Ερωτήσεις για Κούρτσχααρ!

mkaterina

Member
25 Σεπτεμβρίου 2013
5
0
Γεια σας! Με λένε Κατερίνα και καλώς σας βρήκα!
Σας διαβάζω αρκετά συχνά και πήρα το θάρρος να γράψω και τα δικές μου ερωτήσεις σχετικά με ένα γλυκό δίχρονο Κούρτσχααρ που μας χάρισαν. Είναι πάρα πολύ χαδιάρα και μαθαίνει αρκετά γρήγορα.
Θέλω να σας ρωτήσω μερικά πράγματα για την σκυλίτσα μου κι ελπίζω να με βοηθήσετε.
Το πρώτο είναι σχετικό με την τουαλέτα.
Την έχουμε στην πυλωτή και υπάρχει και κήπος. Όμως λόγω της εγκληματικότητας που υπάρχει στην περιοχή (υπήρξαμε θύματα αρκετές φορές) φοβάμαι να το βάλω στον κήπο και ποτέ μα ποτέ δεν το αφήνω χωρίς επίβλεψη. Δεν ξέρω πως να του μάθω να τα κάνει μόνο στον κήπο. Όταν είμαι μαζί του και έχω ανοιχτή την πόρτα του κήπου τα "κάνει" στον κήπο. Το απόγευμα όμως μετά το φαγητό περιμένω μια ώρα να πάει τουαλέτα αλλά τίποτα και τα "κάνει" πιθανόν το βράδυ αφήνοντας μου πρωινά "δώρα". Έχει μαρκάρει μια περιοχη μέσα στην πυλωτή και πηγαίνει εκεί. Εχει γενικά μαρκάρει δυο περιοχές μια στον κήπο και μια μέσα και πηγαίνει όπου θέλει και όποτε της βολεύει. Δεν έχει σημασία αν θα τα κάνει μετα την ώρα του φαγητού, τα κάνει όποτε θέλει.
Συνέχεια είμαι με ξύδι, χλωρίνη και βούρτσα. Γράφονται διάφορα στο Internet για το πως να φύγει η μυρωδιά για να μην ξαναπλησιάσει ο σκύλος στο σημείο που έχει μαρκάρει αλλά τίποτα. Η μυρωδιά από το τσιμέντο δεν φεύγει με τίποτα.
Πρέπει να της μάθω να τα κάνει σε ένα σημείο και το καλύτερο θα ήταν εξω στον κήπο. Δεν μπορώ να σκεφτώ τρόπους να φτιάξω μια αυτοσχέδια τουαλέτα μέσα στην πυλωτή και να κρατάμε τους κανόνες υγιεινής. Επίσης, πως μπορώ να προβλέψω πότε θέλει να τα κάνει για να την βγάζω έξω.
Μια μέρα ενώ έφαγε το πρωί έκανε έξω την ανάγκη της και μετά από μισή ώρα πήγε και τα έκανε στην πυλωτή ενώ ήταν ανοιχτή η πόρτα του κήπου.

Το δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω είναι σχετικά με την βόλτα. Δεν ξέρω τι εκπαίδευση είχε από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη αλλά μάλλον δεν την έβγαζε έξω με λουρί. Παρόλα αυτά όμως διαβάζοντας στο ιντερνετ και παρακολουθώντας βιντεάκια το λουρί το αγάπησε από την πρώτη στιγμή. Πρώτα την έμαθα μέσα στον κήπο να μην τραβάει το λουρί και να περπατάει δίπλα μου. Όλα καλά μέσα αλλά όταν την έβγαλα έξω λες και δεν υπήρχα. Η μύτη της είχε γίνει ένα με το τσιμέντο. Δεν άφησε χιλιοστό που να μην είχε μυρίσει. Ούτε λιχουδιές δεν δεχόταν. Δεν με άκουγε καθόλου και σνίφαρε με ευχαρίστηση τα πάντα και με τραβούσε όπου την καλούσαν οι μυρωδιές. Ξερω ότι είναι κυνηγόσκυλο και το έχει στο αίμα της αλλά υπάρχει τρόπος να την πηγαίνω βόλτα και να την απολαμβάνουμε και οι δυο; Έχω δει κι αλλα κυνηγόσκυλα στο πάρκο που πηγαίνω για περπάτημα και τα καμαρώνω. Μήπως δεν είναι στο DNA της βόλτες στην εξοχή με λουρί και προτιμάει ελεύθερη και ωραία να αλωνίζει στα λιβάδια;

Και ένα τρίτο τελευταίο που θέλω να σας ρωτήσω και δεν θα σας κουράσω περισσότερο είναι το θέμα με το σκάψιμο. Αν την αφήσω ελεύθερη στον κήπο θα μου ανοίξει τουλάχιστον ένα λάκκο για να φυτέψω κάποιο δέντρο :) Αν της μάθω την εντολή σκάψε την ώρα που σκάβει θα με γλυτώσει από μεγάλο κόπο. Είναι φυσιολογικό αυτό που κάνει; Έχει φτιάξει τρύπες βάθους 50 εκατοστών με 1 μέτρο διάμετρο. Της κλείνω και της ανοιγει ξανά. Αν το συνδιάσω με έναν άλλο φίλο στο φόρουμ που διάβασα ότι φοβάται αν ο σκύλος του τον φάει εγω θα πρέπει να σκέφτομαι ότι η δική μου είναι ένα βήμα πιο μπροστά να εξαφανίσει το πτώμα μου... και θα τα καταφέρει με μεγάλη επιτυχία :) Δεν θάβει τίποτα εκεί. Την έχω δει κάποιες φορές να παίρνει κόκκαλα από το φαγητό της και να τα θάβει σε ένα μικρό λάκο που φτιάχνει αλλά σ'αυτές τις μεγάλες τρύπες δεν θάβει τίποτα και της αφήνει και ανοιχτές.

Για την ώρα αυτά έχω παρατηρήσει στην συμπεριφορά της που με προβληματίζουν και όποια συμβουλή είναι ευπρόσδεκτη.

Hlianna

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2009
1.567
647
Καλως ηρθες και να χαιρεσαι τη σκυλιτσα σου.

Μπορεις να μας πεις ποση ωρα τη βγαζεις βολτα την ημερα? Επισης γιατι δεν μενει μεσα στο σπιτι μαζι σας?
Οταν τη περιοριζεις στη πυλωτη με ποιο τροπο το κανεις? Επισης ποσο καιρο ειναι μαζι σας?
Κανε μια αναζητηση στο φορουμ και δες για το crate, θα σε βοηθησει να μπειτε σε μια σειρα και να κανει την αναγκη της καθε φορα που θα τη βγαζεις βολτα. Λογικο μου φαινεται εφοσων εχει ποτισει το σημειο στο τσιμεντο να πηγαινει συνεχεια εκει να τα κανει.
Λες οτι μαλλον ο προηγουμενος ιδιοκτητης της δεν την εβγαζε καθολου βολτα. Λογικο δεν ειναι οι μυρωδιες που συναντατε στη βολτα σας να ειναι κατι καινουριο για το σκυλι σου? Δεν πιστευεις οτι μετα απο 2 χρονια ενθουσιαζεται τοσο πολυ που κλειδωνει και δεν σε ακουει? Και αποτι εχω ακουσει τα κυνηγοσκυλα βαζουν τη μυτη κατω και πηγαινουν. Εγω, ειδικα αν την ειχα λιγο καιρο ή ηταν οι πρωτες της βολτες θα την αφηνα και σιγα σιγα θα προσπαθουσα να τη μαθω να ειναι διπλα σε μενα. Και οχι δεν υπαρχει σε κανενα σκυλιου το dna να μη βγαινει βολτες :p
Για τους λακκους στο κηπο δεν μπορω να σε βοηθησω, γιατι δεν εχω κηπο αρα και την αναλογη εμπειρια.

mkaterina

Member
25 Σεπτεμβρίου 2013
5
0
Εδω και λίγους μήνες την έχουμε. Στην πυλωτή δεν είναι περιορισμένη είναι ελεύθερη. Το σπιτάκι της όμως μοιάζει με crate αλλα δεν κλείνει. Είναι μεγάλο, ορθογώνιο λίγο πιο ψηλό απο το ύψος της. Για το crate δεν το ήξερα εδώ διάβασα κάποια άρθρα.
Στην αρχή την εβγαζα σιγά σιγά βόλτες στη γειτονιά αλλά επειδή τραβούσε πολύ δεν ήξερα πως να το χειριστώ. Διάβασα και κάποια άρθρα ότι δεν κάνει να το τραβάμε το σκυλί για να μην προκληθεί πρόβλημα στο λαιμό του και φοβηθηκα.
Οπότε επειδή έχουμε αρκετά μεγάλο κήπο την βγάζω να περπατήσει μαζί μου (τρέχουμε πολλες φορές) με λουρί μια ώρα το πρωί μετά το φαγητό, μια ώρα το μεσημέρι και μια ώρα το απόγευμα μετά το φαγητό. Αυτές τις ώρες μπορώ να την βγάλω.
Όταν περπατάμε μυρίζει αλλά είναι πιο χαλαρή και δεν τραβάει, όταν τρέχουμε τρέχει δίπλα μου και δεν την ενδιαφέρει να μυρίσει.
Μάλλον όλα λάθος τα κάνω και γι'αυτό πήρα το θάρρος να σας ρωτήσω. Το πιο σωστό ειναι να ρωτήσω κάποιον εκπαιδευτή και θα κάνω μια αναζήτηση στην περιοχή μου για κάποιον καλό για να βοηθήσει.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Μάλλον όλα λάθος τα κάνω και γι'αυτό πήρα το θάρρος να σας ρωτήσω. Το πιο σωστό ειναι να ρωτήσω κάποιον εκπαιδευτή και θα κάνω μια αναζήτηση στην περιοχή μου για κάποιον καλό για να βοηθήσει.
Μπράβο σου Κατερίνα. Ωριμη σκέψη, ανοιχτό μυαλό!!! Το μόνο που χρειάζεσαι για να πάνε όλα καλά με την σκυλίτσα σου!

Να την χαίρεσαι :)

Λίστα εκπαιδευτών