Επιλογή αδέσποτου

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Για δώστε μια συμβουλή εδώ, εσείς που τα ξέρετε αυτά:

Έχω μια φίλη στην Αμερική που θέλει να υιοθετήσει Αυστραλέζο (ή μάλλον Αυστραλέζα), αδέσποτο φυσικά. Ενδιαφέρθηκε για κανά-δυο ζώα από το Petfinder και μάλιστα το σκέφτεται σοβαρά για ένα συγκεκριμένο. Το μόνο που την κάνει να διστάζει (και τώρα το σκέφτομαι κι εγώ) είναι η ιστορία της Αυστραλέζας: βρέθηκε αδέσποτη, έγγυος, με heartworms και επιπλέον το καταφύγιο υπολογίζει (δεν ξέρω πώς) ότι έζησε τουλάχιστον ένα χρόνο ως αδέσποτη, σε ημιαγρία έως αγρία κατάσταση. Τώρα είναι υγιής και τα σκυλάκια της έχουν δοθεί προς υιοθεσία, οπότε ψάχνουν γι' αυτήν (είναι γύρω στα 3).

Πιστεύετε ότι οι επιπτώσεις της αγρίας κατάστασης θα είναι αρκετά σοβαρές, σε σημείο μάλιστα που να μην της επιτρέπουν να γίνει σκυλί συντροφιάς χωρίς professional rehabilitation? Σκεφτόμουνα τα παρατημένα σκυλιά της Νέας Ορλεάνης που μετά την Κατρίνα έφτιαξαν από μόνα τους αγέλες, αγρίεψαν και τελικά χρειάστηκαν επαγγελματίες να ασχοληθούν με την περίπτωσή τους για μήνες, έως να γίνουν πάλι κατάλληλα προς υιοθεσία ή και να επιστρέψουν στις οικογένειες που τα είχαν, εφόσον βέβαια αυτές ήταν γνωστές.

Σημειωτέον ότι πολλά από τα σκυλιά της Νέας Ορλεάνης εγκαταλείφθηκαν διότι οι αρχές, τελείως απροετοίμαστες, απαγόρεψε σε όσους δεν είχαν μεταφορικό μέσο δικό τους και εξαρτώνταν από τα λεωφορεία του δήμου, να πάρουν μαζί τους κατοικίδια. Άλλοι βεβαίως απλώς εγκατέλειψαν τα ζώα τους.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
βρέθηκε αδέσποτη, έγγυος, με heartworms και επιπλέον το καταφύγιο υπολογίζει (δεν ξέρω πώς) ότι έζησε τουλάχιστον ένα χρόνο ως αδέσποτη, σε ημιαγρία έως αγρία κατάσταση.
Τι εννοείς ημιάγρια έως άγρια κατάσταση? πως είναι οι σχέσεις της σκύλας με τους ανθρώπους του καταφυγίου? με ξένους? με άλλα ζώα?

Δε νομίζω ότι μπορεί να γενικευτεί η απάντηση.... πρέπει να πουν αυτοί που ξέρουν το σκυλί....

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Τι εννοείς ημιάγρια έως άγρια κατάσταση? πως είναι οι σχέσεις της σκύλας με τους ανθρώπους του καταφυγίου? με ξένους? με άλλα ζώα?

Δε νομίζω ότι μπορεί να γενικευτεί η απάντηση.... πρέπει να πουν αυτοί που ξέρουν το σκυλί....
Δεν έχω ιδέα. Έχω μόνο διαβάσει το κατεβατό που της στείλανε. Αγρία κατάσταση εννοώ ότι ζούσε μόνη της και φρόντιζε τον εαυτό της από μόνη της. Αδέσποτη δηλαδή και δεν έχω ιδέα (ούτε η φίλη μου φυσικά) αν είναι πιο δύσκολο για τέτοια σκυλιά να ζούνε με ανθρώπους. Δεν εννοώ απαραίτητα ότι θα δαγκώσουνε, αλλά δεν ξέρω και αν προτιμούν την αγρία κατάσταση.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Σκυλιά που ζούσαν μόνα τους μπορούν κάλλιστα να υιοθετιθούν ΠΟΛΥ επιτυχώς.... εξαρτάται από το χαρακτήρα του σκύλου και το τι έχει περάσει.... (αν και ξέρω αδέσποτα που έχουν υποστεί τα μυρια όσα από υπάνθρωπους και εξακολουθούν να λατρεύουν τους ανθρώπους.....).

Πάντως υπάρχει μια σειρά απο "τεστάκια" που μπορεί να κάνει κανείς στο σκύλο, για να τσεκάρει διάφορες πτυχές του χαρακτήρα του (οι εκπαιδευτές του φορουμ μπορούν να σου πουν περισσότερα), αν και αν κάποιος ξέρει λίγο από σκυλιά, μερικά πράγματα τα καταλαβαίνει αμέσως....

Οταν είπες ημιάγρια κατάσταση, νόμιζα ότι ο σκύλος ήταν ιδιαίτερα επιθετικός ή φοβικός..... (κι αυτά φυσικά παίρνουν βελτίωση, αλλά θέλει πολλή προσπάθεια.....)

edit: σημερα έξω από το σουπερμαρκετ ήταν ξαπλωμένος ένας αδεσποτούλης που έμοιαζε πολύ στο δικό μου.. σταμάτησα να του μιλήσω και μου έκανε τόσες χαρές που κοντεψαν να με πάρουν τα κλάματα....φαινόταν αρκετά παχουλουλης ευτυχώς, αλλά έφαγε με χαρά τα μπιφτέκια που πήγα και του πήρα από το σουπερ μαρκετ.....ηθελε να μπει και στο αυτοκίνητο μαζί μου..... τέλειος ήταν.... :(

Last edited:

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Νομίζω ότι το συγκεκριμένο σκυλί έχει προβλήματα με φόβο αλλά σίγουρα δεν είναι επιθετικό. Κάτι έλεγε το κατεβατό με το ότι πρέπει να πέρασε δύσκολες στιγμές με το μ@λ@κα που την είχε πρώτα.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Αχ το καημενούλι....... γλύκα φαίνεται! Προσωπικά πάντως δε νομίζω ότι θέλει εξειδικευμένη φροντίδα.... απλώς υπομονή και αγάπη και να διαβάσει πέντε πράγματα η μέλλουσα μαμά για τα φοβικά σκυλιά.... είναι πολύ πιο εύκολο να τα χειριστεί κανεις σε σχέση με ένα πχ επιθετικό ή κυριαρχικό σκυλί....

Για μενα η φράση κλειδί είναι "her ability to trust again is very evident."

Που σημαίνει ότι το σκυλί δεν έχει καταστραφεί τελείως, απλώς θα πάρει λίγο χρόνο να ξναεμπιστευτεί....

Στα λέω όλα αυτά γιατι κι εγώ υιοθέτησα πρόσφατα ένα αρκετά φοβισμένο αδεσποτάκι... είναι γλυκύτατος και η συμβίωση μαζί του πάρα πολύ εύκολη.... ο μόνος λόγος που προσπαθώ να τον ξεφοβίσω είναι γι'αυτόν..... εμένα μπορώ να σου πω ότι με βολεύει που δεν πηδάει πάνω σε ξένους, δε γαυγίζει κτλ....!

Αντε βρε, πες της να το πάρει! Μια χαρά θα τα πάνε!

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Να και κάποια καλά νέα: το κακομοίρικο υιοθετήθηκε, μόλις το ανακοίνωσε το Petfinder! http://www.petfinder.com/petnote/displaypet.cgi?petid=12846509

Η φίλη μου τελικά πήρε αδέσποτο από την ... εθνική οδό! ΔΕΝ κάνω πλάκα! Υπάρχουν μερικοί ασυνείδητοι που αρέσκονται στο να πετάνε σκυλιά στην εθνική οδό διότι πιστεύουνε ότι έτσι θα τα πατήσουν τ' αυτοκίνητα γρηγορότερα! Η φίλη μου λοιπόν οδηγούσε στον Ι-55, είδε το σκυλί, αλλοιθώρησε, σταμάτησε τελείως παράνομα και το βούτηξε! Ήτανε κατατρομαγμένο το κακομοίρικο και ευτυχώς δεν την κατσάδιασε, ούτε της έκοψε κλήση ο μπάτσος που την είδε παράνομα σταματημένη στον ώμο της τρίτης λωρίδας κοντά στο γρασίδι της νησίδας στη μέση της εθνικής οδού!!!!!