω πως ναι, αλλά δεν έχω και πρόβλημα να είνια και θυληκό, για το χαρακτήρα του κουταβιού θα με καθοδηγήσει το εκτροφείο δεν ξέρω αν επιτρέπεται να το πω, είναι ο κ. Ξώνας που μου φάνηκε αξιόλογος και σωστός άνθρωπος.

Καλώς ήλθες, Γιάννη!!!

Τόσο οι 3 φυλές που έψαχνες, όσο και το Cane Corso που καταλήγεις, είναι η μία καλύτερη από την άλλη, τόσο που δυσκολεύεται να επιλέξει κανείς... Και οι τέσσερεις είναι μέσα στη "φιλοσοφία" μου και τις μελετάω και τις αγαπώ...

Καλές επιλογές, αλλά "δυνατές" φυλές και "δύσκολες" για ένα αρχάριο ιδιοκτήτη, όπως γράφει και η mareco... Βέβαια, αν είσαι ενθουσιώδης και αποφασισμένος, μπορείς να τα καταφέρεις στη συμβίωση με ένα τέτοιο σκύλο, ας πούμε το Cane Corso...

Δεν θα έγραφα, μιάς και με κάλυψε η mareco, αλλά είμαι "ομοιοπαθής" και θέλω να δώσω έμφαση σ' αυτά που γράφτηκαν και να επισημάνω 2 πρόσθετα πράγματα. Αν τα εφαρμόσεις, θα με θυμάσαι για χρόνια:

1. "Ομοιοπαθής"... Και στη δική μου οικογένεια συμβιώνουν ένας (θηλυκός) σκύλος και μία (αρσενική) γάτα...
Μιάς και έχεις υιοθετήσει το γατούλη, φαντάζομαι ότι θέλεις να τον δεις κι αυτόν ευτυχισμένο και να ζει μέχρι τα βαθιά γεράματα. Και, ακόμα περισσότερο, μιάς και (φυσιολογικά - στατιστικά) ο γάτος θα επιβιώσει, τουλάχιστον 1-2 σκύλων, σε βάθος χρόνου...
Ετσι, πολλή προσοχή, εκτός από τον εκτροφέα που θα σε καλύψει, απαιτεί και η επιλογή κουταβιού, όταν με το καλό καταλήξεις. Επιλογή ήρεμου κουταβιού, με ενδιάμεσο χαρακτήρα (ούτε το πιο κυριαρχικό - τσαμπουκαλεμένο - σπιρτόζο - πες το όπως θέλεις, ούτε το πιο συνεσταλμένο - μαζεμένο - δειλό, πες το, επίσης, όπως θέλεις)

2. Για αρχάριο ιδιοκτήτη σκύλου και, μάλιστα, τέτοιας φυλής, συνιστώ ανεπιφύλακτα θηλυκό κουτάβι!!! Γιατί, άν δεν είσαι έμπειρος γνώστης της φυλής του, θα σε ...εκπαιδεύσει εσένα το θηλυκό, με γενναιοδωρία - θα σου συγχωρήσει τυχόν λάθη και παραλείψεις.

Και, από εκεί και πέρα, εσύ θα έχεις διπλή δουλειά να κάνεις, σε σχέση με άλλους νέους ιδιοκτήτες: α) Μεγάλωμα - εκπαίδευση - κοινωνικοποίηση του κουταβιου και β) εξοικείωση και κοινωνικοποίηση με το γατούλη σου.

Εύχομαι καλή επιτυχία στην έρευνά σου!:)

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Γιάννη,

δεν διαφωνούμε σε σημαντικά πράγματα, αλλά σε ορισμένα της "σημειολογίας" και, ξέρεις? Η σημειολογία καμιά φορά καθορίζει και το αποτέλεσμα...

Καταρχήν, χωρίς να μπαίνω σε οτιδήποτε συγκρίσεις, η επιλογή του κ. Ξώνα είναι πολύ καλή!
Εκτός από το ότι έχει καλά σκυλιά, θα σε συμβουλέψει πολύ καλά, είναι όντως πολύ σοβαρός και αξιόλογος!
Δεν είμαι σίγουρος τι ξέρει από ...γάτες, βέβαια.

Τώρα, ας έρθουμε, για λίγο, στη λεπτομέρεια, στη σημειολογία...

α) "για το συμβιβασμό της γάτας, ότι ο σκύλος θα είναι στο σπίτι": Πολλή και έξυπνη προσπάθεια χρειάζεται, μιάς και οι γάτες δεν "συμβιβάζονται" με τον τρόπο που το κάνουν οι σκύλοι...

β) Ηδη, έγραψα και στην xotikouli, παραπάνω, για ποιό λόγο ένας "φοβικός" γάτος χρειάζεται ένα "μαλακό" σκυλί. Φαντάζεσαι να τον "βουτήξει" το σκυλί? Γι' αυτό χρειάζεται ένα "μαλακό" σκύλο...

