Καλώς ήλθες!
Το πόσα κιλά θα φτάσει ο σκύλος δεν εξαρτάται τόσο πολύ από την τροφή που θα του δώσεις, ούτε από την ποσότητα...
Το "που" θα φτάσει είναι, κυρίως, γραμμένο στο DNA του... Η τροφή καθορίζει το "πως" θα φτάσει...
Να γίνω πιο σαφής...
Εάν ο σκύλος είναι ο πιο μικρός της γέννας και έχει φτάσει 16 μηνών, κατά μεγάλη πιθανότητα, θα παραμείνει ο πιο μικρός της γέννας...
Και, στο βαθμό που τα μαγειρευτά που του έδινες ήταν μελετημένα, περιείχαν τις απαραίτητες θερμίδες για την ανάπτυξή του, καθώς και τις σχετικές βιταμίνες και συμπληρώματα, στους 16 μήνες πιθανότατα έχει πάρει το μεγάλο ποσοστό του τελικού βάρους του...
Αν δεν περιείχαν τις κατάλληλες βιταμίνες (και θερμίδες), είναι πιθανόν να μην έχει αναπτυχθεί πλήρως για την ηλικία του... οπότε είναι πιθανόν να πάρει αρκετό βάρος με μία καλή ξηρά τροφή... Βέβαια, το πρόβλημά σου, στη περίπτωση αυτή, δεν είναι το βάρος (καθεαυτό) αλλά η ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος του σκύλου σου...
Από εκεί και πέρα, οι έννοιες "τροφή συντήρησης" και "αρκετά παχυντική" δεν συμβαδίζουν! Η "παχυντική" τροφή, θα ήταν καλύτερα να λέγεται "τροφή ανάπτυξης"... Δηλαδή, αυτή που δίνει κάποιος στα κουτάβια και στα έφηβα σκυλιά (που την έχουν ανάγκη!) στα πρώτα αυτά στάδια της ανάπτυξής τους...
Συμπερασματικά:
Αν ο σκύλος (με τη μέχρι τώρα διατροφή του) έχει αναπτυχθεί σωστά και είναι 40 κιλά στους 16 μήνες, άντε να φτάσει ομαλά μέχρι τα 45 κιλά... Που, τελείως μεταξύ μας, είναι ένας σκύλος με "σεβαστό" βάρος και εξαιρετικές δυνάμεις!!!
Το να τον "φτάσεις" εσύ στα 50 κιλά, με το έτσι θέλω, απλώς θα σου διαμορφώσει ένα παχύ σκύλο και όχι ένα μεγαλόσωμο - γεροδεμένο σκύλο...
Ελπίζω να γίνομαι κατανοητός...
Σαν παράδειγμα, έχω κι εγώ ένα αρσενικό κουταβάκι, το οποίο, επίσης, είναι το μικρότερο αρσενικό της γέννας του... Δεν αγχώνομαι...
Κοιτάζω να του δίνω την (ξηρά) τροφή που έχω επιλέξει σαν "βέλτιστη", προσέχω να μην παχαίνει στο στάδιο της ανάπτυξης, δηλαδή, να "μετράω" χωρίς προσπάθεια τα πλευρά του, να μου φαίνεται "κομψός" στο μάτι, δηλαδή, όχι "βαρύς" (για να συμβαδίζει το βάρος του με το μυοσκελετικό του σύστημα)... Και όπου φτάσει...