Εκπαιδευση!

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
Σε λιγο καιρο ο Τορο το κουταβι bullmastiff μου θα γινει 6 μηνων και για τον λογο αυτο χρειαζομαι τις συστασεις σας-προτασεις σας για εναν καλο εκπαιδευτη!Περιμενω λοιπον τις προτασεις σας.Ευχαριστω!:)

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Εκπαιδευτές υπάρχουν και μέσα στο forum. Μπορείς να βρεις και πολλούς άλλους με μια σχετικά εύκολη αναζήτηση στο internet.

Από εκεί και πέρα μην πιστεύεις κανένα αν δε δεις με τα ίδια σου τα μάτια τη δουλειά τους. Όχι μέσα από το internet. Εκεί ο καθένας μπορεί να παρουσιάσει ότι θέλει.

Δες και εδώ για πολλές περισσότερες συμβουλές:

http://www.dogforum.gr/v2/showthread.php?t=433

Το αρχικό μήνυμα της Rottie τα καλύπτει όλα νομίζω.

Τέλος θα πρέπει εσύ να ξεκαθαρίσεις πρώτα απ΄όλα στο μυαλό σου με ποιόν τρόπο θέλεις να εκπαιδευτεί ο σκύλος σου. Οι μέθοδοι πολλές και τα αποτελέσματα ενώ σε μια πρώτη ματιά είναι τα ίδια (ένας σκύλος που υπακούει) υπάρχουν τεράστιες διαφορές στον τρόπο που ζει το σκυλί μαζί σου.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Τέλος θα πρέπει εσύ να ξεκαθαρίσεις πρώτα απ΄όλα στο μυαλό σου με ποιόν τρόπο θέλεις να εκπαιδευτεί ο σκύλος σου. Οι μέθοδοι πολλές και τα αποτελέσματα ενώ σε μια πρώτη ματιά είναι τα ίδια (ένας σκύλος που υπακούει) υπάρχουν τεράστιες διαφορές στον τρόπο που ζει το σκυλί μαζί σου.
Κωστα, θα μπορουσες να κανεις τον κοπο να το αναλυσεις λιγο περισσοτερο αυτο σε παρακαλω?

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Άρη, νομίζω ότι έχει ειπωθεί ξανά στο forum.

Θες ένα σκύλο που υπακούει από φόβο (σε επίπεδο φοβίας στις αντιδράσεις του σε κάθε εντολή) ή ένα σκύλο που το κάνει από σεβασμό;

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Α, ΟΚ. Δεν ξερω γιατι αλλά το μυαλο μου και αλλού. Δηλαδη ότι ο τροπος εκπαιδευσης εχει σημασια για το τι δουλεια θελεις να κανει αργοτερα ο σκυλος.

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
κατα την δικια μου γνωμη υπαρχουν 2 τροποι εκπαιδευσης

1) η θετικη - επιβραβευση τροφη-παιχνιδι

2) και η εξαναγκασμου-μαλωμα-τραβηγμα πνιχτη

ενοειται υποστηριζω-δουλευω στα σκυλια μου την πρωτη

αλλα επισης εκτος απο τις μεθοδους υπαρχει διαφορα και στο τροπο δηλ

καποιοι κανουν προσωπικα μαθηματα απο την αρχη δασκαλος-ιδιοκτητης -σκυλος σε χωρο που απο κοινου εχουν αποφασισει , συνηθως πρωτα στο σπιτι-χωρου ιδιοκτητη και σκυλου και μετα εξω παρκα,δρομοι κλπ

καποιοι μπενουν σε ομαδα και δουλευουν το μωρο απο την στιγμη που εχει τελειωσει τα εμβολια στην αρχη κοινωνικοποιηση στο χωρο πολλοι ανθρωποι και σκυλια και πολλα καινουργια πραγματα γυρω του παρουσια και καθοδηγησης εκπαιδευτη και σιγα σιγα αλλα πολυ σιγα μπενουν σταδιακα σε "αστο" σε περπατημα "μαζι" σε "κατσε" κ.λ.π. παντα με τροφη και πολυ παιχνιδι η' μπορει να πανε και με μεγαλυτερο ηλικιακα σκυλο και με τη συμβουλη-καθοδηγηση -παντα του ειδικου να κανουν αυτο που εχει αναγκη ο σκυλος και ο ιδιοκτητης

και τελος υπαρχει και η ευκολη και συχνα μη αποδοτικη και συχνα καταστροφικη λυση(αν πεσουμε σε ανευθυνο μη επαγγελματια που αυτο βεβαια ισχυει σε ολες τις περιπτωσεις) :η παραδοση του σκυλου σε ενα εκπαιδευτηριο η πρωτη επισκεψη ιδιοκτητη μετα απο 15 μερες περιπου πανω-κατω αναλογα με την σχολη καποια μαθηματα στον ιδιοκτητη κατα τη διαρκεια της φασης και μετα η παραδοση του σκυλου .στα 40 χρονια σαν ιδιοκτητρια σκυλων μονο εναν εκπαιδευτη εχω δει να το κανει να λειτουργει αυτο σωστα και συνεχιζει και το κανει να λειτουργει σωστα και ειναι υπευθηνα καλιεργημενο και αποδοτικο και για σκυλο και για ιδιοκτητη .για να μην παρερμηνευτω :δεν τους εχω δει ολους τους εκπαιδευτες δεν εχω δει ολα τα εκπαιδευτηρια

καποιος που θελει να μαθει το σκυλο του και ο σκυλος εκεινον
καποιος που θελει να εχουν κοινη γλωσσα και να συνενοουνται
πρεπει να επισκεφτει, να δει ,να μελετησει τους ειδικους στο χωρο της εκπαιδευσης να παρει γευση απο τη δουλεια τους και το χωρο τους απο τα ειδη δουλεμενα σκυλια τους και την συμπεριφορα τους
πρεπει να "ακουσει" να μεταφρασει τη γνωμη του σκυλου τους για τον συγκεκριμενο εκπαιδευτη που θα εχουν επισκεφτει

το δυσκολο δεν ειναι να βρουμε την κοινη διαλεκτο με τα σκυλια μας
το δυσκολο ειναι να σβησουμε τοιχον λαθη και να ξαναπερασουμε απο την αρχη σωστα μηνυματα

να μην ξεχναμε η ευθυνη βαραινει εμας και μονο εμας

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Krina, έξοχη ανάλυση. Θελω να ρωτησω όμως κατι, ως συνηθως.

Το Νο1, η λεγομενη θετικη, από πού ξεκιναει και πού σταματαει?
ΟΚ, στην αρχη εκμαθηση των εντολων με επιβραβευση τροφη-παιχνιδι.
Ο σκυλος θα μαθει τις εντολες με ομορφο τροπο, θα εκτελει όμως πάντα? Φανταζομαι όχι.

Μετά δεν μπαινει στο παιχνιδι η διορθωση? Η διορθωση δεν σημαινει πίεση, για να μην πω βία/καταναγκασμό, συνηθως με εκπαιδευτικα εργαλεια?
Αν ναι, πού είναι η θετικότητα?
Αν όχι, μηπως εχουμε έναν μισοεκπαιδευμένο σκύλο που εκτελει μονο όταν του αρεσει, δηλαδη όταν υπαρχει κίνητρο σε μορφη πχ φαγητού ή παιχνιδιού?
Θα είναι το κινητρο πιο ισχυρό από ένα ερέθισμα στον δρόμο?

Πόσο χρονο θελει ο μεσος σκυλος για να εκπαιδευτει θετικα? Φτανει ο ενας μηνας που αφιερωνει συνηθως ενας επαγγελματιας?

Η Νο2 εκπαιδευση, θεωρείται στην εποχη μας πλέον απαραδεκτη, άσχετα αν πολλοι την εφαρμοζουν, παρόλο που διαφημιζουν το αντιθετο.
Εδώ φαινεται να φτανει ο μηνας και ο σκυλος εκτελει από φοβο όπως ειπε και ο Κωστας.

Μηπως η αληθεια είναι στο Νο 1,5 ? Καπου στη μεση δηλαδη.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Άρη,

πρώτα απ' όλα να πω ότι συμφωνώ με την Krina στο 99%. Το υπόλοιπο 1% πάει σε αυτό που λες εσύ περί 1,5.

