ΚΕΦΙΡ


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
Προβιοτικό προιόν γάλατος που κλάπηκε τον προηγούμενο αιώνα απο καυκάσιους βοσκούς γιατί ψάχνοντας γιατί ζούν πολλά χρόνια θεωρήθηκε ότι το οφείλουν σε αυτό το μυστηριώδες γιαουρτοειδές που δεν έδιναν με τίποτα σε "ξένους" και έλεγαν πως τους το δώρισε ο Προφήτης

Παράγεται με χρήση γάλατος και προσθήκη σε αυτό της αποικίας κεφίρ πολύ απλά και ευκολα

Διαθέτω αποικία η οποία αναπτύσσεται πολύ συνεχώς και χαρίζω σε όποιον επιθυμεί (απλά δεν μπορώ σε πολλούς ταυτόχρονα)

Όποιος άλλος έχει και θέλει να το μοιραστεί μπορεί να το πεί εδώ!

Τελευταία προσπαθώ να το εκπαιδευσω να μεταφερθεί με λεωφορείο ή μεταφορική και σχεδόν το έχω καταφέρει
Πρέπει όμως να έχει κρύο καιρό γιατι όσο περισσότερη ζέστη βρεί τόσο πιο γρήγορα "γίνεται"
και όσο "γίνεται" αναπτύσσει διοξείδιο του άνθρακα -άρα τείνει προς ένα μικρό "μπααααάμ" και πολλά ζουμιά να λερώνουν τα υπόλοιπα μεταφερόμενα αγαθά
 






TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.011
ΑΤΤΙΚΗ
εγώ δεν έχω βρει λύση για τις πολυήμερες διακοπές ....ποιός θα μου το φροντίζει κλπ....(δεν υπάρχουν και πανσιόν για μύκητες.....;))

αλλιώς θα έπαιρνα ξανά....
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
Microorganisms Found in Different Batches of Milk Kefir-Grains and Kefir

Divided into Four Genus Groups [with revised nomenclature]

LACTOBACILLI

Lactobacillus acidophilus
Lb. brevis [Possibly now Lb. kefiri]
Lb. casei subsp. casei
Lb. casei subsp. rhamnosus
Lb. paracasei subsp. paracasei
Lb. fermentum
Lb. cellobiosus
Lb. delbrueckii subsp. bulgaricus
Lb. delbrueckii subsp. lactis
Lb. fructivorans
Lb. helveticus subsp. lactis
Lb. hilgardii
Lb. helveticus
Lb. kefiri
Lb. kefiranofaciens subsp. kefirgranum
Lb. kefiranofaciens subsp. kefiranofaciens
Lb. parakefiri
Lb. plantarum

STREPTOCOCCI/LACTOCOCCI

Streptococcus thermophilus
St. paracitrovorus ^
Lactococcus lactis subsp. lactis
Lc. lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis
Lc. lactis subsp. cremoris
Enterococcus durans
Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris
Leuc. mesenteroides subsp. mesenteroides
Leuc. dextranicum ^

YEASTS

Dekkera anomala t/ Brettanomyces anomalus a
Kluyveromyces marxianus t/ Candida kefyr a#
Pichia fermentans t/ C. firmetaria a
Yarrowia lipolytica t/ C. lipolytica a
Debaryomyces hansenii t/ C. famata a#
Deb. [Schwanniomyces] occidentalis
Issatchenkia orientalis t/ C. krusei a
Galactomyces geotrichum t/ Geotrichum candidum a
C. friedrichii
C. rancens
C. tenuis
C. humilis
C. inconspicua
C. maris
Cryptococcus humicolus
Kluyveromyces lactis var. lactis #
Kluyv. bulgaricus
Kluyv. lodderae
Saccharomyces cerevisiae #
Sacc. subsp. torulopsis holmii
Sacc. pastorianus
Sacc. humaticus
Sacc. unisporus
Sacc. exiguus
Sacc. turicensis sp. nov
Torulaspora delbrueckii t
* Zygosaccharomyces rouxii

ACETOBACTER

Acetobacter aceti
Acetobacter rasens
______________________________________________



Units Count of Microbes in Gram Stained Kefir Grains



Bacilli 66, 62-69%
Streptococci 16, 11- 12%
Yeast 18, 16- 20% [11]

Evolution Sequence among Genus Groups during Kefir Culture Cycle

Lactococci > Lactobacilli > Leuconostoc > Yeast > Acetobacter

Microbial Composition of Kefir at End of Fermentation [colony forming units/ml] **

Lactococci : 1,000,000,000
Leuconostocs : 100,000,000
Lactobacilli : 5,000,000
Yeast : 1,000,000
Acetobacter : 100,000
 




kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
το site πατάς αυτόματη μετάφραση στο google

το αμέσως απο πάνω πόστ είναι η λίστα των μικροοργανισμών που περιέχει (αν προσέξεις ορισμένοι απο αυτούς προστίθονται και σε κάποιες ξηρές τροφές)
δεν υπάρχει λόγος να το μεταφράσεις αφού και στα ελληνικά πάλι λατινικά ονόματα έχουν :)
 




kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
τώρα που χάλασε ο καιρός φίλε μου!!!!είχες χαθεί και απ το φόρουμ....
το έχω κάνει τεστ ντράιβ (θέλει 2 μέρες για να σηκώσει πολύ πίεση στο δοχείο που το έχω ταπωμένο)
σε έχω έτοιμο και απο Δευτέρα φευγει για Βόρεια Ελλάδα_μόνο άνοιχτο προσεχτικά και πάνω απο τον νεροχύτη καλύτερα......
ας ελπίσουμε ότι δεν θα κάνει πολύ ζέστη απο Δευτέρα!!!!!!!!!!!!


έχεις διαβάσει ή θα με ρωτάς πληροφορίες αφού το πάρεις στο σπίτι?????
πρόσεξε γιατί θα σε μαλώσω :lol:
 


FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.001
1.510
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Παντος το δικο μας ( απο την αποικια κοκονι) εγινε μια χαρα!
Ο καλος μου πινει καθε μερα και δινει και στα σκυλια!
Εχουμε δωρισει και εμεις κομματια σε διαφορους γνωστους- ενδιαφερομενους.

Το επομενο "περισσευμα" θα παει γερμανια καιολας!! (ερχοναι φιλες μου τον αλλο μηνα και "εχουν παραγειλει")
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
τώρα και κοκονοκεφίρ!!!!!!!!!!
εμπλουτισμένο με τρίχες Αργούς!!!!!!!!!
:lol:

με ΒΕΑ 2 παρακαλώ!!!!!!!

το δικό μου Κεφίρ είναι Mixbreed απο Αυστραλία-Ουγγαρία και Δανία και τα έχω πάρει ,το μέν πρώτο απο Εκτροφέα στην Αυστραλία (σε αποξηραμένη μορφή) το δεύτερο το μάζεψα απο έτοιμο κεφίρ που είχε μέσα ψήγματα αποικίας και το τρίτο απο διατροφολόγο που βρήκα μέσω mailing list
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
και λίγες οδηγίες παρασκευής

έχουμε την αποικία 250px-Kefirpilze..jpg

παίρνουμε ένα γυάλινο (καλύτερα) ή πλαστικό ή πήλινο δοχείο
βάζουμε μέσα γάλα (η ποσότητα δεν έχει σημασία....αν βάλεις λίγο θα γίνει γρήγορα-αν βάλεις πολύ θα αργήσει αλλά ας πούμε 5πλάσια ποσότητα σε όγκο απο την αποικία είναι μιά καλή ποσότητα)
βάζουμε και την αποικία

και
ανάλογα την ζέστη κάποια στιγμή είναι έτοιμο
το έτοιμο είναι κι αυτό σχετικό
όταν πρωτοπήξει είναι ετοιμούτσικο
αν το αφήσεις κι άλλο θα πήζει όλο και περισσότερο μέχρι που θα χωρίσει (πάνω κεφίρ κάτω ένα υγρό)
εκεί είναι σίγουρα ώρα να αφαιρέσετε την αποικία και να καταναλώσετε το έτοιμο και το υγρό αν θέλετε

είναι θέμα γούστου
η γευση αλλάζει όσο πήζει--δοκιμάζεις και αποφασίζεις
το πιο "ζωντανό" και ευεργετικό είναι το πολύ πηχτό

το υγρό που προκύπτει το καταναλώνεις ή το χρησιμοποιείς σε πολλές και διάφορες άλλες χρήσεις-εγώ το ρίχνω στην "κομπόστα" στον κήπο

την αποικία την πιάνεις με το χέρι και όχι με κουτάλια πηρούνια κλπ (γενικά αποφευγουμαι κάθε μεταλλικό σκευος)

και πάλι απο την αρχή


όταν μεγαλώσει αρκετά ή γίνεται πολύ γρήγορα ή δεν θέλουμε τόσο πολύ αφαιρούμε αποικία και την δίνουμε σε φίλο μας/την τρώμε εμείς ή τα σκυλιά/την αποξηραίνουμε για αργότερα/την βάζουμε σε γάλα και στο ψυγείο

όταν λείπουμε βάζουμε πάααααρα πολύ γάλα (φρεσκότατο) με την αποικία και τα βάζουμε στο ψυγείο στο πιο χαμηλό σημείο (για έξτρα ψύξη) και φευγουμε μέχρι και για ένα μήνα ίσως......

το παραγόμενο προιόν δεν χαλάει σχεδόν ποτέ στο ψυγείο και μάλλον ούτε και έξω απο το ψυγείο (έκανα πείραμα και μετατράπηκε σε κάτι τυροειδές χωρίς ίχνη "χαλάσματος" ....αλλά δεν το έφαγα.....)
γενικά αντέχει υπερβολικά

το δοχείο που έχουμε μέσα την ενεργή αποικία καλά είναι να το σκεπάζουμε με κάτι για να αποφύγουμε σκόνες και μαμούνια αλλά καλύτερα όχι αεροστεγώς γιατί παράγει πολύ διοξείδιο και ......μπααααααμ

αν θέλουμε μπορούμε να δοκιμάσουμε με αεροστεγές δοχείο -γίνεται πιο "σαμπανιζέ" στην γευση.μόνο προσοχή που το ανοίγετε ....και με το μαλακό
 




kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
και μην σας πιάνουν κορόιδο κάτι σάιτ που το πουλάνε

πολύς κόσμος διατηρεί αποικίες και ψάχνει να δίνει κάθε τόσο.......αναπαράγεται μανιωδώς




γάλα βάζουμε ότι γάλα νά ναι-απλά επιμένουμε με αυτό
και γενικά
καλά είναι να τηρούμε μιά σταθερή πρακτική μαζί του -και σε είδος γάλατος και σε ρυθμό αλλαγών και σε ποσότητα γάλατος
κάθε φορά που αλλάζουμε κάτι "θα κάνει τα δικά του" μία δύο φορές και μετά θα συμβιβάζεται πάλι

εγώ το έχω πάνω απο 13 χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα
αλλά εννοείται πως αν δούμε μαυρα κόκκινα μπλέ και δεν ξέρω εγώ τι άλλο εκτός απο γιαουρτέ χρώματα πετάμε το προιόν ξεπλένουμε με νερό εμφιαλωμένο την αποικία και ξανά απο την αρχή....

και καλύτερα να έχετε δύο δοχεία
ένα θα έχετε την αποικία τώρα -το άλλο για πλύσιμο και τούμπαλιν
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
Βάζεις άφοβα φρέσκο γάλα από αγελάδα ή παίρνεις το έτοιμο;

χμμμμ
δεν μπορώ να ξέρω αν το γάλα της αγελάδας είναι ΟΚ.......
πάντως αν έχεις σταθερή πηγή αγελαδινού γάλατος και εμπιστευεσαι τον παραγωγό αξίζει να διαβάσεις το δευτερο και τρίτο λίνκ αναλυτικά

εγώ βάζω φρέσκο παστεριωμένο γάλα Ολυμπος και παλιότερα Δέλτα (το πλήρες)

το τέλειο γίνεται με κατσικίσιο πάντως....έχω δοκιμάσει σε έναν φίλο
 


Veronica

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2010
3.213
6
Always somewhere
www.youtube.com
Σε ρωτάω γιατί εμεις παίρνουμε γάλα απο το μηχάνημα που έρχεται κάθε πρωί. Αυτο μού κραταει 2 μέρες στο ψυγείο. Μετα ξινίζει και πήζει.

Με κατσικισιο έκανε η γιαγια όλες τις πίτες και τα ρυζόγαλα. μιαμμμ :D
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
οι καυκάσιοι το είχαν με φρεσκοαρμεγμένο κατσικίσιο γάλα

υποθέτω ότι το αγελαδινό είναι παστεριωμένο?
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
παράλειψή μου

όσοι τυχών έχουν δυσανεξία στα γαλακτοκομικά ,το κεφίρ είναι ότι πρέπει για πηγή ασβεστίου αφού η αποικία καταναλώνει πλήρως αυτό ακριβώς το συστατικό που προκαλεί την δυσανεξία
 




kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
διάβασε τα λίνκ που σου παρέθεσα
εσένα σε έχω για ορεξάτη -μέχρι και κεφιροτυρί σε βλέπω να φτιάχνεις
επίσης μιλάει και για άλλα προιόντα "ευγενούς σήψης"
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μηνύματα
897.716
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog