Επιθετικότητα μετά τη στείρωση

nancy4dogs

New Member
13 Ιανουαρίου 2012
4
0
Berlin
Παιδιά γεια σας!

Εγώ είμαι μανούλα ενός 2χρονου πλέον shar pei. Πριν από περίπου 1 χρόνο αποφάσησα να στειρώσω το σκυλάκι μου μετά από προτροπές κτηνιάτρου και εκπαιδευτή. Μετά από πολλές συζητήσεις, αναζητήσεις στο διαδίκτυο και άλλη προσωπική έρευνα κατάλαβα ότι πρέπει να προχωρήσω με τη στείρωση. Όλοι μου έλεγαν και παντού είχα διαβάσει ότι με την στείρωση δεν θωρακίζω μόνο την υγεία του αλλά μειώνω και την επιθετικότητα του σκυλιού.
Το πρόβλημα είναι ότι από τότε που στειρώθηκε το σκυλάκι έχει γίνει τρομερά επιθετικό. Βλέπει σκύλο και παθαίνει υστερία. Παίρνει αμέσως θέση για επίθεση και μια φόρα δάγκωσε ένα σκυλί. Πλέον κυκλοφορούμε μόνο με φίμωτρο.
Γνωρίζει κάποιος αν αυτή η επιθετικότητα όντως μπορεί να οφείλεται στην στείρωση; Αν ναι τι μπορώ να κάνω;
Αν όχι σε τι θα μπορούσε να οφείλεται;

Ευχαριστώ πολύ!!

Last edited:

bytzamas

Well-Known Member
21 Φεβρουαρίου 2011
123
0
Είμαι σε φάση που διαβάζω και ενημερώνομαι για το θέμα της στείρωσης του αρσενικού σκύλου και μεταξύ άλλων έχω διαβάσει ότι: α) σε κάποια αρσενικά η έλλειψη τεστοστερόνης μετά την στείρωση ρίχνει την αυτοπεποίθησή τους και δημιουργεί φοβίες και β) όταν η επιθετικότητα του σκύλου οφείλεται σε κυριαρχικότητα η στείρωση ίσως βοηθήσει στην μείωση της επιθετικότητας, όταν όμως η επιθετικότητα οφείλεται σε φοβίες, η στείρωση μπορεί να προκαλέσει αύξησή της... Δεν σου λέω ότι βρήκα την λύση στο πρόβλημά σου, απλά σκέφτομαι ότι μπορεί να είναι κάτι από αυτά, εάν όντως ισχύουν...

dogo_reina

New Member
4 Δεκεμβρίου 2011
1
0
40
Μη μου λες τέτοια τώρα!!! Και σε εμένα εκπαιδευτής μου έχει δώσει την συμβουλή να την στειρώσω! ( για να ηρεμήσει).. Ακόμα είμαι σε φάση που ψάχνω το θέμα, αν ισχύει ότι παίζει «κάποιο» ρόλο η στείρωση στην επιθετικότητα. (και ο κτηνίατρος μου έδωσε επίσης αυτή την συμβουλή ) επίσης για το ποτέ είναι ο σωστός χρόνος γιατί δεν ξέρω αν επηρεάζει και την ανάπτυξη. Τώρα είναι σε οίστρο και είναι 7 μηνών, (ntogo argentino) ΜΕ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΕΙ ΠΟΛΥ ! Μήπως είναι κάτι άλλο και το έχεις συνδυάσει με την στείρωση??

Δώστε τα φώτα σας οι ποιο έμπειροι…………

fani

Well-Known Member
30 Οκτωβρίου 2010
2.468
408
Αθήνα
Όλοι μου έλεγαν και παντού είχα διαβάσει ότι με την στείρωση δεν θωρακίζω μόνο την υγεία του αλλά μειώνω και την επιθετικότητα του σκυλιού.
Καταλαβαίνω από αυτό ότι υπήρχε κάποια επιθετικότητα και πριν?Δε ξέρω κατά πόσο παίζει ρόλο η στείρωση σε αυτό γιατί πολλά σκυλιά μπορεί να έχουν κάποια ''κακή'' συμπεριφορά και ας μην έχουν στειρωθεί!
Ο εκπαιδευτής σου τι έχει να πει πάνω σε αυτή την συμπεριφορά?

dogo_reina,καλά κάνεις και διαβάζεις πριν πάρεις την απόφαση τι θα κάνεις!!
Εγώ θα σου πω την δικιά μου εμπειρία,προχώρησα στην στείρωση και δε είδα αλλαγή στην συμπεριφορά της Μοίρας!!
Και εμένα κάποιοι ''γνώστες''μου έλεγαν ότι θα μελανχωλήσει,ότι θα χάσει την ζωντάνια της κτλ.Τίποτα από τον χαρακτήρα δε έχασε και είναι μια χαρά....τώρα σε θέμα συμπεριφοράς πιστεύω ότι ωρίμασε μεγαλώνοντας και με την συνεχεί επανάληψη και το δέσημο μεταξύ μας!!
Από αυτά(τα λίγα)που ξέρω μεταξύ του 1-2ου κύκλου της ή 2-3κύκλου της!

28 Ιανουαρίου 2012
27
0
Έχουμε 2 κούκλες κ είχα ακριβώς την ίδια απορία. Δεν ήθελα να τις στηρώσω ούτε να τις ζευγαρώσω διότι νόμισα ότι θα έχουν μια πιο καλή κ φυσιολογική ποιότητα ζωής (μου είχαν πει ότι με τη στείρωση παίρνει κιλά το σκυλί, πέφτει σε μελαγχολία κ διάφορα τέτοια). Το έψαξα αρκετά το θέμα (από τότε που ήταν 1 μήνα τα κουτάβια) κ κατάλαβα ότι για να βοηθήσεις το σκυλί να έχει μια πιο ήρεμη κ καλή ζωή καλό είναι, αν δε θες να το ζευγαρώσεις, να το στηρώσεις. Το ίδιο μου πρότεινε κ ο γιατρός που τον ρώτησα, γιατί αν δεν είναι στηρωμένα έχουν πάρα πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο ή πυομήτρα. Κ δεν κοιτάζω το κόστος θεραπείας (που στις μέρες μας είναι επίσης πολύ πολύ σημαντικό) αλλά το ότι το σκυλάκι θα πονάει θα παίρνει κορτιζόνη θα υποφέρει κ θα χρειστεί εγχείρηση. Δεν αντέχω ούτε στην ιδέα να εμφανίσουν κάποια τέτοια ασθένεια. Μου πρότεινε μετά την πρώτη τους περίοδο κ πριν τη δεύτερη να γίνει η στείρωση.

KaterinaAli

Well-Known Member
3 Ιουνίου 2010
618
1
Πατρα
Μη μου λες τέτοια τώρα!!! Και σε εμένα εκπαιδευτής μου έχει δώσει την συμβουλή να την στειρώσω! ( για να ηρεμήσει).. Ακόμα είμαι σε φάση που ψάχνω το θέμα, αν ισχύει ότι παίζει «κάποιο» ρόλο η στείρωση στην επιθετικότητα. (και ο κτηνίατρος μου έδωσε επίσης αυτή την συμβουλή ) επίσης για το ποτέ είναι ο σωστός χρόνος γιατί δεν ξέρω αν επηρεάζει και την ανάπτυξη. Τώρα είναι σε οίστρο και είναι 7 μηνών, (ntogo argentino) ΜΕ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΕΙ ΠΟΛΥ ! Μήπως είναι κάτι άλλο και το έχεις συνδυάσει με την στείρωση??

Δώστε τα φώτα σας οι ποιο έμπειροι…………
Στα θυληκα,κατα κανονα, δεν ισχυει αυτο. εμενα τουλαχιστον η δικια μου δεν ηρεμησε...δεν αλλαξε τιποτα βασικα!

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
nancy4dogs καταρχάς καλώς ήρθες στο φόρουμ.

Παίρνω την πρωτοβουλία να εικάσω ότι το σκυλάκι σου, είναι αρσενικό και μάλιστα "ζωηρό" από γεννησιμιού του, εφόσον λες ότι το στείρωσες κατόπιν προτροπής εκπαιδευτή. Υποθέτω δηλαδή, ότι μάλλον θα είχε συμπεριφορικά προβλήματα και συνέστησε την στείρωση σαν μία πιθανή βοήθεια.
Αν οι παραπάνω υποθέσεις είναι σωστές, μας λες ότι αμέσως μετά την στείρωση έγινε επιθετικό;
Μήπως λοιπόν ήταν και πριν και απλώς η "μέθοδος" δεν λειτούργησε και τελικά εξελίχθηκε ο χαρακτήρας του, όπως ήταν γονιδιακά αναμενόμενο;

Να κάνω άλλη μία υπόθεση; Μας γράφεις όντως από Βερολίνο; Που σημαίνει ότι ο σκύλος σου, είναι από εκτροφέα;
Ο εκτροφέας του λοιπόν, τι άποψη έχει επί αυτού;
Επίσης...ο εκπαιδευτής του...τι λέει γι' αυτή την επιθετικότητα; Ετσι κι αλλιώς όμως, όποια αιτία και να έχει, με τον εκπαιδευτή του θα πρέπει να το ψάξεις και να δουλέψετε πολύ, πάνω σ'αυτό.

Οπως βλέπεις, υπάρχουν πολλές ερωτήσεις, που θα πρέπει να μας απαντήσεις, μήπως καταφέρουμε να σκεφτούμε κάτι καλύτερο.

silent

Well-Known Member
4 Ιουλίου 2011
1.042
52
Νότια Προάστια
Και σε μενα δεν αλλαξε τιποτα απολυτως. Ειχε αρχισει να εμφανιζει επιθετικοτητα πριν απο την στειρωση και τη συνεχισε και μετα. Μην ξεχνας οτι οι περισσοτεροι σκυλοι δεν εχουν ενηλικιωθει πληρως οταν στειρωνονται. Δηλαδη το Σαρ Πει ειναι πιθανο να εμφανιζε την επιθετικοτητα ουτως η αλλως οταν σοβαρευαι.
Παρολα αυτα εγω εχω διαπιστωσει οτι ο μεγαλυτερος παραγοντας επιθετικοτητας στο δικο μου σκυλο ειναι το λουρι. Με τον ιδιο σκυλο οταν ειναι σε λουρι μπορει να μαλωσει και την επομενη μερα να παιζουν ελευθεροι.

nancy4dogs

New Member
13 Ιανουαρίου 2012
4
0
Berlin
@ghost girl και @fani και @mareco

Το σκυλί είναι αρσενικό shar pei. Ήταν ζωηρό από γεννησιμιού του αλλά όχι διαφορετικά ζωηρό από άλλα σκυλιά.
Το πρόβλημα άρχισε με την κοινωνικοποίησή του, η οποία ξεκίνησε αργά μετά από προτροπή κτηνιάτρου (μεγάλο λάθος).
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν κάποια προβλήματα στην συμπεριφορά του κυρίως απέναντι στους ανθρώπους. Δεν ήταν επιθετικός αλλά υπερενθουσιώδης (τα λεγόμενα του εκπαιδευτή που πλέον αμφισβητώ).
Με τα άλλα σκυλιά δεν ήταν ποτέ επιθετικός. Μάλλον λίγο αδιάφορος. Πήγαινε, μοίριζε, έφευγε.
Εφόσον ήθελα να βελτιωθεί η συμπεριφορά του απέναντι στους ανθρώπους, διότι με τα σκυλιά εκτός σπιτιού μέχρι τότε δεν είχε πρόβλημα, απευθύνθηκα σε εκπαιδευτή.
Όλα τα παραπάνω πριν την στείρωση.
Τα συμπεριφορικά του προβλήματα είχαν να κάνουν με τους ανθρώπους περισσότερο. Σε αυτό καταλήξαμε τουλάχιστον με τον εκπαιδευτή. Η γνώμη του ήταν ότι το σκυλί δεν είναι επιθετικό αλλά υπερενθουσιώδες. Με παρότρυνε να κάνω την στείρωση. Μίλησα και με δύο κτηνιάτρους και με απρότρυναν να κάνω και αυτοί το ίδιο.
Μετά από περίπου ένα μήνα μετά τη στείρωση στις βόλτες του, όταν έβλεπε άλλο σκύλο, είτε αρσενικό είτε θηλυκό, έπαιρνε θέση για επίθεση. Στο πάρκο που τον άφηνα λυτό, παραλίγο να σκοτωθεί με δυο άλλα σκυλιά και γενικά με τους ανθρώπους τα πράγματα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο.
Να σημειώσω ότι τότε μέναμε Αθήνα. Ο εκτροφέας του Έλληνας αλλά άφαντος! Δύο μήνες μετά μετακομίσαμε Βερολίνο όπου τα πράγματα χειροτέρεψαν ακόμα περισσότερο. Πλέον, όταν τον βλέπουν τα σκυλιά από μακριά κ γυρισμένη την πλάτη να έχει, αρχίζουν να του γαυγίζουν απειλητικά. Αυτός τα ίδια. Παίρνει θέση επίθεσης και παθαίνει υστερία.
Ψάχνω για εκπαιδευτή στο Βερολίνο διότι τα πράγματα έχουν γίνει δύσκολα και για εμένα αλλά και τον σκύλο. Απλά το τρενάρω και ίσως λανθασμένα αλλά την πάτησα ήδη μια φορά με εκπαιδευτή, δεν θα ήθελα να ξανακάνω λάθος επιλογή.

@silent
Το λουρί έχω διαπιστώσει ότι όντως του προκαλεί εκνευρισμό. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο μπορώ να αφήσω ελεύθερο ένα σκυλί το οποίο παθαίνει υστερία όταν βλέπει άλλα σκυλιά.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Οταν μιλάς για εκτροφέα του σκύλου σου, εννοείς απ'αυτούς που σου δίνουν μαζί με την αγορά και pedigree έτσι;

aouimbae

Well-Known Member
7 Μαϊου 2011
1.753
26
Υπαρχουν οντως σκυλια που μετα τη στειρωση δε θελουν τους ομοιους τους.. Το θεμα βεβαια τωρα δεν ειναι αν φταει η στειρωση η οχι, αλλα το να βρεις εναν καλο εκπαιδευτη να σε βοηθησει

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
χωρίς pedigree δυστυχώς
Αρα λοιπόν, δεν μιλάμε για καθαρόαιμο shar pei.
Και δεν μπορούμε να ξέρουμε αν υπάρχουν κληρονομικοί παράγοντες για την συμπεριφορά του.
Προσωπικά, δεν έχω ξανακούσει για εκδήλωση επιθετικότητας μετά από στείρωση. Δεν λέω ότι είναι απίθανο, αλλά προσωπικά λέω και πάλι, δεν θα το σκεφτόμουν σαν ενδεχόμενο. Ειδικά για έναν σκύλο, αμφίβολης "εκτροφής".
Θα σου πρότεινα λοιπόν, να μην εστιάζεις πλέον στο αν ευθύνεται η στείρωση, αλλά να δουλέψεις πολύ συστηματικά με έναν καλό εκπαιδευτή. Απ' όπου κι αν προέρχεται, είναι ένα πρόβλημα που θέλει άμεση αντιμετώπιση.

ghost girl

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2007
1.073
185
το έχω δίπορτο...
θα συμφωνησω με τη mareco. θεωρω οτι ο εκπαιδευτης δεν επρεπε να προτεινει στειρωση αν αυτο που εβλεπε ηταν απλα ενας υπερενθουσιωδης σκυλος. μαλλον ειναι θεμα κληρονομικο που ισως και με την ελλειψη κοινωνικοποιησης δημιουργησαν εναν εκρηκτικο συνδιασμο. αλλα ακομα και αν η στειρωση επαιξε καποιον ρολο τωρα δεν μπορεις να την παρεις πισω.
βρες ενα καλο εκπαιδευτη και φορα του παντα φιμωτρο στις βολτες για να νιωθεις εσυ μια ασφαλεια.
Ψαξε και τα ανθοιαματα Bach... μπορει συμπληρωματικα στην εκπαιδευση να βοηθησουν...

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97