Επιθετικότητα προς άλλους

minipin

Well-Known Member
8 Σεπτεμβρίου 2011
65
1
Πάτρα
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ!
Εδώ και δυο τρεις μέρες, ο σκύλος μου έχει αρχίσει και δείχνει επιθετικότητα προς τους φίλους μου που έρχονται στο σπίτι. Αρχικά όταν αυτοί μπαίνουν στο σπίτι είναι στην πόρτα και τους δέχεται σαν καλός οικοδεσπότης, μετά όμως αν πάνε να τον χαϊδέψουν ή τρέχει και κρύβεται ή τους δείχνει τα δόντια του γρυλίζοντας. Σας γράφω τώρα που ξεκίνησε αυτή η συμπεριφορά μήπως και μπορέσω να την αλλάξω τώρα που είναι η αρχή.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Τι ηλικίας είναι ο σκύλος κ τι ράτσα είπαμε;
Να μην τον αφήνεις -για αρχή- να "υποδέχεται" αυτός τους καλεσμένους:
Τον αφήνεις με εντολή 'μείνε' στη φωλιά του, αν δεν έχετε ολοκληρώσει τη ΒΥ κ δεν υπακούει, μπορείς να τον δένεις σε εκείνο το σημείο όποτε έρχεται κάποιος, ώστε να συνηθίσει στην ιδέα ότι όταν είσαι εσύ μπροστά δεν έχει δουλειά να βρίσκεται στην εξώπορτα. Εσύ αποφασίσεις ποιος θα μπει σπίτι σου. Μετά το δεκάλεπτο περίπου κ αφού έχουν καθίσει οι φίλοι σου λες το "οκ" κ μπορεί να φύγει από τη θέση του.

Η επόμενη κίνησή του θα είναι να 'επεξεργαστεί'/μυρίσει τους επισκέπτες. Εκεί καλό θα ήταν να πεις στους καλεσμένους σου να αγνοούν πλήρως το σκύλο: εσένα έρχονται να επισκεφτούν κ όχι εκείνον, οπότε σε εσένα θα απευθύντονται.
Οπότε δεν κάνουν κίνηση να τον χαϊδέψουν κ ούτε καν τον κοιτούν. Όταν ο σκύλος σου δεις ότι δεν είναι στρεσαρισμένος κ.λπ., τότε μπορούν να τον φωνάξουν κοντά τους κ να τον χαϊδέψουν -δεν θα πάνε αυτοί σε εκείνον.
Αν ο σκύλος σου γενικά δεις από τη γλώσσα σώματός του ότι δεν θέλει χάδια, τότε θα σε συμβούλευα να μη του δίνει κανένας σημασία κ απλώς να συνυπάρχουν στο χώρο.

Γιατί πιστεύεις ότι άρχισε να έχει αυτή τη συμπεριφορά;
Έχεις μιλήσει με εκπαιδευτή;

Last edited:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Εγω εχω τελειως διαφορετικη προσεγγιση, αν και μου αρεσαν πολύ οσα ειπε η Νατασσα, γιατι είναι πιο επαγγελματικα, σοβαρα και σταθερα.

Τα πινσερακια είναι περιεργα και αγρια!
Πόσο είναι τωρα? 4 μηνων? Μπορουμε να μιλαμε για περιοδο φοβου?
Το κουταβι σου, όταν πανε να το πλησιασουν, δειχνει φοβο και γι αυτό βγαζει ή φυγη ή αμυνα, αναλογα με την αποσταση και την ολη σταση του επισκεπτη.

Η λυση είναι μαλλον προφανης. Το κανεις να αισθανεται ανετα και φιλικα με τους επισκεπτες, δειχνεις πρωτα εσυ χαρα όταν ερχεται καποιος, και τους εχεις ενημερωσει από πριν να εχουν μαζι τους μερικα μεζεδακια για να το κανουν να νοιωσει ανετα.

Σημαντικη είναι η σταση του σωματος των επισκεπτων. Το πινσερακι είναι πολύ μικρο και ο ορθιος επισκεπτης του φαινεται σαν γιγαντας.
Πες τους να σκυψουν πρωτα και μετα να τεινουν το χερι με τον μεζε, και όλα αυτά με χαμογελο και χαρουμενο υφος.
Αν παρει θαρρος και δειχνει ότι μπορει να κατσει να το χαϊδεψουν, να βαλουν το χερι τους κατω από το σαγονι και τον λαιμο και να το χαίδεψουν απαλα εκει.
Μην αρχισουν τις αποτομες κινησεις και να πανε να το χαϊδεχουν πανω στο κεφαλι γιατι πιθανοτατα θα φοβηθει.

Αν παρολα αυτά δεν ερχεται, τοτε μπορουν να ριξουν απαλά το μεζεδακι μπροστα στα ποδια του, και σιγά σιγά να μειωνουν την αποσταση. Μεχρι και αγρια ζωα μαθαινουν να ερχονται ετσι και να δειχνουν εμπιστοσυνη στους ανθρωπους.
Οι τροποι να το κανεις να νοιωσει ανετα και ασφαλες είναι πολλοι. Απλά σου δειχνω έναν συνηθισμενο.

minipin

Well-Known Member
8 Σεπτεμβρίου 2011
65
1
Πάτρα
Ο σκύλος είναι σχεδόν τεσσάρων μηνών και ράτσας mini pinscher. Βασικά είμαι φοιτήτρια και μένω μόνη μου εκτός Αθηνών, οπότε ο μόνος άνθρωπος που βλέπει συνέχεια ο σκύλος είμαι εγώ. Δεν μπορώ ακόμη να τον βγάζω έξω επειδή δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως. Πιστεύεις ότι άμα αρχίσω να τον βγάζω έξω και δει καινούριο κόσμο θα ελαττωθεί αυτή του η συμπεριφορά? Βασική υπακοή προσπαθώ να τον μάθω μόνη μου, αν και θα ήθελα να πάμε σε κάποιο εκπαιδευτεί για να μας δώσει τις σωστές συμβουλές και να μας βοηθήσει όσο μπορεί, αλλά το θέμα που με απασχολεί με τον εκπαιδευτεί είναι τα χρήματα, που είναι λιγοστά μιας και η οικογένεια μου βρίσκεται σε οικονομική στενότητα(όπως όλες οι άλλες βέβαια). μήπως ξέρεις περίπου πόσο θα μου στοιχίσει η βασική εκπαίδευση?

tsimakgr

Well-Known Member
30 Απριλίου 2011
572
9
Athens
Επίσης θα μπορούσες, ΑΦΟΥ ΚΑΝΕΙΣ αυτά που πολύ σωστά είπε η Natassa, και σε περίπτωση που δεν έρχεται ο σκύλος στους καλεσμένους για χάδια, να δώσεις στους καλεσμένους σου καμία λιχουδίτσα για να του προσφέρουν ή σε περίπτωση που δεν το θες αυτό(π.χ. να μην θες ξένοι να του δίνουν τροφή) να τον φέρνεις στους καλεσμένους κοντά, και αφού τον χαϊδέψουν και αυτός δεν κάνει κάποια επιθετική κίνηση να του δώσεις εσύ λιχουδίτσα.
Πρέπει να συνδιάσει με λίγα λόγια ο σκύλος πως το να έρχονται καλεσμένοι είναι κάτι καλό.
Από αυτά που γράφεις εγώ καταλαβαίνω πως νοιώθει απειλή ή φόβο και για αυτό αντιδράει έτσι.
Σε περίπτωση που γρυλίσει-αγριέψει τον διορθώνεις και φυσικά δεν παίρνει λιχουδίτσα...

