Θέματα τιμής/ποιότητας για κρέατα barf


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Ένα θέμα που προκύπτει συχνά είνα η ποιότητα κρεάτων στην barf, δεδομένου ότι μιλάμε για "φθηνά" κρέατα. Γιατί μερικά κρέατα είναι φθηνά?

Πλατάρια κοτόπουλου:
Αφού κοπούν τα μπούτια, το στήθος και οι φτερούγες και αφαιρεθούν και τα εντόσθια, αυτό που περισσεύει είναι το πλατάρι, δηλαδή η ραχοκοκκαλιά με τα πλευρά και τον λαιμό. Είναι ένα κομμάτι που δεν πωλείται σε super market ή χασάπικα και το βρίσκει κανείς συνήθως μόνο στη Βαρβάκειο, ως περίσσευμα, αφού για ανθρώπινη κατανάλωση μπορεί να χρησιμεύσει μόνο για βράσιμο, δηλαδή σούπα.

Πατσάς πράσινος:
Ο πατσάς εν γένει δεν έχει μεγάλη κατανάλωση και εδικά ο πράσινος. Ο πράσινος (ακαθάριστος) πατσάς δεν καταναλώνεται από τον άθρωπο παρά μόνο από ορισμένες εθνικότητες (δεν καταλάβει πως τον μαγειρεύουν). Και πάλι τον βρίσκουμε μόνο στη Βαρβάκειο

Μάγουλα μοσχάρι:
Είναι το κρέας της μοσχαροκεφαλής, συμπεριλαμβανομένης και της γλώσσας. Στην Βόρειο Ελλάδα αποτελεί έδεσμα, νομίζω ψητό ή βραστό? Στην Αθήνα δεν το αγοράζουμε - ενδεχομένως μόνο για σούπα. Πρόκειται εξάλλου για εξαιρετικά σκληρό κρέας, που εκ των πραγμάτων δεν μαγειρεύεται εύκολα. Ειδικότερα η γλώσσα πάντως αποτελεί "γκουρμέ" έδεσμα σε μερικά καλά εστιατόρια ενώ συνηθίζεται σε βόρειες χώρες π.χ. Γερμανία (π.χ. λεπτές φέτες βραστής γλώσσας).

Στομάχια κοτόπουλου:
Δεν νομίζω ότι μαγειρεύονται σκέτα στην ελληνική κουζίνα. Τα μαγευρεύουμε μόνο μέσα στα εντόσθια. Είναι πολύ σκληρά εξάλλου.

Κιμάς μοσχαρίσιος:
Βρίσκει κανείς στη Βαρβάκειο σε χαμηλή τιμή (2-2,5 Ευρώ) μοσχαρίσιο κιμά με πολύ λίπος.

Καρδιά μοσχάρι:
Δεν έχω ακούσει ποτέ κάποια συνταγή για ανθρώπινη κατανάλωση.

Όλα τα παραπάνω είναι κομμάτια κρέατος που έχουν πολύ χαμηλή κατανάλωση για ανθρώπινη βρώση. Εδώ ισχύει και ο νόμος της ζήτησης. Αν π.χ. βλέπαμε στο Master Chef ξαφνικά πιάτο με πλατάρια και τα πλατάρια γίνουν μόδα γιατί θα έμπαιναν στο μενού των καλύτερων εσταιτορίων και ξαφνικά θα είχαν ζήτηση, τότε σίγουρα η τιμή τους θα εκτοξευόταν.

Προσωπικά δεν με προβληματίζει η χαμηλή τιμή σε ένα κρέας, όσο οι έλεγχοι ποιότητας και η διατροφή/διαχείριση των ζώων γενικότερα. Στην Ελλάδα δεν έχουμε και τις αυστηρότερες διαδικασίες, ή μάλλον έχουμε ταλέντο στο να βρίσκουμε παραθυράκια, να παρακάμπτουμε διαδικασίες και να λαδώνουμε επόπτες ελέγχου. Οι διαδικασίες αυτές ισχύουν τόσο για τη Βαρβάκειο όσο και για τα συνοικιακά χασάπικα, αλλά και τις μεγάλες μάρκες. Ίσως να προσέχουν λίγο περισσότερο λόγω ρίσκου φήμης οι "επώνυμες μάρκες" κρέατος/πουλερικών αλλά και πάλι δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά. Μεγαλύτερη μάρκα σημαίνει και μεγαλύτεροι όγκοι παραγωγής, πιο αυτοματοποιημένες και κερδοφόρες διαδικασίες παραγωγής (με έμφαση στο "κερδοφόρες") κλπ. Και ακριβότεροι (ικανότεροι) δικηγόροι και μεγαλύτερα σκάνδαλα κλπ.

