@harry86 καλώς όρισες!
Υπάρχουν πολλές έρευνες που παρουσιάζουν το πόσο ευεργετική είναι η παρουσία ενός κατοικίδιου σε ένα σπίτι ηλικιωμένων. Θα διαβάσουμε και θα ακούσουμε πως προσφέρει ηρεμία και χαλαρώνει, πως προσφέρει παρέα και διώχνει την αίσθηση της μοναξιάς και πως βοηθά τους ηλικιωμένους να συνεχίσουν να είναι ενεργοί και κοινωνικοί.
Όλα αυτά ίσως να είναι σωστά, μα σίγουρα δεν είναι ολόκληρη η εικόνα. Πολλές φορές βλέπουμε ηλικιωμένους ανθρώπους να βγάζουν βόλτα το
ηλικιωμένο σκύλο τους ή να φροντίζουν το
ηλικιωμένο κατοικίδιο τους.
Υπογράμμισα την λέξη "ηλικιωμένο" διότι κάνει και την μεγάλη διαφορά. Αυτοί οι δύο έχουν μεγαλώσει μαζί και γνωρίζουν ο ένας τον άλλο. Με κάποιο τρόπο έχουν προσαρμοστεί ο ένας στα ελαττώματα του άλλου και ξέρουν τι να περιμένουν. Με ένα νέο κουτάβι δεν θα είναι το ίδιο.
Επίσης, άλλο ένας ηλικιωμένος που είχε σκύλους στην ζωή του και άλλος ένας ηλικιωμένος που θα πάρει σκύλο για πρώτη φορά.
Οι περισσότεροι από μας καταλαβαίνουν πώς τα κατοικίδια ζώα φέρνουν χαρά στους ανθρώπους και γιατί είναι σημαντικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα χαριτωμένα κουτάβια και τους ηλικιωμένους που έχουν χάσει τα αγαπημένα τους πρόσωπα και έχουν χάσει επίσης την τακτική ανθρώπινη συντροφιά. Γνωρίζουμε, όμως εξίσου και πόσο μπελάς είναι ένα κουτάβι για τους πρώτους, πολλούς μήνες και πόσο μπορεί να συνεχίσει να είναι μπελάς και για τα επόμενα χρόνια, αν δεν μεγαλώσει σωστά.
Ο σκύλος δεν είναι μόνο χαρά, ξενοιασιά και χαλαρές στιγμές. Δεν είναι πάντα κάτι διασκεδαστικό και ευχάριστο.
Όταν ένα άτομο (ή ένα ζευγάρι) μεγαλύτερης ηλικίας ζει μόνο του και με την υγεία του να φθίνει, μπορεί να μην είναι σε θέση να φροντίσει επαρκώς για το σκυλάκι ή το γατάκι. Ακόμα και αν ο ηλικιωμένος μπορεί, ακόμα, να φροντίζει τον εαυτό του δεν πάει να πει πως έχει τα κουράγια να αντεπεξέλθει σε ένα ζωηρό και άμαθο κουτάβι.
Επισκέψεις στον κτηνίατρο για τα θέματα ρουτίνας ή για τη θεραπείες στις διάφορες ασθένειες. Καθημερινές βόλτες και πιο συχνές με ένα κουτάβι για να μάθει την τουαλέτα του. Καθημερινό καθάρισμα από κόπρανα και ούρα, αλλά και τρίχες ή άλλες βρωμιές που αναγκαστικά ο σκύλος φέρνει μαζί του. Καθημερινό τάισμα, προετοιμασία, πλύσιμο πιάτων, έξτρα σκυψίματα, πάνω-κάτω και πέρα-δώθε...
Να μην αρχίσουμε να μιλάμε για πιθανές ζημιές στο σπίτι...
Όσο θα μεγαλώνουν και οι δύο, σκύλος και ηλικιωμένοι, θα υποφέρουν από ακριβώς τα ίδια: αρθρίτιδα, πνευμονία, γρίπη, ζάχαρο, πίεση κλπ. Ποιος θα φροντίζει ποιον;
Ένας ευπαθής γέροντας με προβλήματα ισορροπίας μπορεί να μην είναι απολύτως ασφαλής με ένα σκυλί που του αρέσει να πηδάει, να τρέχει γύρω του, να είναι πάντα μέσα στα πόδια του και να αυξάνει τον κίνδυνο πτώσης.
Είναι κρίμα να πάρεις ένα σκυλάκι και μετά να καταλάβεις πως πρέπει να το δώσεις, για το καλό όλων. Θα έχεις προσφέρει μια απογοήτευση που κανείς δεν χρειάζεται.
Χωρίς, λοιπόν, να θέλω να "χαλάσω" την ιδέα και χωρίς να είμαι εντελώς αντίθετος, θα πρέπει να σκεφτείς πολλά πριν κινηθείς. Θα πρέπει να σκεφτούν και οι γονείς σου πολλά και να σκεφτούν 5, 10 και 15 χρόνια μπροστά. Να σκεφτείτε ασθένειες και φροντίδες, να σκεφτείτε μια διαφορετική καθημερινότητα... Να σκεφτείτε ακόμα και το οικονομικό, ιδιαίτερα αν η σύνταξη είναι μικρή.
Από εκεί και πέρα, προσωπικά θα κοιτούσα σε ενήλικο ζώο, με διαμορφωμένο χαρακτήρα. Ήρεμο, μικρό σε μέγεθος, που του αρέσει να κάθεται στην γωνιά του. Επίσης, θα ήμουν ανοιχτός και στην πιθανότητα απόκτησης ενός άλλου είδους κατοικίδιου. Ένα καναρίνι ή ένα απλό ενυδρείο που χρειάζεται λιγότερη φροντίδα και όχι καθημερινή. Προσφέρουν και αυτά το αίσθημα της συντροφιάς και είναι μια απασχόληση.
Ελπίζω να σε βοήθησα...