Πιστεύω ότι στην εκπαίδευηση πρέπει να υπάρχει και η διόρθωση. Προσωπικά δε μου αρέσουν τα εργαλεία εκπαίδευσης, πέρα από το απλά δερμάτινο κολάρο και το λουρί. Και αν το σκυλί μάθει σωστά τι συμαίνει το "ΜΗ" ή το "ΟΧΙ", τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος για χρήση άλλων εργαλίων. Δεν αναφέρομαι στο "βία ή μη βία" γιατί κατά μια έννοια και το μάλωμα βία είναι. Απλά έχω βάλει το δικό μου προσωπικό όριο στο κατά πόσο την χρησιμοποιώ.

Επίσης, είναι πολύ λίγοι αυτοί που πραγματικά ξέρουν να χρησιμοποιούν τα εκπαιδευτικά εργαλεία (πνίχτες / κολάρα) με το σωστό τρόπο. Να έχουν μεν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά ταυτόχρονα να μην βγάζουν σκύλο προβληματικό.

Αυτό πάντα όμως σε συνάρτηση με το χαρακτήρα των σκυλιών. Δεν υπάρχουν γενικοί κανόνες, η χρυσή συνταγή δηλαδή που ισχύει για όλα τα σκυλιά. Όχι τόσο για τις ράτσες, αλλά για τον κάθε σκύλο ως άτομο.

Last edited:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Κώστα, η δικια μου εμπειρια μπροστα σε αυτην της Κρίνα είναι σαν σταγονα στον ωκεανό.
Ακομα και μπροστα στην δικη σου που δεν εισαι επαγγελματιας, η εμπειρια μου είναι ελαχιστη.

Θα χρησιμοποιησω όμως την τελευταια σου φραση σαν δικαιολογία για να πω ότι μεσα στην τσάντα ώμου που λογω της δουλειας μου κουβαλαω καθημερινα, βρίσκονται μόνιμα δυο εκπαιδευτικα εργαλεια.
Ένα κουτακι σκυλολιχουδιές και ένα prong κολάρο. Το εχουμε συζητησει και παλιά και δεν υπαρχει λογος να αναλυθει κι εδώ.

Ωστοσο η ερωτηση μου προς την Κρινα παραμενει.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Ποιά εμπειρία μου μωρέ; :D

Μόνος μου δε μπορώ να κάνω τίποτα με το σκύλο εκτός από τα πολύ βασικά. Χρειάζομαι (όπως πιστεύω και οι περισσότεροι από εμάς) καθοδήγηση συνεχώς... :(

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
κατα αρχην να πω οτι εγω δουλευω τη θετικη αλλα τα σκυλια μου φορανε πνιχτη (το απλο θητα) που ομως δεν τον εχω ποτε απελευθερωμενο για τραβηγμα και επαναφορα αλλα παντα γυρναω και διπλοθηλικονο για να τον κανω σταθερο πως να το πω .. αν εχετε δει στην εκθεση οταν στηνουμε τα σκυλια πως περναμε τους κρικους για να μην πνιγετε ο σκυλος ,τον φοραω μονο για περιπτωσεις εκτακης αναγκης ,αν,
μεχρι τωρα δεν μου εχει χρειαστει κατα τη γνωμη μου ειναι χρησιμος αλλα θελει πολυ μεγαλη προσοχη για να μην εχει ασχημα αποτελεσματα
και ειμαι κατα του κολαρου

harryf3: Το Νο1, η λεγομενη θετικη, από πού ξεκιναει και πού σταματαει?
ΟΚ, στην αρχη εκμαθηση των εντολων με επιβραβευση τροφη-παιχνιδι.
Ο σκυλος θα μαθει τις εντολες με ομορφο τροπο, θα εκτελει όμως πάντα? Φανταζομαι όχι.
η εκπαιδευση δεν σταματαει ποτε
ξεχασα να βαλω μαζι με τροφη-παιχνιδι-μπραβο-χαδι
σταδιακα και μετα απο πολυ δουλεια θα μεινουμε μπραβο χαδι
και παιχνιδι μονο οταν εμεις κρινουμε οτι μπορει ο σκυλος να παιξει αναλογα με την περιπτωση
αν ειμαστε και αγοραζουμε τσιγαρα δεν θα του δωσουμε μπαλακι η΄' λουκανικο θα του πουμε μπραβο και ενα γρηγορο χαδι
αν δεν βιασουμε τις καταστασεις και το σκυλο και δεν τρεξουμε τα πραγματα ναι ο σκυλος θα εκτελει παντα με μεγαλη του ευχαριστηση για τη συνεργασια του μαζι μας

