Καλησπέρα! Πρόβλημα υπακοής...

albie

Member
9 Μαρτίου 2011
12
0
Θεσσαλονικη
Γεια σας παιδιά!!Λέγομαι Θωμάς και είμαι κάτοχος ημίαιμου κουταβιού.Μας τον έδωσαν όταν ήταν 5 μηνών και τον λένε Άλμπι, πλέον είναι 9 μηνών.Τον βγάζουμε βόλτα 3 φόρες τη μέρα στο δάσος δίπλα από το σπίτι μας και τρώει πολύ καλά.Επίσης οι γονείς μου, που είναι φαν της πεζοπορίας,τον παίρνουν συχνά πυκνά μαζί τους όταν πάνε στα βουνά για περπάτημα και έχει κάνει κάτι πόδια...σίδερα:D. Το πρόβλημα μου είναι το εξής: έχω την αίσθηση ότι δεν είναι τόσο εξαρτημένος από έμενα και αυτό διότι πολλές φορές όταν τον πάω βόλτα στο δάσος και τον αφήνω να τρέξει θα πρέπει να τον δελεάσω με φαγητό ή παιχνίδι για να έρθει πάλι δίπλα μου για να φύγουμε.Ευτυχώς συναντάμε σπάνια αδέσποτα στο δάσος γιατί μια φορά ακολούθησε ένα και κάναμε αμάν μέχρι να τον βρούμε.Τι προτείνετε να κάνω; Να τον έχω συνέχεια με το λουρί ή κάποια προπόνηση ώστε να μάθει να υπακούει στο κάλεσμα..και ποια θα είναι αυτή;; Τα φώτα σας...

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Καλώς ήλθες!
Και εσύ και ο Αλμπι!!!:)

Μέχρι να δουν το ερώτημά σου οι πιο "ειδικοί"... υπάρχουν 2 απαντήσεις:

α) Το να είναι συνέχεια με το λουρί, σε μέρη που δεν είναι περιφραγμένα και απόλυτα ελεγχόμενα, είναι, αφενός, αυτό που επιβάλλει ο νόμος και, αφετέρου, η "εύκολη" λύση...:cool:

β) Τα να έρχεται όταν τον καλείς, είναι η εντολή "έλα" που λέμε στα πλαίσια της εκπαίδευσης...
Είναι, αναμφισβήτητα, η πιο σημαντική λέξη - εντολή που μπορεί να μάθει ο σκύλος (και σωτήρια για την ασφάλειά του!!!), αλλά ίσως και η πιο δύσκολη... Χρειάζεται εκπαίδευση (και πολλή προπόνηση, αφού τη μάθει)...

Οπως είπαμε, θα στα πουν οι ειδικοί, αλλά δύο-τρεις πρώτες σκέψεις - προτάσεις:
- Αρχίζεις σε μέρος ελεγχόμενο, χωρίς πολλά "συναρπαστικά" πράγματα που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή του... όταν καταλάβει και εκτελεί άψογα, μπαίνετε σταδιακά σε πιο θορυβώδη μέρη και σε μέρη όπου θα μπορούσε (υπό κανονικές συνθήκες) να μην σου δώσει σημασία
- Τον καλείς από μικρή απόσταση, έχοντας δελεαστικά μεζεδάκια στο χέρι σου και όταν ...διανοηθεί να ξεκινήσει να έρχεται, τον επαινείς με ενθουσιασμό (κάνεις "πάρτυ") και του δίνεις το μεζέ... Σταδιακά, μεγαλώνεις την απόσταση...
- Προσέχε τη "γλώσσα του σώματός σου"... Επειδή ο σκύλος διαθέτει (συνήθως) το λεγόμενο prey drive (ένστικτο θηράματος), το να αρχίσεις να τρέχεις (με μικρή ταχύτητα) προς την κατεύθυνση που θέλεις να έρθει ο σκύλος και να έχεις γυρισμένο στο πλάϊ το σώμα σου (και, επιπλέον μπορείς να χτυπάς ελαφρά παλαμάκια και να μιλάς με ενθουσιασμό), είναι πιο αποτελεσματικό από το να στέκεσαι "στα ίσια" και να τον κοιτάς κατάματα...
- Ποτέ, μα ποτέ (όσο δύσκολο και να είναι αυτό για μας, τους ανθρώπους), μη χρησιμοποιήσεις την εντολή "έλα" με άγρια φωνή, ή με πρόθεση να τιμωρήσεις - επιπλήξεις το σκύλο...
- Εξασκείς την εντολή "έλα", σε ανύποπτο χρόνο (και όχι μόνο όταν χρειάζεται πραγματικά - αρκεί να μην του σπας τα νεύρα), για όλη τη ζωή του σκύλου...

Αυτά προς το παρόν...:)

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
johnk πόσο πιό καλά να τα πεί ένας ειδικός? albie και εγώ αυτό ξέρω για σωστή εκμάθηση του έλα, με μια μικρή μόνο διαφορά, να μην του λέω μπράβο και δεν του δίνω μεζε αν δεν ακουμπίσει πρώτα το χωρίς μεζέ χέρι μου...
Το πιό σημαντικό απ'όλα νομίζω όμως είναι το
- Ποτέ, μα ποτέ (όσο δύσκολο και να είναι αυτό για μας, τους ανθρώπους), μη χρησιμοποιήσεις την εντολή "έλα" με άγρια φωνή, ή με πρόθεση να τιμωρήσεις - επιπλήξεις το σκύλο...
ή ακόμα και για κάτι που γι'αυτόν είναι δυσάρεστο. Έτσι την πάτησα και έκαψα την λέξη "έλα" γιατί κάποιες φορές που ήθελα να βγω από το σπίτι χωρίς το Ρας και έβγαινε πρώτος πρώτος προς το ασανσέρ χρησιμοποίησα το έλα για να τον γυρίσω σπίτι και να τον αφήσω μόνο του. Ε μια, δύο τρεις, σου λέει σιγά μην έρθω. Μου πήρε καιρό να καταλάβω γιατί κάηκε η λέξη.
Είναι σημαντικότατη εντολή και θέλει πολύ προσοχη και πολλή πολλή προπόνηση

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Του κόβεις μαχαίρι της βόλτες χωρίς λουρί γιατί όσο συνεχίζει αυτή την συμπεριφορά τόσο πιο δύσκολο θα σου είναι να την κόψεις.
Συνήθως κοιτάμε μόνο το πρόβλημα που μας ενδιαφέρει αλλα στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετά που ασυνήδητα κάνουμε τα στραβά μάτια. Ένας σκύλος που απομακρύνεται απο την αγέλη του χωρίς να κοιτάει πίσω έχει πολλά πράγματα τα οποία πρέπει να κοιτάξεις και να διορθώσεις απο πλευράς σου κυρίως.

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
ξεκινα απο περιφραγμενο χωρο ας το να να παει εκει που θελει μετα απο λιγο φωναξε τον αν σε γειωσει αρχισε να τρεχεις στην αντιθετη κατευθυνση(κατι σαν τζοκιν).οταν ερθει αφου κανεις σαν καραγκιοζης(μην το παρεις στραβα)παιξε μαζι του

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Αν υπήρξε έστω και μια φορά που να πήγες να τον πιάσεις απότομα ή τον παρακαλούσες και το έχει "κουμπώσει" θέλεις ξανά δουλειά!

Η καλύτερη μέθοδος για μένα και που εφάρμοσα είναι να μην δώσεις στον σκύλο καμία ιδέα ότι φεύγετε!

Μέσα από το παιχνίδι τον δένεις, αφήνεις το λουρί να κρέμεται και αν έχεις ένα αντικείμενο στο χέρι που πιθανόν παίζατε πιο πριν τότε συνεχίζεται και παίζεται, στο φέρνει το παιχνίδι και πιάνεις το λουρί(μπορείς και πιο μετά να το πιάσεις με το λουρί να κρέμεται,έτσι επιτυγχάνεις ο σκύλος να μην συνδυάζει λουρί=φεύγουμε), ενώ προχωράτε και έχεις ήδη πιάσει το λουρί τον τσιγκλάς με το παιχνίδι και στο τέλος λίγα βήματα πιο κάτω του αφήνεις να σου το πάρει το παιχνίδι από τα χέρια και τον χαιδεύεις από το κεφάλι μέχρι την ουρά και του λες "μπράβο"!
Και εσύ φεύγεις με δεμένο σκύλο για το σπίτι και ο σκύλος κουνιστός λυγιστός με το αντικείμενο στο στόμα και δεν έχει συνδυάσει τίποτα απολύτως!Απλά του αρέσει που φεύγει έτσι!

Θέλει λίγο διπλωματία!

Με το να τον φωνάζεις "έλα" και να τον παρακαλάς να έρθει και να τρέχεις να το πιάσεις αυτός το εκλαμβάνει σαν παιχνίδι και τρέχει πιο πέρα!
Δεν ξέρω αν πέτυχα την περίπτωση σου αλλά το βλέπω σε πολλούς ιδιοκτήτες αυτό!

Ο σκύλος μέσα από το παιχνίδι διδάσκεται!

Last edited:

kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
οτι ειπαν τα παιδια, + εμενα με βοηθησε ενα 10-15μετρο λουρι... αυτος απομακρυνοταν ενιωθε ελευθερος, οταν αποφασιζα να γυρισει σε εμενα (αρκετες φορες στην βολτα) τσακωνα το λουρι (η το παταγα, θελει ομως προσοχη μη φας γλιστρα) στο τεντωμα αυτου τον φωναζα πισω, και εκανα και την τρελη.. ποιο λουρι? ελα ελα το αγορι μου!! και ερχοταν χαρουμενος!
ετσι του εμαθα και το εκει - μεiνε οταν ηταν σε αποσταση. ;)

albie

Member
9 Μαρτίου 2011
12
0
Θεσσαλονικη
Κατ'αρχην ευχαριστω για τις συμβουλες ολων σας...

@johnk σημερα τον πηγα βολτα στο δασος και εκει που τον εξασκουσα με το καλεσμα και την επιβραβευση ξαφνικα αρχισε να απομακρυνετε..μαλλον επειδη ακουσε κατι σκυλια..και ευτυχως τον προλαβα λιγο πριν τον δρομο!!!Θα με τρελανει αυτο το πλασμα!Η μονο εξηγηση που μπορω να σκεφτω ειναι οτι ειχε εκνευριστει επειδη πριν την εξασκηση τον βουρτσισα με το σκληρο μερος της βουρτσας που δεν του αρεσει (αν και τον ταιζα συγχρονως) και με πηρε με κακο ματι.Δεν ξερω,γενικα τελευταια παρατηρω οτι επαναλαμβανει συμπεριφορες που ειχε κοψει εδω και καιρο (πχ δαγκωνει τα παπουτσια μου νευρικα εκει που παιζουμε).Παντως απο δω και περα κομμενες οι βολτες χωρις λουρι οπως λεει και ο BiggBilly και θα τον εξασκω στην αυλη μεχρι να ηρεμησει. :/

@st3li0s επεσες ακριβως στην περιπτωση μου..σχεδον καθε φορα που τον αφηνω στο δασος να τρεξει αρπαζει ενα ξυλο ή ενα κουκουναρι και τρεχει πανω κατω νομιζοντας οτι τον κυνηγαω ή οτι παιζουμε..

Βασικα ποια τιμωρια προτεινετε να του επιβαλλω για να κοψει μια κακη συμπεριφορα;Για παραδειγμα να δαγκωνει τα παπουτσια..

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.865
5.114
patra
grdane.blogspot.com
καλημερα
ο σκύλος σου είναι κουταβι ακομα...
το οτι απομακρυνεται απο εσενα στις βολτες στο βουνο.....
οτι δεν ερχεται μολις τον φωναξεις.... και οτι ψαχνεις τιμωρια για να μην.... κανει οτι πιο φυσιολογικο για ενα κουταβι....
κρυβει πολλα....
θελει να προσπαθησεις λιγο να καταλαβεις το σκυλακο σου
ειναι ακόμα μωρό... το να δαγκωνει και να καταστρεφει ειναι φυσιολογικο....
πρεπει να ψαξεις να του δινεις εναλλακτικες προτασεις... κατι το οποίο να ειναι ευχαριστο και ισως περισσοτερο ευχαριστο απο αυτο που κανει...
φρόντισε να εκτονώνεται υπεραρκετα...., οταν λειπετε να μην εχει προσβαση σε αντικειμενα ευκολα για μασουλημα... οταν ειστε εκει και μασουλησει κατι... φροντισε να εχεις καποιο παιχνιδι... μασουλητηρι ετοιμο... να του προσφερεις με φιλικη και παιχνιδιαρικη έκφραση ώστε να γινει περισοτερο θελκτικο να δαγκωσει το μασουλητηρι κι οχι το παπουτσι.
γενικα ο σκυλος σε αυτη την ηλικια έχει την ταση να κανει οτι τον ευχαριστει περισσοτερο.
οταν βγαινετε και απομακρυνεται προφανως περναει καλα κανοντας κατι ευχαριστο... αν τον φωναζεις και τον μαλωνεις κιολας κανεις ακομα πιο δυσκολο το πλησιασμα του σε εσενα....
πρεπει να αρχισεις την εκπαιδευση του σκυλου σου.. απο την αρχη και με την σειρα...
κατσε, κατω, μεινε.... , μαζι..... ελα.....
την εκπαιδευση θα την ξεκινησεις με λουρι και μετα απο μηνα θα φτασεις στο σημειο να προσπαθησεις χωρις λουρι κι μονο κι αν ακουει τελεια μεχρι εκεινη την στιγμη... και οχι απο αποσταση...
η εκπαιδευση θα πρεπει να ειναι πολυ ευχαριστη για τον σκυλακο αλλα περισσοτερο για σενα...
να του δωσεις να καταλαβει οτι οταν λες κατσε και καθεται εσυ πετας απο την χαρα σου... και ο σκυλος περναει ομορφα.....η εκπαιδευση να ξεκινησει μεσα στο σπιτι σου σε ενα δωματιο μονοι σας....πριν και μετα να εχετε υπερβολικα πολυ παιχνιδι....
στις βολτες να εχεις λουρι κανενα φλεξι ειναι το καλυτερο και μην δινεις καθολου εντολες στην αρχη....
οταν του λες στην εξασκηση οπως περιγραφεις προχτες ελα... κι εκεινος σε γραφει... αυτο που μαθαινει ειναι οτι μποορει αν θελει να σε ακουει μπορει και οχι... αν τον μαλωσεις μαθαινει οτι η εκπαιδευση δεν ειναι κατι ευχαριστο..... και οτι περναει καλυτερα τελικα μακρυα σου παρα κοντα σου...
υπαρχουν αντιστοιχα θεματα εκπαιδευσης στο φορουμ... πως και γιατι... ψαξε...
απλα να θυμασαι... αν περναει καλα μαζι σου θαναι διπλα σου... αν οχι θαναι μακρυα σου....