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
4 μηνών, είναι ακόμα πολύ κουτάβι... :)

Τα ομαδικά μαθήματα θα βοηθούσαν να εξοικειωθεί ο σκύλος με άλλους σκύλους κ ανθρώπους.
Μπορείς -αφού δεν έχει τελειώσει τα εμβόλιά του ακόμα- να τον έχεις σε μία τσάντα κ να πηγαίνετε παντού μαζί, να δίνεις μεζεδάκια σε περαστικούς να του δίνουν, αλλά με απαλές κ προβλέψιμες -από το σκύλο- κινήσεις.
Η συνεχή επαφή με ερεθίσματα, αυτοκίνητα, ανθρώπους, διαφορετικά ήδη δαπέδων, ήχων κ.λπ, θα το βοηθήσει σιγά-σιγά να εξοικειωθεί κ να αποκτά αυτοπεποίθηση.
Μετά τα εμβόλια όμως, που θα μπορεί να κινείται ελεύθερα εκτός σπιτιού, να αποφεύγεις να το παίρνεις αγκαλιά έξω, όταν π.χ. συναντάτε άλλους σκύλους ή φοβηθεί με κάτι (εκμεταλλεύονται καταστάσεις ύστερα). Να βρεις καλά κοινωνικοποιημένα σκυλιά να μάθει τη σωστή προσέγγιση κ.λπ.

Τα μέλη που βρίσκονται Πάτρα ίσως μπορέσουν να σου προτείνουν κάποιον εκπαιδευτή, ώστε να σε συμβουλέψει σε κάποια πράγματα, τα οποία θα ακολουθείς ύστερα με συνέπεια. Ως φοιτήτρια έχεις το χρόνο να ασχοληθείς μαζί του ;-)

Δες κ αυτά τα δύο θέματα, θα σε βοηθήσουν: Μεγαλώνοντας ένα κουτάβι & Πώς διαλέγουμε εκπαιδευτή

Last edited:

minipin

Well-Known Member
8 Σεπτεμβρίου 2011
65
1
Πάτρα
Άρα πιστεύεται ότι αν προσπαθήσω και άλλο με την βασική εκπαίδευση, κάνω τα βήματα που μου λέτε όταν έρχεται κάποιος στο σπίτι και αρχίσω(όταν μπορεί να βγει) τις σκυλοβόλτες το πρόβλημα θα λυθεί?

tsimakgr

Well-Known Member
30 Απριλίου 2011
572
9
Athens
Κοινωνικοποίηση είναι αυτό που χρειάζεται... Βολτούλες αγκαλιά τώρα που είναι μικρός και μόλις κάνει όλα τα εμβόλια κανονικά, να πατάει κάτω....
Να γνωρίσει ανθρώπους - σκυλάκια - μυρωδιές - εικόνες.....
Σε καμία περίπτωση να μην το κακομαθαίνεις και να μην είσαι υπερπροστατευτική.....
Διάβασε όσο μπορείς για το μεγάλωμα κουταβιού στο Internet, για εκπαίδευση σκύλου κτλ....
Έτσι κι αλλιώς είναι πολύ μικρό ακόμα, κατά τη γνώμη μου, για εκπαιδευτή....
Ας πάει 6 μηνών και θα δεις και εσύ πως πάει....Μπορεί και να μη χρειαστεί....Αλλά γενικά, ξεκίνα διάβασμα... ;-)

Last edited:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Υπαρχει και μια άλλη πιθανοτητα. Δεν ξερω κατά ποσο μπορει να είναι σημαντικη.
Τα πινσερακια βγαζουν όταν μεγαλωσουν φυλαξη, οσο κι αν φαινεται παραξενο λογω του μικροσκοπικου τους μεγεθους.
Μπορει το σκυλακι σου να μπαινει δειλα σε αυτή τη φαση, παρολο που είναι ακομα πολύ μικρο, και να προσπαθει να διωξει τους επισκεπτες/»εισβολεις» στον χωρο σας.
Και λογω ηλικιας, ανωριμοτητας, φοβου, μεγεθους, συμπεριφερεται με φυγη ή αγριεμα.

Ειπες επισης ότι εμφανιζει αυτή την επιθετικοτητα εδώ και τρεις μερες. Δεν υπηρχαν και πριν καποιες ενδειξεις?
Αν συνεβη ξαφνικα, τοτε μπορει καποιος επισκεπτης να το φοβισε κι εσυ να μην ησουν μπροστα να το δεις, αλλιως θα εστιαζες και εσυ σε αυτο.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97