Μετά δεν μπαινει στο παιχνιδι η διορθωση? Η διορθωση δεν σημαινει πίεση, για να μην πω βία/καταναγκασμό, συνηθως με εκπαιδευτικα εργαλεια?
Αν ναι, πού είναι η θετικότητα?
ναι μπαινει διορθωση χωρις εργαλεια αλλα αν ο σκυλος δεν εκτελεσει δεν τον επιβραβευουμε , δεν τον παρακαλαμε να το κανει αλλα επαναλαμβανουμε την ασκηση απο την αρχη με σταθεροτητα και "θρησκευτικη ευλαβεια" οταν και μονο οταν εκτελεσει σωστα τοτε παιρνει την ανταμοιβη του
σε καμια περιπτωση δεν βαζουμε φωνες στο σκυλο (λεκτικη βια)διατηρουμε την ηρεμη σταση μας απο την αρχη μεχρι το τελος

αν παρο ολα αυτα ο σκυλος εξακολουθει να μην εκτελει την ασκηση αυτο σημαινει οτι ισως και να μην ειναι η μερα του βρε αδερφε οπως και εμεις δεν εχουμε παντα ορεξη και καλη διαθεση , τοτε δεν τον ζοριζουμε αλλα κανουμε κατι που ειμαστε σιγουροι οτι αυτο θα το εκτελεσει και σταματαμε μετα απο αυτο

harryf3 Πόσο χρονο θελει ο μεσος σκυλος για να εκπαιδευτει θετικα?
για μενα δεν υπαρχει βιασυνη αν σκεφτουμε οτι θα ειμαστε μια ολοκληρη ζωη οπως και με τον ανθρωπινο συντροφο μας δεν φτιαχνουμε την σχεση μας μαζι του και μετα επαναπαυομαστε,ετσι θα ερθει το διαζυγιο, θελει παντα δουλεια-καλιεργεια-υπενθυμισεις

ομως πρεπει πρωτα απο ολα να καταλαβουμε το μυαλο και το χαρακτηρα του σκυλου μας και πανω σε αυτα να δουλεψουμε

και κατι αλλο ολα αυτα τα λεω απο προσωπικες μου εμπειριες , απο λαθη και απο σωστα

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Krina, σε ευχαριστω πολύ για τον χρονο σου και την αναλυση. Παρα πολύ χρησιμα οσα μας ειπες.

Ασε με να προχωρησω όμως λιγο παρακατω.

αν παρο ολα αυτα ο σκυλος εξακολουθει να μην εκτελει την ασκηση αυτο σημαινει οτι ισως και να μην ειναι η μερα του βρε αδερφε οπως και εμεις δεν εχουμε παντα ορεξη και καλη διαθεση , τοτε δεν τον ζοριζουμε αλλα κανουμε κατι που ειμαστε σιγουροι οτι αυτο θα το εκτελεσει και σταματαμε μετα απο αυτό
Αυτό μου ακουγεται καλο και ευκολο μεσα στο σπιτι ή ακομα και εξω όταν ο σκυλος είναι στο λουρι. Και να μην εκτελεσει δεν χαθηκε ο κοσμος αφου τον κραταω.
Και ελευθερος σε περιφραγμενη εκταση, παλι δεν κάηκε η πίτα αν δεν εκτελεσει. Απλά παει πισω η εκπαιδευση.

Όταν όμως ειμαστε στο βουνο με τον σκυλο ελεύθερο, κατι που συνηθιζουμε, το να μην εκτελεσει το έλα ή το μη γινεται ξαφνικα πολύ σημαντικο, μεχρι και ζητημα ζωης και θανατου.

Εκει δεν σε νοιαζει αν είναι η μερα του ή όχι και πιθανον το λουκανικο που κουβαλας μαζι ή το χάδι που θα εισπραξει να είναι αδυναμο κινητρο συγκριτικα με καποιο δυνατο ερεθισμα (λαγός που θα παρασυρει τον σκυλο, μαντροσκυλο που ψοφαει για καυγα, διαφορετικου φυλου μαντροσκυλο/εραστής, κατι υποπτο που παει να βαλει στο στομα, αγροτικο ή τζιπ που τρεχει, αποτομη ρεματιά που ο σκυλος θελει να κατέβει, πετρώδη εδαφη που κρυβουν φιδια, οτιδηποτε).

Το αυτοματο καλεσμα του τυπου φωτια στα μπατζακια μας διδασκεται με χάδια και λιχουδιες?

Για να μην παρεξηγηθω, δεν σου κολλάω, απλά θελω την εμπειρια σου στο θεμα.

Συμφωνω ότι δεν υπαρχει βιασυνη, αλλά όταν εχεις το βουνο στα ποδια σου, έναν σκυλο που το λατρευει και εισαι κι εσυ βουνίσιος, καπου θελεις να βιάσεις τα πραγματα για να το χαρουμε αυτό το βουνο και οι δυο χωρις λουρια.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Πού είναι αυτος ο denis και εκεινη η rottie όταν τους χρειαζεσαι?
Πολύ αργα πηγαν διακοπές φέτος.

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
Και να μην εκτελεσει δεν χαθηκε ο κοσμος αφου τον κραταω.
Και ελευθερος σε περιφραγμενη εκταση, παλι δεν κάηκε η πίτα αν δεν εκτελεσει. Απλά παει πισω η εκπαιδευση
ειναι λαθος ,περναμε λανθασμενο μηνυμα στο σκυλο δηλ σκεφτετε αν εγω δεν το κανω τον μπαμπα δεν θα τον πειραξει η' θα σκεφτει σαν μικρο παιδι "στο τελος θα περασει το δικο μου" ,για αυτο ξαναπροσπαθουμε και 2η και 3η και αν πραγματικα ο σκυλος δεν εχει διαθεση γιατι δεν ειναι η μερα του (αυτο φαινεται απο ολη τη συμπεριφορα του )θα εχει αντιθετο αποτελεσμα σαν αυτο του εξαναγκασμου ετσι λοιπον αλλαζουμε το σκηνικο με μαεστρια ας μου επιτραπει η εκφραση και κανουμε ασκηση που να ειμαστε σιγουροι οτι θα εκτελεσει και σταματαμε τοτε και μονο τοτε (α ξεχασα σημαντικο πολυ, πρεπει να ειμαστε σιγουροι για τον τροπο εκτελεσεις της ασκησης γιατι αν εμεις κανουμε λαθος τοτε φταιμε εμεις που ο σκυλος δεν εκτελει

Όταν όμως ειμαστε στο βουνο με τον σκυλο ελεύθερο, κατι που συνηθιζουμε
ποτε δεν αφηνουμε ελευθερο το σκυλο και αν θελουμε βεβαια να ευχαριστηθει τη βολτα του στο βουνο τον εχουμε με υμαντα 10μετρο

Για να μην παρεξηγηθω, δεν σου κολλάω, απλά θελω την εμπειρια σου στο θεμα
και βεβαια δεν νοιωθω ετσι , εδω μοιραζομαστε γνωσεις εμπειριες βοηθαει ο ενας τον αλλον κανεις δεν τα γνωριζει ολα και αν καποιος πιστευει κατι τετοιο τοτε δεν κανει για ιδιοκτητης σκυλου

Συμφωνω ότι δεν υπαρχει βιασυνη, αλλά όταν εχεις το βουνο στα ποδια σου, έναν σκυλο που το λατρευει και εισαι κι εσυ βουνίσιος, καπου θελεις να βιάσεις τα πραγματα για να το χαρουμε αυτό το βουνο και οι δυο χωρις λουρια
χωρις λουρια και ποιος δεν θα το ηθελε αλλα δυστυχως οι κινδυνοι ειναι τοσοι πολλοι που ενας ιδιοκτητης δεν πρεπει να ρισκαρει ,εχει συζητηθει το θεμα

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Σε ευχαριστω και παλι Κρινα για τις πολυτιμες συμβουλες.
Αισθανομαι επισης οτι μου εκρουσες τον κωδωνα του κινδυνου.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.249
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul