Καλησπέρα, θα ήθελα να υποβάλλω ένα προβληματισμό μου αναφορικά με την επέμβαση στη ζωή του σκύλου και κατά πόσο αυτή επηρεάζει τη διαδικασία της μάθησης από τον τελευταίο. Για να γίνω πιο σαφής. Ο σκύλος μου είναι 10 μηνών + και είναι ένας μεγάλος μπέμπης. Λογικό. Προφανώς. Αφού δεν είναι καν 1 έτους. Το ζήτημα που με προβλημάτισε είναι το εξής. Ο σκύλος μου είναι πάρα πολύ φιλικός με όλα τα ζώα και τους ανθρώπους και καθόλου επιφυλακτικός. Θετικό αυτό. Προχτές στη βόλτα μας βλέπω ένα αδέσποτο κόλλευ το οποίο μας εντόπισε και άρχισε να τρέχει προς το μέρος μας. Οχι φιλικά. Οχι γαυγίζοντας και γρυλίζοντας αλλά έχοντας κεντράρει το μικρό. Ο δικός μου ως συνήθως κουνάει ουρά. Λέω μα δεν βλέπει το ζώον ότι δέν έρχεται φιλικά? Το κόλλευ πλησίαζε εντομεταξύ τρέχοντας. Λέω δεν μπορεί θα δεί ότι δεν έρχεται φιλικά και θα μου δείξει μια ανασφάλεια μια ένταση βρε αδερφέ κάτι. Μου πέρασε τελευταία στιγμή από το μυαλό να μην αντιδράσω. Να τον αφήσω να την αρπάξει την αγριάδα του να καταλάβει πως δεν είναι όλα τα ζώα ούτε προφανώς όλοι οι άνθρωποι φιλικοί. Πρέπει να είμαστε λίγο συγκρατημένοι ΠΡΙΝ γνωρίσουμε τον άλλο. Τέσπα αυτό σε χρόνο δευτερολέπτων να περνάνε στο μυαλό μου. Εν τέλει μας φτάνει το κόλλευ (εμείς ήμασταν εντελώς ακίνητοι και το κόλλευ από τη στιγμή που ξεκίνησε να τρέχει κατά πάνω μας 50 μέτρα(?) ή κάτι τέτοιο) Τη στιγμή λοιπόν που πάει να κλείσει το στόμα του πάνω στο μικρό (τώρα το μικρός για χάρη της κουβέντας απλώς-δεν είναι καθόλου μικρός σωματικά) εκεί ο προβληματισμός μου λύθηκε και αντέδρασα ενστικτωδώς χώνωντας, ένα κλάσμα του δευτερολέπτου πριν κλείσει το στόμα και δαγκώσει, μια κλωτσιά με την οποία του ήρθε ο ουρανός σφοντύλι. Και έφυγε. Ο δικός μου το χαβά του. Κουνάει ουρά. Την επόμενη φορά που ξανασυναντηθήκαμε με το ημιαδέσποτο κόλλευ μας γαύγισε αλλά δεν πλησίασε λόγω της κλωτσιάς που άρπαξε. Ο δικός μου εκεί. Να κουνάει ουρά και να θέλει να πάει κοντά του. Και προβληματίστηκα. Μήπως το ότι επενέβην ουσιαστικά τον κλείνω σε μια γυαλινη σφαίρα και δεν τον αφήνω να γνωρίσει τον πραγματικό κόσμο? Μήπως συμπερφιφέρομαι σαν τον μπαμπά ο οποίος βάζει μια ζωή στο παιδάκι μπρατσάκια και έτσι δεν θα μάθει ποτέ το παιδί του να κολυμπά? Το ερώτημα αυτό δεν θα προέκυπτε εάν ο σκύλος μετά ήταν επιφυλακτικός στην επόμενη συνέχεια με το συγκεκριμένο σκύλο. Λοιπόν? Συγγνώμη για το μεγαλο ποστ
(περιτό να πώ πως προβληματίστηκα πολύ τι τίτλο να βάλω)
(περιτό να πώ πως προβληματίστηκα πολύ τι τίτλο να βάλω)