Ο προβληματισμός μου έγκειται κυρίως σε 2 άξονες. Στο τι τρώει το ζώο που καταναλώνει ο σκύλος μου και στο τι σκ... αντιβιοτικά και χημικά το έχουν φορτώσει. Να αγοράσω από τη Βαρβάκειο? Να αγοράσω από επαρχία? Εκεί μπορεί να τρέφονται λιγότερο "βιομηχανικά" αλλά οι έλεγχοι? Φαύλος κύκλος...

Στο θέμα "κοτόπουλο" πάντως (που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό κρέατος που καταναλώνουμε) νομίζω πως βρήκα μια σχετικά "μέση" λύση. Aνακάλυψα τα κοτόπουλα Wiesehnof στο Lidl (γερμανικής προέλευσης, η Wiesenhof είναι σαν να λέμε "Μιμίκος"), στα οποία αναγράφεται πως δεν χρησιμοποιούνται ζωικά άλευρα και αντιβιοτικά προϊόντα που επιταχύνουν την ανάπτυξη, όπως και γενετικά μεταλλαγμένη σόγια. Βασικά στην όψη μου φάνηκαν καλύτερα. αν τα συγκρίνω με αυτα της Βαρβακείου, είναι μικρότερα σε μέγεθος και έχουν πολύ λιγότερο λίπος. Γενικά μου φαίνονται πιο νορμάλ από τα "ψωμωμένα" τέρατα που συναντάμε αλλού. Η τιμή ανά κιλό είναι ίδια με αυτή της Βαρβακείου στο κοτόπουλο - οπότε για μένα δεν τίθεται θέμα σύγκρισης.

Πλατάρια εξακολουθώ και παίρνω από τη Βαρβάκειο - λιγότερα βέβαια - αλλά αφαιρώ τη μισή πέτσα, ειδικά αυτή που είναι γύρω από το λαιμό, αν δω ότι έχουν πολύ χοντρό λίπος.
 
Last edited by a moderator:


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Πολύ σωστά τα έγραψες vrmode και θα συμπληρώσω ότι όσο περισσότερο "χλαπάτσα" είναι το κρέας τόσο πιο καλό για το σκύλο.
Το κρέας ελια μοσχαρίσιο είναι πολύ φτωχό σε σχέση με της θρεπτικές ουσίες που θα πάρει απο τα μάγουλα. Παρόλου αυτά υπάρχει σχεδόν 2-3Ε διαφορά.
Όπως και ότι ταίζοντας το σκύλο μόνο στήθος κοτόπουλο είναι χειρότερο απο το να το ταίζεις μόνο πλατάρια (περισσότερο λίπος, κόκκαλο, λίγα εντόσθια πάνω και αναγκάζεται να δουλέψει το στόμα να τα μασήσει). Που και εδώ η διαφορά πάει περίπου στα 4-5Ε.
 


Γιαννης 1

Well-Known Member
15 Ιουνίου 2010
128
0
ΈΥΓΕ πολύ καλή ιδέα.
Να πω και εγώ ότι αγοράζω κοτόπουλο ολόκληρο κατεψυγμένο μάρκας πίνδος από ΜΕΤΡΟ με 2.20 ευρώ το κιλό.Βρήκα στο ΕΝΑ μπούτια κοτόπουλο κατεψυγμένα σε συσκευασία των 10 κιλών,προέλευση Κάτω Χώρες με 1.30 το κιλό.Κιμάς μοσχάρι κατεψυγμένος φλωρίδης νομίζω γύρω στα 3.90.Αυγά από Lidl συσκευασία των 10 με 1.20.Στην λαική βρίσκεις με 0.10 το αυγό.Γενικά το ΜΕΤΡΟ και ΕΝΑ έχουν διάφορα κρέατα κατεψυγμένα.Στο Μαρκόπουλο βρίσκω κιμά κοτόπουλο κατεψυγμένο από πλατάρια, λαιμούς, φτερά και πέτσα,με 1 ευρώ το κιλό,και φρέσκα με 0.90 το κιλό.Επίσης εντόσθια πουλερικών κατεψυγμένα με 1 ευρω το κιλό.

Όποιος άλλος ξέρει κάποια καλή πηγή ας το γράψει.:)
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Πάντως πρέπει να παραδεχτούμε κάτι εμείς που ταίζουμε ωμά....
Όπου πάτε, σε όποιο κατάστημα και να μπειτε δεν κοιτάτε πάντα τα κρέατα και της τιμές?

