Κάποια συμβουλή;;;

Belvigo

Well-Known Member
25 Ιουνίου 2021
240
202
Καλημέρα παιδιά, θα ήθελα όποιος μπορεί να γνωρίζει ή να έχει κάποια αντίστοιχη εμπειρία να με συμβουλέψει ή να μου δώσει κάποια λύση. Έχω θέμα με το 15χρονο σκυλάκι μου. Κάποτε ήταν ένα πολύ καλά εκπαιδευμένο σκυλί και δεν χρειαζόταν ποτέ να της δώσω δεύτερη φορά την ίδια εντολη. Επίσης της είχα μάθει και πολλά κόλπα. Όταν διαγνώστηκε με αρθρίτιδα πριν 2 χρόνια περίπου, αν και ήταν ακόμα πολύ νωρίς και δεν φαινόταν εύκολα η αρθρίτιδα της, της σταμάτησα τα κόλπα. Μόνο τη βασική εντολή της έλεγα "σηκω" "κατσε" "ελα" "μεινε" και αυτά μόνο όταν ήταν απαραίτητο. Και φτάνουμε στο σήμερα όπου δεν με ακούει καθόλου και όταν λέω δεν με ακούει μην φανταστείτε ότι έχω καμία τρελή απαίτηση, μόνο την εντολή έλα της δίνω και δεν ανταποκρίνεται. Θα πρέπει να το επαναλάβω άπειρες φορές για να έρθει και αν... αν την δει κάποιος που δεν τη γνωρίζει θα νομίζει ότι ο σκύλος απλά δεν εκπαιδεύτηκε ποτέ.
Έχει φτάσει στο σημείο όταν της λέω "ελα" να τρέχει σε άλλη κατεύθυνση. Σαν να θέλει να φύγει μακριά μου. Και αυτός είναι και ο λόγος που είναι πλέον μόνιμα με το λουρί έξω στη βόλτα. Όπως είχα γράψει και αλλού πριν λίγο καιρό δεν άκουγε καλά γιαυτό και συννεοουμασταν στη νοηματική, στην οποία νοηματική ανταποκρίνεται αμεσως αλλά όχι παντα(ευτυχώς με φώτισε ο Θεός και της είχα μάθει και νοηματική εκπαίδευση). Τώρα όμως ακούει μια χαρά. Για παράδειγμα θα ακούσει τα βήματα και θα με κοιτάξει, θα με ακούσει όταν θα της μιλήσω ή όταν βρεθώ από πίσω της ενώ πριν δεν με άκουγε καθόλου και μάλιστα όταν την άγγιζα τρανταζονταν ολόκληρη επειδή τρόμαζε. Και ο κτηνιατρος που την είδε πριν κάνα μήνα μου είπε ότι δεν ακούει καλά. Τώρα όμως ανταποκρίνεται πολύ καλά στους ήχους. Αρα που μπορεί να οφείλεται όλη αυτή η συμπεριφορά;; τι μπορώ να κάνω εγω;; όσο γλυκά και τρυφερά και να της μιλήσω θα με κοιτάξει και θα αδιαφορησει.

Υ.σ, στην αρχή πίστευα ότι έφταιγε η αρθρίτιδα καθώς χειροτέρεψε πολύ, οπότε σκέφτηκα ότι δεν μπορεί όχι ότι δεν θέλει, τώρα όμως έχει τεράστια βελτίωση με την αρθρίτιδα της αφού πλέον στην βολτα πάει πιο μπροστά από μενα τρέχει σε σχέση με πριν και θέλει να κάνει περισσότερη ώρα βόλτα. Και ακόμα όταν γυρνάμε από την βόλτα μας αντί να πάει να ξαπλώσει όπως έκανε στην αρχή κόβει βόλτες μέσα στην αυλη. Πραγματικά δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.842
20.184
Καταλαβαίνεις ότι σε έναν σκύλο 15 χρόνων, το:
-Πριν λίγο καιρό δεν άκουγε (κυριολεκτικά) και τώρα ακούει
-Πριν λίγο καιρό υπέφερε από αρθρίτιδα και τώρα δεν υποφέρει
δεν ακούγονται και πολύ λογικά. Το μόνο που μπορεί να συμβαίνει, με τα αρθριτικά τουλάχιστον, είναι απλώς, να έχει καλύτερες και λιγότερο καλύτερες μέρες, αν βέβαια δεν τις δίνεις σκευάσματα που να βοηθάνε την κατάσταση. Η ακοή τώρα να έχει σκαμπανεβάσματα, δεν το έχω ξανακούσει.

Ακόμη λιγότερο λογικό, είναι να αναρωτιέσαι σε αυτή την ηλικία, γιατί δεν υπακούει σε εντολές και τι μπορείς να κάνεις. Τίποτα δεν κάνεις. Την έχεις πάντα σε λουρί για την ασφάλειά της και την αφήνεις στην ησυχία της, να απολαμβάνει τις μέρες και τις βόλτες της. Και λες και δόξα τω Θεώ που στην ηλικία της, αυτά είναι τα μόνα προβλήματα που έχει.

TheBestBoi

Well-Known Member
23 Μαϊου 2020
935
996
28
συμφωνω. να λες ευχαριστω καθε μερα που την εχεις μαζι σου σε αυτη την ηλικια που εχει φτασει. εννοειται πως πρεπει να την εχεις παντοτε στο λουρι, οπως και να χει. να την αφηνεις ελευθερη ΜΟΝΟ σε περιφραγμενο χωρο. βλεπω κατι μαγκες εδω στη γειτονια που εχουν ηλικιωμενα ζωα που δεν βλεπουν δεν ακουνε και τα εχουνε χωρις λουρι. μην ξεχνας επισης πως οι σκυλοι δεν βασιζοντε ιδιαιτερα στην ακοη. η δυνατοτερη αισθηση τους ειναι η μυρωδια. το σκυλακι σου μπορει απλα να εχει προσαρμοστει στο να κατευθηνεται πλεον με την μυρωδια, και ενω παλια δε σε καταλαβαινε και ταραζοταν, τωρα μυριζει, καταλαβαινει πως ερχεσαι, και ειναι οκ. επισης αισθανεται τις δονησεις στο εδαφος. αφου της εχεις μαθει νοηματικη, συνεχισε με αυτο. ποιος χεστηκε αν νομιζει καποιος αγνωστος πως το σκυλι ειναι ανεκπαιδευτο?

Last edited:
  • Like
Reactions: GSD92 and Orjo

Belvigo

Well-Known Member
25 Ιουνίου 2021
240
202
Εν μέρη έχετε απόλυτο δίκιο. Της δίνω πολλά συμπληρώματα που την έχουν βοηθήσει και στο θέμα ακοής και με την αρθρίτιδα της σε μεγάλο βαθμό. Δεν με ενδιαφέρει να υπακούει σε εντολές, το μόνο που ήθελα να ανταποκρίνεται στο ελα με το ρυθμό που μπορεί. Τώρα όσο αφορά την ακοή που λέει ο φίλος Thebestboi, με ακούει ξέρω ότι με ακούει γιατί γέρνει τα αυτιά της προς την κατεύθυνση της φωνής μου ή του ήχου που κάνω. Το Σάββατο για παράδειγμα φώναζα ένα από τα άλλα δύο για τα χτενισω και ήρθε η ίδια, σηκώθηκε και ήρθε. Το θέμα δεν είναι ότι δεν ανταποκρίνεται στο "ελα", το θέμα είναι ότι όταν της δίνω αυτήν την εντολή σηκώνεται και φεύγει(τις περισσότερες φορες). Αυτό είναι που με παραξενεύει. Δεν θα με παραξενεύε αν της έλεγα "ελα" και απλά με έγραφε ή δεν μου έδινε καμία σημασία.
Εννοείται ότι θα είναι μόνιμα δεμένη ακόμα και σε περιφραγμενο χώρο να είναι γιατί δεν θα κάτσει να την πιάσω, θα πρέπει να την κυνηγάω και δεν θέλω να τρέχει. Επίσης φίλε Thebestboi δεν με αφορά αν κάποιος ξένος πιστεύει ότι ο σκύλος μου δεν εκπαιδεύτηκε ποτέ, το είπα σαν μέτρο σύγκρισης το πριν και το μετά.
Τέλος αν περίμενα από το Θεό τώρα δεν θα ζουσε. Το Θεό τον ευχαριστώ για ένα και μόνο πράγμα, που δεν με άφησε να πιστεύω στο "δεν γίνεται"...

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και τις απαντήσεις σας

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Συμφωνω με mareco.
Σε σκυλί τέτοιες ηλικίας θα έκανα τα στραβά μάτια σε πολλά πράγματα. Δεν θα με πείραζε να μη κάθεται όταν του λέω, ούτε αν ξεχαστεί και πάει λίγο μπροστά στο λουρί αγνοώντας με. Κατά κάποιο τρόπο σέβεσαι την ηλικία του.

Αν τώρα επιμένεις και για ακαδημαϊκούς λόγους θες ντε και καλά τι γίνεται και πως... Το "έλα" το ακριβώς σημαίνει; Για μένα για παράδειγμα είναι εντολή θέσης όπως το fuss, το κάτω από τα πόδια ή ξάπλα στο δεξί πόδι. Δηλαδή λέγοντας ΕΛΑ ξέρει ότι πρέπει να κάτσει μπροστά μου σαν την βδέλλα.
Το "έλα" που της έμαθες είναι το κλασσικό που κάνουν όλοι οι εκπαιδευτές, το αόριστο δώσε προσοχή και έλα κάπου εδώ κοντά μου;

• Like
Reactions: Orjo

Belvigo

Well-Known Member
25 Ιουνίου 2021
240
202
Όχι το έλα που της είχα μάθει ήταν να έρχεται μπροστά μου και να με κοίτα στα μάτια(σαν βδελλα όπως είπες και εσύ) ή να έρχεται δίπλα μου κολλητά από την αριστερή μεριά. Γενικά ήξερε πάρα πολλά πράγματα. Βέβαια τώρα δεν έχει σημασία. Δεν ζητάω τίποτα από όλα αυτά στην ηλικία που έφτασε. Θα ήθελα να έρχεται όταν της λέω έλα όχι όπως πρώτα απλά να έρχεται προς το μέρος μου, για παράδειγμα της λέω έλα όταν πρόκειται να πάμε βόλτα και πρέπει να την δέσω, κάποιες φορές ανταποκρίνεται και κάποιες φορές όχι. Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνω είναι ότι υπάρχουν φορές που μπορεί να της πω έλα και αντί να αδιαφορησει η να έρθει κοντά μου,όπως κάνει συνηθως, σηκώνεται και φεύγει, ειδικά αν έκανα την βλακεια και την άφηνα ελεύθερη θα έτρεχε προς άλλη κατεύθυνση από αυτήν που θα βρισκόμουν . Απλά προσπαθώ να εξηγήσω γιατί το κάνει.

GSD92

Well-Known Member
30 Σεπτεμβρίου 2020
239
148
33
Μπορεί να σας χτυπάει την πορτούλα και η γεροντική άνοια δειλά δειλά
Αυτό ακριβώς...

Πολύ πιθανόν είναι να αρχίζει η άνοια.
Είναι φυσιολογικό σε αυτή την ηλικία.
Εσύ φρόντιζε την όσο περισσότερο μπορείς...όπως τώρα.

Belvigo

Well-Known Member
25 Ιουνίου 2021
240
202
Φίλε @GSD92, αυτό ακριβώς κάνω. Την προσέχω περισσότερο από ποτέ και ήδη αγχώνομαι πολύ για τις ώρες που θα πρέπει να λείπω σε λίγο καιρό. Όσο για την ανοια το παλεύουμε, μπορεί να μπω σε λίγο καιρό και να πω ότι πάει καλύτερα(το εύχομαι δηλαδή), όπως πήγε και το θέμα της ακοής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι από μενα δεν θα διαβάζετε λογικά πράγματα. Ψάχνομαι πολύ και προσπαθώ να κάνω το καλύτερο που μπορώ για τα σκυλιά μου και δεν θα κάτσω με σταυρωμένα τα χέρια επειδή η ιατρική λέει ότι ένα πρόβλημα δεν λύνεται.

• Like
Reactions: GSD92