Και τί φταίει ο σκύλος αν εγώ τον ταϊζω συνέχεια;

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Καλά ξέρουμε ότι εγώ δεν ψήνομαι να τρέχω σε εκθέσεις, δεν κατηγορώ κανένα παιδί μην παρεξηγηθώ, απλά δεν το 'χω εγώ το θέμα. Αλλά ας πούμε ότι το 'χα, ή να το πάμε ένα βήμα παραπέρα και να πούμε ότι μ' επηρέαζε κι εμένα το δήθεν συναισθηματικό κι ήθελα το μωρό μου να γίνει μαμά με το σωστό τρόπο, δηλαδή αφού χαρακτηριστεί ''άξια αναπαραγωγής'' (δεν ξέρω αν το λέω σωστά, αν λέγεται αλλιώς σόρρυ) και να τη ζευγαρώσω με ένα αντίστοιχο προτυπικά άριστο Βέλγο.

Κάλλιστα μπορούμε να πούμε ότι εγώ είμαι και λίγο μπάχαλο και τις κακομαθαίνω με λιχουδιές και πάω πράγματι στην έκθεση όλα είναι τέλεια με εξαίρεση το βάρος, είναι ας πούμε διαλέξτε εσείς πόσο παραπάνω πρέπει να είναι ώστε ν' αποκλειστεί. Ο σκύλος δεν ευθύνεται γι' αυτό, εγώ φταίω. Γιατί λοιπόν, ο η κρίση του σκύλου επηρεάζεται απ' το βάρος για το οποίο εγώ είμαι υπεύθυνος; Αυτό είναι κάτι που δεν καταλαβαίνω.

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
δεν το ζυγίζουν το σκυλί.
αλλά κι εσύ να ήσουν κριτής -ένα παχύσαρκο σκυλί θα του έδινες χαμηλή θέση αφού το πάχος θα το δυσκόλευε να κινηθεί -θα έκρυβε τις αναλογίες της φυλής κλπ κλπ κλπ

πάντως δεν το ζυγίζουν το σκυλί ούτε το μετράνε με σκυλόμετρο

ωραία απορία πάντως φίλε :)

Sadah

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2010
779
137
Θεσσαλονίκη
Οι κριτες βλεπουν την συνολικη εικονα δεν τους ενδιαφερει και πολυ ποιος φταιει που το σκυλι σου π.χ εχει παραπανω βαρος η ας πουμε η κινηση του δεν ΦΑΙΝΕΤΑΙ καλη ενω θα μπορουσε να ειναι...Αν ομως δεν βρεις τον σωστο ρυθμο για την φυλη σου, δεν θα ειναι. Δεν ξερω αν με καταλαβες τι θελω να πω. Ενα μετριο σκυλι μπορει να τα παει αρκετα καλα σε μια εκθεση με τον καταλληλο χειριστη ενω απο την αλλη ενα εξαιρετικο δειγμα μπορει να παρει ''καλος'' με εναν μη εμπειρο χειριστη. Οπως και να 'χει την πληρωνει ο σκυλος (προφανως)

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Ναι ρε παιδί μου, έχει διαφορά ο παχύσαρκος σκύλος και ο σκύλος που είναι αδύνατος-κανονικός αλλά κατά δέκα κιλά (π.χ.) απόκλιση από το πρότυπο..
Εκτός από το μάτι, πολύ εύκολα με την αφή στα πλευρά τα πράγματα ξεκαθαρίζουν..

Επίσης..εμείς μπορεί να πάρουμε έναν καλό τίτλο στις εκθέσεις, αλλά μόνο ένας εκτροφέας μπορεί να έχει το μάτι για να δει πιο πραγματικά είναι άξιο για αναπαραγωγή..

ChilliJRT

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2011
1.970
139
Πάτρα
Κανένα χοντρό σκυλι δν ανοίγει το ψυγείο να σαβουριασει μόνο του. Η πηγή τροφής του είσαι συ.
Οποτε...
Αν είναι οκ, μπραβο σας. Αν όχι... Ζονγκ! Λυπάμαι! Διαλεγω το κουτί 1. :p

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
Τα κιλα φαίνονται στην κίνηση, όπως είπαν κ τα παιδιά. Φταις δε φταισ η φταιει δε φταιει το ζωντανο( λεσ κ χρωστανε τιποτα τα καημενα , να τα τραβαμε απο δω κ απο κει κ να στρεσαρονται στην εκθεση)αφού πας για έκθεση κ κρίση κ κάτι παραπάνω απο καλός η υποσχόμενος , θα έπρεπε να ξέρεις πως πρέπει να είναι το ζώο. Δε πας να αγοράζεις αυγά κιντερ. Η έκθεση κ το αποτέλεσμα της, είναι επιβεβαίωση για τον χειριστή-ιδιοκτήτη κ δοκιμασία κ για αυτόν κ για το ζώο. Η προετοιμασία λοιπόν αφορά κ τους δυο.

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Αν το θέμα στις εκθέσεις ήταν να αναδειχθούν οι πιο σωστοί γεννήτορες, ούτε ένα γουέστι χωρίς στρίπινγκ θα πείραζε, ούτε ένα ξυρισμένο κανίς, ούτε ένα κομπιασμένο μαλτέζ. Αυτά όμως είναι λόγοι αποκλεισμού. Γιατί, φαντάζομαι, στόχος δεν είναι μόνο να βρεθεί ποιος σκύλος κουβαλάει το ιδανικό DNA, αλλά και να προβληθεί η κάθε φυλή, όσο γίνεται, στην ιδανική μορφή της.

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.001
1.510
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Η κριση σιγουρα μπορει να εμπειρεαστει απο το βαρος, οταν ο σκυλος ειναι χοντρος.
Σε μια απο της τελευταιες εκθεσεις ενας κριτης ειχε μεγαλο κολλημα με το βαρος και ειπε στην κορη μου : Στον δικο μου στιβο δεχομαι μονο εναν χοντρο- και αυτος ειμαι εγω!! Επισης εγραψε και στο κριτηριο " She is too fat today".
Αλλα οπος βλεπεις- "Today"- κατι που μπορει αυριο να αλλαξει. Και εαν το αντιπαλο σκυλι δεν εχει περιττα κιλα αλλα αναλογα προσοντα- θα κερδισει!!

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Αλλά ας πούμε ότι το 'χα, ή να το πάμε ένα βήμα παραπέρα και να πούμε ότι μ' επηρέαζε κι εμένα το δήθεν συναισθηματικό κι ήθελα το μωρό μου να γίνει μαμά με το σωστό τρόπο, δηλαδή αφού χαρακτηριστεί ''άξια αναπαραγωγής'' (δεν ξέρω αν το λέω σωστά, αν λέγεται αλλιώς σόρρυ) και να τη ζευγαρώσω με ένα αντίστοιχο προτυπικά άριστο Βέλγο.

Eπίσης άξιο για αναπαραγωγή δεν είναι όσα μόνο παίρνουν τίτλους, γιατί τίτλο μπορούν να πάρουν ανά πάσα ώρα και στιγμή αργότερα από την χρησιμοποίηση τους ως γεννήτορες..
Για αυτό είναι δουλεία για τους εκτροφείς η επιλογή αυτών..

και φυσικά ένας champion σκύλος δεν σημαίνει και απαραίτητα ένας υγιής σκύλος..

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Τα προτυπα των φυλων οριζουν αναλογιες και για το βαρος. Οπως αποδεχομαστε οτι ενας σκυλος πανω απο το επιτρεπτο υψος θα κοπει απο την εκθεση το ιδιο θα συμβει και με καποιον με πολλα παραπανω κιλα.

Απολυτα λογικο κατ εμε. Πως θα φανουν οι αναλογιες ενος παχυσαρκου σκυλου. Πως θα κριθει η μορφολογια του? Και τελος αυτος ο σκυλος δεν ειναι υγιης αρα οπως θα κοπει ενα δυσπλασικο σκυλι θα κοπει και ενα υπερβαρο.

Σε ολες τις φυλες η κατασταση του τριχωματος αντανακλα την υγεια του ζωου. Σε καποιες μαλιστα αποτελει ιδιαιτερο χαρακτηριστικο. Οποτε λογικο το βρισκω να κοβονται ζωα με κακη κατασταση τριχωματος. Το μονο που θα ηθελα να αλλαξει ειναι το καθεστως του υπερβολικα λουσατου μανδυα σε καποιες φυλες (ιδιαιτερα) και αυτο γιατι η περιποιηση του κατανταει αυτοσκοπως και εππηρεαζει την ποιοτητα ζωης του σκυλου.

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Δεν είναι θέμα λουσάτου.. τουλάχιστον στα μακρύτριχα φαίνεται η σωματοδομή του μέσω αυτών..
Π.χ. στα westie πολλές φορές για να δούμε την μορφολογία του πρέπει να το στριπάρουμε πρώτα..να φανεί ο λαιμός.., η ουρά, οι γωνιώσεις κλπ..

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Σκεφτομουν κυριως τα yorkshire που αναγκαζονται να υποστουν ωρες πιστολακι, μετα κυκλοφορουν μονο αγκαλια με μπικουτι. Για να διατηρηθει αυτο το ωραιο του τριχωματος δεν βγαινουν εξω απο το σπιτι. Ε νομιζω οτι θα μπορουσαν ολα αυτα να εκλειψουν χωρις να εππηρεαστει η σωστη μορφολογικη κριση των ζωων.

Το στριπιγκ ειναι μια διαδικασια που θα την κανει και ο μεσος ιδιοκτητης μιας φυλης που το χρειαζεται και μαλλον φτιαχνει παρα χαλαει την ποιοτητα ζωης του ζωου.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Για τις περισσότερες φυλές τα σκυλιά εμφανίζονται στον στίβος όπως πρέπει να είναι κατά την εργασία τους, ώστε να την εκτελέσουν το καλύτερο δυνατό....δηλαδή, αυτό που εκφράζει το πρότυπο!
Άρα λοιπόν και το βάρος έχει απόλυτη σημασία!

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Σκεφτομουν κυριως τα yorkshire που αναγκαζονται να υποστουν ωρες πιστολακι, μετα κυκλοφορουν μονο αγκαλια με μπικουτι. Για να διατηρηθει αυτο το ωραιο του τριχωματος δεν βγαινουν εξω απο το σπιτι. Ε νομιζω οτι θα μπορουσαν ολα αυτα να εκλειψουν χωρις να εππηρεαστει η σωστη μορφολογικη κριση των ζωων.
Άστο.. αυτό είναι ένα άλλο βαρύ κεφάλαιο..

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.012
ΑΤΤΙΚΗ
στην φυλή μου (μας) σε όλες τις εκθέσεις στο εξωτερικό οι κριτές ζητούν ένα πιο τραχύ-φυσικό σχεδόν άλουστο τρίχωμα......
σε καμία απο τις ελληνικές εκθέσεις -και με ξένους κριτές ή και σπεσιαλίστες- δεν τέθηκε τέτοιο θέμα....
για πιο λόγο..; δεν ξέρω.......

σε σχέση με το ''άξιο αναπαραγωγής'' ......κανένας εκτροφέας δεν ψάχνει τον ''τέλειο σκύλο''....τέτοιος δεν υπάρχει......!

απεναντίας υπάρχει ο ''ιδανικός σκύλος'' για το συγκεκριμένο ζευγάρωμα που έχει κάποιος στο μυαλό του και είναι ''ιδανικός'' επειδή ο εκτροφέας μπορεί μέσα απο την συγκεκριμένη επιλογή των γεννητόρων να έχει το αποτέλεσμα που θέλει....

καλά πόσο χοντρή την έχεις κάνει την βελγίδα σου...;:D

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
καλά πόσο χοντρή την έχεις κάνει την βελγίδα σου...;:D
ντάξει τώρα .... το καλοκαίρι που είχα βρει σε προφορά την οντάριο και ακολουθούσα τη δοσολογία έφτασε 33 κιλά, πέσαμε στα 25 κι αισίως είμαστε στα 23 και κάτι :D

αλλά έβαλα υποθετικά εμένα, εγώ δε μπλέκω με τέτοια διαδικασία, θα γέλαγε κάθε πικραμένου η καρδιά με 'μενα και τη Λόλα να προσπαθούμε να κάνουμε αυτά που λέει ο κριτής, θα ξεχνάγαμε που είμαστε και θ' αρχίζαμε τα δικά μας :p

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
χεχεχε!!!αυτο το πραγμα μου ειπαν φετος που πηγα....προσεχε τον μην σου γυρησει αναποδα στον στιβο κ κανει ποδηλατο...ειχα παθει φοβια!με το που κουνουσε το λουρι,ΑΜΑΝ ελεγα...ποδηλασια!!!κ δωστου κ παρτου στην σουστα το καπονιο...κ αυτος πια...με το που χαρει λιγο,αντε τα ανασκελα...

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.012
ΑΤΤΙΚΗ
ντάξει τώρα .... το καλοκαίρι που είχα βρει σε προφορά την οντάριο και ακολουθούσα τη δοσολογία έφτασε 33 κιλά, πέσαμε στα 25 κι αισίως είμαστε στα 23 και κάτι :D
23 κιλά είστε σούπερ..!
μήπως να το σκεφτόσασταν σοβαρά;