Η καθημερινότητα με έναν σκύλο «επιθετικού» σπορ (?)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Με αφορμη τα λογια του καλου φιλου Κωστα

… μετά από λίγο καιρό, μαθαίνουν να διοχετεύουν την επιθετικότητά τους προς τον άνθρωπο.
σε αυτό το θεμα
Εξομοίωση πραγματικότητας σε σκύλους εργασίας, είναι εφικτό;

Ζωντας με μια φύσει επιθετικη σκυλα, με την οποια δουλευω επι εναμισι χρονο για την μειωση της επιθετικοτητας με βασικη «τεχνικη» την υπερ-κοινωνικοποιηση, αδυνατω να καταλαβω (ή ισως να δεχτω) πώς μπορει να είναι και πόσο πληρης μπορει να είναι η καθημερινοτητα με έναν σκυλο ο οποίος μαθαινει να είναι επιθετικος στους ανθρωπους.

Προφανως ο Κωστας δεν εννοει σε ολους τους ανθρωπους, αλλά σε συγκεκριμενες συνθηκες, καταστασεις και ατομα. Ας με διορθωσει αν κανω λαθος.

Το ερωτημα όμως για την καθημερινοτητα παραμενει.

Ο σκυλος ξεχωριζει τις καταστασεις?
Τον βοηθαει ο χειριστης του να τις ξεχωρισει?
Σε τι πεδία και χωρους κινειται η ομαδα κυναγωγου-σκυλου?
Ποια είναι τα όρια?
Μεχρι πού μπορει να τον συνοδευσει ο σκυλος?
Πόση ασφαλεια υπαρχει?
Τι θυσιες, σχετικες με τον σκυλο, κανει για χαρη του σπορ?
Τι παραχωρησεις ζηταει από τον σκυλο?

Μπορω να κανω δυο σελιδες ερωτησεις. Να μην κουρασω όμως μια και νομιζω φαινεται ηδη ποιο είναι το θεμα.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
bttt

Τοσο αδιαφορο ειναι το θεμα? Ή τοσο δυσκολο? :confused::)

Ισως βεβαια απλά να κουραστηκαμε να μιλαμε τοσες μερες για τα σπορ.

samsok

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2009
1.091
100
bttt

Τοσο αδιαφορο ειναι το θεμα? Ή τοσο δυσκολο? :confused::)

Ισως βεβαια απλά να κουραστηκαμε να μιλαμε τοσες μερες για τα σπορ.
το θεμα σου ειναι πολυ ενδιαφερον αλλα μαλλον τις απαντησεις μπορουν να τις δωσουν μονο ειδικοι και πολλοι απο εμας δεν ειμαστε αλλα περιμενουμε με ενδιαφερον να τις ακουσουμε η μαλλον να τις διαβασουμε.

Υ.Γ ειναι οι ερωτησεις που ειχα καθε φορα που ειχα σκυλο αλλα απαντησεις δεν πηρα.Επειδη λοιπον χρησιμοποιΩ τον σκυλο ως συντροφο οικογενειακο,φοβαμαι οτι κανοντας του εκπαιδευση σωματοφυλακης θα εχω αλλοιωση του χαρακτηρα του και ετσι παντα το αφηνα. Δεν θα ρισκαριζα πχ να εκπαιδευσω σε σωματοφυλακη το μπουλμαστιφ γιατι αν κατι παει καλα αντε μαζευε το το θηριο 65 κιλων...

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Κοσμα, ενας από τους λογους που ξεκινησα το θεμα, είναι για να παρουν μια ιδεα για τι εχουν να αντιμετωπισουν στην καθημερινοτητα οσοι είναι γοητευμενοι με τα σπορ που περιεχουν επιθεσεις.

Η σωματοφυλακη και η φυλαξη είναι άλλες καταστασεις και την απαντηση για την καθημερινοτητα την ειχε δωσει παλια η Ζιβαγκο.
Θα ψαξω να την βρω και θα την παραθεσω.

Panos0685

Well-Known Member
21 Ιουλίου 2008
490
1
43
Anthousa Athens
Προσοχε , μην μπερδευεις τα σπορ με την σωματοφυλακη , την φυλαξη και τις τυχον "ρεαλιστικες συνθηκες"!Αλλο το ενα αλλο το αλλο.
Αλλος ο ενας τροπος δουλειας (prey drive , συνηθως) και αλλος ο αλλος (αμυνα , συνηθως).

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Ο σκύλος μαθαίνει να μπαίνει σε ετοιμότητα μετά από εντολή.

Και εννοείται ότι η εκπαίδευση αυτή δεν κάνει το σκύλο να "ψάχνεται" για καβγά με τον άνθρωπο. Απλά, όταν ακούσει την εντολή της "επιφυλακής", ο σκύλος δεν ψάχνει το μανίκι, αλλά μαθαίνει να βγάζει επιθετικότητα προς τον άνθρωπο που του έχει υποδειχθεί

samsok

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2009
1.091
100
Ο σκύλος μαθαίνει να μπαίνει σε ετοιμότητα μετά από εντολή.

Και εννοείται ότι η εκπαίδευση αυτή δεν κάνει το σκύλο να "ψάχνεται" για καβγά με τον άνθρωπο. Απλά, όταν ακούσει την εντολή της "επιφυλακής", ο σκύλος δεν ψάχνει το μανίκι, αλλά μαθαίνει να βγάζει επιθετικότητα προς τον άνθρωπο που του έχει υποδειχθεί
οποτε αν καταλαβα καλα δεν θα δειξει επιθετικοτητα σε καποιον που κινειται απειλητικα εναντιον του αν δεν παρει εντολη? γιατι κατι βιντεακια που εχουμε δει και εδω μεσα κατα καιρους με εκπαιδευμενους σκυλους αστυνομιας(αυτο με τον παιχτη του ραγκμπυ πχ) δεν μου πολυαρεσαν..:cool:

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
@samsok

Αυτό εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το χαρακτήρα του σκύλου, αλλά και τη φυλή. Διαφορετικά θα αντιδράσει ένας ποιμενικός σκύλος σε άνθρωπο στα 20 μετρα μακρυά και διαφορετικά ένα μαστίφ.

Από εκεί και πέρα, όλοι οι σκύλοι θα αντιδράσουν εφόσον προκληθούν μέσα στον προσωπικό τους χώρο

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Επι του θεματος κατι Κωστα?
Εξαλλου δικα σου λογια ηταν η αφορμη, οπως ειδες :)
Και φυσικα δεν ειναι η πρωτη φορα. Κι αλλες φορες σε εχω τιμησει ετσι :):D

Ricos

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2009
2.046
82
Athens
Από εκεί και πέρα, όλοι οι σκύλοι θα αντιδράσουν εφόσον προκληθούν μέσα στον προσωπικό τους χώρο
Ναι αλλα παιζει ρολο και ο σκυλος κατα ποσο αντιλαμβανετε το μεγεθος του προσωπικου του χωρου! Αλλος ειναι ο προσωπικος του χωρος στο σπιτι ή στην αυλη του σπιτιου του και αλλος ο χωρος εξω στον δρομο.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Άρη, αν θες κάνε την ερώτηση λίγο πιο συγκεκριμένη. Δε σε πιάνω για την ώρα :(

@Ricos

Δεν παίζει ρόλο το πού βρίσκεσαι. Ο προσωπικός χώρος του σκύλου είναι πάντα ο ίδιος είτε βρίσκεται στο σπίτι είτε έξω.

Δεν αναφέρομαι στο χώρο που μένει, αλλά στις ζώνες που αντιλαμβάνεται ο σκύλος όπου και αν βρίσκεται.

Αν θεωρήσουμε το σκύλο το κέντρο, τότε ένας κύκλος με ακτίνα 1-2 μέτρα ορίζεται ως ο προσωπικός του χώρος. Εκεί ο σκύλος αποδέχεται ή απορίπτει τον όποιο "εισβολέα" ανάλογα με το χαρακτήρα του και το βαθμό της απειλής. Σε περίπτωση αποδοχής, μιλάμε για μια κοινωνική συμπεριφορά. Σε περίπτωση απόρριψης, ο σκύλος έχει 2 επιλογές. Να παλέψει (fight) ή να φύγει (flight).

Αμέσως μεγαλύτερος χώρος, με ακτίνα περίπου στα 8 μέτρα, είναι ο "κοινωνικός" (social space) του σκύλου. Εκεί τα ερεθίσματα είναι πιο ήπια, και πάντα ανάλογα με το σκύλο και τη φυλή, θα υπάρχουν ανάλογες αντιδράσεις, συνήθως πιο αμβλυμένες

Τέλος, οι ποιμενικοί και μόνο σκύλοι, τείνουν να ελέγχουν και μεγαλύτερο χώρο από τον κοινωνικό. Αυτό οφείλεται καθαρά σε γονιδιακούς παράγοντες και η βάση είναι η ποιμενική εργασία, όπου ο σκύλος έπρεπε να ελέγχει έναν πολύ μεγάλο χώρο για απειλές ή... παραστρατημένα πρόβατα :)

Η αναφορά σου σε σπίτι/αυλή ή δρόμο, εντάσεται στις ανωτέρω κατατάξεις, αλλά ουσιαστικά αυξάνει ή μειώνει τις αποστάσεις του κάθε χώρου, επειδή ακριβώς υπάρχει η εξοικείωση του σκύλου με το περιβάλλον του.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, οι αποστάσεις σε μέτρα που γράφω πιο πάνω, είναι στο περίπου :)

samsok

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2009
1.091
100
@samsok

Αυτο που με ανησυχει ειναι αν ο εκπαιδευμενος σκυλος αντιδρασει πιο ευκολα (δηλαδη με ερεθισμα που δεν ειναι σοβαρη απειλη) αλλα και πολυ πιο εντονα απο εναν μη εκπαιδευμενο...εννοω οτι δεν θελω να ειμαι συνεχεια στην τσιτα με τον σκυλο μου.Επειδη λοιπον δεν εχω ξεκαθαρες απαντησεις γενικοτερα και εχω σκυλο που μου αρεσει να τον περνω παντου μαζι μου ,προτιμω να κανω ΒΥ στον δικο μου, να απολαμβανουμε το καφεδακι χωρις να ανησυχω μηπως αρπαξει το χερι του σερβιτορου( η τιποτα αλλο αναμεσα στα ποδια:)) και να πηγαινω στον εκπαιδευτη μου σχεδον μερα παρα μερα για να χαζευω τα Μαλι η τα ντομπερμαν(τα προτιμω,οι αδυναμιες δεν κρυβονται) που προπονουνται με δαγκωματα :D

gsdog

Well-Known Member
16 Ιανουαρίου 2009
136
1
samsok πιθανον να αντιδρασει πιο ευκολα ο εκπαιδευμενος σε καποια απειλη, κατι που αλλωστε το κανει συχνα αν και κατω απο τελειως διαφορετικες συνθηκες, αλλα τι εννοεις ερεθισμα που δεν ειναι σοβαρη απειλη? Μπορεις να δωσεις ενα παραδειγμα?

Οσον αφορα το πως θα αντιδρασει ενας σκυλος απεναντι στο σερβιτορο, δε νομιζω οτι εχει να κανει με το σπορ αλλα με την κοινωνικοποιηση του. Ενας σωστος σκυλος δε νομιζω οτι θα ασχοληθει με κατι τετοιο.

Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
Άποψη μου: Ενας σκύλος με τρόπους, εκπαιδευμένος σωστά Β.Υ. & προστασία, κοινωνηκοποιημένος όπως πρέπει, και να έχει μια αρκετά καλή σχέση με τον άνθρωπο του, πιστεύω πως ποιο δύσκολα θα αντιδράσει σε ενα ψεύτικο ερεθισμα.

Βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζει και ο άνθρωπος κάποια βασικά πράγματα για την συμπεριφορά ίδια του την συμπεριφορά όταν έχει μαζί τον σκύλο του.

ΥΓ
Σκύλος "επιθετικού" σπόρ ή σκύλος εκπαιδευμένος για προστασία?

gsdog

Well-Known Member
16 Ιανουαρίου 2009
136
1
Vasbar προσωπικα συμφωνω με αυτα που ειπες..

ΥΓ
Σκύλος "επιθετικού" σπόρ ή σκύλος εκπαιδευμένος για προστασία?
Ας μεινουμε στο σπορ που ειναι και το θεμα, αλλιως παει αλλου μαλλον η κουβεντα.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Άρη, αν θες κάνε την ερώτηση λίγο πιο συγκεκριμένη. Δε σε πιάνω για την ώρα :(
Μα εκανα ηδη αρκετες ερωτησεις για να σπρωξω το θεμα. Προσπαθησε λιγο περισσοτερο και θα προσπαθησω κι εγω να γινω πιο σαφης καποια στιγμη.

samsok

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2009
1.091
100
samsok πιθανον να αντιδρασει πιο ευκολα ο εκπαιδευμενος σε καποια απειλη, κατι που αλλωστε το κανει συχνα αν και κατω απο τελειως διαφορετικες συνθηκες, αλλα τι εννοεις ερεθισμα που δεν ειναι σοβαρη απειλη? Μπορεις να δωσεις ενα παραδειγμα?

Οσον αφορα το πως θα αντιδρασει ενας σκυλος απεναντι στο σερβιτορο, δε νομιζω οτι εχει να κανει με το σπορ αλλα με την κοινωνικοποιηση του. Ενας σωστος σκυλος δε νομιζω οτι θα ασχοληθει με κατι τετοιο.
πχ παραδειγμα (που ελεγε και ενας καθηγητης που ειχα στο λυκειο) γιαγιακα μαυροφορεμενη με μαγκουρα στο χερι που βλεπει το λεωφορειο να μην σταματα και σηκωνει την μαγκουρα στριγκλιζοντας :πιριμινι αναθεματισμενου ,ενω περναει ακριβως μπροστα σας...
οσο για τον σερβιτορο εννοω οποιονδηποτε περνα και κανει γρηγορες κινησεις σε αποσταση ενος μετρου η και λιγοτερο απο εσενα .

liajoe

Well-Known Member
Άποψη μου: Ενας σκύλος με τρόπους, εκπαιδευμένος σωστά Β.Υ. & προστασία, κοινωνηκοποιημένος όπως πρέπει, και να έχει μια αρκετά καλή σχέση με τον άνθρωπο του, πιστεύω πως ποιο δύσκολα θα αντιδράσει σε ενα ψεύτικο ερεθισμα. Βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζει και ο άνθρωπος κάποια βασικά πράγματα για την συμπεριφορά ίδια του την συμπεριφορά όταν έχει μαζί τον σκύλο του.
Συμφωνώ απόλυτα :)

liajoe

Well-Known Member
Ο Grizzly (Old style German Shepherd - τα οποία αναγνωρίστηκαν φέτος απο τον Κυνολογικό Όμιλο της Ελβετίας) μεγάλωσε και ζεί με μια "φυσιολογική" οικογένεια :D που η κόρη όμως οπως βλέπετε στην φωτό δουλεύει μαζί του στο BH2.

Είναι κοινωνικός και βασικά ο χαρακτήρας του είναι αυτός ενός κλόουν!
Πραγματικά, τέτοιο χαζοχαρούμενο (σαν κουτάβι), είχα καιρό να γνωρίσω :D

1. Το ασχημόπαππο, ήταν ασχημούλης μικρός.
2. Το ασχημόπαππο με αδερφάκι.
3. Το ασχημόπαππο έγινε άντρας!
4. Ο Grizzly εν ώρα εργασίας
5. Ο Grizzly στο σπίτι - ένας κλόουν :p

Attachments

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97