Επίθεση;

bytzamas

Well-Known Member
21 Φεβρουαρίου 2011
123
0
Λοιπόν...πριν περιγράψω το συμβάν που μου δημιούργησε απορίες, να πω πρωτα 2 πραγματακια για να σας βάλω στο κλίμα.
Ο σκυλάκος μου είναι φιλικότατος με όλους. Αποζητάει τα χάδια από τους ανθρώπους που έρχονται στο σπίτι και απο αυτούς που συναντάμε στην βόλτα και πάντα τους πλησιάζει όλους με χαρά. Ωστόσο, όταν είμαστε στην αυλή, εάν αντιληφθεί ότι κάποιος περνάει από τον δρόμο που είναι κοντά ή εάν κάποιος ξαφνικά εμφανιστεί δίπλα στον φράχτη, γαυγίζει προειδοποιητικά. Το ίδιο κ όταν είμαστε εντός σπιτιού κ ακούσει κάποιον θόρυβο. Αφού φύγει ο περαστικός ή αφού πλησιάσει κ μυρίσει αυτόν που είναι δίπλα στην αυλή, π.χ. τον γείτονά μας, το γαύγισμα σταματάει. Επίσης, εάν συναντήσουμε κάποιον στην βραδυνή βόλτα, επειδή είναι σπάνιο πράγμα εδώ που μένουμε και έχει και πολύ σκοτάδι, και πάλι θα γαυγίσει και μάλιστα πιο έντονα, και θα σταματήσει εάν πλησιάσουμε κ μιλήσω με αυτόν που συναντάμε ή εάν ο περαστικός φύγει. ¨Ολα αυτά εμένα μπορώ να πω ότι μου αρέσουν, γιατί ο σκύλος μου με “προειδοποιεί”, χωρίς να υπερβάλλει..Ακούστε όμως τι συνέβη χθες: Κάνοντας βόλτα σε έναν σχετικά ερημικό χωματόδρομο που οδηγεί στο δάσος, συναντήσαμε μία κυρία γνωστή μου η οποία είχε βγει για περπάτημα και περπατούσε “κατά πάνω μας”, δηλαδή με αντίθετη πορεία από εμάς, κρατώντας στο χέρι μία μικρή μαγκούρα...Ο Οσκαρ την εντόπισε από μακρυά αλλά δεν γαύγιξε, αντιθέτως κούνησε ουρά και ξεκίνησε να με τραβάει για να παει να μυρίσει και να χαιδευτεί. ¨Οταν μας πλησίασε η γυναίκα, περίπου στα 4 μέτρα από εμένα, και ενώ στην αρχή έιχε δείξει ότι θέλει να πλησιάσει τον σκύλο, ξαφνικά μάλλον τρόμαξε, άλλαξε γνώμη, και μου λέει “ωχ!να μην με αρπάξει!”Λέγοντάς το αυτό παραπάτησε ελαφρώς και κούνησε άγαρμπα το χέρι με την μαγκούρα για να μην χάσει την ισορροπία της..Αυτό ήταν. Ο σκύλος προφανώς θεώρησε απειλητική την κίνησή της, έβγαλε ένα απίστευτα βαθύ γρύλισμα κινούμενος ταυτόχρονα κατά πάνω της!!! Εγώ τον τράβηξα πίσω, δεν την έφτασε, του είπα “μηηηηηη” και με το που διέκοψα αυτή την συμεριφορά επανήλθε στα φυσιολογικά του, σαν να ένιωσε οτι τελικά δεν υπάρχει κίνδυνος, άρχισε κ παλι να κουναει ουρά, ήθελε να την πλησιάσει φιλικά...αλλά η κυρία πλέον δεν ήθελε να τον πλησιάσει και η γνωριμία έμεινε στη μέση..συνεχισε τον δρόμο της κ εγώ τον δικο μου. Τι ήταν αυτό ρε παιδιά?Πως το βλέπετε? Εγώ το θεωρώ επίθεση. Νομίζω ότι ο σκύλος παρεξήγησε την κίνηση του χεριού με την μαγκούρα και θέλησε να προφυλάξει είτε εμένα, είτε τον εαυτό του, είτε και τους 2!!! Εάν δεν τον τραβούσα εγκαίρως? Θα την δάγκωνε? Ποτέ δεν θα μάθω! Εχω διαβάσει ότι το λαμπραντόρ αν και “μη επιθετικός σκύλος”, εάν νιώσει ότι απειλείται το αφεντικό του θα επέμβει. Δεν περίμενα όμως να το δω στην πράξη! Και μάλιστα από κουτάβι 9 μηνών!Τι λέτε? Είναι καλό? Είναι κακό?Να προσέξω κάτι από εδώ και στο εξής?

Diablo

Well-Known Member
16 Ιανουαρίου 2011
459
0
Συρος Κυκλαδες
εμενα μου αρέσει αυτή η συμπεριφορά,γιατί γρύλισε για κάποιο λόγο k όχι στο ξεκάρφωτο..ας πουν και οι πιο έμπειροι

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Γνώμη μου είναι οτι είναι καλό, δηλαδή το σκυλί σου δεν είναι τελείως πρόβατο, αλλά αντιλαμβάνεται τις περίεργες καταστάσεις (μυρωδιά αδρεναλίνης, περίεργες κινήσεις, αντικείμενο ψηλά). Κοινώς πρέπει να το έχει λίγο.
Για να είσαι σίγουρος, απευθύνσου σε εκπαιδευτή, που θα δει αν το έχει, αλλά και τι να κάνεις αυτό που έχει.
Ποτέ δεν εφησυχάζουμε ότι "ο σκύλος δεν δαγκώνει" εδικά αν δεν έχει τελειώσει την ανάπτυξή του, και είναι καλό να τον έχουμε από κοντά όταν πλησιάζουν γριές, παιδάκια, παπάδες κλπ.
Υπάρχουν όμως και εμπειρότεροι να σου απαντήσουν....;)

bytzamas

Well-Known Member
21 Φεβρουαρίου 2011
123
0
εμενα μου αρέσει αυτή η συμπεριφορά,γιατί γρύλισε για κάποιο λόγο k όχι στο ξεκάρφωτο..
Συμφωνώ, ΑΛΛΑ...παρόλο που το είχα διαβάσει και υπάρχει σαν ενδεχόμενο ακόμη και στα λαμπραντόρ, είναι αλλιώς να το διαβάζεις και αλλιώς να το ζεις/ Στην ουσία δεν το περιμένεις να συμβεί και εκείνη την στιγμή η συμπεριφορά αυτή σου φαίνεται απρόβλεπτη.

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.770
4.046
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Γνώμη μου είναι ότι είναι κακό, λάμπραντορ είναι, όχι ροτβάιλερ. Τα λάμπραντορ είναι χαζοχαρούμενα, και καθόλου καχύποπτα με ανθρώπους. Τώρα, επειδή τα λάμπραντορ είναι μία από τις πιο δημοφιλείς φυλές στον κόσμο, η υπερπαραγωγή έχει δημιουργήσει σκυλιά με προβλήματα επιθετικότητας (ελλατωμα στη φυλή αυτή). Στη θέση σου θα ήμουν προσεχτική όταν τον αφήνω να πλησιάζει ανθρώπους ή να τον πλησιάζουν άνθρωποι, ειδικά αν κουβαλάνε μαγκούρες.

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Γνώμη μου είναι οτι είναι καλό, δηλαδή το σκυλί σου δεν είναι τελείως πρόβατο, αλλά αντιλαμβάνεται τις περίεργες καταστάσεις (μυρωδιά αδρεναλίνης, περίεργες κινήσεις, αντικείμενο ψηλά). Κοινώς πρέπει να το έχει λίγο.
Για να είσαι σίγουρος, απευθύνσου σε εκπαιδευτή, που θα δει αν το έχει, αλλά και τι να κάνεις αυτό που έχει.
Ποτέ δεν εφησυχάζουμε ότι "ο σκύλος δεν δαγκώνει" εδικά αν δεν έχει τελειώσει την ανάπτυξή του, και είναι καλό να τον έχουμε από κοντά όταν πλησιάζουν γριές, παιδάκια, παπάδες κλπ.
Υπάρχουν όμως και εμπειρότεροι να σου απαντήσουν....;)
Συμφωνώ με το παραπάνω ποστ με τη διαφορά πως δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό, πάντως έχω την εντύπωση ότι αυτά που έχω κάνει πιό έντονα μπορεούν να επηρρεάσουν αρκετά την συμπεριφορά ενός σκύλου...

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Οπως τα διαβάζω, είναι μία μάλλον "φυσιολογική" αντίδραση στο ξαφνικό, στο ασυνήθιστο...

Σε τέτοιες, π.χ. περιστάσεις, με χάσιμο ισορροπίας - μαγκούρα κλπ., δηλαδή όλη την τελετουργία που "φρικάρει" τον σκύλο που δεν έχει τεράστιες ποσότητες κοινωνικοποίησης (για να μιλήσω με παραδείγματα γνωστών μου "νορμάλ" σκυλιών), η Μόκα θα έκανε πίσω με δύναμη (κινδυνεύοντας να μου πάρει τον ώμο), αντίθετα ο Toro (του Teobullmastiff) θα έκανε μπροστά με δύναμη και ίσως άρπαζε την κυρία, ίσως όχι, σίγουρα όμως θα την "βοηθούσε" να πέσει κάτω...

