Ιεραρχία μεταξύ σκύλων

scooby doo

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2009
612
3
Ναύπλιο-Αθήνα
Με αφορμή την προτροπή του Promithea για νέο τόπικ θα ήθελα να συζητήσουμε τα εξής...

Έχω διαβάσει στο φόρουμ πολλές φορές πως οι σκύλοι λειτουργούν ιεραρχικά και όχι δημοκρατικά.
Το κάθε μέλος έχει την θέση του στην αγέλη αν και μπορεί να διεκδικήσει μια ανώτερη ιεραρχικά θέση.

Όλοι συμφωνούν σαφώς πως ο αρχηγός της αγέλης πρέπει να είναι ένα μέλος της οικογένειας, να ακολουθούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και έπειτα να ακολουθούν τα σκυλιά.

Η ιεραρχία μεταξύ των σκυλιών όμως πως καθορίζεται?
Βάση ηλικίας? Κυριαρχικότητας/χαρακτήρα? Φύλου?
Αν ένα νέο μέλος μπει στην αγέλη πως ξαναβρίσκονται οι ισορροπίες?

Θυμάμαι ακόμη πως αρκετά μέλη έχουν αναφέρει σε κάποια ποστ την ιεραρχία μεταξύ των σκυλιών τους.

Όσοι έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία να καταθέσουν τις απόψεις τους παρακαλώ..:)

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Θα σου περιγράψω την κατάσταση σε αγέλη αδέσποτων που παρατηρώ εδώ και πολύ καιρό. Η αγέλη είχε τα εξής μέλη (όλα ημίαιμα και όλα μεγαλόσωμα):
- Θηλυκιά 5 χρονών στειρωμένη.
- Αρσενικό 1-1,5 ετών. Δυνατό σκυλί, στειρωμένο.
- Αρσενικό 8 ετών, όχι στειρωμένο.
- Αρσενικό 4 ετών, με κινητικά προβλήματα στειρωμένο.
- Θηλυκό 4 ετών, χαζοχαρούμενο.
- Αρσενικό 14 ετών με πολλά προβλήματα υγείας.

Τα πιο μεγαλόσωμα απ' όλα τα σκυλιά ήταν ο γέρος και η πρώτη σκύλα. Η σκύλα αυτή ήταν και είναι η αρχηγός της αγέλης.

Τον γέρο τον είχε σήκω-κάτσε. Έτρωγε μέσα απ' τα πόδια του. Ο γεράκος υιοθετήθηκε κι έφυγε απ' την αγέλη και μετά από κάποιο διάστημα πέθανε. Δεν κατάλαβα αν ήταν σχετικά ψηλά στην ιεραρχία, γιατί δεν πρόλαβα να τα παρατηρήσω τόσο.

Ο μη στειρωμένος αρσενικός, ο μεγάλος επίσης σε ηλικία, αμφισβητεί καμιά φορά τη θηλυκιά. Σχεδόν πάντα υποχωρεί, αλλά είναι σίγουρα δεύτερος στην ιεραρχία.

Ο στειρωμένος σκυλάκος με τα κινητικά προβλήματα είναι ο επόμενος (τρίτος) στην ιεραρχία, αν και πολύ πιο αδύναμος απ' τα υπόλοιπα σκυλιά. Τον μικρό τον έχει του χεριού του, αν και πρόκειται για πολύ δυνατό σκυλί.

Η χαζοχαρούμενη θηλυκιά και ο μικρός (στην ηλικία μόνο θυμίζω) είναι τελευταίοι στην ιεραρχία. Ο μικρός είναι το πιο δυνατό σκυλί απ' όλα ίσως, αλλά τα υπόλοιπα τον έχουν καταστρέψει. Είναι μακράν το πιο δειλό σκυλί που έχω γνωρίσει. Μια φορά τόλμησε να έρθει για χάδια και του την έπεσε ο αδύναμος αρσενικός. Ο μικρός αμέσως γύρισε κοιλιά. Έκτοτε βρίσκεται μεν στην αγέλη είναι πάντα στην τσίτα όμως. Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί μεγαλώνοντας και συνειδητοποιώντας ότι είναι το πιο υγιές και δυνατό σκυλί (και όσο τα υπόλοιπα θα μεγαλώνουν σε ηλικία).

Το συμπέρασμα που έχω βγάλει: έχει να κάνει μάλλον με το χαρακτήρα και τα βιώματα του κάθε σκύλου, παρά με την "παλαιότητα", την ηλικία και το φύλο. Φυσικά μιλάμε για ημίαιμα σκυλιά...

Poly & Roly

Member
9 Δεκεμβρίου 2009
9
0
Θεσσαλονίκη - Φλώρινα
ιεραρχία μεταξύ των δύο

Διαβάζοντας αυτό το θέμα ανακάλυψα μία πικρή αλήθεια...και μάλιστα θα ήθελα και την γνώμη σας για το τι θα κάνω με αυτό το θέμα...
Έχω δύο μικρές ημίαιμες σκυλίτσες περίππου 3 με 4 μηνών τις οποίες υιοθέτησα πριν απο δυομισι μήνες απο τον δρόμο...
Παρατήρησα το εξής:
Είναι και οι δύο χαδιάρες όσο δεν πάει και προσπαθούμε όσο μπορούμε να τις χαιδεύουμε αλλά με μέτρο για να ξέρουν ποιος είναι ο αρχηγός στην αγέλη και να κρατιούνται οι ισορροπίες.Αλλά η μία απο τις δύο κάτι το εξής:
Όποτε πέρνουμε την μία (poly) αγκαλιά όλα καλά...η άλλη (roly) περιμένει την σειρά της.Η poly όμως δεν δέχεται να πέρνουμε την roly αγκαλία και μάλιστα προσπαθεί να μας την κατεβάσει στην κυριολεξία απο την αγκαλιά μας.Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει!!!Και μάλιστα μερικές φορές ενώ και οι δύο περιμένουν όλο χαρά να τις πάρουμε αγκαλιά...η poly βλέποντας την roly να προχωράει πιο μπροστά της ορμάει και την διώχνει!!!
Δεν ξέρω πια να ειναι η αντιδρασή μου!!!! Ως τώρα κάνω το εξής: πέρνω την καημένη την roly αγκαλιά ή την χαιδεύω όποτε η poly δεν βλέπει!!!
Τι μου προτείνεται να κάνω???Είναι κάτι που μπορώ να κάνω ώστε να διορθώσω αυτή την αντιμετώπιση???
Ευχαρστώ εκ των προτέρων
ΛΕΥΤΕΡΗΣ

sofiaklv

Well-Known Member
4 Μαϊου 2007
1.362
3
Athens
Με το να κρύβεστε δε λύνετε το πρόβλημα. Θα παίρνετε αγκαλιά, χαϊδεύετε κλπ όποια θέλετε και θα αγνοείτε την άλλη, ειδικά όταν αντιδράει αρνητικά. Πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα αποφασίζει εκείνη αντί για εσάς.

Διάβασε και τα παρακάτω θέματα, πιστεύω θα βοηθήσουν:

Διεκδίκηση φαγητού – νερού (όπου "φαγητού-νερού" βάζεις "αγκαλιάς")

Δευτερος σκυλος - Συμβουλες

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Θα συμφωνήσω με τη Σοφία...ο σκύλος ΄δεν αποφασίζει μόνος του...μπορει να γίνει μελλοντικά η αρχηγός από τις δύο τους...αλλά πάντα έσύ πρέπει ΄να είσαι ο αρχηγός και των δύο...
Τους δικούς μου τους άφησα να αποφασίσουν μεταξύ τους ποιός θα ήταν ο αρχηγός...και επειδη ο δεύτερος ήρθε 4 χρόνια μετά....πάντα ήταν ο δεύτερος στην ιεραρχία..
Τώρα τελευταία που ο άλλος μεγάλωσε και δείχνει μία αδυναμία...ο μικρός έχει αρχίσει και διεκδικεί μικροπράγματα...πχ. παλιά όταν άνοιγα τη πόρτα για να βγούν έξω πάντα ο keagan περίμενε πρωτα να βγει ο Τσούφι και μετά έβγαινε αυτός...τώρα...τον ψιλοσπρωχνει και βγάινει πρωτος...
Οπότε και γω τον κρατάω για να βγει πρωτα ο μεγάλος...

Poly & Roly

Member
9 Δεκεμβρίου 2009
9
0
Θεσσαλονίκη - Φλώρινα
Θα ήθελα να ακούσω και την άποψη κι άλλων, ειδικά της Dr.Zhivago, χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα γι'αυτό που μου απάντησες sofiaklv!!!
Και σ'ευχαριστώ κιόλας...
Απλά θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει και κάποιος κίνδυνος πίσω απο αυτό έχει ξεκινήσει!!!
Είναι λογικό να έχουν μία ιεραρχία μεταξύ τους, αυτό είναι εκτός απο λογικό και φυσιολογικό.Δεν θέλω να αλλάξω τους ρόλους που έχουν αναλλάβει η κάθε μια αλλά να κοιτάξω να τις συμφιλιώσω στο θέμα παιχνιδιού και χαδιού!!!
Και το πιο κουλό της υπόθεσης είναι ότι στο θέμα φαγητού δεν τίθεται κάποιο θέμα!!!
Ίσως επειδή είναι μικρά ακόμη...

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Να τις συμφιλιώσεις όταν λες? Τσακώνονται δηλάδη μεταξύ τους όταν παίζουνε μόνες τους η αρπάζονται όταν μπεις εσυ στη μεση?

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Κοίτα, εγω όταν τους χαιδευα, τους χαιδευα και τους δύο συγχρόνως..ένα χέρι ο ένας, ένα χέρι ο άλλος...
Παιχνίδια πολλά δεν τους έκανα...τους άφηνα περισσότερο στην αρχη να παίζουν μόνοι τους...όταν μεγάλωσε ο μικρός λίγο και η ιεραρχία είχε οριστικοποιηθει μεταξύ τους τότε άρχιζα να παίζω...
Η άφηνα τον έναν μέσα στο σπίτι και έβγαζα τον άλλον και τούμπαλιν...
Αλλά ποτε δεν έριξα μπάλα στον έναν όταν ο άλλος κοίταγε γιατι ζήλευαν...

sofiaklv

Well-Known Member
4 Μαϊου 2007
1.362
3
Athens
Επειδή είναι πολύ μικρές ακόμα δε νομίζω ότι μπορείς να κάνεις κάτι παραπάνω από το να αγνοείς την ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

Όταν είναι λίγο μεγαλύτερες και αφού θα έχουν μάθει να εκτελούν κάποιες βασικές εντολές θα είναι ευκολότερο να επιβάλεις και τους κανόνες.

Για παράδειγμα, ο δικός μου (έχω δύο σκυλιά, αρσενικό και θυληκό), παρόλο που δεν τίθεται σε καμία περίπτωση θέμα αρπάγματος, ακόμα και τώρα που είναι πάνω από τεσσάρων ετών όποτε χαϊδεύω την άλλη έρχεται και χώνει την κεφάλα του μέσα στα χέρια μου, ή με γλύφει, ή ανεβαίνει πάνω μου, διεκδικεί τέλος πάντων το χάδι για τον εαυτό του.

Τότε τον βάζω στο "κάτσε" οπότε περιμένει τη σειρά του, και παίρνει τα χάδια του μόνο αν είναι καλό παιδί κι έχει υπακούσει ;)

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.250
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul