Εμπορικοί εκτροφείς

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Mε αφορμή και το ποστ της Dr. σχετικά με τον υπερπλυθησμό των σκύλων παραθέτω ένα ενδιαφέρον άρθρο απο εκτροφέα Schnauzer σχετικά με το θέμα των "εμπορικών" εκτροφέων.

Ατέλειωτες συζητήσεις γίνονται οταν συζητάμε για τις γκρι περιοχές γύρω απο θέμα "εμπορικοί εκτροφείς". Ο κορυφαίος εκτροφέας του ενός είναι το παπυ μιλ του άλλου.
Αλλά υπάρχει πάντως μια λεπτή γραμμή, που οταν περαστεί, καθορίζει τον εκτροφέα σαν "εμπορικό".

Είναι αυτή η γραμμή που περνάς, οταν αντί να υποστηρίζεις εσύ την φυλή σου, ζητάς απο την φυλή σου να υποστηρίξει εσένα. Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι να εκτρέφεις καθαρόαιμα σκυλιά. Η πληρωμή των δανείων δεν είναι ενας απο αυτούς.

Αστους. Το εκτροφικό μου πρόγραμμα είναι κατα μέσο όρο πέντε - εξη κουταβια τον χρόνο. Σε αυτό το διάστημα εχω περίπου 200 τηλέφωνα απο υποψήφιους αγοραστές. Δεν μπορείς πάντα να πάρεις αυτό που θέλεις και να με πάρει ο διάολος εαν θυσιάσω την φυλή μου στον βωμό της καταναλωτικής ζήτησης. Η αυξημένη ζήτηση εχει κανει ζημιά σε όλες τις φυλές που άγγιξε. Η ζημιά στα Κόκερ, στα Κανίς, στα Γερμανικά Ποιμενικά, στα Δαλματίας και τόσες άλλες περιμένει να αγγίξει και τις νεο-δημοφιλείς φυλές εκτός και εαν οι υπευθυνοι εκτροφείς μιλήσουν εναντίον των πρακτικών αυτών που μας οδηγούν σε αυτόν τον δρόμο.

Σαν κάθε υπεύθυνος εκτροφέας, περνάω πολλές ώρες με τα σκυλιά μου και τους ιδιοκτήτες των κουταβιών μου. Είμαι αποσχολημένος με τον όμιλο μου, τις εκθέσεις, το γκρούμινγκ και την ζωή γενικά. Εαν οι εμπορικοί εκτροφείς ήταν μόνο ενα ενοχλητικό στατιστικό και ζούσαν μόνο στα βιβλία κυνολογίου και σελίδες ιντερνετ "κουτάβια για λεφτά", θα μπορούσαν ακόμα και να μην είναι δουλειά μου. Αλλά γίνονται δουλειά μου όταν οι δραστηριότητες τους μου αποροφούν τον χρόνο και την ενέργεια μου.

Εχω αηδιάσει - αηδίασα να βλέπω σκυλες να παράγουν κουτάβια και να πρέπει να σπαταλάω χρόνο να εξηγώ στα αφεντικά τους και να τους λύνω προβλήματα γιατί ο "εκτροφέας" τους είναι πολλύ αποσχολημένος να εισπράτει επιταγές και δεν μπορεί να τους απαντήσει στο τηλέφωνο.

Πριν λίγα χρόνια ενας επαγγελματίας χάντλερ είπε σε μια συζήτηση οτι "εαν χρειάζονται σε ενα εκτροφέα 150 κουτάβια για να παράγει ενα "εξαιρετικό" τότε - αξίζει τον κόπο. Διαφωνώ. Τέτοιοι άνθρωποι δεν είναι εκτροφείς - είναι παίχτες καζίνο. Τα εκτροφικά τους προγράμματα δεν χρειάζονται περισσότερες γνώσεις και εξυπνάδα απο ενα παιχνίδι Λότο, και στο τέλος πάντα σε ενα τυχερό παιχνίδι η χασούρα είναι μεγαλύτερη απο το κέρδος.

Αυτοί που υπερηφανευονται για την υπεροχή των γραμμών τους, τις εγκαταστάσεις τους, κλπ. και δικαολογούν γιατί εκτρέφουν μια ντουζίνα θυληκές μου θυμίζουν ενα παλιό ανέκδοτο.

Ρωτάει κάποιος μια γυναίκα εαν θα παει μαζίτου για ένα εκατομμύριο δολλάρια. Οταν απαντάει καταφατικά, την ρωτάει, "θα κοιμηθείς μαζί μου για 25 δολλάρια?"
"Ασφαλώς οχι" απαντάει, "για τι με πέρασες?"
η απάντηση ήταν "ήδη καθόρισες τι είσαι αγαπητή μου -τώρα είμαστε στις διαπραγματευσεις..."

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.860
5.110
patra
grdane.blogspot.com
συπτωματικά σήμερα αναδημοσίευσα στο προφίλ μου στα αγγλικα, ένα απόσπασμα που μου ειχε στειλλει εκτροφεας από το εξωτερικό.... το παραθέτω συπληρωματικά στο πολύ αξιόλογο ποστ του γιώργου...

Responsible breeders care about their Breed & the quality & health of puppies they bring to the world. Real Breeders DON'T breed for
money, glory or ego, or just to win at dog shows, but to produce the best quality companions that conform to the
Breed Standard, can perform the work their breed was intended for, have sound temperament, and good health!

Οι υπέυθυνοι εκτροφείς ενδιαφέρονται για την φυλή, την ποιότητα και υγεία των κουταβιών που φερουν στον κόσμο.
Οι αληθινοί εκτροφείς δεν εκτρεφουν για χρήματα δόξα , ικανοποίηση του ΕΓΩ τους ή να νικουν σε διαγωνισμους μορφολογιας, αλλα εκτρεφουν για την δημιουργία καλύτερων συντρόφων όπως πιστοποιείται από το πρότυπο που μπορουν να αποδώσουν στην εργασία για την οποία δημιουργήθηκε η φυλή, με το αναλογο ταπεραμέντο και καλή υγεία....

συγνώμη για την μεταφραση πιστεύω ότι αποδίδεται το νοημα σωστά......

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Πριν λίγα χρόνια ενας επαγγελματίας χάντλερ είπε σε μια συζήτηση οτι "εαν χρειάζονται σε ενα εκτροφέα 150 κουτάβια για να παράγει ενα "εξαιρετικό" τότε - αξίζει τον κόπο. Διαφωνώ. Τέτοιοι άνθρωποι δεν είναι εκτροφείς - είναι παίχτες καζίνο. Τα εκτροφικά τους προγράμματα δεν χρειάζονται περισσότερες γνώσεις και εξυπνάδα απο ενα παιχνίδι Λότο, και στο τέλος πάντα σε ενα τυχερό παιχνίδι η χασούρα είναι μεγαλύτερη απο το κέρδος.
Πόσες φορές το έχω πει αυτό...

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σωστό!