Απ' ότι θυμάμαι (σε διαβάσματά μου) υπάρχουν και Labrador που έχουν υπερασπιστεί τον άνθρωπό τους, έστω και σπάνια...

bytzamas

Well-Known Member
21 Φεβρουαρίου 2011
123
0
Θέλω να επισημάνω ότι ο σκύλος γενικά έχει πολύ γερά νεύρα και έχει συνηθίσει σε ερεθίσματα που άλλα σκυλιά τα φρικάρουν. π.χ. βάζεις μπρος
μηχανή μοτο κρος που κάνει τρελό θόρυβο κι αυτός κάθεται στα 3 μέτρα κ μασουλάει το κόκαλό του (έχει συνδυάσει την μηχανή με την παρουσία του αφεντικού του και δεν τρέχει τιποτα), παμε βόλτα σε αγώνα με μηχανές και είναι κύριος (δεν φρικάρει με την πολυκοσμία, δεν τρομάζει με ανθρώπους ντυμένους με στολές σαν αστροναύτες, δέχεται χάδια από παιδιά και μεγάλους,-και...ενστολους), εχει συνηθισει τις μαυροντυμενες γιαγιαδες,τα αυτοκίνητα και τα τρακτερ,τα ποδήλατα, βάζω ηλεκτρική και τρέχει από πισω μου με ενα μπαλακι στο στομα χωρις να δινει σημασία στον θόρυβο. Δεν ταράζεται εύκολα, το μόνο που κάπως τον "τσιτώνει" είναι όταν περπατάμε δίπλα σε κεντρικό δρόμο γιατί δεν έχει συνηθίσει τον θόρυβο των αυτοκινήτων που τρέχουν με μεγαλη ταχύτητα,και τα αρσενικά σκυλιά γιατί στην περιοχή μας έχουμε δεσποζόμενα "φιλαράκια" μόνο θυληκά δυστυχώς, και αρσενικά μεγαλόσωμα αδέσποτα τσαμπουκάδες, με τα οποία δεν τολμώ να κάνω γνωριμία...Ημουν περίεργη αν υπάρχει κάποιο μέλος με την ίδια ράτσα σκύλου που να έχει αντιμετωπίσει αντίστοιχο γεγονός...Στο ίντερνετ και σε βιβλία για την φυλή έχω διαβάσει αρκετές φορές αυτό που ανέφερα και παραπάνω (δηλαδή την πιθανότητα επέμβασης αν μυριστεί κίνδυνο),αλλά προβληματίστηκα γιατί δεν ξέρω αφενός αν είναι φυσιολογικό να το κάνει σε τόσο μικρή ηλικία και αφετέρου γιατί πέρα από τα βιβλία και το νετ δεν μου έτυχε να μιλήσω με άτομο με παρόμοια εμπειρία (π.χ. συχνότητα τέτοιων συμπεριφορών κ.λπ.).

bytzamas

Well-Known Member
21 Φεβρουαρίου 2011
123
0
Ευχαριστώ, το έχω ήδη διαβάσει αυτό το θέμα, απλά από περιέργεια γιατί διαβάζω ό,τι αφορά τα λαμπραντόρ, αλλά πέρα από το μεμονωμένο περιστατικό δεν βρίσκω κοινά στην ιδιοσυγκρασία τους...υποδέχεται πολύ καλόκαρδα όλους τους επισκέπτες, και τα παιδάκια του...φαν κλαμπ όπως έχω πει σε άλλο ποστ και γενικά δεν δυσανασχετεί με την ανθρώπινη παρουσία. Φυσικά και παρακολουθούμε στενά κάθε συμπεριφορά του γιατί είναι κούταβος, και ποτέ δεν τον αφήνουμε μόνο του ουτε -εννοείται- με παιδιά, αλλά ούτε και με μεγάλα άτομα χωρίς να είμαστε παρόντες. Απλά από εδώ και στο εξής θα είμαι σε ετοιμότητα και θα παρακολουθώ-και ενδεχομένως να συμβουλευτώ εκπαιδευτή ως προς το αν όντως έχει αυτό το ένστικτο προστασίας- για να δω κυρίως τι μπορεί να θεωρήσει απειλή.

πάντως έχω την εντύπωση ότι αυτά που έχω κάνει πιό έντονα μπορεούν να επηρρεάσουν αρκετά την συμπεριφορά ενός σκύλου.../QUOTE]
Σόρρυ αλλά δεν κατάλαβα τι σημαίνει αυτό (κ δεν είμαι κ ξανθιά:D)

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.770
4.046
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Μα αυτο ειναι το θεμα, τα λαμπραντορ γενικα δεν θα επρεπε να δουν τον ανθρωπο σαν απειλη, ειδικα οταν ειναι εκτος του χωρου τους.

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
κ εγω φυσιολογικο το χαρακτηριζω το συμβαν....να λαβουμε υποψιν τον τοπο,την ερημια,κ κυριως την αντιδραση της γιαγιας.στην ουσια ερεθισε τον σκυλο.δεν ξερω ενα "εντος πρωτυπου" λαμπ τι θα εκανε ,αλλα δεν ειναι κ lamb...σκυλι ειναι!

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Εννοούσα τα έντονα γράματα, τα μπολντ...

Εντιτ: Δεν χρειάζεται να είσαι εσύ ξανθιά, εγώ είχα βάλει οξυζενέ πριν από κάποια χρόνια και φαίνεται η επίδραση μένει ακόμα :p :D:D:D Εν τέλει ποτίζει

bytzamas

Well-Known Member
21 Φεβρουαρίου 2011
123
0
Εννοούσα τα έντονα γράματα, τα μπολντ...
Ωχ...τωρα κατάλαβα...αλλά τώρα που το λες..θυμήθηκα οτι κι εγώ είχα βάλει κάποτε...(οξυζενέ)

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97