Επιθετική συμπεριφορά, 10 μηνών κουτάβι

Rozen

Member
9 Ιουνίου 2011
5
0
Καλησπέρα, αντιμετωπίζω το εξης προβλημα. Εχω ενα Γιορκι 10 μηνων αρσενικο. Εχουμε ωστοσο σοβαρο προβλημα συμπεριφορας. Αν κανει καποια ζημια και παω να τον μαλωσω μου δειχνει τα δοντια και αρχιζει να γαυγιζει.. προσφατως φτασαμε σε σημειο μεχρι και να με δαγκωσει και μαλιστα δεν ηταν καν προειδοποιητικο δαγκωμα.. Ενα αλλο στοιχειο εχει να κανει με το φαγητο. Οταν τρωει την κροκετα του αν την πειραζω δεν εχει κανενα προβλημα ουτε αντιδρα. Σημερα ομως που βγηκαμε εξω βολτα μαλλον κατι ειδε κατω και το εβαλε στο στομα προσπαθησε να τον κανω να το αφησει και εγινε ξανα επιθετικος.. μας ακουσε ολη η γειτονια.. δεν μπορουσα καν να τον παρω αγκαλια να φυγουμε γαυγιζε σαν τρελος. Την ιδια εμμονη παρουσιασε παλια με μια σακκουλα σκουπιδιων στο μπαλκονι.. με το που πηγαινα να την ακουμπησω μου εδειχνε τα δοντια και γαυγιζε..Τι μπορω να κανω γι αυτο. Με καποιο τροπο πρεπει να τον μαλωνω.. ?Νιωθω οτι δεν με φοβαται.. Δεν παει αλλο αυτην η κατασταση.
Να σημειωσω οτι θεμα εκπαιδευτη δεν υπαρχει καν. περα του οτι δεν υπαρχει κανεις εδω κοντα τα οικονομικα μου εχουν γινει χαλια τους τελευταιους 6 μηνες..εχω φρικαρει τελειως παρακαλω βοηθηστε με..

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Καλώς ήρθες!

Δες αυτό το θέμα, ίσως σε βοηθήσει.
Αν μπορείς να βρεις εκπαιδευτή, ζήτα του έστω 1-2 μαθήματα που θα έχουν τη μορφή εκτίμησης του προβλήματος και προτάσεων αντιμετώπισης. Η περισσότερη δουλειά πάλι από εσένα θα γίνει, αλλά τουλάχιστον θα έχεις μια αρχική καθοδήγηση από κάποιον που έχει δει τον σκύλο και τη συμπεριφορά του από κοντά.

Νιωθω οτι δεν με φοβαται..
Ο σκοπός δεν είναι να σε φοβάται. Ο φόβος θα μπορούσε ακόμα και να είναι η αιτία για τέτοια συμπεριφορά (δεν λέω ότι είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν μπορώ να το ξέρω)

Rozen

Member
9 Ιουνίου 2011
5
0
Ευχαριστω πολύ για την απαντηση διάβασα και το αλλο κειμενο και προσεξα μερικα σημεια που μαλλον να εχω κανει και εγω καποια λάθη. ωστοσο η επιθετικοτητα του εχει να κανει οχι μονο με το φαι αλλα γενικοτερα στο θεμα τιμωρια. Οπως ειπα εκπαιδευτης εδω περα δεν υπαρχει ο πιο κοντινος ειναι 2 νομους πιο μακρυα και για να πω την αληθεια με τιποτα δεν θα ζητουσα την βοηθεια απο καποιον "εκπαιδευτη" που κανει και καλα "εκτροφη"(φερνει απο Βουλγαρια δηλαδη) ουτε που χρησιμοποιεί ηλεκτρικα κολλαρα.. Δεν ειμαι απο μεγαλο αστικο κεντρο δυστυχως.. Οποιαδηποτε αλλη βοηθεια θα ηταν πολυτιμη. Ευχαριστω και παλι!

Y.Γ. Υποθέτω οτι το προβλημα μας ειναι ζητημα κυριαρχιας. Μαλλον δνε εχει καταλαβει οτι αρχηγοσ της αγελης ειμαι εγω.. Μπορει καποιος να μου πει 5-10 πραγματα που θα μπορουσα να κανω ωστε να καταλαβει την θεση του? Πχ αυτο για την βολτα που αναφερεται στο αλλο αρθρο.

