"Εξυπνάδα", σκύλος και άνθρωπος...


DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Πολλές φορές έχει γίνει λόγος και στο φόρουμ για το πόσο "έξυπνα" είναι τα σκυλιά, ποιά σκυλιά είναι πιο "έξυπνα" και διάφορα σχετικά με την εξυπνάδα των τετράποδων συντρόφων μας.Τελικά έρευνες που γίνονται πάνω σε αυτόν τον τομέα ένα πράγμα μπορούν να ισχυριστούν με βεβαιότητα, πως η συναναστροφή του σκύλου μαζί μας, πέρα από τα υπόλοιπα προβλήματα που τους έχει δημιουργήσει, τους έχει κάνει και πιο..."χαζούς".



Οι αιώνες εξημέρωσης και εξάρτησης από τους ανθρώπους έχουν πια αφήσει τις επιπτώσεις τους σε όλα τα οικιακά ζώα, όπως όμως αναφέραμε και παραπάνω, στους σκύλους έχει χαθεί η ικανότητά τους να «σκέφτονται για τον εαυτό τους» και να λύνουν πρακτικά μη-κοινωνικά προβλήματα, όπως θα έκαναν αν είχαν διατηρήσει το ανεξάρτητο «πνεύμα» τους, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, υπό τον Μπράντλεϊ Σμιθ της Σχολής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας στην Αδελαϊδα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Animal Behaviour" (Συμπεριφορά Ζώων), σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο και το New Scientist, έδειξε ότι τα οικιακά σκυλιά απέτυχαν σε βασικά τεστ ικανοτήτων και νοημοσύνης, τα οποία, αντίθετα, τα άγρια και ελεύθερα σκυλιά, καθώς και οι λύκοι, πέρασαν με ευκολία.Η έρευνα συμπεραίνει ότι, κατά κάποιον τρόπο, η εξημερωμένη ζωή έχει «αποβλακώσει» τα σκυλιά σε σχέση με τους άγριους προγόνους τους.

Τα περισσότερα από τα τεστ έγιναν με Dingos και κατοικίδια σκυλιά και παρόλο που και τα Dingos ήταν κάποτε κατοικίδιοι σκύλοι, βρέθηκαν να "λύνουν" ευκολότερα προβλήματα χώρου, όπως το να βρούν τρόπο να ξεπεράσουν μια διαφανή μεμβράνη για να φτάσουν στο φαγητό τους.Λύκοι, άγρια σκυλιά και τσακάλια επίσης έφτασαν γρηγορότερα στην λύση από ότι οι εξημερωμένοι "συγγενείς" τους.Η εξέλιξη, λοιπόν, των Dingos σε άγρια ζώα τους ευνόησε "πνευματικά".



Το διάφανο εμπόδιο είχε σχήμα "V" και η τροφή ήταν τοποθετημένη μέσα ή έξω από το "V" με το ζώο να τοποθετείτε πάντα στην αντίθετη πλευρά.Υπήρχαν, επίσης, κάποιες πόρτες που συντόμευαν τον δρόμο προς το φαγητό.Τα περισσότερα Dingos και άγρια ζώα, έφταναν στην λύση σε περίπου 20 δευτερόλεπτα, κάνοντας καλή χρήση των πορτών και εκμεταλευόμενα σωστά τον χρόνο.

Αντίθετα, οι κατοικίδιοι σκύλοι έμοιαζαν σαστισμένοι, έκαναν νευρικές κινήσεις, ορμούσαν στο διάφανο "φράχτη", προσπαθούσαν να τον "σκάψουν" και γαύγιζαν"ζητώντας βοήθεια".

Η απώλεια ικανοτήτων φαίνεται να κληρονομείται γενετικά στις επόμενες γενιές σκύλων, πράγμα που εξηγεί γιατί όταν ένα οικόσιτο σκυλί βρεθεί στο δρόμο, δυσκολεύεται τόσο πολύ να τα βγάλει πέρα.Σύμφωνα με τους ερευνητές οι άγριοι λύκοι υπερτερούν των οικιακών σκύλων σε όλες τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων (π.χ. στη χρήση εργαλείων όπως ένα σκοινί), εκτός από τις κοινωνικές ικανότητες, όπως η επικοινωνία με τους ανθρώπους και η εκμάθηση πραγμάτων από αυτούς, ένας τομέας όπου τα σπιτικά σκυλιά έχουν φυσικά συγκριτικό πλεονέκτημα.

Παλαιότερες έρευνες στον ίδιο τομέα έχουν ξανά αποδείξει πως οι λύκοι είναι σαφώς ικανότερoι από τον κατοικίδιο σκύλο στο να δουλεύουν μόνοι τους, χωρίς βοήθεια ή εκπαίδευση.

Μια περυσινή επιστημονική έρευνα είχε δείξει ότι οι σκύλοι έχουν κοινωνική νοημοσύνη ανάλογη με αυτήν ενός δίχρονου παιδιού, όντας ικανοί να καταλαβαίνουν γύρω στις 250 λέξεις και χειρονομίες.

Γενικότερο συμπέρασμα λοιπόν, είμαστε "κακή παρέα" για διάφορους λόγους...
 
Last edited:


liajoe

Well-Known Member
Καλησπέρα :)

Πολύ ωραίο!
Συμφωνώ. Οτι ένας κατοικίδιος σκύλος πολύ σπάνια μαθαίνει να χρησιμοποιεί
το "μυαλό" για να λύνει προβλήματα, χωρίς την βοήθεια/παρουσία του ανθρώπου.

Απο την άλλη πιστεύω οτι για αυτο ονομάζονται "κατοικίδια" γιατί εξαρτόνται απο
τον άνθρωπο για την επιβίωση τους.
 


kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
Πολυ ενδιαφερον!!!...
ειχα διαβασει η δει δεν θυμαμαι ενα παρομοιο πειραμα σε σκυλο και λυκο ... ειχαν "αποθηκευσει" τροφη σε μια κατασκευη τυπου κλουβα.. που δυσκολα εμπαινε ο σκυλος μεσα ... ο λυκος αψηφησε την δυσκολια και ενω η τροφη δεν εβγαινε ευκολα απο εκει που την τοποθετησαν επεμεινε δυνατα και τελικα την πηρε.. ο σκυλος δε..κλαψουρισε για να μπει μεσα σε ανθρωπους γυρω.. τελικα μπηκε και οταν ηρθε η ωρα να παρει την τροφη δεν τα καταφερε ποτε.. γυρναγε και κοιταζε τους ανθρωπους για βοηθεια.
 


Lindaki

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2010
849
2
Ή οσο περισσοτερο χρησιμοποιείς το σκύλο εργασιακά τόσο πιο έξυπνο τον κάνεις...λογικό μου ακούγεται, όταν οι δραστηριότητες καθημερινά είναι ελάχιστες κι όχι τοσο διαφορετικές τόσο πιο "πνευματικά τεμπέλης" γινεται κι ο σκύλος.
 


George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
είναι γενικά αποδεκτό οτι ο σκύλος σταματάει την νοητική ανάπτυξη στο επίπεδο του νεαρού ανώριμου λύκου,
αυτό μάλλον είναι αποτέλεσμα της συμβίωσης με τον άνθρωπο και της επιλεκτικής εκτροφής (οι άνθρωποι των σπηλαίων μέχρι και σήμερα δεν είναι πολύ ανεκτικοί σε απαγορευμένες συμπεριφορές).

Πάντως η συμφωνία που έκανε αυτό το είδος λύκων με τον άνθρωπο το ευνόησε, οι σκύλοι αριθμούν εκατομύρια και οι λύκοι μερικές χιλιάδες.
 


liajoe

Well-Known Member
Πάντως η συμφωνία που έκανε αυτό το είδος λύκων με τον άνθρωπο το ευνόησε, οι σκύλοι αριθμούν εκατομύρια και οι λύκοι μερικές χιλιάδες.
Ναι, δυστηχώς όμως έχουμε και εκατομύρια αδέσποτα κατα κάποιο τρόπο για το λόγο αυτο...
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
η φύση κάνει "επιλεκτική εκτροφή" διαλέγοντας τα εξυπνότερα -σε επίπεδο επιβίωσης
ο άνθρωπος κάνει επιλεκτική εκτροφή διαλέγοντας τα υγιέστερα τα ομορφότερα και τα εξυπνότερα -σε επίπεδο συνεργασίας με τον άνθρωπο
 


Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Ειναι λογικά όλα τα παραπάνω, αφού όση περισσότερη επίληση προβλημάτων έχει να αντιμετωπίσει ένας σκύλος (όπως ο λύκος) τόσο περισσότερο 'κόβει' το μυαλό του, σκέφτεται πιο γρήγορα, ψάχνει λύση δίχως να επιζητά βοήθεια κλπ
 


kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
Ανοιξα μια τετοια κουβεντα σημερα με τον εκπαιδευτη μου (του σκυλου μου δλδ...) μετα το δικο μας μαθημα και αφου διαβασα το παραπανω... με πηρε να παμε να δουμε ενα λαμπραντορακι που η τυπισα ηθελε να ξεκινησει - λεει ελα και εσυ για παρεα να μαθαινεις.. αλλο που δεν ηθελα!
ενα υπεροχο σκυλακι... δεν ξεκινησε μαθημα παντα η πρωτη του συναντηση ειναι να δει, να εξηγησει και συζητησει.. τελικα η τυπισα δεν ειχε ιδεα τι σκυλο ειχε παρει γιατι φυσικα δεν ανταποκρινοταν στα θελω της - αλλα μαλλον ουτε και στα μπορω της.. μα λεει εγω ηξερα οτι για τα λαμπ. οτι ειναι πανεξυπνα και εκπαιδευονται πολυ ευκολα... χχχμμμμμμ... μπινγκο! τεσπα της εξηγει τι ακριβως σκυλο εχει κτλ κτλ.. λεει αυτη θα το σκεφτω ..να μην πολυλογω.. Οταν φυγαμε μου λεει..
" κοιτα να δεις.. ναι ειναι λαμπρ. δεν εχω λογο να το αμφισβητησω, αλλα ειναι εισαγωγης δεν ξερουμε καθολου τι υπαρχει απο πισω.. εγω κοβω οτι αυτος ο σκυλος θελει καμια 20αρια μαθηματα και ενα χρονο υπομονη απο παρτη της.. αν δεις τα λαμπραντορ ομως του .... (δεν θυμαμαι το ονομα του εκτροφεα) μιλαμε οτι θελουν τα μισα στην χειροτερη μαθηματα...
Επισης ενα τυχαιο παραδειγμα για μποξερ... εχω χρονια να δω καλο μποξερ και οταν λεω καλο , δεν εννοω καλο να περπαταει διπλα να του λες κατσε κατω .. εννοω μποξερ για δουλεια.. και αυτο γιατι, γιατι εχει υπαρξει κορεσμος και μοδα γινεται παραπανω παραγωγη σκυλων εδω και χρονια και οι σκυλοι εχουν χασει πολυ βασικα χαρακτηριστικα της ρατσας τους".

Αυτα... ενδιαφερον ε?
 




stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Η αλήθεια είναι οτι εμείς επιλύουμε πολλά απο τα προβλήματά τους σε επίπεδο διαβίωσης. Δεν χρειάζεται να κυνηγήσουν για να φάνε (δηλαδή να βρουν τρόπους για να εξασφαλίσουν τροφή), δεν χρειάζεται να βρουν μέρος ασφαλές για να κοιμηθούν (τους προσφέρουμε το κρεβάτι τους), δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν να προστατευτούν απο κάποιο εχθρό (τους διώχνουμε εμείς), δεν χρειάζεται να βρουν σκιά ή ζέστη για να την βγάλουν και σήμερα (έχουμε κλιματιστικά) κ.λ.π. Άρα δεν χρειάζεται να <βάλουν> το μυαλό τους να δουλέψει για αυτά. Τους εκπαιδεύουμε εμείς στο κάτσε, μείνε κλπ ενώ εκεί έξω.... αυτά δεν έχουν σημασία είναι όποιος επιβιώσει...και συνήθως επιβιώνει ο ισχυρότερος και ο πιο έμπειρος.
 
Last edited:


Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
ειχα δει ενα ντοκυμαντερ παλαιοτερα στο Animal Planet,για την νοημοσυνη του σκυλου.

εκτος των πολλων και αξιολογοτατων που ανεφερε,μου εκανε εντυπωση ενα μικρο πειραμα που εδειχνε.

σε ενα δωματιο εβαλαν ενα λυκο (απο ζωολογικο κηπο) και απεναντι του εβαλαν τρια κουβαδακια ...καποια στιγμη του βαζουν λιγο κρεας στο ενα απο αυτα(τα κουβαδακια αναποδογυρισμενα)...αφησαν τον λυκο να βρει σε πιο το εβαλαν...ο λυκος εκανε λαθος!...και ο λογος απλος...εχει μαθει να στηριζεται στον εαυτο του και στον ενστικτο του.

υστερα εβαλαν στο ιδιο δωματιο ενα σκυλο ...απεναντι ο χειριστης του ακολουθησε ακριβως την ιδια διαδικασια με αυτη που πραγματοποιηθηκε στον λυκο.

υστερα πριν αφησουν το σκυλο να το βρει...ο χειριστης του εδειξε με τα ματια (ειναι γνωστο οτι ο σκυλος διαβαζει τα ματια του ανθρωπου...δοκιμαστε να κοιταξετε τον σκυλο στα ματια και υστερα να κοιταξετε καπου αλλου...να του υποδειξετε δηλαδη με κινηση του κεφαλιου και των ματιων σας,που και τι θελετε να κοιταξει...ο σκυλος σας δεν προκειται να κανει λαθος...),που ειναι το κρεας...ο σκυλος φυσικα δεν εκανε λαθος!

το παραπανω δειχνει την σχεση εξαρτησης του εξημερωμενου και οικοσιτου σκυλου απο τον ανθρωπο.
 


Lindaki

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2010
849
2
Αληθεια έχουμε σκεφτεί ποτέ ενώ ο σκύλος είναι αγελαίο ον, να μας ακούει πάντα τόσο πιστά, να μας έχει σα Θεο του, να κρέμεται απο μας, και τελικά να εκτελει τόσο ευχάριστα και πιστά ότι του ζητήσουμε; Τι τον εντυπωσιάζει τόσο σε μας; Πως συνδέεται αυτο με την νοημοσύνη του;
Συνδέω αυτα που είπε η stamatia και ο Teo, και κάνω έναν συνειρμο ότι ίσως τελικά ο σκύλος έχει συνδέσει όλη του την ύπαρξη τόσο πολύ με μας γιατι ακριβως εντυπωσιάζεται σε οποιαδηποτε φάση και ηλικία της ζωης του, για την ευκολία με την οποία του προσφέρουμε όλα αυτα για την επιβίωση του και ακόμα παραπάνω.
Π.χ. ένας σκύλος ο οποίος έχει τη θέση του αρχηγού μεσα στην αγέλη, θα έχει κάποια φυσική δύναμη ίσως παραπάνω απο τα υπόλοιπα αρσενικά της αγέλης, που θα τον κάνει να ξεχωρίζει και να είναι ο αρχηγός, αλλά στην ουσία είναι ένας σκύλος όπως είναι και τα υπόλοιπα μέλη της αγέλης. Δεν έχει κάτι παραπάνω απο ότι και τα υπολοιπα μέλη,
Ενω εμείς μάλλον είμαστε ένα "θαύμα" για τα μάτια του σκύλου, και αυτο τον κάνει να μας έχει τόση αφοσίωση! Ίσως με αφετηρία αυτη τη σκέψη να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε τον τρόπο που μπορεί να σκεφτεται ενας σκύλος στην κάθε του δραστηριότητα. Ίσως να έχει στο μυαλό του,΄"γιατι να πηδήξω εγώ να πιάσω το μπαλάκι απο την άλλη πλευρά του φράχτη, αφου μπορεις να το κάνεις ΕΣΥ, που είσαι ο αρχηγός και είσαι φτιαγμένος για να λύνεις τα δύσκολα στην μικρή μας "αγέλη". "
 


kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
εγω βλεπω τη διαφορα στα 2 μου σκυλια,
η μια αδεσποτη μεχρι την ηλικια των 9-10μηνων ο αλλος μεγαλωμενος σε σπιτι - παρατημενος και ξαναμαζεμενος απο εμας... πρωτο σκυλι ηταν η Ζαιρα, στην οποια εδειξα εμπιστοσυνη απο την πρωτη στιγμη στο δρομο γιατθ θεωρησα οτι το σκυλι ξερει (δεν ξερω αν εκανα καλα ή οχι τοτε..παντως δεν το μετανιωσα)..επισης σε συναναστροφες με αλλα σκυλια ποτε δεν επενεβηκα παλι θεωρησα οτι ξερει αφου τοσο καιρο μονη της τα εβγαζε περα... και γενικοτερα παντα ειχα μια αντιμετωπιση σε αυτην και παντα την αφηνα μονη της να λυνει τα προβληματα της...
Σε αντιθεση με τον Σαγκα (καλα απο την πρωτη στιγμη το ζωο ηταν ζουρλαδακι) αλλα ημουν παντα εκει για αυτον να του δειχνω, πες οτι ηταν και αρσενικο και ειχα πιο πολυ την εννοια μην τσακωθει μην κανει..παντως παντα ημουν απο πανω του να του δειχνω..

Η μια ειναι παντα πιο ανεξαρτητη και δυνατη (στο μυαλο) , λυνει μονη της τα προβληματα της και λιγες φορες ασχολουμαι εγω σε αντιθεση με τον σαγκα ο οποιος αφου ξεκολησε απο τα φουστανια της Ζαιρας και καταλαβε οτι απο εμενα εξαρταται ειναι παντα μετο υφος " ε, μαμα?"
την μια την φωναζουμε υποκοριστικα "τσακαλι" και τον αλλο "μπουφο" (τον γλυκουλη μου!!!!!)
τυχαιο? δεν νομιζω!!
 
Last edited:


Allegro

Well-Known Member
30 Σεπτεμβρίου 2009
878
10
Maroussi
DjDoctor, ξέρουμε ποιές ράτσες κατοικίδιων σκύλων χρησιμοποιήθηκαν στη σύγκριση με τα Dingoes?
 


lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
πολυ ωραιο θεμα!ειναι σημαντικο παντως να προσφερουμε εμπειριες στο ζωο.η εξυπναδα δεν ειναι ενα πραγμα κλεισμενο σε σακουλακι,ειναι μιξη πολλων πραγματων.μπορουμε να βοηθησουμε τον σκυλο να γινει πιο εξυπνος με τον να του προσφερουμε εμπειριες κ εργασια ακομη κ για το φαγητο του.

λενε πολλες φορες οτι τα μικρα σκυλια ειναι πιο εξυπνα απο τα μεγαλα.σκεφτηκατε γιατι?ποσες βολτες στον εξω κοσμο κανει ενα μικρο σκυλι κ ποσες ενα μεγαλο?μπορεις να παριες παντου το μεγαλο ζωο?σε ενα σπιτι,σε ενα καφε?το μικρο μετακινειται πιο ευκολα...αποκτα αυτοματως πιο πολλες εμπειριες.οχι οτι ενα μεγαλο δεν μπορει,αλλα συνηθως οι ιδιοκτητες μεγαλων ζωων αρκουνται σε αλλου ειδους βολτες.

παρολα αυτα,υπαρχουν ακομη σκυλια που δεν ειναι τοσο κολλημενα στα αφεντικα.δεν θα κοιταξουν με το παραμικρο το αφεντικο,αλλα θα προσπαθησουν μονα τους να βρουν λυση.ακομη κ το ξυσιμο με το ποδι η το δαγκωμα του εμποδιου ειναι προσπαθεια επιλυσης.το προτιμω απο εναν σκυλο σαν ουρα που τρεχει απο πισω μου κ με κοιταει με την παραμικρη δυσκολια.

κ μια παρενθεση πανω σε αυτο...σε ενδεχωμενους κινδυνους στον δρομο ,απο αλλα σκυλια εννοω,δεν θελω να μπαινω μπροστα απο το ζωο μου.θα ειμαστε διπλα κ αν χρειαστει θα αποτρεψει αυτος τον κινδυνο μαζι με εμενα.δεν κλονιζεται ετσι η ιεραρχια.
 


kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
πολυ ωραιο θεμα!ειναι σημαντικο παντως να προσφερουμε εμπειριες στο ζωο.η εξυπναδα δεν ειναι ενα πραγμα κλεισμενο σε σακουλακι,ειναι μιξη πολλων πραγματων.μπορουμε να βοηθησουμε τον σκυλο να γινει πιο εξυπνος με τον να του προσφερουμε εμπειριες κ εργασια ακομη κ για το φαγητο του.

λενε πολλες φορες οτι τα μικρα σκυλια ειναι πιο εξυπνα απο τα μεγαλα.σκεφτηκατε γιατι?ποσες βολτες στον εξω κοσμο κανει ενα μικρο σκυλι κ ποσες ενα μεγαλο?μπορεις να παριες παντου το μεγαλο ζωο?σε ενα σπιτι,σε ενα καφε?το μικρο μετακινειται πιο ευκολα...αποκτα αυτοματως πιο πολλες εμπειριες.οχι οτι ενα μεγαλο δεν μπορει,αλλα συνηθως οι ιδιοκτητες μεγαλων ζωων αρκουνται σε αλλου ειδους βολτες.

+1000 ολοσωστο... κραζω τον καυμενο τον Σαγκα αλλα δεν το εχω κυκλοφορησει τοσο οσο την Ζαιρα, την οποια οταν πρωτοβρηκα
λογω της εμπιστοσυνης που της εδειξα και ηθελα και να τη δω επαναστατικο πνευμα εξ'ευρωπαισμενο την ειχα ΠΑΝΤΟΥ μαζι μου...αλλα παντου! και η διαφορα ειναι αισθητη! οχι οτι δεν ακουει η δεν καθεται αυτος ..αλλα η αλλη ειναι απολυτως συνενοησιμη και προσγειωμενη και συνεργασιμη..
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
κι εδώ κολλάει και το "καλύτερα ο σκύλος μέσα στο σπίτι"
μαθαίνει και συνηθίζει πολύ ευκολότερα να συμβιώνει με ανθρώπους απ το να είναι στην αυλή και να κοιτάει "τους άλλους σκύλους να περνούν"
 


kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
Βασικα ειμαι της αποψης μπορεις να εχεις τον σκυλο σου παντου μαζι σου?? ΠΑΡΤΟΝ! τοσο καλυτερα και για εσενα και τον σκυλο σου!
και καιρος να εξ'ευρωπαιστουμε λιγο βρε παιδακι μου... στην αγγλια οπου πηαγινα, για καφε, σουπερ μαρκετ, βιντεοκλαμπ.. εβλεπα κοσμο με τα σκυλια του!
 


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Εγώ δεν ξέρω ιδιοκτήτη να έχει πει πως ο σκύλος του είναι χαζός.., ίσα ίσα απεναντίας πάντα ο δικός του σκύλος είναι ο πιο έξυπνος..
Ποιά είναι αυτά τα στοιχεια που χαρακτηρίζουν έναν σκύλο οικόσιτο πράγματι έξυπνο, και ποια αυτά που τον χαρακτηρίζουν πράγματι κουτό.

Σίγουρα όσο ασχολούμαστε πιο πολύ με τον σκύλο μας τόσο πιο "έξυπνος" ή αλλιώς πιο συνεννοήσιμος και συνεργάσιμος είναι μαζί μας.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μηνύματα
898.111
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97