Ηλικία εκδήλωσης ενστίκτου φύλαξης στο Γ.Π.σας...

Status
Κλειδωμένο θέμα

mpoumpoulaoriginal

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2011
429
49
Βυρωνας
Η μικρή μου είναι 4 μηνών και μεχρι πριν μια εβδομάδα δεν είχε γαβγίσει ποτέ. Όταν χτυπάει το κουδούνι τρέχει στην πόρτα, κάθεται και περιμένει να υποδεχτεί κάπως επιφυλακτικά αλλά με κούνημα ουράς τους καλεσμένους μας. Πριν όμως από λίγες ημέρες συνέβη το εξής...

Ενώ καθόμασταν όλοι (η οικογένεια)στο σαλόνι και παίζαμε, ξαφνικά σηκώθηκε γρυλίζοντας, (ενώ κοιμόταν ξερή στο χαλί) πήγε στην πόρτα και άρχισε να γαβγίζει με εκείνο το βαθύ γάβγισμα - γρύλισμα που όλοι ξέρουμε. Παραξενεύτηκα και είπα σε όλους να ησυχάσουν για να δω τί συμβαίνει και τότε άκουσα ομιλίες στον από κάτω όροφο της πολυκατοικίας. Μετά από δύο μέρες έγινε το ίδιο όταν άκουσε βήματα στο διάδρομο έξω από την πόρτα. Το καλύτερο, την Κυριακή το μεσημέρι που όλοι κοιμόμασταν και χτύπησε το κουδούνι της κάτω πόρτας γάβγισε πάλι με τον ίδιο τρόπο παρόλο που πάντα όταν είμαστε ξύπνιοι και χτυπάει το κουδούνι είναι χαλαρή και ήρεμη. Να σημειώσω ότι μέχρι τώρα καθόλου δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα φύλαξη ούτε έχω "ερεθίσει" το σκυλί για να αντιδράει σε αυτές τις καταστάσεις. Επίσης στη βόλτα είναι πολύ επιφυλακτική με τους ξένους εκτός αν δει ότι μιλάω με κάποιον.

Οπότε αναρωτιέμαι, τα δικά σας πότε ξεκίνησαν να εκδηλώνουν παρόμοια συμπεριφορά;;

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.787
20.091
Αν και δεν είναι γπ...στην ίδια ηλικία πάνω-κάτω, το κάνουν όλα.
Και αμέσως στην συνέχεια, το σταματούν, το τροποποιούν, το εξελλίσουν.
Κουταβίσιες συμπεριφορές, έτη φωτός μακράν της φύλαξης, χωρίς ιδιαίτερη σημασία και αξία ερμηνείας, πιστεύω εγώ.

mpoumpoulaoriginal

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2011
429
49
Βυρωνας
H δική μου εμπειρία πάλι μου έχει δώσει άλλες αναφορές. Το λαμπραντόρ που είχα ουδέποτε επέδειξε τέτοια συμπεριφορά σε καμία ηλικία. Το πρώτο μου Γ.Π. μετά τους έξι μήνες και ύστερα από εκπαίδευση παρόλο που πάντα ήταν επιφυλακτική με τους ξένους. Επίσης το θέμα που άνοιξα δεν αφορά όλα τα σκυλιά αλλά συγκεκριμένα τα Γ.Π. και κατά την μικρή και ταπεινή μου άποψη το γεγονός ότι μπορεί το σκυλί να διαχωρίσει πότε θα γαβγίσει και δεν γαβγίζει ανεξέλεγκτα σε κάθε τί λέει πολλά... Έτσι, καθαρά από θέμα συλλογής απόψεων θα ήθελα τις εμπειρίες κατόχων της συγκεκριμένης φυλής.:rolleyes:

zouzounos

Well-Known Member
19 Ιανουαρίου 2009
1.954
317
κοντευει 5 χρονων και ακομα δεν το εχει βγαλει το ρημαδο ενστικτο.
τι βηματα ακουει στο διαδρομο τι πορτες να ανοιγουν οι γειτονες....
εκει αυτος.... αραζει πισω απο την εξωπορτα.
περιμενω να μπει καποιος μεσα και τοτε θα σου πω.
το βαθυ γαυγισμα-γρυλισμα που λες τι ειναι?
γρυλισμα = ανασφαλεια λεω εγω.

(μπορει να μην εχει βγαλει τετοια ενστικτα αλλα καφε φτιαχνει)

aliki_s

Well-Known Member
27 Μαϊου 2011
3.279
1.797
Αθήνα
Αυτό είναι κάτι που το κάνει και ο δικός μου. Ένας σκύλος που μπορεί να κάνουμε και μέρες να ακουσουμε το γάβγισμα του, με το που θα ακουσει θόρυβι έξω από το διαμέρισμά μας ή κάποιον να στέκεται ώρα κάτω από την πολύκατοικία μας (δε γαβγίζει στο μπαλκόνι ούτε οταν δει σκύλο ούτε σε ανθρώπους) λυσσάει για κανένα λεπτό και μετά στέκεται και παρατηρεί ή αφουγκράζεται.

zouzounos

Well-Known Member
19 Ιανουαρίου 2009
1.954
317
Επίσης το θέμα που άνοιξα δεν αφορά όλα τα σκυλιά αλλά συγκεκριμένα τα Γ.Π.
Παρακαλω οσους εχουν γερμανικους να σχολιαζουν,μαυροτσουκαλα αλλου!
δεν εχω δουλεια σημερα και θα γινει μαχη,την εκπαιδευτρια δεν βλεπω πουθενα να σχολιαζει και ανυσηχω

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
Τον δικό μου τον πήρα για βέλγο αλλά πιο πολύ για γπ μου κάνει οπότε ας γράψω.
Γύρω στους 15-16 μήνες άρχισε να ειδοποιεί όταν ακούγε ομιλίες ή ασυνήθιστους θορύβους έξω απο την πόρτα(πιο έντονα όταν κοιμάμαι ή έχω ξαπλώσει) και επιπλέον αν περπατάει κάποιος κοντά μας (τη μέρα) ενώ το περπάτημά του είναι κανονικό στη βόλτα και εκτελεί κανονικά εντολές γυρίζει και τσεκάρει ανα τακτά χρονικά διαστήματα ενώ τα βράδια κοιτάζει ακόμα και αν ο άλλος δεν είναι και τόσο κοντά μας (πχ στο απέναντι πεζοδρόμιο ή μερικές δεκάδες μέτρα πίσω/μπροστά μας) και πιο έντονα.

Μου έχει κάνει εντύπωση πως έχει κάνει τον διαχωρισμό μέρα-νύχτα και συμπεριφέρεται διαφορετικά.

zouzounos

Well-Known Member
19 Ιανουαρίου 2009
1.954
317
Καπου εχω διαβασει και ακουσει κατι για την νυχτα αλλα δεν ειμαι σιγουρος.
αν καποιος ξερει κατι,θα ηθελα να το διαβασω.
Τα μαυρα τα κοψαμε απο το θεμα,τωρα το βελγικο με συμπεριφορα γερμανικου
δεν ξερω,ειναι στην κριση του Κυριου/ας που εχει ανοιξει το θεμα

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
Καπου εχω διαβασει και ακουσει κατι για την νυχτα αλλα δεν ειμαι σιγουρος.
αν καποιος ξερει κατι,θα ηθελα να το διαβασω.
Τα μαυρα τα κοψαμε απο το θεμα,τωρα το βελγικο με συμπεριφορα γερμανικου
δεν ξερω,ειναι στην κριση του Κυριου/ας που εχει ανοιξει το θεμα
Τόσο στην εμφάνιση όσο και στον χαρακτήρα φέρνει πιο πολύ σε μαύρο γπ παρά σε βέλγο. Ειδικά κατα την ενηλικίωσή του φάνηκε πιο έντονα.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
4 μηνών δεν νομίζω να μιλάμε για φύλαξη!
4 μηνών είναι ένα κουτάβι, δεν έχει μυαλό για να βγάλει ένστικτα.Μια επιφυλακτικότητα ίσως λόγου περιόδου φόβου είναι λογική. Μην επαναπαύεσαι όμως, μια λεπτή γραμμή χωρίζει την "άσκοπη φύλαξη" και την ανεπιθύμητη συμπεριφορά με το ένστικτο φύλαξης και τα λάθη γίνονται από τώρα, από τέτοιες ηλικίες.

Προσωπικά την έκοβα με απόσπαση προσοχής την επίμονη επεξεργασία του ποιος είναι έξω. Λογικό να κεντρίσει το ενδιαφέρον του σκύλου ένας που περπατάει έξω στο διάδρομο ή μιλάει στον κότω όροφο. Δεν ήθελα με τίποτα τα άσκοπα γαβγίσματα ούτε τις πρωτοβουλίες του σκύλου στο να σηκωθεί και να κάνει κουμάντο μόνος του.

ΑΝ αυτός ο κάποιος απευθυνθεί στο κουδούνι μου και πάει να μπει μέσα τότε είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.210
927
Καναδάς
Ο δικος μας παλι δεν ξερω αν μπορει να συνεισφερει στο θεμα μιας και δεν εχει πεντιγκρι ΓΠ και εχει ζησει και στον δρομο, αλλα οπως ειπε ο Στελιος δεν παιρνει πρωτοβουλια το τι θα γινει με την πορτα. Οχι γιατι τον εχουμε εκπαιδευσει ετσι αλλα ετσι ηταν απο μονος του απο την αρχη. Καθεται πισω απο την πορτα αν ακουσει κατι και περιμενει να ανοιξουμε ή να μιλησουμε. Ομως ουτε ουρλιαζει ουτε γαυγιζει νευρικα. :)

Εκτος κι αν αυτος που θα ερθει να χτυπησει την πορτα εχει κανενα τρειλερ κοτσαρισμενο πανω του... τοτε αλλαζει το θεμα... :cool:

mpoumpoulaoriginal

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2011
429
49
Βυρωνας
Λυπάμαι που δε θα συνεχίσω την κουβέντα και απλά σας επιστρέφω τα ειρωνικά σας σχόλια! Δεν ισχυρίστηκα ότι το κουτάβι έγινε φύλακας! Ξεκαθάρισα ότι καθόλου δεν το ερεθίζω σε τέτοια συμπεριφορά! Δε μίλησα για ουρλιαχτό ούτε υστερικό γάβγισμα!Ούτε ότι πάει να φάει την πόρτα! Αλλά... τί να πω...Καταλαβαίνετε ό,τι θελετε τελικά! κλείστε το φόρουμ και κάντε το πριβέ, αδέρφια! Αρκετή ειρωνία έχουμε φάει εδώ μέσα! Να χαίρεστε την κλίκα σας! Και σόρρυ που κάποιοι μπορεί να έχουμε ίσως κάτι διαφορετικό...

Α, και το θέμα ανοίχτηκε στις φυλές σκύλων Ομάδα 1...

Last edited:

Status
Κλειδωμένο θέμα