Last edited:

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Καλησπέρα κι από μένα.

Πρέπει να σου πω ότι τα Υorkie μπορούν να γίνουν πολύ κυριαρχικά αν δενμεγαλώσουν σωστά από άποψη εκπαίδευσης. Δυστυχώς το μικρό τους μέγεθος κάνει τους περισσότερους ιδιοκτήτες τους να μην σκέφτονται το θέμα αυτόπαρά μόνο όταν είναι πλέον αργά.

Δεν μπορώ να πω ότι μας λε πολλάγια τον τρόπο που έχει μαγαλώσει το κουτάβι σου, αλλά συνήθως τα αίτια για μία τέτοια συμπεριφορά είναι είτε φόβος είτε κυριαρχία είτε και τα δύο.

Όπως πάρα πολύ σου είπε το xotikouli μας, πιο πάνω σκοπός μίας σχέσης ιδιοκτήτη - σκύλου δεν είναι ο δεύτερος να φοβάται τον πρώτο. Αντίθετα, όπως ακριβώς και με τα παιδιά, σκοπός είναι η ανατροφή και η συμπεριφορά μας να εμπνέει τον σεβασμό του στο πρόσωπό μας ώστε να μας ακολουθεί και να μας εμποστεύεται χωρίς να εξαναγκάζεται, αλλά γιατί το θέλει.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι να καταλάβει ο σκύλος τη θέση του, είναι καταλάβεις εσύ τη δική σου και να του δώσεις να καταλάβει και εκείνου.
Επίσης, δεδομένου ότι τα Yorkies, μπορούν να γίνουν ξεροκέφαλα και πεισματάρικα συν του ότι για το μέγεθός τους είναι ατρόμητα, τότε έλπίζω να καταλαβαίνεις ότι έχεις δουλειά μπροστά του και πρέπει να είσαι σταθερή απέναντί του.

Θα ήταν καλό να μας δώσεις μία εικόνα της καθημερινότητάς σου με το σκύλο.

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
μισο γραμμαριο σκυλος.. 100 κιλα κυριαρχια.. μη μασας! θα τα καταφερεις!! ;)
Δε θα μπορούσες να το θέσεiς καλύτερα...!!! ;)
Είναι τζαναμπέτικα τα άτιμα...

Rozen

Member
9 Ιουνίου 2011
5
0
Θα προσπαθησω να σας δωσω οσες περισσοτερες λεπτομεριες μπορω. Εχω καταλαβει γενικότερα οτι ειναι "διαόλου"σκυλάκια οταν θέλουν. Το προγραμμα μας ξεκινάει στισ 8.30 το πρωι οπου ερχεται και μας ξυπνάει και οταν λεω μας ξυπνάει εννοώ ότι ορμάει πάνω στο κρεβάτι και αρχίζει τα φιλάκια και τις αγκαλίτσες. Στις 9.15 εχουμε το πρωινο του (Υ.Γ τους τελευταιους 5 μηνες ειχαμε σοβαρο προβλημα με το φαγητο, δεν ετρωγε, πηγαμε σε 4-5 γιατρους δεν ειναι κατι παθολογικο ειπαν μαλλον κακομαθημενος...) με το που θα φαει εχουμε την πρωινη εξοδο κραταει περιπου 40-50 λεπτα. Να πω οτι εξω συμπεριφερεται αρκετα καλα σπανια να τραβιξει πολυ. Επιστρέφοντας σπιτι πλενουμε ποδαρακια και χαλαρωνουμε. Συνηθωσ κανω δουλειες σπιτιου και μετα παιζουμε με το σχοινακι του. μετα συνηθως αυτος αραζει ειδικα τωρα λογω ζεστης..και η ιστορια επαναλλαμβανεται στισ 9.15 το βραδυ οπου παλι εχει το βραδυνο του και μετα την βολτα του. Εχω παρατηρησει οτι οταν κανω καποιεσ δουλειες και θέλει να παιξει για παραδειγμα ερχεται και αρχιζει να γκρινιάζει. αρχιζει ουσιαστικα να με μαλωνει.. Αναλογα την δουλεια που εχω ή παιζω μαζι του η απλα του λεω μη"¨(αρκετεσ φορεσ μεχρι να το καταλαβει).. Τις μέρες που δουλευω ειναι κλεισμενος στο crate του αρκετα μεγαλο με τα παιχνιδια του. Οτιδηποτε αλλο μπορειτε να με ρωτησετε ευχαριστωσ. Ξερω οτι τον εχω κακομαθει λιγο ειναι αληθεια..Προσπαθω οσο το δυνατον να το σταματησω ήδη τα παμε πολυ καλυτερα στο θεμα φαγητου.

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Εντάξει δεν τα λες και του "διαόλου", είναι terrier και αν τα αφήσεις λάσκα τότε και κυριαρχία θα σου βγάλουν και ό,τι άλλα θες.

Λοιπόν θα σου πω αρκετά γενικά πράγματα για να αρχίσετε να τον βάζετε στη θέση του... καταρχήν ξεχνάς (αν εφάρμοζες μη παραξηγηθείς) οποιασήποτε σωματική τιμωρία. Μόνο αρνητικά, σε όλα τα σκυλιά αλλά ειδικά σε ένα Yorkie.

Τηρείς το πρόγραμμά σου κατά γράμμα, απλά προσθέτεις παιχνίδι και ασκήσεις υπακοής.
Δεν μου γράφεις αν εκτελεί εντολές, οπότε αν δεν τις ξέρει, μαθαίνει εντολές τύπου κάτσε, κάτω κ.οκ.

Βάζεις στο μυαλό σου ότι από δω και πέρα ο σκύλος θα δουλεύει για ότι θέλει και ποτέ δεν θα παίρνει αυτό που θέλει όταν το ζητάει επίμονα. Τουτέστιν, θες να τον ταϊσεις "κάτσε" και το μπολ στο πάτωμα. "Φάει" για να φάει τη στιγμή που θα το πεις εσύ. Θες να δώσεις λιχουδιά, ποτέ έτσι... πάντα θα εκτελεί κάτι πριν την πάρει. Παίζετε...?? Θα σταματάς ό,τι κι αν είναι αυτό που κάνετε θα ζητάς να εκτελέσει μία εντολή και μετά μπορείτε να συνεχίσετε. π.χ. πετας το μπαλάκι και στο φέρνει, δεν το πετάς αν δεν κάτσει.

Κατά τα άλλα δεν υποχωρείς ποτέ στα παράπονα και στην απαίτηση για παιχνίδι, φαγητό, βόλτα κ.ο.κ. Όλα γίνονται όποτε θέλεις εσυ.

Μάθε του ότι όλα τα καλά περνάνε από εσένα. Απλή άσκηση... κάτσε κάτω στο πάτωμα μαζί του και έχε μία λιχουδιά στο χέρι. Άστην στο πάτωμα και όταν πάει να τη φάει κάλυψέ τη μετο χέρι σου. Αν αρχίσει να μυρίζει το χέρι, να το σπρώχνει κ.ο.κ. πάρ' τη στο χέρι και μόλις απομακρυνθεί ξανά το ίδιο. Η λιχουδιά μπροστά του και κάθε φορά που πάει να τη φάει θα την καλύπτεις. Πρέπει να φτάσεις στο σημείο να είναι μπροστά του και να μην κάνει προσπάθεια να τη φάει.

Είμαι της άποψης ότι δεν μετράει ιδιαίτερα ποιος περνάει την πόρτα πρώτος σε ένα εκπαιδευμένο και μη κυριαρχικό σκυλί, στην περίπτωσή σου όμως είναι λιθαράκι για να μπει στη "θέση" του. Πάντα περνάς εσύ.

Βόλτα, ξεκίνα ακόμα κι αν δεν τραβάει να αλλάζεις κατευθύνσεις. Ακόμα κι αν σε κοιτάει λες και είσαι τρελή ξεκίνησε να "χαράζεις" πορεία...

Λεκτική αποτροπή σε ότι δε θέλεις. Προτιμώ το "όχι" από το "μη" χρωματίζεις πιο ωραία τη φωνή σου με αυτό για να δείξεις τη δυσαρέσκειά σου.
Μην μένεις στο μη αν δεν σε ακούει, χρησιμοποίησε το σώμα σου...μπλόκαρε του το δρόμο, μπες ανάμεσα π.χ. σε αυτό που θέλει και "ύψωσε" το ανάστημά σου και μην υποχωρήσεις.

Σκέψου ότι είσαι σε ψυχολογικό "πόλεμο' με το σκύλο σου... του δίνεις ότι θες, όποτε θες και ποτέ όποτε στο ζητήσει, δεν "σπας" σε κανένα κλάμμα, απειλή, δόντια, γαύγισμα... μην τον φοβάσαι και δείξε του ότι δεν τον φοβάσαι... να είσαι δίκαιη, σταθερή και πεισματάρα... δώσε του να καταλάβει τι θες και μόνο όταν καταλάβει επέμεινε μέχρι να το κάνει.
Σου τα γράφω πολύ γενικά και ισως συγκεχυμένα. Αν κάτι δεν είναι κατανοητό τότε μου λες.

Rozen

Member
9 Ιουνίου 2011
5
0
Πολυτιμες οι συμβουλες σου σε ευχαριστω παρα πολυ! Ξεχασα να αναφερω οτι δεν ειναι η πρωτη φορα που εχω σκυλο. Και ο προυγουμενος ανηκε σε καποια κατηγορια τερριε (ημιαιμακι ηταν) και ποτε δεν ειχα τετοιο προβλημα. Οσο για τις εντολες απο 2 μηνων που ηρθε σπιτι ξεκινησαμε την εκμαθηση. Μεσα σε μια βδομαδα μαθαμε το κατσε, κατω, κολλα 5, τουμπα. Μετα ομως απο τον 5ο μηνα που αρχισαν τα προβληματα με την διατροφη η εκπαιδευση πηγε πισω. Η κτηνιατρος μας απαγορευσε να του δινουμε οποιαδηποτε πλεον λιχουλια. Οποτε του εδινα την κροκετα του οταν πηγαιναμε να κανουμε εντολες απλα δεν την ετρωγε και εφευγε. Η ολη κατασταση με το φαγητο μας πηγε πολυ πισω στην εκπαιδευση. Τον τεευταιο μηνα βελτιωθηκε το ζητημα φαγητου οποτε ελπιζω οτι σιγα σιγα θα μπουμε ξανα στο προγραμμα εκπαιδευση. Απο σημερα βαζουμε νεο προγραμμα και βλεπουμε θα ακολουθησω τις συμβουλες σου.

Last edited:

rudy

Well-Known Member
27 Ιουνίου 2011
155
11
θεσ-νικη
αντιμετωπιζω κ εγω ενα τετοιο θεμα με τον μικρο.κ ξερω οτι θα μου πειτε να απευθυνθω σε εκπαιδευτη αλλα δυστυχως ειμαι σε δυσκολη περιοδο κ δεν μπορω προς το παρον...μεχρι τωρα ο ρουντυ ηταν ενα ησυχο κουταβακι(ειναι τωρα 4,5 μηνων).μαθαινει εντολες πολυ γρηγορα κ καθε μερα κανουμε επαναληψεις(3 με 4 φορες τη μερα απο ενα δεκαλεπτο)ξερει το κατσε,ξαπλωσε,ελα,διπλα,τρεχα,κολλα 5,πηδα,περιμενε,μεινε..αλλα το "μη" δεν λεει να το...εμπεδωσει με τιποτα!καθε φορα που τον μαλωνω παει να με δαγκωσει.καναδυοφορες που τα καταφερε(μεπιασε απροετοιμαστη!)ηταν απαλα δαγκωματακια,σαν να προσεχε αλλα νιωθω σαν να παει να διορθωσει αυτος εμενα κ οχι εγω εκεινον.καναδυο ασχημες συμπεριφορες,αν μπορεις να τις πεις ετσι,τις εκοψε με δικη μου προσπαθεις μεσα σε μια δυο μερες το πολυ(οπως ειχα γραψει πχ σε αλλο θεμα για τις ορμες του)αλλα αυτο δεν μπορω να το κοψω.οταν το κανει σηκωνομαι ορθια,σταυρωνω τα χερια κ τον αγνοω.αν επιμεινει φευγω απο το δωματιο..πεντε δεκα λεπτα μετα ειναι σαν να μην συμβαινει τιποτα κ ερχεται για φιλακια..
υγ.συγγνωμη για το μεγαααααααααααλο κειμενο!
υγ2.πανω κατω αυτο ξεκινησε ταυτοχρονα με την αλλαγη δοντιων,μπορει να παιζει ρολο?

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Eίναι λίγο μπερδεμένο..
Πως πας να τον μαλώσεις..πως πάει να σε δαγκώσει εκείνο κλπ..
Αν δεν ξεκαθαρίσεις ποιος είναι ο αρχηγός της αγέλης θα έχεις πάντα μη επιθυμητές συμπεριφορές.

Επειδή δεν θυμάμαι..από όσο κατάλαβα ο μικρός έχει ορμές και κάθε φορά που εκτονώνεται εσύ βγαίνεις έξω αντί να του το κόβεις..?

rudy

Well-Known Member
27 Ιουνίου 2011
155
11
θεσ-νικη
οχι,τις ορμες τις κοψαμε μαχαιρι(με τη βοηθεια απο το φορουμ).καθε φορα που εκανε την...ακατανομαστη πραξη του τραβουσα το ενδιαφερον μενα παιχνιδι που δεν μπορει να χρησιμοποιηθει ως...σκευος ηδονης!η τον φωναζα σε μενα κ καναμε εξασκηση βασικες εντολες για να ξεχαστει.το προβλημα μου ειναι οτι οταν τον μαλωνω αυτος παει να δαγκωσει οπου βρει στο σωμα μου,απαλα μεν δαγκωμα δε.(τοσο χαλια τα γραψα παραπανω?τζαμπα η θεωρητικη κατεθυνση! :)

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Η επιβολή χρειάζεται και οπτική επαφή..η οποία πολλές φορές είναι δυνατότερη και της ακουστικής και πολύ σημαντική στην σχέση σας γενικά.
Ένα κοφτό ΜΗ και έντονη οπτική επαφή για αρχή θα έχει λογικά αποτέλεσμα.
Σε αυτήν την ηλικία είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν πολύ ώρα.
Ένα παλαμάκι, έναν ήχο για να δημιουργήσεις την οπτική επαφή και κοφτή απόλυτη φωνή χωρίς υποχωρήσεις στο ύφος και τον τόνο σου.

Last edited:

rudy

Well-Known Member
27 Ιουνίου 2011
155
11
θεσ-νικη
σευχαριστω για τη συμβουλη!ειμαι τελειως απειρη κ ενημερωνομαι απο δω οσο μπορω..αλλα διαβασα τοσα για κυριαρχικα σκυλια κ επειδη δεν θελω να γινει κ ο δικος μου(θεωρω οτι ενα τετοιο σκυλι ειναι κ δυστυχισμενο) σας πρηζω με ερωτησεις!κ

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Ρώτα όσο θες!! :)

Να θυμάσαι δεν υπάρχει κακό σκυλί ..αλλά μόνο κακός ιδιοκτήτης..
Με προσεχτικά βήματα και χωρίς λάθη από πλευράς σου δεν θα έχεις πρόβλημα..

Επίσης ένα κυριαρχικό σκυλί δεν συνεπάγεται και με επιθετικό..

Σταθερή και δυναμική προσέγγιση από πλευράς σου και των οικείων σου.., ξεκάθαρες και λογικές απαιτήσεις.
Η υπακοή σε εσένα θα βασίζεται στον σεβασμό και όχι στον φόβο.

Αν πιστεύεις πως δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις πήγαινε σε εκπαιδευτή..όποια απορία έχεις εδώ είμαστε!

linosmp

Active Member
28 Απριλίου 2011
35
1
καλησπερα παιδια εχωενα γαλλικο μπουλντογκ 5 μηνων.. τον τελευταιο καιρο ειναι λιγο αργριος δλδ αν δει πλεον καινουργιο κοσμο γριλιζει, οτι σκυλι και να δει γαυγιζει σαν χαζο και δεν μπρουμε να πλησιασουμε κανενα.. αν παρει κατι στο στομα και το μαλωσω με δαγκονει.. στν κτηνιατρο δεν κα8ετε να το εξετασει και γινετε αγριοσ και ουρλιαζει.. τι πρεπει να κανω πειτε μου.. με τους αν8ρωπους που ειχε γνωρισει πριν δεν εχει κανενα προβλημα.. ισα ισα κατουραει απο την χαρα του... αααα και κατι ακομα καμια φορα στρν βολτα καθετε κατω και μουλαρονει.. σας παρακαλω πειτε μου τι πρεπει να κανω!!!!!!

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97