Ερώτηση περί καβαλήματος/κυριαρχικότητας/ζήλειας

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Λοιπόν έχω μπερδευτεί τελείως για τα περί της κυριαρχικότητας των σκύλων διότι, απ' ό,τι βλέπω, είναι τελείως επιλεκτική. Προηγουμένως στο σκυλόπαρκο έγιναν τα εξής άσχετα:

Τα πρόσωπα του δράματος

Μουφ
Υπερφυσικό κανίς από ΒΥΒ
Λαμπραντόρ μαύρο κι άραχλο Α'
Λαμπραντόρ μαύρο κι άραχλο Βου'
Κουτάβι καβαλλιεράκι

Κωφά πρόσωπα: διάφορα άσχετα σκυλιά που απλώς κυκλοφορούσαν

Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που το Λαμπραντόρ Α' πήγε να καβαλήσει το Μουφ. Το Μουφ τα πήρε στην κράνα κι άρχισε να του γαυγίζει, μετά δε πήγε να ψευτοκαυγαδίσει, δηλαδή όχι επιθετικά, απλώς γουργουρίζοντας (ΟΧΙ γρυλλίζοντας) και κάνοντας υποκλίσεις σα να του λέει "ρε άμα είσαι άντρας" (το οποίο αδύνατον διότι όλα τους ήταν στειρωμένα) "για κόπιασε να σου κάνω τα μούτρα κρέας"! Το Λαμπραντόρ Α' έκανε μια απ' τα ίδια, εγώ και ο ιδιοκτήτης του χωρίσαμε τα δυο ζώα, τα βάλαμε time-out ("sit, down, stay!") κι εκεί τελείωσε το όλον. Στο εξής το Λαμπραντόρ Α' δεν τόλμησε να κάνει τίποτα στο Μουφ.

Το Μουφ όμως δεν έδειξε τις ίδιες διαθέσεις με το Λαμπραντόρ Βου που βασικά καβάλησε το Μουφ χωρίς προβλήματα και μάλιστα ενώ το Μουφ επιδιδόταν στις εξής δραστηριότητες:

1) Καβαλούσε το Υπερφυσικό ΒΥΒ Κανίς, άρα οι τρεις τους κάνανε σεξουαλικό σάντουιτς

2) Μούφιαζε παρακάτω αμέριμνο όταν το χωρίζαμε από το Υπερφυσικό Κανίς

3) Μπανιαριζότανε στην πλαστική πισίνα του δημάρχου

Η ιστορία αυτή συνεχίστηκε μέχρι που φύγαμε, άρα όλοι οι ιδιοκτήτες δουλειά δεν είχαμε και χωρίζαμε τα ζα μας συνεχώς. Εγώ δε έβριζα δυνατά αγγλιστί και ελληνιστί διότι μου πονάει ακόμα το γόνατο και δεν μπορώ να κινούμαι όσο γρήγορα θα ήθελα.

Τώρα το Λαμπραντόρ Α', που το Μουφ δεν ήθελε να το καβαλήσει, αποφάσισε ότι ήθελε να το χαϊδεύω και τριβότανε πάνω μου σα γατί. Το Μουφ τώρα αγρόν ηγόραζε και δεν το 'νοιαζε ποσώς. Μόλις όμως πήγε το δύσμοιρο Κουταβο-καβαλλιεράκι να κάνει το ίδιο, το βρωμό-Μουφ θύμωσε, ήρθε, του έδωσε μια κωλιά να πάει πέρα και μετά ανέβηκε στο τραπέζι και τριβότανε το ίδιο πάνω μου!!

Τι γίνεται δω, ωρέ πατριώτες?! Ποιος είναι κυριαρχικός και γιατί? Σε ποιες περιπτώσεις? Και σε ποιες περιπτώσεις ζηλεύει ένα σκυλί, και συγκεκριμένα το Μουφ, και γιατί?

ChilliJRT

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2011
1.970
139
Πάτρα
χαχαχαχαχα! Να'σαι καλά! Γέλασα! Πολύ απλά την παροιμία που λέει όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι αργεί να ξημερώσει την ξέρεις? Αν ηταν οοολα αγορια αντε βρες ακρη! Κ ζηλεια παίζει κ κυριαρχία... Γίνονται αυτά. Αφού ήταν ψεύτικα όλα οκ

betelgeusse

Well-Known Member
14 Μαϊου 2011
301
2
38
germany
Τι γίνεται δω, ωρέ πατριώτες?! Ποιος είναι κυριαρχικός και γιατί? Σε ποιες περιπτώσεις? Και σε ποιες περιπτώσεις ζηλεύει ένα σκυλί, και συγκεκριμένα το Μουφ, και γιατί?
Μα δεν ειναι λογικο οτι σε καποιες περιπτωσεις θα ζηλευει ή θα εχει τασεις κυριαρχικοτητας ενω σε καποιες αλλες οχι ή ακομα θα κυριαρχειται αντι να επιβαλεται.Απλα καποια σκυλια τα γουσταρει καποια αλλα οχι.
Και επειδη απο οτι εχω καταλαβει ξερεις απο ψυχολογια: εχεις διαβασει Μασλοου;
αν ναι θα ξερεις οτι αυτο ισχυει για ανθρωπους ,γιατι να μην ισχυει και για σκυλια;

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Ναι ρε συ, αλλά δε βλέπω συνέπεια! Πάντα υπέθετα ότι όποιος είναι κυριαρχικός είναι κυριαρχικός, καβαλάει όλους τους άλλους σκύλους, δεν καβαλιέται ποτέ και γενικώς είναι τζαναμπέτης. Και όποιος ζηλεύει, ζηλεύει τους πάντες. Αλλά τρέχα-γύρευε τελικά... :)

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA

Μα δεν ειναι λογικο οτι σε καποιες περιπτωσεις θα ζηλευει ή θα εχει τασεις κυριαρχικοτητας ενω σε καποιες αλλες οχι ή ακομα θα κυριαρχειται αντι να επιβαλεται.Απλα καποια σκυλια τα γουσταρει καποια αλλα οχι.
Και επειδη απο οτι εχω καταλαβει ξερεις απο ψυχολογια: εχεις διαβασει Μασλοου;
αν ναι θα ξερεις οτι αυτο ισχυει για ανθρωπους ,γιατι να μην ισχυει και για σκυλια;
Από σκυλοψυχολογία δε χαμπαριάζω πολλά. :) Πάντα σκεφτόμουνα ότι άλλο σκύλος, άλλο άνθρωπος. Αλλά και οι ζηλιάρηδες άνθρωποι γενικά ζηλεύουν τους πάντες.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Μπα, δε νομίζω. Άλλωστε το Λαμπραντόρ Α' την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια άπαξ και τσίμπησε την κατσάδα από τ' αφεντικό του. Το Λαμπραντόρ Βου δε συνέχισε να "παρενοχλεί" το Μουφ μέχρι που φύγαμε, όπως και το Μουφ προσπαθούσε πάντα να "απαυτώσει" το Υπερφυσικό ΒΥΒ Κανίς. Επίσης τον ψιλοκαυγά "για έλα δω άμα σου κοτάει ρε Λαμπραντόρε Α'!" τον ξεκίνησε το Μουφ για να διαμαρτυρηθεί για το καβάλημα.

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Χωρίς να είμαι προφέσορας σκυλοσυμπεριφοράς, τείνω να καταλήξω ότι αυτό που συνήθως ονομάζουμε ζήλεια και ενίοτε κολακευόμαστε κιόλας είναι στην ουσία κτητικότητα. Ίσως κάποιες φορές και φύλαξη, πάντως όχι ζήλεια. Η ζήλεια είναι μάλλον μόνο ανθρώπινη εφεύρεση και σφάλμα.

Το να υπάρχουν διαφορετικές αντιδράσεις από σκύλο σε σκύλο δεν μου φαίνεται παράξενο. Κάθε σκύλος έχει άλλη ενέργεια και άλλη γλώσσα σώματος που μπορεί το δικό μας μάτι να μην την πιάνει αλλά τα σκυλιά τη διαβάζουν. Μεγάλο ρόλο παίζει επίσης η δική μας στάση σε κάθε περίπτωση που επηρεάζει αντίστοιχα και τις αντιδράσεις του σκύλου. π.χ. άλλο το χαϊδεύω ξένο σκύλο και όταν έρθει ο δικός μου σκέφτομαι να σταματήσω γιατί "ωχ, έρχεται και μπορεί να τσαντιστεί" και άλλο το χαϊδεύω ξένο σκύλο.- Φαινομενικά είναι μόνο σκέψεις στο κεφάλι μας, αλλά έστω και ασυναίσθητα η στάση του σώματος μας αλλάζει ανάλογα με την περίπτωση, κάτι που ο σκύλος το καταλαβαίνει.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Καλώς, αλλά και πάλι το Μουφ δεν είναι κτητικό μαζί μου όταν χαϊδεύω όλους τους σκύλους. Επίσης το καβαλλιερίδιο ήταν σαφώς μικρότερο από το Λαμπραντόρ Α' που ναι μεν τον τσάντιζε, δεν είχε όμως πρόβλημα να το χαϊδεύω. Η μόνη διαφορά είναι ότι το Λαμπραντόρ Α' τριβότανε στα πόδια μου και το χάιδευα, ενώ το καβαλλιεράκι ανέβηκε στο τραπέζι και ήρθε κοντά μου, οπότε το Μουφ ίσως τσαντίστηκε για το τραπέζι και το παραμέρισε. Στο παρελθόν πάντως είχε τσαντιστεί και με άλλο σκύλο που απλώς ήρθε κοντά μου, ενώ όταν πήγανε σε Αυστραλέζικο χάππενινγκ στο Σικάγο πριν από δυο χρόνια και με κατούρησε ένας άσχετος Αυστραλέζος δις για να με μαρκάρει, ποσώς το ένοιαξε το Μουφ!

betelgeusse

Well-Known Member
14 Μαϊου 2011
301
2
38
germany
Παντως απο τον δικο μου που δεν ειναι στειρωμενος εχω καταλαβει οτι αν του αρεσει καποιο σκυλι(ειτε σεξουαλικα ειτε οχι) δεν εχει προβλημα να το χαιδεψω και εγω.Αν δεν γουσταρει καποιο σκυλι και το χαιδεψω τρελαινεται και κανα δυο φορες εχει τυχει να επιτεθει.Δηλαδη απο οτι εχω καταλαβει εχει προτιμησεις αλλα δεν υπαρχει καποιο στανταρ για να πω ποτε ειναι κυριαρχικος ζηλιαρης και ποτε οχι.Παντως σεξουαλικα του αρεσουν ενα ντοπερμαν θηλυκο και σε ενα ποιντερ αρσενικο.Και στα 2 αυτα σκυλια εχει δωσει και το δικαιωμα να μπαινουν στην αυλη και στο σπιτι ενω γενικοτερα δεν θελει να πλησιαζουν σκυλια στο σπιτι.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97