Επισκεψεις

AndaStinson

Member
12 Αυγούστου 2015
17
17
30
Καλησπέρα σας!

Έχω έναν μικρό 5,5 μηνών ο οποίος είναι γενικά ήσυχος, αλλά αν έρθει κάποιος επίσκεψη στο σπίτι, τρελαίνεται και για κανα 15λεπτο χοροπηδάει και τρέχει πάνω κάτω! Είναι λόγω ηλικίας και θα σταματήσει? Ή πρέπει να κάνω κάτι για αυτό?
Μια φίλη μου έχει έναν σκυλάκο 2 χρονών και εξακολουθεί να κάνει έτσι αν μπει κάποιος στο σπίτι. Δεν θέλω και ο δικός μου να μεγαλώσει και να συνεχίσει να συμπεριφέρεται έτσι.
Τι να κάνω λοιπόν?

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Ό,τι δεν θέλεις να κάνει, το κόβεις εγκαιρως. Οπότε πρέπει να μάθει ότι όταν χτυπάει η πόρτα μπορεί να παρατηρεί αλλά όχι να ενθουσιάζεται. Αυτό πρέπει να το κάνεις "στήνοντας" σκηνικά με φίλους σου... να ερχονται να χτυπούν την πορτα και να τον βάζεις τον μικρό να ηρεμήσει πρώτα ΠΡΙΝ ανοιξεις... (γι'αυτό λέω με φίλους... όχι να εχεις τον ντελιβερά να περιμένει για παράδειγμα :p )
Θέλει υπομονή και σταθερή αντιμετώπιση και σιγά σιγά θα φτιάξει.

AndaStinson

Member
12 Αυγούστου 2015
17
17
30
Όσο περιμένει -από την ώρα που θα χτυπήσει θυροτηλέφωνο μέχρι να μπει κάποιος στο σπίτι- είναι ήρεμος και κάθεται πίσω από την πόρτα. Μόλις δει ότι είναι κάποιος που ξέρει, τότε τρελαίνεται!
Το ίδιο κάνει και με εμένα κάθε φορά που γυρνάω από την δουλεία. Κάθε βράδυ πρέπει πρώτα να τον ηρεμήσω και μετά οτιδήποτε άλλο.
Κάποιοι μου είπαν ότι είναι λόγω ηλικίας, αλλά εγώ φοβάμαι μην του μείνει κουσούρι μόνιμα...

sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Είναι όμορφο να σε υποδέχεται ένα χαρούμενο σκυλάκι όταν μπαίνεις στο σπίτι, αλλά ο υπέρμετρος ενθουσιασμός ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα τόσο σε σένα όσο και στους καλεσμένους σου! Δε νομίζω να οφείλεται στην ηλικία ή τουλάχιστον όχι μόνο, καθώς το έχουμε αντιμετωπίσει σε κουτάβι 2 μηνών και σε κουτάβι 11 μηνών.

Το μικρό κουτάβι χοροπηδούσε πάνω σε όποιον έμπαινε μέσα στο σπίτι, τον ακολουθούσε μέσα στο σπίτι συνεχίζοντας να πηδάει πάνω του, και κάποιες φορές έτρεχε να του φέρει ό,τι παιχνίδι έβρισκε μπροστά του. Ένα λάθος που κάναμε και ενίσχυε αυτή τη συμπεριφορά, ήταν ότι μπαίνοντας μέσα οι περισσότεροι φώναζαν όλα χαρά "κουταβάκι ήρθααααααααααα" - τα κουτάβι σχεδόν άγγιζε ταβάνι απ'τη χαρά του...
Αρχίσαμε λοιπόν να μπαίνουμε στο σπίτι χωρίς τσιρίδες και όσο χοροπηδούσε δεν απλώναμε χέρι για χάδια. Στην αρχή απλά τον αγνοούσαμε μέχρι να ηρεμήσει μόνος του, στη συνέχεια του ζητούσαμε να κάτσει (έμαθε το "κάτσε" και το κρατάει πολύ εύκολα) και αφού καθόταν / ηρεμούσε άρχιζαν τα χάδια και η προσοχή μας σε αυτόν. Το ίδιο ζητούσαμε και από φίλους που έρχονταν στο σπίτι. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί πάρα πολύ σήμερα, παραμένει σε κάποιο βαθμό απέναντι στα μέλη της οικογένειας που δεν έχουν πάντα σταθερή αντιμετώπιση σε αυτό το θέμα. Την ίδια αντιμετώπιση είχαμε και στον μεγαλοκούταβο που έκανε τα ίδια, απλά σε αυτόν τα αποτελέσματα εμφανίστηκαν πολύ πιο γρήγορα.
Επίσης βεβαιωθείτε ότι κι εσείς οι ίδιοι υποδέχεστε με ηρεμία τους καλεσμένους σας, και αποφύγετε τυχόν παραινέσεις του τύπου "ποιός είναι σκυλάκι μου; ποιος ήρθε;" ώστε να μην εξιτάρεται παραπάνω.

Ζήτησε από φίλους / μέλη της οικογένειας να σε βοηθήσουν να κάνετε αρκετές επαναλήψεις, υιοθετήστε μια κοινή γραμμή και επιβραβεύστε την επιθυμητιή συμπεριφορά!

• Like
Reactions: AndaStinson

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Για να γίνει αντιληπτή έτι παραπάνω η σοβαρότητα της ανάγκης να ελέγχετε τον ενθουσιασμό του κουταβιού σας, σκεφτείτε ότι όσο το αφήνετε να χοροπηδάει από χαρά στη θέα καλεσμένων, τόσο παγιώνεται η συμπεριφορά του και όταν φτάσει 20, 30 κιλά... θα είναι πολύ πιο δύσκολο να μαζέψετε τα σπασμένα.

Αυτή τη στιγμή σας γράφω, έχοντας ένα ριγέ ματωμένο πόδι από το γόνατο και κάτω γιατί το σκυλί γειτόνων μου, ανεκπαίδευτο....με υποδέχθηκε με χαρά. Απλά μάλλον είχε χάλια πεντικιούρ και τα νύχια με ρήμαξαν.

AndaStinson

Member
12 Αυγούστου 2015
17
17
30
Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας! Θα το δοκιμάσω και ελπίζω να έχω αποτέλεσμα! :)

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Επίτρεψε μου μια συμβουλή, επειδή δούλεψε σε εμένα: κάθε φορά που ήθελα να "φτιάξω" κατι στο σκυλί μου, όταν ελεγα "θα εχω αποτελεσμα" το πετύχαινα. Όταν όμως έλεγα "ελπίζω να εχω αποτέλεσμα", δεν έφτανα στο επιθυμητό επίπεδο και με ορισμένα ακόμα βασανίζομαι. Αν έχεις αυτοπεποίθηση και πίστη ότι θα τα καταφέρεις, το αποτέλεσμα ακόμα και αν καθυστερήσει...θα έρθει!