Εκτόνωση Γ.Π

Manos(Ivan GSD)

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2011
212
0
Ήθελα να ρωτήσω η φυλή των γερμανικών ποιμενικών (αν παίζει ρόλο , όταν είναι 13 μηνών)
πόση ώρα χρειάζονται εκτόνωση και τι είδους? Παλιά , από σπόντα ενός θέματος για το κυνήγι ουράς , μου είχαν πει να του κεντρίσω το ενδιαφέρον για μπαλίτσα . Βέβαια , στον Ιβάν σαν το πιο ακραίο δείγμα σκύλου που έχω γνωρίσει (πλακίζω) αυτό το κεντράρισμα είχε ως συνέπεια το να μην ξεκολλάει απ'αυτήν και να την διεκδικεί έντονα σε σημείο να τσακώνεται με άλλα σκυλιά (στο πάρκο) τα οποία πήγαιναν απλώς να τον μυρίσουν.
Φυσικά , επειδή το κατάλαβα γρήγορα , παίζουμε με την μπάλα μόνο όταν είμαστε μόνοι. Τώρα τελευταία οι μεγάλες καθημερινές βόλτες (όχι Σ/Κ) διαρκούν 1,30 ώρες λόγω του επιβεβαρυμένου προγράμματος το οποίο έχω(Γ λυκείου). Κατά την διάρκεια αυτής της βόλτας αφήνω τον Ιβάν στο πάρκο και τρέχει με άλλα σκυλιά μέχρις ότου βαρεθεί. Μετά πάμε βόλτα αρκετό δρόμο , λέγοντας του εντολές και επιβραβεύοντας τον .
Παρ'όλα αυτά όμως ενώ δείχνει κουρασμένος και ''εκτονωμένος'' όταν γυρνάμε σπίτι κάνει τα δικά του , με την έννοια οτι θέλει να μου τραβήξει την προσοχή ώστε να παίξουμε και τρέχει πάνω κάτω .
Κάνω κάτι λάθος ? Θέλει περισσότερη προσοχή - εκτόνωση - παιχνίδι μέσα στο σπίτι ?

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Η βόλτα δεν είναι για σωματική εκτόνωση, αλλά για να μυρίζει ο σκύλος τις διάφορες οσμές που τον ενδιαφέρουν στην περιοχή.

Αντί για μιαιμση ώρα βόλτα, βρες ένα περιφραγμένο χώρο και πέτα του μπαλάκια για 2 δεκάλεπτα την ημέρα.

Επίσης, βοηθάει πολύ στην εκτόνωση και το παιχνίδι με το λουκάνικο, μιας και ο σκύλος "παλεύει" μαζί σου.

Manos(Ivan GSD)

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2011
212
0
χαχ ναι το έχω δει αυτό από βίντεο που είχες ανεβάσει το TUG αν θυμάμαι καλά.. Ένα τέτοιο μπορώ να βρω σε πετ σοπ? Πόσο κοστίζει?

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Το πολύ 10 ευρώ, απλά καλό είναι να πας σε κάποιο λίγο πιο ψαγμένο pet shop, που να έχει σωστά αξεσουάρ

Ωραία πράγματα έχει η Μέρμηγγα στο Μαρκόπουλο, ο Γιαννούλης στον Αγ. Στέφανο και το sport 'n dog στην Πετρούπολη

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Επίσης αν πάρεις λουκάνικο, καλύτερα να προτιμήσεις ένα σχετικά μαλακό για να είναι ευχάριστο στο δάγκωμα και οπωσδήποτε να σου δείξει κάποιος το πώς να παίζεις μαζί του

Manos(Ivan GSD)

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2011
212
0
Υπάρχει πιθανότητα να συνηθίσει στην πράξη του δαγκώματος και να έχει αντίστροφα αποτελέσματα ?(Ευχαριστώ για τις πληροφορίες)

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Δεν καταλαβαίνω ακριβώς προς τι ο προβληματισμός σου :confused:

Το παιχνίδι αυτό δεν μαθαίνει στο σκύλο το δάγκωμα, ούτε έχει καμιά σχέση με την όποια εκπαίδευση για "φύλακα".

Αντιγράφω από ένα παλαιότερο μνμ μου:

Ο συγκεκριμένος τρόπος παιχνιδιού έχει τα εξής οφέλη:
Βελτιώνει τη φυσική κατάσταση σκύλου (αλλά και κυναγωγού )
Αυξάνει το αγελαίο ένστικτο (pack drive) και ως συνέπεια:
Αυξάνει και βελτιώνει τη σχέση μας με το σκύλο

Lumpie

Well-Known Member
25 Απριλίου 2009
404
3
Χαλάνδρι
Γιατί κανένας σας δεν ανφέρει ότι ο ΓΠ και όλα τα εργασιακά σκυλιά αν δεν έχουν πνευματική ενασχόληση πολλές φορές γίνονται νευρωτικά;
Στους σκύλους με ένστικτο ασφάλειας πρέπει πολύ να το προσέχουμε. Οταν υπάρχει μονοκατοικία και κήπος υπάρχουν πολύ καλές ασκήσεις.
Σε διαμέρισμα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και κατά τη γνώμη μου είναι κρίμα για ποιμενικό να είναι σε διαμέρισμα εκτός αν του κοιμήσουμε εντελώς τα ένστικτα και το κάνουμε πετ του καναπε!

Lumpie

Well-Known Member
25 Απριλίου 2009
404
3
Χαλάνδρι
αυτο που λες για το διαμερισμα δεν εχει να κανει καμια σχεση....δεν ισχυει....
Ισχύει αν του ξυπνήσεις τα ενστικτα.
Αλλιώς γίνεται ενα πολύ καλό pet.
2 είναι οι δρόμοι ή κοιμήσμένο pet ή νευρωτικός σκύλος.
Δεν τα λέω εγώ αλλά έμπειροι εκπαιδευτές ΓΠ
Και εγώ είχα αλλά όταν μέναμε σε μονοκατοικία και με τεράστιο έκταση τριγύρω να προσέχει.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Καταρχήν το ένστικτο φύλαξης υπάρχει!Απλά δουλεύετε!
Δηλαδή ακονίζεις το ένστικτο που ήδη υπάρχει με την προϋπόθεση ότι μιλάμε για εκτροφικό ΓΠ!

Ποιος το είπε ότι ένας σκύλος που ζει σε διαμέρισμα δεν είναι ικανός φύλακας?
Αν έχει γίνει σωστή εκτροφή, έχει κοινωνικοποιηθεί τρελά και έχει έναν ιδιοκτήτη σωστό ο σκύλος θα είναι άψογος στα καθήκοντα του!
Κάνεις λάθος να νομίζεις ότι δεν προσέχει τον χώρο του και ότι κοιμούνται τα ένστικτά του!Ακόμα και αν δεν δουλεύεται!

Το ότι μπορεί να βγάζουν νεύρο είναι αλήθεια αλλά δεν σημαίνει τίποτα αυτό!Κάθε σκύλος εργασίας αν δεν έχει την κατάλληλη εκτόνωση βγάζει νεύρα!
Γι'αυτό λέμε χρειάζεται πολύ εκτόνωση!!!

Πετρος+Μαρια

Well-Known Member
8 Ιουλίου 2011
201
0
Αθήνα
χαχαχαχα!!!το φανταζεσαι απο τη μια?θα ελυνε πολλα προβληματα η θα δημιουργουσε αλλα τοσα...εννοειται πως κανω πλακα!!!καλημερα!!!

kyriakos91

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2011
1.237
0
Νίκαια
οταν λεμε πολυ εκτονωση τι εννουμε.το πρωι μιση ωρα βολτα το απογευμα σε κανενα παρκο να παιξει το σκυλι και να του πεταξουμε κανενα μπαλακι και το βραδυ παλι βολτα για κανα μισαωρο παλι?

vagelis_ras

Well-Known Member
5 Αυγούστου 2011
2.405
458
53
Δεν έχει να κάνει απόλυτα με το χρόνο της βόλτας , αλλά τι κάνει το σκυλί για την εκτόνωση του .
Παράδειγμα , μπορεί να περπατήσω με το σκύλο για δύο ώρες και να εξακολουθεί να είναι νευρικός , μπορεί να μπω σε ένα περιφραγμένο και να παίξω ,από μπαλάκι μέχρι δαγκώματα σε λουκάνικο έως κυνηγητό για μίση ώρα σύνολο και ο σκύλος να μπει στο σπίτι αλοιφή.