γ) αυτό που φοβάσαι στη συμβίωση, δεν είναι ο μέσος όρος συμπεριφοράς. Είναι όταν ο γάτος θα του "τη δώσει" και θα τρέξει γρήγορα (prey drive του σκύλου - κυνηγετικό ένστικτο), ή όταν ο ένας "ενοχλεί" τον άλλο, ποιά θα είναι η αντίδραση. Γιατί, δεν μπορεί, κάποια στιγμή ο ένας (κυρίως ο γάτος) θα ενοχλήσει το σκύλο και αντίστροφα...

igatos

New Member
20 Φεβρουαρίου 2011
3
0
Κατάλαβα απόλυτα τι λες. Όπως έγραψα και πριν δεν εχω πρόβλημα για το φύλλο του σκύλου, απλά μου κόλλησε στο μυαλό αρσενικό και καταλαβαίνεις, το είδα σαν πρόκληση, αλλά σε καμία περίπτωση δε θέλω να επηρρεάσω την ευτυχία του γάτου μου. Όποτε αρχίζω να κλείνω προς θυληκό, μετά και απο τη δική μας κουβέντα αλλά και απο τον κ. Ξώνα που προτείνει σε θυληκό.
Τώρα με προβλημάτησες με το (γ) που μου λες, δηλαδή υπάρχει περίπτωση να μην γίνουν ποτέ φίλοι??? Απλά να συμβιώνουν αδιαφορόντας ο ένας για τον άλλον?? Πιστεύω στο χέρι της γάτας είναι, (και το δικό μου) ενα καημένο μικρό κουταβάκι γιατί να μην αποδεχτεί τη γάτα?

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
1) ...Όποτε αρχίζω να κλείνω προς θυληκό, μετά και απο τη δική μας κουβέντα αλλά και απο τον κ. Ξώνα που προτείνει σε θυληκό.

2) Τώρα με προβλημάτησες με το (γ) που μου λες, δηλαδή υπάρχει περίπτωση να μην γίνουν ποτέ φίλοι??? Απλά να συμβιώνουν αδιαφορόντας ο ένας για τον άλλον?? Πιστεύω στο χέρι της γάτας είναι, (και το δικό μου) ενα καημένο μικρό κουταβάκι γιατί να μην αποδεχτεί τη γάτα?
1) Χίλια μπράβο στον κ. Ξώνα, που επιβεβαιώνει τη καλή φήμη του, καθώς και το ότι "όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος"!!!

Και, για να προσθέσω κάτι λίγο κι εγώ, τα μεν αρσενικά μας εντυπωσιάζουν περισσότερο, αλλά μόνο όσοι είχαν θηλυκά σκυλιά έχουν μάθει 100% τι σημαίνει "πιστό σκυλί"!!!

2) Σαφώς και κάποτε θα γίνουν φίλοι, εφόσον θα τα έχεις και τα δύο από μικρή ηλικία.
Για να το διατυπώσω καλύτερα, η σκύλα θα νιώσει φίλη με το γάτο. Ο γάτος δεν ξέρω αν θα νιώσει ποτέ φίλος, αλλά θα την ανέχεται. Καμιά φορά, λοιπόν, θα είναι "σκανταλιάρης" και θα την προκαλεί... Τότε η σκύλα θα τον κυνηγάει, μπορεί και να τον "μασουλάει", αλλά δεν θα του κάνει κακό...

aggeliki222

Well-Known Member
5 Φεβρουαρίου 2010
2.161
0
Προσφατα αποκτήσαμε ένα γάτο στην "αγελη μας".
Απο τις πρώτες κιολας μερες εδειξε φανερη προτίμηση στο θυληκο σκύλο, που είναι και ο μεγαλόσωμος της αγέλης, ενω με τον αρσενικο που ειναι περιπου στο μεγεθος του, τον "τσιγκλαει" για να παιξουν παιχνιδια κυριαρχίας.
Ότι έχει ειπωθει απο τον Johnk , τουλαχιστον στην δική μας αγελη επιβαιβεώνεται μεχρι στιγμής.
Ενα tip για την επικείμενη συγκατοίκηση, στην περιπτωση που δεν το εχεις σκεφτει:
Καλο θα ήταν όταν φευγεις απο το σπίτι να τους βαζεις σε ξεχωριστό δωμάτιο.
Όσο αγαπημενοι φιλοι και να ειναι, το παιχνιδι τους καποιες φορές μπορεί να γίνει επικυνδυνο. όχι τοσο απο την πλευρα του σκύλου, αλλα του γάτου.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Ενα tip για την επικείμενη συγκατοίκηση, στην περιπτωση που δεν το εχεις σκεφτει:
Καλο θα ήταν όταν φευγεις απο το σπίτι να τους βαζεις σε ξεχωριστό δωμάτιο.
Όσο αγαπημενοι φιλοι και να ειναι, το παιχνιδι τους καποιες φορές μπορεί να γίνει επικυνδυνο. όχι τοσο απο την πλευρα του σκύλου, αλλα του γάτου.
Αυτό ακριβώς κάνουμε κι εμείς, παρότι έχουν περάσει 13 ολόκληροι μήνες με πρόοδο στο θέμα της σχέσης τους...
Εμείς "ρίχνουμε" λιγάκι το γάτο, γιατί (όταν δεν είναι τουλάχιστον ένας άνθρωπος στο σπίτι) τον κλείνουμε στο δωμάτιό του, ενώ στη Μόκα αφήνουμε το υπόλοιπο σπίτι και το μεγάλο μπαλκόνι...