Εκτόνωση και Ηρεμία

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Η ηρεμία της εκτόνωσης, η καθοδηγουμενη ηρεμια και η ηρεμια πριν την καταιγιδα.

Αφορμη για το θεμα αυτό ηταν προσφατη συζητηση με τον φίλο denis.
Σκεφτηκα ότι ηταν καλύτερα να ανοιξω νέο thread παρά να συνεχισω στο παλιό που ειχε άλλο κύριο θεμα.

Εχοντας ένα σκυλι εκρηκτικο και γεματο ζωντανια, προσπαθησα να του παρεχω ηρεμια πριν την εναρξη καποιας δραστηριοτητας, συγκεκριμενα της βολτας.
Αποδειχτηκε πολυτιμη συνταγη για την εναρξη της δραστηριοτητας.

Παρατηρησα όμως ότι η εκρηκτικοτητα υπηρχε κρυμενη, για να μην πω κουκουλωμενη.
Οπότε εκφραζοταν με κάθε δοθεισα ευκαιρια ή ερεθισμα.
Με λιγα λογια τα πηγαιναμε καλα μεχρι να εμφανιστει το ερεθισμα.

Τις δυο τελευταιες μερες ακολουθησα χωρις να το επιδιωξω, απλά συνέβη, άλλη μεθοδο.
Καταρχην, σχεδον κάθε απογευμα μεχρι να βραδυασει, εχουμε μια ωρα τρεξιμο
Στην βραδυνη βολτα προστεθηκε και εκπαιδευση της εντολης «πήδα».

Ξεκινησε σαν παιχνιδι που το προκαλεσε η ιδια η Ηρα κι εγω το εκμεταλλεύτηκα.
Να μην τα πολυλογω, επι μιση ωρα πηδουσαμε μαζι στην αρχη και μετα μονη της καθοδηγούμενα, εμποδια (τσιμεντενια παγκακια στη σειρα και χαμηλα τοιχία).

Γρηγορα το εκανε χωρις ιδιαιτερη καθοδήγηση κι εγω απλά κρατουσα το λουρι λιγο χαλαρο ψηλα πανω από το κεφαλι της.
Στην επιστροφη κρατουσα το λουρι χαλαρα και καθαρα από υποχρεωση.
Να σημειωσω εδω οτι φορουσε κολαρο martingale δερματινο με αλυσιδακι.

Κοιμηθηκε σαν πουλάκι και το πρωι ηταν μεσα στην καλη διαθεση.
Δεν ειχαμε χρονο για ασκησεις ηρεμίας αλλά δεν χρειάστηκε να κανω διορθωσεις με το λουρι στην πρωινη μας βολτα.
Εξεπλάγην ιδιαιτερα όταν την ειδα σχεδον να αγνοει την γατα στην πυλωτή.

Είναι από τις φορές που καταλαβαινω βλεποντας στην πραξη τι θα πει εκτονωση ενεργειας ενός σκυλου.
Σημερα δεν είναι κουρασμενη, είναι ηρεμη, την εχω δίπλα μου στο γραφειο και κάθε τοσο ερχεται να χαϊδευτει και με κοιταζει στα μάτια χαρούμενη.

Denis, να εισαι παντα καλα φιλε.

scooby doo

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2009
612
3
Ναύπλιο-Αθήνα
Άρη είναι χρήσιμο που κατάλαβες τι πάει να πει πραγματική εκτόνωση για την Ήρα σου..
Επίσης εκτόνωση θα ήταν για την Ήρα το παιχνίδι με άλλο σκυλί ανάλογου μεγέθους.. Καταλαβαίνω πως ίσως είναι δύσκολο να βρεθεί καλά κοινωνικοποιημένο σκυλί, ανάλογου μεγέθους και διαθέσιμου τις ώρες της βόλτας σας αλλά αν βρισκόταν θα έβλεπες πόσο χαρούμενη θα ήταν μετά και πόσο κουρασμένη!:)

Η ερώτηση που θέλω να θέσω είναι η εξής: Μήπως δεν πρέπει να φτάνουμε το σκυλί μας στα όρια της αντοχής του για την αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων(σκελετικά π.χ προβλήματα)?
Αν ναι πως πρέπει να ορίζουμε αυτά τα όρια?
Το μέτρο στην άσκηση πρέπει να εφαρμόζεται μόνο για την περίοδο που είναι κουτάβι ή εφ' όρου ζωής?

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Scooby, ενας λογος που ανοιξα το θεμα είναι για να παρω απαντησεις και στο θεμα των οριων, αν και το ειχαμε συζητησει σε άλλο θεμα.
Αλλά τελικα τις ερωτησεις τις εθεσες πολύ καλυτερα εσυ από ο,τι θα εκανα εγω.

Η Ηρα πλησιαζει να γινει 10 μηνων και βλεπω την αλλαγη στο σωμα της παρολο που η μοναδικη ασκηση που της προσφερω είναι το περπατημα και το τρεξιμο.
Ο θωρακας της εχει μεγαλωσει, τα μπροστινα ποδια εχουν ανοιξει, εννοω δεν είναι κοντα το ένα με το άλλο.

Δειχνει ηδη πολύ αθλητικη και μπορει να δειξει ακομα περισσοτερο αν γυμναστει καταλληλα.

Εγω σιγουρα δεν ξερω τα ορια της αλλά πιστευω δεν τα γνωριζει και η ιδια, μάλλον λογω ενθουσιασμου.

kyveli

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
452
4
Berlin
...πολύ χαίρομαι που βίωσες τέτοια θεαματική αλλαγή από την πρώτη κιόλας μέρα.

Ένας λόγος που είναι πολύ σημαντικές οι κοινές δραστηριότητες, πέραν του περπατήματος, είναι γιατί χτίζουν τη σχέση και εδραιώνουν την εμπιστοσύνη. Η αποδοχή του ζώου στο ότι εσύ καθοδηγείς, γίνεται και σε αυτό το κομμάτι.

Η μεγάλη διαφορά που έχω δει εγώ με τον σκύλο μου, μέσα από την καθημερινή σχεδόν ρουτίνα με κολπάκια είναι η συγκέντρωσή του προς εμένα. Όχι μόνο όταν κάνουμε κολπάκια, αλλά γενικότερα. Μπορεί να ασχολείται με κάτι, όμως ξέρω ότι είναι ένας μέρος της προσοχής του και σε εμένα.

Τα παγκάκια είναι μία καταπληκτική άσκηση, και μπορείς αυτό να το πας ένα βήμα παραπέρα και να της μάθεις να περνάει και από κάτω, σερνώμενη. Υποθέτω είναι παγκάκια φτιαγμένα από δύο μπετονένια κομμάτια αντικριστά που "ενώνονται" με δοκούς ξύλινους? Παίζοντας τέτοια παιχνίδια κάθε μέρα μαζί της, ή όποτε μπορείς, θα δεις ότι η ενέργειά της, το ενδιαφέρον της και το "μεράκι" της θα στραφούν προς αυτά και όχι στο να ξυνηγήσει τη γάτα, να χαλάσει τη γλάστρα κλπ.

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Γιατί δεν το ψάχνεις περισσότερο για κυναθλητισμό Άρη? Εκεί που βρίσκεσαι βέβαια δεν ξέρω τι μπορείς να κάνεις.
Προσοχή όμως με τα πηδήματα, μην το παρακάνετε.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Χριστινα, αυτό που παντα με εντυπωσιαζει είναι όταν βλεπω αλλαγη τοσο άμεσα.
Η Ηρα ανταποκρινεται αμεσως. Και σε κατι που την ενδιαφερει δεν βλεπω ποτέ να βαριεται ή να δυσανασχετει.

Αισθανομαι ασχημα που συχνα (μαλλον συνήθως) της στερω την πραγματικη ασκηση και εκτονωση που χρειαζεται.
Θα δικαιολογηθω λέγοντας ότι ειμαι εργαζομενος οικογενειαρχης με δικα μου ορια αντοχης.
Αυτή η δικαιολογια φυσικα δεν ενδιαφερει τα σκυλια μου.
Δεν ξερω τι εκτονωση να βρω για την πινσερινα.
Να τις βαλω να κυνηγιούνται δεν υπαρχει περιπτωση. Άλλο να παιζουν στο σπιτι.

Τα παγκακια είναι τετραγωνοι τσιμεντενιοι κυβοι τοποθετημενοι στη σειρα.
Ειναι στα πλαισια της προσπαθειας να δειξει μοντερνα η πλατεια μετα την αναπλαση.
Πράγματι παρατηρησα ότι από ένα σημειο και μετα αρχισε να αδιαφορει για τις γατες, οι οποιες καθοταν σε αποσταση ασφαλειας και την κοιτούσαν να πηδαει.

Λίζα, το σκεφτηκα ειναι η αληθεια και θα το ψαξω, αλλά σχεδον το αποκλειω να υπαρχει κατι εδω.
Ποτέ δεν ξερεις ομως.

Τελευταια διαβαζω στο φορουμ για agility και το βρηκα παρα πολυ ενδιαφερον.

scooby doo

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2009
612
3
Ναύπλιο-Αθήνα
Άρη δεν θυμόμουν πόσων μηνών είναι ακριβώς η Ήρα αλλά θυμόμουν ότι είναι κάτω από 1 έτους και γι αυτό έθεσα τις ερωτήσεις αυτές.
Θυμάμαι στις πρώτες επισκέψεις μας στον γιατρό που μου έλεγε συνέχεια "Μην τον κουράζεις, μην τον περπατάς πολύ, κλπ".
Κι όμως παρόλο που ο Σκούμπι ήταν πολύ μικρός και αν και το σώμα του δεν είναι ευλύγιστο είχε πολλές αντοχές για παιχνίδι και περπάτημα και εγω ξεπερνούσα τα όρια του κάποιες φορές..

Ας πουν βέβαια και οι εμπειρότεροι την άποψή τους, αλλά πιστεύω πως είναι προτιμότερο να ανεχθούμε κάποια νεύρα και ζημιές παραπάνω(λόγω μη μεγάλης εκτόνωσης) τώρα για να μην τρέχουμε μετά..

Και επειδή έχω ξεκινήσει να τον μαθαίνω λίγα κολπάκια(είμαστε βέβαια σε νηπιακό επίπεδο ακόμα σε σχέση με την Χριστίνα) βλέπω πως και αυτό τον εκτονώνει χωρίς να κουράζεται ιδιαίτερα σωματικά..;)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Σκουμπι, με παρασερνει μπορω να πω το ότι είναι αρκετα μεγαλοσωμη και φυσικα η φυλή της.
Φανταζομαι ότι δεν εχει «δεσει» ακομα αρκετα αλλά δεν την βαζω να πηδαει και μαντροτοιχους δυο μετρων.
Φοβαμαι όμως την συχνη επαναληψη υπερπηδησης εμποδιων εστω κι αν αυτά είναι χαμηλα.

kyveli

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
452
4
Berlin
Καλά κάνεις και προσέχεις και ναι, να έχεις αναστολές. Μίλησε με τον κτηνίατρό σου και θα σου πει τι "ναι" και τι "όχι".

είπες: "της στερώ την πραγματική άσκηση και εκτόνωση που χρειάζεται".

Εγώ από αυτά που έχω διαβάσει καταλαβαίνω ότι η Ήρα είναι ένα υπερδραστήριο σκυλί.

Σημασία έχει η ποιοτική δραστηριοποίηση. Αυτό που κάνετε τώρα είναι ποιότικό και πιο απαιτητικό από το να περπατάτε επί 45' γιατί τώρα χρειάζεται να δουλέψει και το μυαλό της. Να συνδυάσει πολλές διαφορετικές ικανότητες. Να σκεφτεί το εμπόδιο, το λουρί που κρέμεται, να υπολογίσει το ύψος, να παρακολουθεί εσένα, να νιώσει εμπιστοσύνη στον εαυτό της και στην καθοδήγησή σου, να ξέρει ότι η περιοχή είναι ασφαλής, να επεξεργάζεται τους ήχους που ακούει γύρω της, να ακούει και εσένα. Πολλά. Δουλεύει το μυαλουδάκι, κουράζεται το Ηράκι. :)

Δε χρειάζεται το σκυλί να αθλείται 5 ώρες τη μέρα για να νιώσει "παραγωγικό".

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Είναι πολύ ωραίο το ότι ασχολείσαι με το σκυλί σου. Δεν είναι απαραίτητος ένας στίβος agility, μπορείς κάλιστα να χρησιμοποιείς "φυσικά" εμπόδια. Κτηνίατρος δεν είμαι αλλά απ' όσο ξέρω δεν πρέπει να ωθείς τη σκύλα σου να πηδάει πριν κλείσει χρόνο. Εγώ δεν παρότρυνα τη δική μου πριν χρονίσει αλλά δε μπορούσα και να της το απαγορέψω όταν πήδαγε μόνη της. Εντάξει, τώρα τα πιτ πηδάνε πιο ψηλά από αυτή αλλά πιστεύω ότι με εξάσκηση λύνεται αυτό. :D

Loukia

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2008
1.462
14
50
Θεσσαλονίκη
marthathesharpei.blogspot.com
Κάπου ανέφερες την πινσερίνα (λες να ήτανε σε άλλο θέμα;:confused:) και τί μπορείς να κάνεις και με αυτήν.
Στη θέση σου, και αν τα πλακάκια της βεράντας το επιτρέπουν (που νομίζω ότι έχεις βεράντα αν θυμάμαι καλά) θα έπαιρνα ένα κιτ για agility ή θα αυτοσχεδίαζα, και θα έβαζα την κόρη στο τριπάκι να την εκπαιδεύσει. Αν της αρέσει να κολυμπάει μέχρι και πισινάκι μπορείς να της πάρεις για να χάσει τα γραμμάρια που θέλεις. :D

Το σίγουρο είναι πως αν ποτέ έχω μικρόσωμο σκυλάκι αυτά τα δύο θα τα κάνω οπωσδήποτε! Οι ευκολία του μικρόσωμου σκύλου, μπορείς να κάνεις ένα σωρό πράγματα και μέσα στο σπίτι.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Loukia, η αληθεια είναι ότι η πινσερινα χοροπηδαει ολη μερα στους καναπεδες, στα κρεβατια και τις καρεκλες της κουζινας όταν τρωμε.

(Δεν θα δεχτω να πει κανεις ότι είναι κακομαθημενη! :paja1: )

Φυσικα αυτό είναι μεν καποια αθληση αλλά όχι εκπαιδευση.
Θα το δοκιμασω αυτό που λες και θα βαλω και την μικρη στο κόλπο. Thanks!

Το νερο πρεπει να είναι πραγματικα χλιαρό για να δεχτει να μπει. Ειμαστε και ευαισθητες βλεπεις.
Αν βαζω πισινούλα στη βεραντα, θα κανει ένα πλάτς μεσα η Ηρα και θα γινει χαμός :eek::p

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Με τις πατάτες, τον θρύλο και την φιλοσοφια, δεν βρηκα καιρο να σας πρηξω παλι με τα κατορθωματα μας.

Πηγαμε παλι στην αναπλασμενη πλατεια που εχει μισοανοιξει στο κοινο εδώ και λιγες μερες.
Εκει που προχωρουσαμε μες τη χαρά, με το που πλησιασαμε, η Ηρα δεν μπορουσε να συγκρατηθεί και αρχισε να με σερνει.
Μπαρμπούτσαλα οσα σας ειπα για το καλο περπατημα. Άκυρα όλα. Με εκανε ρεζίλι των σκυλιων.

Το καλο όμως τωρα αρχιζει. Πλεον πηδαει με ελαχιστη καθοδηγηση και το επιδιώκει κιολας, ειδικα στα ψηλα.
Δεν την αφηνω όμως για πολύ, μην παθουμε καμια ζημια.
Δεν χορταινει με τιποτα και πλέει σε πελαγη ευτυχιας.
Βλεπει και τον δικο μου ενθουσιασμο που φωναζω μπραβο σαν χαζός και ενθουσιαζεται κι αυτή.
Εχει σε ολη τη διαρκεια μια ευχαριστη ενταση και ζωντανια λες και πηρε αμφεταμινες.
Tο παρκο εχει ομως αρκετη ζωη, γατες, πουλια και φτυα και μερικες φορες δυσκολευομαι να τραβηξω την προσοχη της.

Τωρα φυσικα κοιμαται σαν τούβλο.
Λοιπον τερμα, εχουμε προοπτικη για agility. Αντε να το βρεις όμως εδω.

Last edited:

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Εγω πάντως δεν νομίζω ότι πρεπει να παρακολουθεις αλλαγές απο μέρα σε μέρα, αλλά απο βδομάδα σε βδομάδα και ακόμα καλύτερα απο μήνα σε μήνα! Ξέρω ότι σ'αρέσουν οι θεαματικές αλλαγές, αλλα δεν αλλάζουν τα πράγματα έτσι έυκολα.... είναι σαν τη δίαιτα ένα πράγμα......

Κι επίσης η εκπαίδευση δεν είναι γραμμική.... έχει σκαμπανεβάσματα. Το ότι σήμερα δεν ήταν καλή, δε σημαίνει ότι δεν έχει κάνει πρόοδο..... Αλλά για να πετύχεις το 100% θελεις μήνες.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Σαν να εχεις δικιο :)
Ειμαι παρορμητικος και ενθουθιαζομαι ευκολα σαν το σκυλι μου.
Ευτυχως δεν απογοητευομαστε ευκολα.

kyveli

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
452
4
Berlin
Μακάρι να είχα κήπο όπως εσύ... θα είχα φτιάξει agility εκεί. Σου προτείνω να το κάνεις και εσύ. Δεν είναι τίποτε ιδιαίτερα δύσκολο. Θα το έχεις και μέσα στο σπίτι σου και θα μπορείς να παίζεις. Μπορείς να φτιάξεις και κάτι μικρότερο για την πινσερίνα.

Οι αλλαγές στην προσήλωση και στη γενικότερη συμπεριφορά έρχονται σταδιακά. Έχε υπομονή και επιμονή. Και δε χρειάζεται κάθε μα κάθε μέρα. Όλα θέλουν μέτρο. Και μην ξεχνάς ότι όπως εσύ έχεις τα ψυχολογικά σου σκαμπαναευάσματα το ίδιο είναι και το σκυλόνι. Καλύτερα να παίξεις μαζί της πολλές φορές, παρά μία, με μεγάλη διάρκεια.

Αν κάνεις agility στο σπίτι σου, σου προτείνω πάντως να τον απομονώσεις τον χώρο, ώστε να υπάρχει πρόσβαση εκεί από τα σκυλιά μόνο υπό επίβλεψη και την παρουσία/καθοδήγησή σου. Δε χρειάζεσαι πάντως και κανα τεράστιο γήπεδο. Απλά, βασικά πράγματα που πίστεψέ με θα σας κάνουν να περάσετε πολύ όμορφα.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Δεν εχω κηπο στο σπιτι, σε διαμερισμα μενουμε.
Μεσα στο σπιτι μονο για την πινσερινα μπορω να φτιαξω κατι.
Αλλά εχουμε πολλά παρκα δίπλα μας, το ένα από τα οποία, το καινουριο, είναι γεματο τεχνητα εμποδια.

Εχω όμως κτημα, οπου παμε δυο φορες τη βδομαδα και μενουμε τρεις μερες.
Εκει υπαρχει πολυς χωρος με κουρεμενη αγριάδα και φυσικα μπορω να κατασκευασω ο,τι θελω.

Επισης εκει μπορει να αθλειται χωρις λουρι, αν και το βλεπω δυσκολο να την καθοδηγω ετσι, τουλαχιστον για την ωρα.
Η υπακοη μας δεν ειναι ακομα καλη.

Βλεπω με ιδιαιτερη ευχαριστηση ότι αυτου του ειδους η αθληση την συναρπαζει την Ηρα και επιδιωκει να πηγαινει στα ψηλά εμποδια. Της αρεσει περισσοτερο από τη βολτα, που μεχρι προσφατα ηταν η αγαπημενη της ασχολια.
Χθες ειχε ακομα περισσοτερη διαθεση και σημερα το πρωί σηκωθηκε ακομα πιο κεφάτη.

Σκεφτομαι να εφαρμοσω καποιου ειδους προγραμμα. Τώρα πηδαμε οπου βρουμε και τρεχουμε οπου τύχει.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Υ.Γ.
Σορρυ, ισως σε μπερδεψα εγω.
Εχω αναφερει ότι μου εχει διατεθει μια περιφραγμενη εκταση εξω από την Ξανθη οπου παμε και τρεχουμε ελευθερα.
Δεν είναι δικη μου η εκταση για να αρχισω τις κατασκευες, αλλά μερικα πραγματάκια μπορω να κανω, όπως χαμηλα εμποδια σχηματος Π με ξυλα..

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Εκει που προχωρουσαμε μες τη χαρά, με το που πλησιασαμε, η Ηρα δεν μπορουσε να συγκρατηθεί και αρχισε να με σερνει.
Μπαρμπούτσαλα οσα σας ειπα για το καλο περπατημα. Άκυρα όλα. Με εκανε ρεζίλι των σκυλιων.
Μάλλον δεν έκανες όπως έπρεπε τις ασκήσεις ηρεμίας. :rolleyes::p

Την επόμενη φορά που η σκύλα νιώσει ενθουσιασμό και αρχίσει να σε πηγαίνει "καρότσι", σταμάτα την βόλτα, καθίστε και οι δυο στην στάση του λωτού, αρχίστε τις εισπνοές-εκπνοές και πείτε δυνατά "Ομμμμμμμ"!!!!!!

Sorry, δεν άντεξα! :D

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Αμάν πια!! Θα με πνιξεις!! :paja1:
Γέμισα την οθόνη με καφέ!! :D:D

Θεωρω τον 7ο διαγωνισμο φωτογραφιας λήξαντα.
Ποιος μπορει να βαλει καλυτερη φωτο, εστω και φωτοσοπαρισμένη?

Rottie, άντε, ακομα περιμενω τις συμβουλες σου στο τόπικ.
Ηρθες, με επνιξες κι εφυγες :p

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.249
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul