Εξυπνάδα

Dogspirit

Well-Known Member
1 Σεπτεμβρίου 2012
205
0
29
Θεσσαλονικη
γεια σας, εβλεπα σε μια σελιδα στο ιντερνετ την καταξη στον σκυλων βαση εξυπναδας. ο γερμανικος ποιμενικος ηταν 3ος και το χασκι 20. πολλοι υποστηριζουν πως τα χασκι ειναι χαζα σκυλια. κατα την γνωμη μου η διαφορα ανεμεσα σε γερμανικο και χασκι δεν ειναι τοσο μεγαλη καθως υπαρχουν 200 και ρατσες σκυλων, κι ομως εχω ακουσει πολλους να λενε οτι τα χασκι ειναι απο τα χαζα σκυλια. κατα ποσο ισχυει αυτο;

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.920
Εγώ αυτές τις λίστες τις θεωρώ ανακριβείς.
Έχω λαμπ που θεωρούνται έξυπνα και έχω και ημίαιμο που μεγάλωσε τον πρώτο του χρόνο στον δρόμο. Η σύγκριση του IQ των δυό τους μου φέρνει δάκρυα στα μάτια (έχω μια αδυναμία στο λαμπ γι'αυτό γιατί το μεγάλωσα από κουτάβι και πέρασε και ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας).

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.920
O ημίαιμος μου, ίσως και λόγω γονιδίων αλλά περισσότερο λόγω πρότερου βίου στους δρόμους πεταλώνει ψύλλο. Το λαμπ μου είναι ένας έξυπνος σκύλος με καλό μυαλό και πολύ εύκολα εκπαιδεύσιμος αλλά δεν λύνει ούτε τα μισά προβλήματα που λύνει ο ημίαιμος μου.

Dogspirit

Well-Known Member
1 Σεπτεμβρίου 2012
205
0
29
Θεσσαλονικη
O ημίαιμος μου, ίσως και λόγω γονιδίων αλλά περισσότερο λόγω πρότερου βίου στους δρόμους πεταλώνει ψύλλο. Το λαμπ μου είναι ένας έξυπνος σκύλος με καλό μυαλό και πολύ εύκολα εκπαιδεύσιμος αλλά δεν λύνει ούτε τα μισά προβλήματα που λύνει ο ημίαιμος μου.
βρε μπράβο!

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Εξαρτάται από το τι σημαίνει έξυπνος...

Αν έξυπνος=εκπαιδεύσιμος τότε...ναι, τα χάσκυ είναι χαζά...
Αν εξυπνάδα=κριτικη σκέψη τότε... όχι, δεν είναι χαζά. Καθόλου μάλιστα!

l.Kyveli... Tα πρώην/τέως αδέσποτα είναι διαόλου κάλτσες (You're the devil in disguise,Oh yes you are,The devil in disguise)

minpinkiller

Well-Known Member
3 Ιουνίου 2009
1.173
18
36
Ξεσσαλονίκη
Είναι πολύ γενική συζήτηση...

Ακόμα και στους ανθρώπους, η "εξυπνάδα" μετριέται σε IQ και σε EQ, το EQ είναι η συναισθηματική νοημοσύνη και πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι ηγέτες της ιστορίας, δεν είχαν ιδιαίτερα υψηλό IQ αλλά πολύ υψηλό EQ. Μπορεί ένας άνθρωπος να είναι αστέρι στα μαθηματικά και στην φυσική, αλλά αυτό δεν πάει να πει ότι θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα με πρακτικά ζητήματα στην ζωή του που στην ουσία είναι και αυτά που θα την καθορίσουν. Νομίζω το ίδιο είναι και στα σκυλιά...

Dogspirit

Well-Known Member
1 Σεπτεμβρίου 2012
205
0
29
Θεσσαλονικη
Είναι πολύ γενική συζήτηση...

Ακόμα και στους ανθρώπους, η "εξυπνάδα" μετριέται σε IQ και σε EQ, το EQ είναι η συναισθηματική νοημοσύνη και πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι ηγέτες της ιστορίας, δεν είχαν ιδιαίτερα υψηλό IQ αλλά πολύ υψηλό EQ. Μπορεί ένας άνθρωπος να είναι αστέρι στα μαθηματικά και στην φυσική, αλλά αυτό δεν πάει να πει ότι θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα με πρακτικά ζητήματα στην ζωή του που στην ουσία είναι και αυτά που θα την καθορίσουν. Νομίζω το ίδιο είναι και στα σκυλιά...
απλως ειναι παρα πολλοι αυτοι που εχουν λανθασμενη αποψη:"αααα χασκι; πανεμορφο αλλα χαζο βρε παιδια μου" ενω :"γερμανικος ποιμενικος; ουαου αυτο το σκυλι ειαι πραγματικα εξυπνο, θυμασαι τον ρεξ; τι εξυπνο σλυκι!"

minpinkiller

Well-Known Member
3 Ιουνίου 2009
1.173
18
36
Ξεσσαλονίκη
Επειδή δεν έχουν ιδέα...είναι το ίδιο σκεπτικό της κοινωνίας που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους χωρίς πτυχίο αγράμματους ή τους αριστούχους μαθητές ντε κ καλά πετυχημένους δικηγόρους.

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
η εξυπνάδα στα σκυλιά έχει διάφορες κατηγορίες....problem solving, αντίληψη, χρόνος αντίδρασης ...κλπ.
Η λίστα είναι γενική....(και σίγουρα δεν μπορεί να περιέχει ημίαιαμους, εφόσον μιλάμε για καθαρόαιμα)...Εξάλου τι θα λέγανε ...πρώτος ο σκύλος της Κυβέλης και δεύτερος ο σκύλος της Κατερίνας!!!!!:):):)
Αλλά σίγουρα δεν θεωρούμε ΟΛΑ τα ΓΠ έξυπνα...η ΟΛΑ τα Λαμπ και τα Golden...Τρανό παράδειγμα o Keagan μου...."η λεγόμενη ξανθιά της οικογένειας"....!!!!

Anesidora

Well-Known Member
21 Ιουλίου 2012
504
5
Σε αυτές τις λίστες μετράνε πόσες επαναλήψεις χρειάζεται για να καταλάβει το σκυλί μία εντολή σε συνδιασμό με το ποσοστό επιτυχημένης εκτέλεσης. Δηλαδή η τάδε ράτσα χρειάστηκε στο "κάτσε" 5 επαναλήψεις με ποσοστό εκτέλεσης 7/10. Κάπως έτσι βγαίνουνε και για αυτό δεν τις θεωρώ απόλυτες.

Από προσωπική πείρα το Γ.Π. και το λαμπραντόρ μου μάθαιναν την εντολή πολύ πιο γρήγορα από το χάσκι μου. Το λαμπραντόρ εκτελούσε την εντολή πάντα και αμέσως. Το Γ.Π. περίπου 7 με 8 στις 10 φορές, αλλά ακόμα δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη γιατί είναι 5 μηνών. Το χάσκι ενώ γνώριζε την εντολή πολλές φορές δεν την εκτελούσε.

Πιστεύω οτι τα χάσκι είναι έξυπνη ράτσα, αλλά λόγω χαρακτήρα επιλέγουν αν θα ακολουθήσουν μια εντολή και για αυτό έχουν την φήμη του μπουμπούνα. Για παράδειγμα όταν έδινα την εντολή μείνε πολλές φορές σηκωνόταν μόνος του σαν να έλεγε "δεν μπορώ τώρα!". Όταν παίζαμε το "όλε τόρο", ένα παιχνίδι που του άρεσε, και έπρεπε να μείνει στην θέση του μέχρι να δώσω το σινιάλο, δεν κουνιότανε ρούπι!

Last edited:

underdog

Well-Known Member
5 Απριλίου 2011
1.223
135
Ο Ρωμαιάκος λοιπόν ξέρει ότι πριν παμε βόλτα θα του πω ή να φερει το μπαλάκι του ή να παει στο κρεβάτι του να κάτσει ή να πιει νερό. Αυτα κάνουμε τον τελευταίο μήνα.

Του λέω να φέρει το μπαλάκι του.
Πάει στο κρεβάτι του που είναι και τα παιχνιδια του και καθεται. Τον φωνάζω. Του ξαναδίνω εντολή και πάει και πινει νερο χαχαχαχα που είναι δίπλα από το κρεβάτι του.
Επαναλαμβάνω την εντολή μέχρι να κάνει το σωστό.
Οποια εντολή και να του δωσω από τις παραπάνω πολλες φορές θα κάνει καποια άλλη. Πολλές φορές όμως κάνει και τη σωστή την πρώτη φορά.
Να υποθέσω ότι είναι θεμα εξυπνάδας? να υποθέσω ότι πάνω στη χαρά του που θα πάμε βόλτα απλά κάνει ότι του έρθει?

πάντως έχει πολύ πλάκα το σκηνικό και μας χαρίζει πολύ γέλιο ;)

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97