Έχω φτάσει στο σημείο να πηγαίνω για δικιά μου τροφή και την περισσότερη ώρα να κοιτάω τα ψυγεία :D
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Πολύ σωστά τα έγραψες vrmode και θα συμπληρώσω ότι όσο περισσότερο "χλαπάτσα" είναι το κρέας τόσο πιο καλό για το σκύλο.
Το κρέας ελια μοσχαρίσιο είναι πολύ φτωχό σε σχέση με της θρεπτικές ουσίες που θα πάρει απο τα μάγουλα. Παρόλου αυτά υπάρχει σχεδόν 2-3Ε διαφορά.
Όπως και ότι ταίζοντας το σκύλο μόνο στήθος κοτόπουλο είναι χειρότερο απο το να το ταίζεις μόνο πλατάρια (περισσότερο λίπος, κόκκαλο, λίγα εντόσθια πάνω και αναγκάζεται να δουλέψει το στόμα να τα μασήσει). Που και εδώ η διαφορά πάει περίπου στα 4-5Ε.
Ακριβώς. Ο λύκος στη φύση δεν παραγγέλνει φιλέτο. :D Για παράδειγμα και τα μάγουλα από μοσχάρι που έχουν επάνω "διάφορα" κομμάτια είναι από τα πιο "ισορροπημένα κρέατα".

Να συμπληρώσω πάντως και ένα παράδειγμα για τις τιμές και τη σχέση τους με το επίπεδο ποιότητας... Την πεσκανδρίτσα παλιά οι ψαράδες την πετούσαν πίσω στη θάλασσα - ήταν από τα πιο άχρηστα ψάρια. Σήμερα τολμάει κανείς να την αγοράσει ή να την παραγγείλει, όταν έχει φτάσει σε τιμή ίση ή και πιο ακριβή και από του αστακού? Και αυτό, απλώς και μόνο επειδή κάποιος σεφ έφτιαξε το πιάτο και την έκανε γκουρμεδιά ;)
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Πάντως πρέπει να παραδεχτούμε κάτι εμείς που ταίζουμε ωμά....
Όπου πάτε, σε όποιο κατάστημα και να μπειτε δεν κοιτάτε πάντα τα κρέατα και της τιμές?

Έχω φτάσει στο σημείο να πηγαίνω για δικιά μου τροφή και την περισσότερη ώρα να κοιτάω τα ψυγεία :D
Και εγώ το ίδιο - πάω να πάρω καφέ και φρυγανιές και χαζεύω στην κατάψυξη τις πάπιες, χήνες κλπ. Χήνα-πάπια δεν έχω δώσει παρεμπιπτόντως, αλλά τώρα τα Χριστούγεννα ή στα γενέθλιά τους σκέφτομαι μήπως τους κάνω κανα γκουρμέ-πάρτυ. :D Παρεμπιπτόντως, το λίπος της πάπιας (έξω το πουλάνε ξεχωριστά) συστήνεται σε barfers με αδύνατα σκυλιά που θέλουμε να τα παχύνουμε. Αλλά δεν το βρίσκεις εδώ...
 


grekos

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2010
468
4
Μικροοργανισμός
ΈΥΓΕ πολύ καλή ιδέα.
Να πω και εγώ ότι αγοράζω κοτόπουλο ολόκληρο κατεψυγμένο μάρκας πίνδος από ΜΕΤΡΟ με 2.20 ευρώ το κιλό.Βρήκα στο ΕΝΑ μπούτια κοτόπουλο κατεψυγμένα σε συσκευασία των 10 κιλών,προέλευση Κάτω Χώρες με 1.30 το κιλό.Κιμάς μοσχάρι κατεψυγμένος φλωρίδης νομίζω γύρω στα 3.90.Αυγά από Lidl συσκευασία των 10 με 1.20.Στην λαική βρίσκεις με 0.10 το αυγό.Γενικά το ΜΕΤΡΟ και ΕΝΑ έχουν διάφορα κρέατα κατεψυγμένα.Στο Μαρκόπουλο βρίσκω κιμά κοτόπουλο κατεψυγμένο από πλατάρια, λαιμούς, φτερά και πέτσα,με 1 ευρώ το κιλό,και φρέσκα με 0.90 το κιλό.Επίσης εντόσθια πουλερικών κατεψυγμένα με 1 ευρω το κιλό.

Όποιος άλλος ξέρει κάποια καλή πηγή ας το γράψει.:)
Δεν θα πρότεινα ήδη τεμαχισμένα και συσκευασμένα μέρη από το κοτόπουλο και ποτέ έτοιμο κιμά για ευνόητους λόγους.
 
Last edited:


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Δεν θα πρότεινα ήδη τεμαχισμένα και συσκευασμένα μέρη από το ζώο και ποτέ έτοιμο κιμά για ευνόητους λόγους.
Για τον κιμά συμφωνώ γιατί μπορεί να πετάνε ό,τι νά' ναι μέσα. Για τα κομμάτια όμως γιατί? Λογικά αναγράφεται η προέλευση...
 


grekos

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2010
468
4
Μικροοργανισμός
Για τον κιμά συμφωνώ γιατί μπορεί να πετάνε ό,τι νά' ναι μέσα. Για τα κομμάτια όμως γιατί? Λογικά αναγράφεται η προέλευση...
Είμαι της γνώμης ότι αν μπορείς να το αγοράσεις ολόκληρο και αυτούσιο είναι καλύτερη τακτική.
 


Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Πολύ ωραίο θέμα vrmode!
Εγώ από λίγη προσωπική έρευνα καταλαβαίνω, πως αν δεν έχεις πρόσβαση στην Βαρβάκειο,
σου βγαίνει πολύ πιο ακριβά να είσαι barfer.
Όπως επίσης, στην επαρχία, οι τιμές των super market είναι διπλάσιες.
3 ευρώ το κιλό το κοτόπουλο, και αυτό θεωρείται σούπερ προσφορά!!

Άσχετο, δεν έχετε φάει μοσχαροκεφαλή σούπα;;; Έδεσμα των πατσατζίδικων :)
Με πολύ σκορδοστούπι και μπούκοβο :)
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Πολύ ωραίο θέμα vrmode!
Εγώ από λίγη προσωπική έρευνα καταλαβαίνω, πως αν δεν έχεις πρόσβαση στην Βαρβάκειο,
σου βγαίνει πολύ πιο ακριβά να είσαι barfer.
Όπως επίσης, στην επαρχία, οι τιμές των super market είναι διπλάσιες.

Κάποια στιγμή σκέφτηκα - επειδή ανά 2 Σαββατοκύριακο πηγαίνω Καλαμάτα - να εντοπίσω φάρμες/ντόπιους παραγωγούς για να αγοράζω και για εμάς και για τα σκυλιά κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής ή άλλα κρέατα που ενδεχομένως να έβρισκα. Δεν έχω προλάβει να κάνω έρευνα, αλλά φοβάμαι όμως πως οι τιμές είναι απαγορευτικές, προφανώς είναι πιο ακριβά από αυτά που πωλούνται στα super market.
 


Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Και εγώ έτσι πιστεύω, γενικά οι τιμές είναι πιο ακριβές, αλλά καμία σχέση σε ποιότητα!
Δεν ξέρω και με σιγουριά για τις τιμές!

Αυτο που συμφέρει, είναι τα αυγά, για όσους ταίζουν, που ναι μεν ίσως είναι πιο ακριβά ανά τεμάχιο, αλλά είναι διπλάσια σε μέγεθος!
Εμένα πάντως η δικιά μου έχει τρέλα με τα αυγά, τα τρυπάει με το δόντι και τα ρουφάει ;)
 


Γιαννης 1

Well-Known Member
15 Ιουνίου 2010
128
0
Πάντως πρέπει να παραδεχτούμε κάτι εμείς που ταίζουμε ωμά....
Όπου πάτε, σε όποιο κατάστημα και να μπειτε δεν κοιτάτε πάντα τα κρέατα και της τιμές?

Έχω φτάσει στο σημείο να πηγαίνω για δικιά μου τροφή και την περισσότερη ώρα να κοιτάω τα ψυγεία :D
Ακριβώς το ίδιο κάνω και εγώ.
 


grekos

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2010
468
4
Μικροοργανισμός
Κάποια στιγμή σκέφτηκα - επειδή ανά 2 Σαββατοκύριακο πηγαίνω Καλαμάτα - να εντοπίσω φάρμες/ντόπιους παραγωγούς για να αγοράζω και για εμάς και για τα σκυλιά κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής ή άλλα κρέατα που ενδεχομένως να έβρισκα. Δεν έχω προλάβει να κάνω έρευνα, αλλά φοβάμαι όμως πως οι τιμές είναι απαγορευτικές, προφανώς είναι πιο ακριβά από αυτά που πωλούνται στα super market.
Πολύ καλή σκέψη, στον έμπορα το κρέας από κατσίκι πουλιέται 2-3 ευρώ το κιλό!
 


Γιαννης 1

Well-Known Member
15 Ιουνίου 2010
128
0
Είμαι της γνώμης ότι αν μπορείς να το αγοράσεις ολόκληρο και αυτούσιο είναι καλύτερη τακτική.
Δεν έχω αντίρρηση για αυτό που γράφεις αλλά πως κατάληξες σ'αυτή τη γνώμη;
 


Γιαννης 1

Well-Known Member
15 Ιουνίου 2010
128
0
Πολύ καλή σκέψη, στον έμπορα το κρέας από κατσίκι πουλιέται 2-3 ευρώ το κιλό!
Όπως το είπες.Στον έμπορα,γιατί αυτός παίρνει πολλά κομάτια, και έχουν μόνιμη συνεργασία.Στον ιδιώτη το πουλάνε πιο ακριβά.Στην Αθήνα παράδειγμα είναι πιο φθηνό από Καλαμάτα.
 


grekos

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2010
468
4
Μικροοργανισμός
Δεν έχω αντίρρηση για αυτό που γράφεις αλλά πως κατάληξες σ'αυτή τη γνώμη;
Δεν γνωρίζουμε με πια προτεραιότητα διαλέγουν και τεμαχίζουνε ένα κοτόπουλο που μπορεί να πουληθεί και ολόκληρο.

Ποιός παράγοντας καθορίζει τον τεμαχισμό, είναι οικονομικός ή λόγο κάποιου ελαττώματος που παρουσίασε το ζώο.
 


grekos

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2010
468
4
Μικροοργανισμός
Όπως το είπες.Στον έμπορα,γιατί αυτός παίρνει πολλά κομάτια, και έχουν μόνιμη συνεργασία.Στον ιδιώτη το πουλάνε πιο ακριβά.Στην Αθήνα παράδειγμα είναι πιο φθηνό από Καλαμάτα.
Ε εντάξει μετά αρχίζουν τα παζάρια :D
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Όπως το είπες.Στον έμπορα,γιατί αυτός παίρνει πολλά κομάτια, και έχουν μόνιμη συνεργασία.Στον ιδιώτη το πουλάνε πιο ακριβά.Στην Αθήνα παράδειγμα είναι πιο φθηνό από Καλαμάτα.
Κάποια στιγμή πέρυσι το καλοκαίρι είχα δει πάγκο με ντομάτες στο δρόμο κάπου στη Μεσσήνη από ντόπιο παραγωγό στην τρελή τιμή των 0,5 Ευρώ ή 5 κιλά 1 Ευρώ (από το σοκ που έπαθα τα μπέρδεψα!) όταν είχαν 2-2,5 το κιλό σε supermarket στην Αθήνα ή και στη λαϊκή ακόμη που εκεί κι αν το χουν ξεφτιλίσει... Σκέφτηκα λοιπόν μήπως το ίδιο έπαιζε π.χ και με κοτόπουλο (π.χ. Μπαρμπα Κώστα κράτα μου 5 κοτόπουλα να τα πάρω Αθήνα!).
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
όλα παίζουν
οι ντομάτες που λές αν ήταν το περιβόλι ακριβώς πίσω απο την παράγκα και σε συνδιασμό ότι δεν θα κόβατε και απόδειξη σε ενημερώνω ότι θα έβγαζε μεγάλο κέρδος σε σχέση να της έδινε στον μεγαλέπμπορα
+όταν η ντομάτα είναι στην εποχή της δεν προλαβαίνεις να μαζεύεις

με τα κατσίκια και τα αρνιά ακόμα πιο φτηνό είναι να το πάρεις ζωντανό,όμως ..... :)
με τα κοτόπουλα επίσης :)
το Peak στην ποιότητα και την οικονομία είναι να πάρεις κοτοπουλάκια με 4 ευρώ και κάτω το ένα - να φτιάξεις έναν περιφραγμένο χώρο-να πάρεις και λίγο καλαμπόκι σπαστό -ρίχνεις και ότι αποφάγια έχετε απ το σπίτι
και με την καθετοποίηση της παραγωγής έχεις τρομερά οικονομικά οφέλη και βέβαια ξέρεις και τι τρώνε τα ζώα σου

το σφάξιμο μόνο είναι λίγο θέμα και το ξεπουπούλιασμα (παραδίδω δωρεάν μαθήματα αν χρειαστεί :) )
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μηνύματα
897.715
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog