Ερωτήσεις για τη βόλτα

vasiliki68

Well-Known Member
2 Μαρτίου 2010
526
2
Αμαλιάδα
Ήθελα να ρωτήσω πως μπορώ να κάνω τη βόλτα μας ευχάριστη και να βρίσκει ο Φοίβος ενδιαφέρον.
Τώρα βγαίνουμε βόλτα και νιώθω πως τον ταλαιπωρώ τον καημενούλη γιατί αυτός θέλει να μυρίζει όπου περνάμε από σκουπιδοντενεκέδες και αν βρει και κάτι ενδιαφέρον να μασουλήσει κιόλας, εγώ επειδή φοβάμαι για καμια φόλα τον τραβολογάω και είναι λίγο αγγαρεία η βόλτα και με το λουρί συνεχώς δεν εκτονώνεται και το σκυλάκι.
Πήγαμε δυό φορές στη θάλασσα και τον άφησα ελεύθερο, το τί χαρές έκανε το τί παιχνίδια δε λέγεται, αυτό όμως δε μπορεί να γίνεται κάθε μέρα. Πως μπορώ να τον εκτονώνω σε καθημερινή βάση, δεδομένου πως δεν υπάρχει χώρος στην πόλη όπου θα μπορούσα να τον αφήσω ελεύθερο?

lastbreath

Well-Known Member
21 Δεκεμβρίου 2009
491
0
γενικα σε πολη εχεις αυτην την δυσκολια!την ειχα και εγω μεχρι να βρω ασφαλες σημειο να μπορω νατον λυνω!
μερικες φορες τα σημεια μπορει να ειναι κοντα μας και να μην τα βλεπουμε!το προαυλιο ενος σχολειου ας πουμε η την αυλη μιας εκκλησιας!
οπως και να εχει δες τι παιχνιδια αρεσουν στο σκυλο σου και εφαρμοσετα και εξω!δηλαδη μπορει να του αρεσει το μπαλακι οποτε αρχισε να του το πετας οταν τον λυνεις,και διαφορα αλλα τετοια!

ΜMaritina

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2009
954
3
Νέα Σμύρνη
Δεν τον ταλαιπωρείς όταν περνάτε από σκουπιδοντενεκέδες και δεν τον αφήνεις να μυρίσει και να φάει ό,τι βρει, ίσα ίσα τον προστατεύεις!
Κι ο δικός μου (υποθέτω πολλά σκυλιά) το θέλουν αυτό, αλλά δεν πρέπει να τους αφήνουμε σε τέτοια σημεία!
δεν είναι μόνο οι φόλες, αλλά κι οι τροφές που πετάνε για τα γατάκια στους δρόμους που δεν ξέρεις τι είναι.
Το θέμα να τρώει από κάτω, είναι διαφορετικό από την εκτόνωσή του.
Κι ελεύθερος να είναι στη βόλτα, πάλι δεν πρέπει να τρώει από κάτω
(γι' αυτό κι εγώ δεν τον πολύ αφήνω ελεύθερο, γιατί αφού παίξει παίξει με τα άλλα σκυλιά, αρχίζει τις βόλτες και δε με ακούει κι αν φάει κάτι; )

Επειδή δεν ξέρω το σκυλάκι σου, αλλά και το που μένετε, θα σου πω τι κάνω εγώ.
Πάμε βόλτα να μυρίσει και να περπατήσει αρκετά (πάντα με την επίβλεψη μου) και έχω βρει το πάρκο (ευτυχώς δίπλα στο σπίτι μου) και πάμε εκεί το βράδυ με τα άλλα σκυλάκια.
Το λύνω κανένα 20λεπτο που ξέρω ότι θα είναι προσκολλημένος μόνο στην σκυλοπαρέα κι άμα το δω κι αρχίσει να γυρίζει και δεν μπορω να τον επιβλέψω, τον μαζεύω.
Επίσης, στη βόλτα όταν είμαστε με λουρί, κάνουμε και λίγο τρεξιματάκι, κανένα χοροπηδητό, κανένα τραγουδάκι και κουνιέται παραπάνω...
και σπίτι με το μπαλάκι στο κήπο ή στην ταράτσα (για παιχνίδι μόνο παρέα τα δυο μας).

Ελπίζω να έριξα καμιά ιδέα στο τραπέζι! :)

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
Ακου
δεν τον παιδευεις
ο σκύλος νιώθει καλά όταν υπάρχουν όρια στην συμπεριφορά του και είναι σταθερά και αμετάκλητα αυτά τα όρια. ΕΤΣΙ νιώθει ασφαλής. να είσαι σίγουρη για αυτό.
Μην τον αφήνεις στα σκουπίδια καθόλου και θα δείς ότι σταδιακά δεν θα πηγαίνει προς τα εκεί απο μόνος του
Αλίμονο
τον έχεις μέσα στο σπίτι και θα τον αφήνεις να περπατάει εκεί που σκουπιδιάζει όλη η γειτονιά????

Παιχνίδια στο σπίτι-κυνηγητό/πιάσε πέτα/επιτόπια πηδηματάκια και άλλα πολλά. Επίσης εκπαιδευση στο σπίτι. σήκω κάτσε ξάπλωσε μείνε πήδα τέζα διάφορα
οπότε απο εκτόνωση κομπλέ
3 βόλτες την ημέρα για τσίσα κακά και απλά περπάτημα/κοινωνικοποίηση
και μιά φορά την εβδομάδα ή όσο πιο συχνά μπορείς κάπου λύσιμο-παραλία καλύτερα το καλοκαίρι γιατί στα δασάκια έχει και φίδια και ίσως και φόλες
επίσης
Αυλή δεν έχετε?

Δεν παιδευεται και δεν θλίβεται ο σκύλος όταν τον "καταπιέζεις" που λέμε εμείς οι άνθρωποι
Τον σκύλο τον απασχολούν οι πόροι (φαί νερό ασφάλεια) και όλα αυτά είναι συνυφασμένα στο μυαλό του με ένα ιεραρχικό σύστημα όπου υπάρχει ένας αρχηγός που θέτει τα όρια και τα οποία τηρεί απαρέγκλητα. Ετσι νιώθει καλά
και όχι αν μπορεί να τρέχει free as a bird και να κάνει ότι νάναι όπου νάναι...

vasiliki68

Well-Known Member
2 Μαρτίου 2010
526
2
Αμαλιάδα
Υπάρχει μια πλατεία εδώ πάνω από μας και τον έλυνα όταν ήταν πιο μικρούλης που δεν απομακρυνόταν. Τώρα όμως φοβάμαι να τον αφήσω μη βγει στο δρόμο.
Στη θάλασσα που τον αφήσαμε και όταν καθίσαμε για καφέ, κάθε φορά που τον φώναζα ερχόταν, ακόμα κι όταν πέρναγε κόσμος που του αρέσει να πηγαίνει για παιχνίδια σε όλους όσους περνάνε. Το θέμα είναι αν θα συναντήσουμε άλλο σκύλο πως θα αντιδράσει και μην τυχόν δε με ακούσει και βγει στο δρόμο.
Είναι πολύ μικρούλης για να είμαι σίγουρη πως θα ακούει πάντα στο έλα.

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
βασικό
μέχρι να μάθει τέλεια στο Ελα μην χαλαρώνεις την επίβλεψη δευτερόλεπτο-κι επειδή δύσκολο να το μάθει τέλεια σε τέτοια ηλικία....γιατί πιστευεις ότι πρέπει να τον λύνεις συχνά?

vasiliki68

Well-Known Member
2 Μαρτίου 2010
526
2
Αμαλιάδα
Γιατί πηγαίνουμε βόλτα και τον τραβολογάω τον καψερό στο δρόμο, να κάτι του μύρισε κάποιο κοκαλάκι, του αρέσει να πηγαίνει και σε όλους τους σκουπιδοτοπους, άμα δεν πάρουμε μυρωδιά σε κάθε κάδο που περνάμε δε μπορούμε. Είναι και στα δυο μέτρα το λουρί περνάνε και αυτοκίνητα, να κάποιος θα περάσει πρέπει να τον κρατάω κοντα γιατί πάει για παιχνίδια και δε φχαριστιέται.

ΜMaritina

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2009
954
3
Νέα Σμύρνη
vasiliki68, προφανώς!
Δε θα είσαι καθισμένη για καφέ κι ο σκύλος να κόβει βόλτες... αφού το λες κι εσύ είναι μικρός!
Θέλει επίβλεψη, όταν είναι ελεύθερος!
"πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη σου" για να είναι ελεύθερος!
και για να την κερδίσει πρέπει να τον μάθεις το πώς! να έρχεται σε σένα και να σε υπακούει! λογικό δεν είναι;
π.χ. καμια λιχουδιά για αρχή και μετά να το γυρίσεις σε χάδια; δεν ξέρω!

Σε άλλο ποστ έλεγες ότι τώρα με το σκύλο καταλαβαίνεις ότι είναι σαν τα παιδιά!
Δε θα είχες μαντρωμένο το παιδί σου συνέχεια, αλλά θα ήξερες να λες κι "όχι"/"μη".
Κι όταν είναι μικρά οι μαμάδες είναι δίπλα τους στο πάρκο μην χτυπήσουν!
Κάπως έτσι υποθέτω! (όχι ότι είμαι μαμά, αλλά μου άρεσε όταν το έγραψες και το διάβασα!!)

Όσο για το πάρκο, βρες ένα μεγάλο πάρκο, τσέκαρε το, πού μπορεί να πετάνε φαγητά για αδεσποτάκια κλπ κλπ και σιγά σιγά θα το καταφέρεις με το παραπάνω!

Εμείς ακόμα το προσπαθούμε βέβαια με το ξεροκέφαλό μου αγορόσκυλο!!!

vasiliki68

Well-Known Member
2 Μαρτίου 2010
526
2
Αμαλιάδα
Δυστυχώς δεν έχουμε πάρκο στην πόλη μας κι αυτό είναι το πρόβλημα, το πάω σε μια πλατεία στο κέντρο που προσφέρεται κάπως και του βάζω και τα δυο λουριά για να είναι κάπως πιο ελεύθερος 2 και 1.5μ. Εκεί που τον είχα ελεύθερο είναι εντελώς ασφαλές το μέρος πλακόστρωτο ακριβώς πάνω από την παραλία και επειδή δεν έχει καλοκαιριάσει για τα καλά τα πρωινά δεν έχει και πολύ κόσμο, οπότε ήταν συνεχώς κάτω απο την επίβλεψή μου και δε ν απομακρυνόταν ήταν εκεί γύρω μας και μόλις του φώναζα ερχόταν.

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
τι εννοούσα κάνει τα πράγματα πιό πολύπλοκα?

αργότερα που θές να μάθει λουρί και δίπλα (για να κυκλοφορήσεις ας πούμε σε μιά πλατεία με κόσμο ή να πάς απο π.χ. Σύνταγμα στο Μοναστηράκι)
αυτός έχει μάθει λουρί και 5 μέτρα περίμετρο και πάμε όπου νάναι

ΜMaritina

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2009
954
3
Νέα Σμύρνη
Ωραία! Κι εγώ αυτό είχα καταλάβει!
Άρα και το 2+1,5 μέτρα λουρί σχετικά το ίδιο προβληματικό δε θα είναι;

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
το λουρί δεν φταίει σε τίποτα βέβαια..η χρήση του ίσως να μπερδέψει τον σκύλο...και συνήθως με το flexi βολευεσαι και αφήνεις τον σκύλο να βόσκει γύρω γύρω

vasiliki68

Well-Known Member
2 Μαρτίου 2010
526
2
Αμαλιάδα
Μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό έχουμε το δίμετρο λουρί και στα πεζοδρόμια όπου χρειάζεται το μαζεύω κιόλας, όταν φτάσουμε εκεί του προσθέτω και το άλλο όσο κάθομαι εγώ στο παγκάκι, δεν κάνω καλά?

Το δίπλα ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να του το μάθω?

ΜMaritina

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2009
954
3
Νέα Σμύρνη
Ναι, εγώ το λέω,
γιατί την έχω πάθει άσχημα και με το flexi και με σύνδεση 2 λουριών και μετά χτυπιόμουν να το ξαναμάθω στο μικρό...

Ο μπαμπάς μου (που επιμένει να τον πηγαίνει βόλτα, ενώ εγώ δε θέλω) τον πάει με το flexi γιατί με το μικρό, μεγάλος άνθρωπος κουράζεται.
Αλλά βέβαια, μετά κουράζομαι εγώ να του μάθω πάλι στο μικρό!
Μαρτύριο!

Εγώ, vasiliki68, δεν ξέρω να σου πω! :)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Μερικες πρακτικες συμβουλες.

Ποτέ μην τραβολογάς/σερνεις τον σκυλο με το λουρι. Δεν μαθαινει τιποτα ετσι. Όταν σταματαει καπου (πχ σκουπιδια) και θελεις να τον κανεις να ερθει για να συνεχισετε, κανεις ένα στιγμιαίο «τάκ» στο λουρι προς το μερος σου. Είναι μια στιγμιαια διορθωση, ξαφνιασμα και υπενθυμιση. Προσοχη! Όχι δυνατα, είναι μικροσωμο σκυλι και είναι και κουταβι.

Όταν τραβαει προς ένα μερος, ποτέ δεν ακολουθεις γιατι ετσι νομιζει ότι τραβωντας παει εκει που θελει να παει. Σταματας και τον καλεις κοντα σου. Αν δεν ερθει, παλι ένα στιγμιαιο «τακ». Ακομα καλυτερα του ζητας να κατσει, εφοσον βεβαια ξερει την εντολη.

Αν θελεις να τον αφησεις να μυρισει σε καποιο μερος ελευθερα, τοτε σταματας και τον αφηνεις να μυρισει. Θα τεντωνει το λουρι για να πλησιασει καπου, αλλά όταν εισαι σταματημενη αυτό γινεται ελεγχομενα. Αν τον αφησεις να σε παρασυρει, του δινεις λαθος μηνυμα και φυσικα θα το ξανακανει.

Μπορεις να εχεις στο ελευθερο χερι σου μερικα αποξηραμένα μεζεδακια για να του κρατας το ενδιαφερον ώστε να είναι δίπλα σου.

Το σκυλι ερχεται όταν το καλεις γιατι είναι ακομα κουταβι και εχει ανασφαλεια. Χωρις σοβαρη εκπαιδευση συντομα θα σταματησει να ερχεται όταν θα βρισκει κατι πιο ενδιαφερον από εσενα. Σε παρκα χωρις περιφραξη μην τον λυνεις ποτέ.

Προσοχη με ποια σκυλια ερχεται σε επαφη. Αν δεχτει επιθεση από ακαταλληλο για παρεα σκυλο, θα γινει για παντα επιθετικο ή φοβικο. Και επειδη είναι μικροσωμο και σχετικα ήπια φυλή, μαλλον θα γινει φοβικο.

Το λουρι φλεξι καλο είναι για ελεγχομενη ελευθερια, αλλά εχει το προβλημα ότι ειναι συνεχεια υπό τάση λογω του ελατηριου. Θελεις καποια στιγμη να μαθεις στον σκυλο να περπαταει με χαλαρό λουρι, το οποιο δεν δημιουργει καμια αντισταση και είναι στην ουσια «αόρατο».

Επισης, θα προτεινα να το εχεις μαζι σου για το παρκο, αλλά στον δρομο να κυκλοφορειτε με το κοντο λουρι. Μπορει σε καποια στιγμη αφηρημαδας να σου ξεφυγει το φλεξι, να να γινει ξαφνικα ο ιμαντας τετραμετρος και να φυγει ο σκυλος στον δρομο με τα αυτοκινητα.

vasiliki68

Well-Known Member
2 Μαρτίου 2010
526
2
Αμαλιάδα
harryf3 σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ, πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου. Τώρα για τη σχέση του με τα άλλα σκυλιά καθημερινά διαπιστώνω πως κάτι δεν πάει καλά.

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
συμφωνώ με Αρη-πολύ ωραία τα περιεγραψε-μερικά δεν τα έκανα όταν έπρεπε και βλέπω τα αποτελέσματα τώρα

Τι έχει με τα άλλα σκυλιά βρέ?

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Τι έχει με τα άλλα σκυλιά βρέ?
Μάλλον καταλαβαίνει ότι έχουν το καθένα άλλο όνομα και τα παίρνει... :D

Sorry Βασιλική μου για το off topic. Δεν κρατήθηκα. Το μεταφέρω από άλλο θέμα, γεμάτο off topics... :)

vasiliki68

Well-Known Member
2 Μαρτίου 2010
526
2
Αμαλιάδα
Μάλλον καταλαβαίνει ότι έχουν το καθένα άλλο όνομα και τα παίρνει... :D

Sorry Βασιλική μου για το off topic. Δεν κρατήθηκα. Το μεταφέρω από άλλο θέμα, γεμάτο off topics... :)
Δεν ξέρω μωρε γμτ, νομίζω πως φοβάται και αντιδρά έτσι, αλλά σήμερα κατάλαβα πως μπορεί να ζηλεύει κιόλας γιατί κάποια απ΄ αυτά τα χαϊδολογάμε με τη μικρή και είναι λίγο ζηλιαροψωριάρης:D.

Πες ότι θέλεις mareco δε με πειράζει, άλλωστε δε μπορούμε να μιλάμε και συνέχεια σοβαρά:)

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97