Καθαρόαιμη κυνοφιλία! Οι κίνδυνοι και οι προτάσεις για την σωτηρία της!

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.456
12.894
Aθήνα
Δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, αλλά σε μια τάση που παρατηρώ, στον δυτικό κόσμο τουλαχιστον.
Εκστρατείες ενημέρωσης για τα "θετικά" της στείρωσης και πως στειρωνοντας το κατοικίδιό σου, βοηθάς στον περιορισμό του πληθυσμού των αδέσποτων.
Η λογική αυτή με ξεπερνά.

Εδώ σε εμάς το πήγαν σε άλλο επίπεδο, το τερμάτισαν.
Το έκαναν νόμο...
Δεν ξέρω αν ακολουθήσουν και άλλες χώρες ή αν το έχουν κάνει ήδη.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.384
10.557
Athens
Δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, αλλά σε μια τάση που παρατηρώ, στον δυτικό κόσμο τουλαχιστον.
Εκστρατείες ενημέρωσης για τα "θετικά" της στείρωσης και πως στειρωνοντας το κατοικίδιό σου, βοηθάς στον περιορισμό του πληθυσμού των αδέσποτων.
Η λογική αυτή με ξεπερνά.

Εδώ σε εμάς το πήγαν σε άλλο επίπεδο, το τερμάτισαν.
Το έκαναν νόμο...
Δεν ξέρω αν ακολουθήσουν και άλλες χώρες ή αν το έχουν κάνει ήδη.
Από τα παραπάνω links που έβαλες, το ένα αφορά την Ισπανία που είναι το ίδιο χάλι με εμάς στα αδέσποτα και τρισχειρότερα (βλ. π.χ. μαζικές σφαγές calgos), την Ρουμανία που είναι επίσης τα ίδια με εμάς και την Δυτική Βιρτζίνια που εκεί δεν ξέρω τι παίζει.

Υπάρχουν βορειοευρωπαικές χώρες όπως η Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία που δεν θα δεις στους δρόμους ούτε ένα αδέσποτο. Ο δυτικός κόσμος δεν έχει τέτοιες καμπάνιες γιατί δεν έχει ανάγκη από τέτοιες - απλά δεν έχει αδέσποτα.

• Like
Reactions: Dimi_21

fg102

Well-Known Member
19 Μαρτίου 2021
93
68
46
Τα λεφτά είναι πολλά !όσο ισχύει αυτό δεν θα αλλάξει κάτι ούτε με τα αδέσποτα όπως και με την εισαγωγή καθαρόαιμον .Η εκτροφή στην Ελλάδα μας τελειώνει σιγά σιγά !

• Like
Reactions: Dimi_21

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.762
7.923
Mε συγχωρείς Μυρτώ, αλλά κάπου χάνω αυτόν τον συλλογισμό.

Οι μόνοι σκύλοι που μπορούν να αναπαραχθούν νόμιμα και ηθικά αποδεκτά (με βάση πάντα τους νέους νόμους και την κοινωνική τάση), είναι οι καθαρόαιμοι σκύλοι.
Οτιδήποτε άλλο είναι κοινωνικά κατακριτέο και παράνομο.

Οπότε, ΝΑΙ...
Το θέμα που πρέπει να μας απασχολεί πρέπει να είναι η καθαρόαιμη κυνοφιλία, αν φυσικά επιθυμούμε να υπάρχει το είδος στα επόμενα 50-100 χρόνια.

Γιατί έτσι όπως έχει εξελιχθεί η όλη (παράλογη κατ'εμε) ρητορική πάνω στο θέμα, με τις μαζικές στειρώσεις, οδηγούμεθα σε αδιέξοδο.
Γιατί ΟΛΕΣ οι φυλές έχουν εκφυλιστεί και μέσω των κλειστών δεξαμενών, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό τους. Σε 50 - 100 - 200 χρόνια;;;
Ουδείς γνωρίζει. Αλλά οδηγούνται.
Και μία μία κατεβάζει διακόπτες.

Η γελοιότητα εξαρχής ήταν και παραμένει, πως αντί να τιμωρείται η ανθρώπινη ανευθυνότητα, τιμωρείται και στειρώνεται μαζικά ο πολύαιμος πληθυσμός των σκύλων, με καταστροφικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Και ειμαστε τόσο μα τόσο ΗΛΙΘΙΟΙ που δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε, γιατί είμαστε κοντόφθαλμοι.
Κοίτα. Ο μόνος φόβος για να εξαφανιστεί ο σκύλος ως είδος θα είναι η εξαφάνιση του ανθρώπου ως είδος. Δεν ανησυχώ πραγματικά ότι οι στειρώσεις μπορεί να επιφέρουν εξαφάνιση του είδους. Αυτό θα συνέβαινε μόνο αν ο πληθυσμός τους ήταν ελεγχόμενος, και δεν είναι.
Το ότι οι φυλές έχουν εκφυλιστεί, και ότι οι κλειστές δεξαμενές οδηγούν σε εκφυλισμό δεν θα οδηγήσει σε εξαφάνιση αλλά σε τρομερά προβλήματα υγείας από τα οποία ο καθαρόαιμος σκύλος υποφέρει και θα υποφέρει...Αλλά για αυτό δεν φταίνε οι στειρώσεις.
Σε κάθε περίπτωση όσον αφορά τα οικόσιτα ζώα η ανθρώπινη ανευθυνότητα ποτέ δεν τιμωρείται, πάντα αυτά είναι τα θύματα. Αυτό είναι γεγονός και δεν θα αλλάξει γιατί η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, και κανείς δεν ενδιαφέρεται να την ελέγξει. Ο νόμος για υποχρεωτικές στειρώσεις απλά είναι ένα φθηνό κόλπο του κράτους για να δείξει ότι ενδιαφέρεται να δώσει λύση στο πρόβλημα. Στη πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον και κανένας σχεδιασμός. Οι Δήμοι που και σε αυτή τη περίπτωση θα έπρεπε να έχουν την επίβλεψη στα χέρια τους τρώνε τα κονδύλια γεμίζοντας τις τσέπες των υψηλόβαθμων δημοτικών υπαλλήλων.
Η στείρωση θεωρώ ότι είτε πρόκειται για καθαρόαιμο είτε για ημίαιμο ζώο είναι μια πρακτική επέμβασης στη φύση του ζώου που δεν είναι αναστρέψιμη και φέρνει πολλά προβλήματα υγείας, ψυχικής, που είναι δύσκολα μετρήσιμη, αλλά και σωματικής. Στα αδέσποτα ωστόσο η εναλλακτική είναι πολύ σκληρότερη, οπότε αποτελεί μονόδρομο. Στα υιοθετημένα ζώα τώρα , είτε είναι καθαρόαιμα είτε είναι ημίαιμα, πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση (πρόθεση ζευγαρώματος στα καθαρόαιμα εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, περιπτώσεις ψευδοκύησης, άλλα θέματα υγείας κλπ).
Οπότε ναι ένας νόμος να επιβάλλει την αλόγιστη στείρωση σε κάθε τετράποδο που κινείται είναι παράλογος. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει καμία πρόθεση από τη πλευρά των σκυλοκηδεμόνων να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα με υπευθυνότητα. Ακόμα και να επιβληθούν νόμοι που να προβλέπουν τη τιμωρία αυτών που με ανευθυνότητα ζευγαρώνουν το ζώο τους ξέροιυμε πολύ καλά ότι η επιβολή ενός τέτοιου νόμου θα ήταν πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί.
Η πραγματική μας διαφωνία είναι στο αν θα έπρεπε να ζευγαρώνουν ή όχι τα καθαρόαιμα. Εγώ αρνούμαι το διαχωρισμό και λέω ότι αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να παγώσουν τα ζευγαρώματα μέχρι να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για το πρόβλημα των σκύλων που υποφέρουν στους δρόμους. Εσύ έχεις άλλη οπτική την οποία σέβομαι αλλά δεν ασπάζομαι.

• Like
Reactions: vrmode

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.766
4.040
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Η πραγματική μας διαφωνία είναι στο αν θα έπρεπε να ζευγαρώνουν ή όχι τα καθαρόαιμα. Εγώ αρνούμαι το διαχωρισμό και λέω ότι αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να παγώσουν τα ζευγαρώματα μέχρι να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για το πρόβλημα των σκύλων που υποφέρουν στους δρόμους. Εσύ έχεις άλλη οπτική την οποία σέβομαι αλλά δεν ασπάζομαι.
Δηλαδή; Να μειωθεί ο πληθυσμός καθαρόαιμων σκύλων επειδή ο πληθυσμός ημίαιμων είναι μεγάλος που βασικά σημαίνει ότι οι περισσότεροι απλά δεν θέλουν να υιοθετίσουν ημίαιμα; Γιατί η αλήθεια να λέγεται, τα περισσότερα σκυλιά στο δρόμο είναι ημίαιμα ή κάκιστης εκτροφής 'καθαρόαιμα' - να πω, μοιάζουν λίγο περισσότερο με κάποια ράτσα.
Η σωστή εκτροφή καμίας φυλής δεν πρέπει να σταματήσει επειδή κάποιοι άλλοι είναι ανεύθυνοι.

• Like
Reactions: TARA

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.762
7.923
Δηλαδή; Να μειωθεί ο πληθυσμός καθαρόαιμων σκύλων επειδή ο πληθυσμός ημίαιμων είναι μεγάλος που βασικά σημαίνει ότι οι περισσότεροι απλά δεν θέλουν να υιοθετίσουν ημίαιμα; Γιατί η αλήθεια να λέγεται, τα περισσότερα σκυλιά στο δρόμο είναι ημίαιμα ή κάκιστης εκτροφής 'καθαρόαιμα' - να πω, μοιάζουν λίγο περισσότερο με κάποια ράτσα.
Η σωστή εκτροφή καμίας φυλής δεν πρέπει να σταματήσει επειδή κάποιοι άλλοι είναι ανεύθυνοι.
Καλά ας μη σταματήσει η σωστή εκτροφή. Άλλωστε, η σωστή εκτροφή είναι τόσο περιορισμένη που οι αριθμοί δεν έχουν πραγματικά σημασία. Η μη σωστή εκτροφή καθαρόαιμων είναι η πλειοψηφία. Οπότε ακόμα και στην εκτροφή καθαρόαιμων ένα χάος επικρατεί. Χρειάζεται συνεργασία και αίσθημα ευθύνης. Αλλά ούτε το ένα υπάρχει ούτε το άλλο.

• Like
Reactions: ioanna a and vrmode

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.384
10.557
Athens
Nα ξαναθυμίσω ότι μιλάμε για την ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΝΟ.
Δεν θα κινδυνέψει το είδος του σκύλου αν περιοριστεί η εκτροφή στην Ελλάδα.
Επίσης, έχω καιρό να ασχοληθώ αλλά δεν νομίζω να έχουμε τίποτα σούπερ ντούπερ ουάου εκτροφεία που να εξάγουν εκτός χώρας επιβήτορες κλπ.

Καλά ας μη σταματήσει η σωστή εκτροφή. Άλλωστε, η σωστή εκτροφή είναι τόσο περιορισμένη που οι αριθμοί δεν έχουν πραγματικά σημασία. Η μη σωστή εκτροφή καθαρόαιμων είναι η πλειοψηφία. Οπότε ακόμα και στην εκτροφή καθαρόαιμων ένα χάος επικρατεί. Χρειάζεται συνεργασία και αίσθημα ευθύνης. Αλλά ούτε το ένα υπάρχει ούτε το άλλο.
Ακριβώς!

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.766
4.040
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Επίσης, έχω καιρό να ασχοληθώ αλλά δεν νομίζω να έχουμε τίποτα σούπερ ντούπερ ουάου εκτροφεία που να εξάγουν εκτός χώρας επιβήτορες κλπ.
Το πας μακριά. Αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν σωστοί εκτροφείς. Για να έχεις καλό σκύλο σε παγκόσμιο ή Ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να έχεις και λίγη τύχη :giggle: Το να εκτρέφεις σωστά σύμφωνα με το πρότυπο σκυλιά και υγιή σκυλιά είναι αυτό που εκπροσωπεί έναν σωστό εκτροφέα.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.384
10.557
Athens
Το πας μακριά. Αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν σωστοί εκτροφείς. Για να έχεις καλό σκύλο σε παγκόσμιο ή Ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να έχεις και λίγη τύχη :giggle: Το να εκτρέφεις σωστά σύμφωνα με το πρότυπο σκυλιά και υγιή σκυλιά είναι αυτό που εκπροσωπεί έναν σωστό εκτροφέα.
Eγώ δεν το πάω μακριά.
Εδώθε το πάω, Ελλάδα, Γκρις, Γκρίχενλαντ.
Αλλά δεν μου 'χει απαντήσει ακόμη κανείς αν θα ξεμείνει ο πλανήτης από νταξχουντ αν σταματήσουν να γεννάνε τα νταξχουντ στο Γκρίχενλαντ.

Γιατί κλαίμε και χτυπιόμαστε που θα περιοριστεί η ελληνική εκτροφή, δεν το 'χω καταλάβει και δεν μου το 'χει εξηγήσει κανείς ακόμη και μάλλον δεν θα μου το εξηγήσει.