Εκπαιδευση λουριου σε κουταβι

afg

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2013
570
27
Ειναι 5 μηνων. Αν δεν εχει εριθισματα γυρω γυρω σε γενικο βαθμπ περπαταει διπλα μου.
Μολις ομως δει κατι ενδιαφερον αρχιζει να τραβαει.
Μεχρι τωρα δεν τον ζοριζα πολυ γιατι ειναι μικρος και ηθελα να δει απο κοντα να μυρισει να ψαξει και εξευρευνησει οσο πιο πολυ γινεται.
Εχει αρχισει ομως να αποκταει δυναμη και οταν τραβαει γινεται κουραστικο.
Εχω ενα flexi που βολευει πολυ το ατιμο αλλα οταν τραβαει ο σκυλος ειναι δυσκολα τα πραγματα και εναν χοντρο υμαντα 1.5 μετρου.
Μπορω να του αρχισω την εκπαιδευση της βολτας με πιο αυστηρο τροπο σε αυτην την ηλικια?
Σκεφτομαι οτι χανω απο το κομματι της κοινωνικοποιησης ετσι.
Για παραδειγμα με το flexi υπαρχει η δυνατοτητα να παιξει με εναν σκυλο για λιγο. Με τον υμαντα δεν γινεται αυτο.
Επισης στην περιοχη που μενω ειναι γεματο με χορτα που παει και χωνεται και μυριζει και ψαχνει. Με τον υμαντα παλι δεν μπορει να τα κανει αυτα.
Τελος , ειναι μικρος για να χρησιμοποιησω εκπαιδευτικο στηθολουρο σε συνδιασμο με flexi?

Michalis-Maya

Well-Known Member
16 Μαρτίου 2013
940
1.709
48
Νίκαια
Μια χαρά ηλικία είναι για να μάθει να μην τραβάει και να περπατάει δίπλα σου. Μην σου πω άργησες κιόλας.

Τι εννοείς αυστηρό τρόπο; Δεν χρειάζεται να είναι καθόλου αυστηρός ή βίαιος ο τρόπος και δεν πρέπει άλλωστε. Ξεκίνα στα μέρη που δεν υπάρχουν ερεθίσματα με ένα απλό και ελαφρύ λουρί (προτίμησε γύρω στο 1.8μ μήκος). Όταν περπατάει δίπλα σου, κάθε φορά που γυρνάει και σε κοιτάει, "μπράβο" και λιχουδιά. Αν ανοίξει βήμα, λίγο πριν τεντώσει το λουρί, τον καλείς δίπλα σου με ενθουσιασμό, αν χρειαστεί τραβώντας ελαφρά το λουρί (όχι τινάγματα). Με το που έρχεται προς το μέρος σου, του λες "μπράβο". Μόλις έρθει κοντά σου, λιχουδιά. Καλό θα είναι να περπατάει αριστερά σου πάντα και όταν τον φωνάζεις κοντά σου, να τον περνάς από δεξιά και πίσω σου μέχρι να έρθει πάλι αριστερά σου. Αν θες μπορείς να χρησιμοποιείς το περιβάλλον ως "επιβράβευση", αφήνοντάς τον κατά διαστήματα να πάει να μυρίσει, δίνοντας μου μία εντολή του στυλ "Μύρισε".

Αυτό που κάνω εγώ είναι το εξής:
Τώρα που περπατάει ήρεμα δίπλα μου, πηγαίνουμε από το σπίτι στην πλατεία με το λουρί, πάντα έχοντας την κοντά μου, αριστερά και με το λουρί λάσκα. Αν βγει μπροστά μου, της έχω μάθει όταν λέω "κοντά" να έρχεται από δεξιά μου, πίσω μου και να σταματάει αριστερά μου (αυτά τα έμαθε με clicker μες στο σπίτι). Φτάνοντας στην πλατεία (20 λεπτά δρόμος), την βάζω να κάτσει, της αλλάζω το λουρί με το flexi και λέγοντάς της "Εντάξει" την απελευθερώνω να πάει να κάνει τα δικά της. Στην επιστροφή ξαναφοράει το λουρί και γυρνάμε χωρίς να τραβάει.

ΥΓ.: Η δικιά μου περπατάει δίπλα μου από 4 μηνών (γίνεται 5 σε 10 μέρες). Μου πήρε μία εβδομάδα. Εσένα ίσως να πάρει παραπάνω γιατί τον έχεις "πιο λάσκα". Αυτό που χρειάζεται είναι σταθερότητα, σταθερότητα, σταθερότητα και υπομονή. Ούτε φωνές, ούτε τραβήγματα/τινάγματα (όχι ότι λέω ότι τα κάνεις)

ΥΓ2.: Με στηθόλουρο και flexi θα σέρνει και εσένα σε 1 μήνα. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το μάθει να τραβάει.

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
66
Brussels
dolceconspirito.com
Όχι δεν είναι μικρός.
Δεν χρειάζεται όμως η εκπαίδευση να γίνεται σε όλη την διάρκεια της βόλτας. Του μαθαίνεις το δίπλα και το free και όταν θέλεις να είναι χαλαρός του λες free.

afg

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2013
570
27
Σκεφτηκα και εγω να βγαινω εξω και με τα 2 λουρια κια να τα αλλαζω.
Οταν λεω αυστηρα εννοω να τον εχω διπλα μου συνεχεια και να μην τον αφηνω καθολου.
Εχω δουλεψει λιγο με το ''μαζι'' και το ακουει καποιες φορες αλλα ειχα παρατηρησει οτι οταν ελεγα ''μαζι'' ερχοταν κοντα μου , ερτωγε τον μεζε περπατουσε για λιγο διπλα μου και εφευγε παλι.
Η βολτα που κανω μαζι του ειναι της μιας ωρας αρα δεν γινετε μια ωρα να του δινω μεζεδες.
Κοβω τους μεζεδες του λεω ''μαζι'' ερχεται κοιταει το χερι μου και μολις βλεπει οτι δεν του δινω τιποτα φευγει παλι.
Ειναι μεγαλα τα διαστηματα που περπαταει διπλα μου μονος του αλλα μολις δει αλλο ζωο τραβαει εντονα.
Οταν τραβαει εντονα ξερω οτι κινουμε προς την αντιθετη μερια.
Ναι αλλα εγω θελω να παει να μυριστει με τον αλλο σκυλο.
Υπαρχουν και τα αλλα τραβηγματα. Φυσαει και περναει απο μπροστα του ενα φυλλο. Το κυνηγαει.
Καποιος μιλαει πιο περα και γυρναει συνεχεια και κοιταει ( ειναι πολυ περιεργος).
Θελει ντε και καλα να μυρισει τα χορτα διπλα του και υπαρχει ενα συνεχες ελαφρυ τραβηγμα προς την μερια των χορτων.
Σε τετοιες περιπτωσεις τι κανω ?
Η αληθεια ειναι οτι οταν του φοραω τον υμαντα περπαταει διπλα μου πολυ περισσοτερο. Φταει ισως οτι η δικη μου λαβη στο λουρι ειναι καλυτερη και τον ελεγχω πιο ευκολα ?
Εχω διαβασει επισης αρθρα που υποστηριζουν οτι δεν χρειαζονται πολλες εντολες ουτε λιχουδιες. Απλα σωστη χρησιμοποιηση του λουριου. Σκεφτομαι φυσικα να μιλησω με μια εκπαιδευτρια. Να δω τι τροπο εχει και εκεινη.

ΥΓ2.: Με στηθόλουρο και flexi θα σέρνει και εσένα σε 1 μήνα. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το μάθει να τραβάει.
Οταν λεω στηθολουρο εννοω το εκπαιδευτικο PET CAMELOT
που σφιγγει τις μασχαλες μολις τραβηξει.
Ειναι καταλληλο ή ειναι μικρος για κατι τετοιο?

Michalis-Maya

Well-Known Member
16 Μαρτίου 2013
940
1.709
48
Νίκαια
Έκοψες τα μεζεδάκια πολύ νωρίς. Και δεν τα κόβεις μαχαίρι μία και έξω, απλά τα δίνεις σποραδικά μέχρι να τα αντικαταστήσεις τελείως με χάδια και λεκτική επιβράβευση. Λεκτική επιβράβευση ΠΑΝΤΑ όμως όταν κάνει κάτι σωστό.

Αν θέλει να μυρίσει χορταράκια, κυνηγήσει φυλλαράκια κλπ κλπ, χρησιμοποίησε τα ως επιβράβευση. Θα κάνεις κάτι για εμένα, για να πάρεις αυτό που θέλεις. Μάθε του την εντολή "Κοίτα με" ή "Εμένα" όπως λέω εγώ. Και η δικιά μου θέλει να πάει να μυρίσει, κυνηγήσει κλπ. Της λέω "Εμένα" και μόλις με κοιτάξει στα μάτια την απελευθερώνω να πάει να κάνει το δικό της. Στο "Πάμε" όμως γυρνάει κοντά (σε ελάχιστες περιπτώσεις θα τραβήξω ελαφρά το λουρί), παίρνει σποραδικά την λιχουδιά της και πάντα το "Μπράβο" της και συνεχίζουμε.

Michalis-Maya

Well-Known Member
16 Μαρτίου 2013
940
1.709
48
Νίκαια
Οταν λεω στηθολουρο εννοω το εκπαιδευτικο PET CAMELOT
που σφιγγει τις μασχαλες μολις τραβηξει.
Ειναι καταλληλο ή ειναι μικρος για κατι τετοιο?
Ορισμένες φορές χρειάζεται να γυρίσεις το σκυλί από την άλλη για να μην προλάβει να lockαρει σε κάτι που θα του αποσπάσει την προσοχή, πχ. γάτα, άλλος αρσενικός κλπ. Τέτοιου είδους στηθόλουρα δεν βοηθάνε για κάτι τέτοιο. Δυστυχώς, τα μόνο που κάνουν και γι αυτή την δουλεία, τα λεγόμενα front lead harnesses, δεν είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα. Περιμένω 2.5 μήνες να έρθει ένα από Αμερική.

afg

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2013
570
27
Βάλτε τέλος στο ενοχλητικό τράβηγμα - Διασκέδαση - Σκύλος - Βόλτα ∼ Παρατρίχα

Ειδες το παλιοσκυλο? Αλλαξε γνωμη και δεν πηγε στο μπαλακι. Λεω να το δοκιμασω να δω αν θα με βοηθησει να τον εκπαιδευσω πιο γρογορα.
Σκεφτομαι να το συνδιασω με το flexi. Οταν θα το εχω φρεναρισμενο το εκπαιδευτικο στηθολουρο θα δουλευει.
Οταν δεν θα ειναι φρεναρισμενο , θα μπορει να να τρεξει ( μεχρι να τελειωσουν τα μετρα του flexi ).

afg

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2013
570
27
Παιδια τελικα πηρα αυτο PET CAMELOT .

Το χρησιμοποιω περιπου μια εβδομαδα και ειμαι αρκετα ευχαριστημενος. Εννοειτε οτι εχω σωσει τον ωμο μου αλλα προσπαθω να τον εκπαιδευσω με την βοηθεια του λουριου ετσι ωστε να μαθει να μην τραβαει με κανενα λουρι. Φυσικα το λουρι αυτο βολευει παρα πολυ αν βγαλει εναν δυνατο σκυλο βολτα ενα παιδι ή ενας ηλικιωμενος.
Στην μεγαλυτερη διαρκεια της βολτας ειναι διπλα μου πλεον χωρις να τραβαει. Θα δω τα αποτελεσματα μετα απο ενα μηνα.

ferozasea

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2012
1.961
124
εγω αν το βαλω στη δικια μου θα κανω σκι στην ασφαλτο ==))

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
Ναι αλλα εγω θελω να παει να μυριστει με τον αλλο σκυλο.
Θα μυριστεί με τον άλλο σκύλο όταν κάτσει ήρεμα.

Με το να τραβάει και εσύ να τον αφήνεις να πηγαίνει και να μυρίζει τον σκύλο, το σκυλί καταλαβαίνει ότι τραβάω άρα μυρίζομαι/παίζω με τον άλλο σκύλο. Άρα συνδιάζει το τράβηγμα με κάτι καλό, εσύ θέλεις να πετύχεις ακριβώς το αντίθετο.

afg

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2013
570
27
εγω αν το βαλω στη δικια μου θα κανω σκι στην ασφαλτο ==))
Το σαμαρακι εχει λαστιχα απο κατω. Το σκυλι οσο πιο πολυ τραβαει τοσο πιο πολυ σφιγγουν τα λαστιχα.
Δεν εχει σημασια ποση δυναμη εχει το σκυλι. Εκτος και αν το σκυλι ειναι μαζοχα και του αρεσει να ποναει.
Καποια στιγμη καταλαβαινει οτι δεν εχει την επιλογη να τραβαει , γιατι θα πονεσει. Προσπαθω να του μαθω να φευγει απο διπλα μου μονο κατ'εντολη.

afg

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2013
570
27
Θα μυριστεί με τον άλλο σκύλο όταν κάτσει ήρεμα.

Με το να τραβάει και εσύ να τον αφήνεις να πηγαίνει και να μυρίζει τον σκύλο, το σκυλί καταλαβαίνει ότι τραβάω άρα μυρίζομαι/παίζω με τον άλλο σκύλο. Άρα συνδιάζει το τράβηγμα με κάτι καλό, εσύ θέλεις να πετύχεις ακριβώς το αντίθετο.

Καταλαβαινω τι λες αλλα ειναι πολυ δυσκολο αυτο οταν ο σκυλος ειναι μικρος σε ηλικια. Δηλαδη δεν ακουει απολυτα ακομα και εξιταρεται πολυ ευκολα με το παραμικρο, γιατι απλα ολα του φαινονται καινουρια. Η κατασταση γινεται πιο δυσκολη οταν ο σκυλος ειναι μικρος σε ηλικια και δυνατος ταυτοχρονα.
Θα με βοηθουσε αν ειχα καποιο ατομο με σκυλι ωστε να σκηνοθετω την ολη συναντηση των σκυλων. Και αν δεν πετυχει , ξανα απο την αρχη.

ferozasea

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2012
1.961
124
εδω τα ξελαιμιαζουμε και παλι τραβανε,, τα λαστιχα μονο γαργαλημα θα φερουν ==))

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Ειναι 5 μηνων. Αν δεν εχει εριθισματα γυρω γυρω σε γενικο βαθμπ περπαταει διπλα μου.
Μολις ομως δει κατι ενδιαφερον αρχιζει να τραβαει.
Μεχρι τωρα δεν τον ζοριζα πολυ γιατι ειναι μικρος και ηθελα να δει απο κοντα να μυρισει να ψαξει και εξευρευνησει οσο πιο πολυ γινεται.
Εχει αρχισει ομως να αποκταει δυναμη και οταν τραβαει γινεται κουραστικο.
Εχω ενα flexi που βολευει πολυ το ατιμο αλλα οταν τραβαει ο σκυλος ειναι δυσκολα τα πραγματα και εναν χοντρο υμαντα 1.5 μετρου.
Μπορω να του αρχισω την εκπαιδευση της βολτας με πιο αυστηρο τροπο σε αυτην την ηλικια?
Σκεφτομαι οτι χανω απο το κομματι της κοινωνικοποιησης ετσι.
Για παραδειγμα με το flexi υπαρχει η δυνατοτητα να παιξει με εναν σκυλο για λιγο. Με τον υμαντα δεν γινεται αυτο.
Επισης στην περιοχη που μενω ειναι γεματο με χορτα που παει και χωνεται και μυριζει και ψαχνει. Με τον υμαντα παλι δεν μπορει να τα κανει αυτα.
Τελος , ειναι μικρος για να χρησιμοποιησω εκπαιδευτικο στηθολουρο σε συνδιασμο με flexi?
Σε άδειο μυαλουδάκι δεν πολυέχουν σημασία τα λουριά!Αν του κινείς το ενδιαφέρον με κάτι σαν χαιβανάκι ακολουθεί!
Το θέμα δεν είναι να τον ζορίζεις ή όχι!Δεν χρειάζεται ζόρισμα!
Το ερέθισμα πρέπει να προέρχεται από σένα!Αν βλέπει ένα άλλο ερέθισμα στο χώρο θα πρέπει να το αποσπάσεις την προσοχή προς εκείνο το ερέθισμα με κάτι άλλο που θα προέρχεται από σένα!
Δεν είπε κανείς ότι δεν θα το αφήνεις να πηγαίνει να εξερευνεί!Για να κερδίσει την μυρωδιά και την εξερεύνηση ή τέλοσπάντων την επεξεργασία του ερεθίσματος αυτού θα πρέπει να δουλέψει γι'αυτό!
Άρα εσύ ορίζεις το τι θα κάνει!Δεν έχει σημασία το λουρί καθόλου!Αν δουλεύεις συνέχεια τον σκύλο με συνεννόηση ή με κάποιο αντικείμενο δικός σας που του αρέσει τότε το λουρί έρχεται δεύτερο!

Κοινωνικοποίηση δεν είναι μόνο η αβέρτα "ρουφιξιά" των ερεθισμάτων γύρω από το κουτάβι αλλά και το πως θα εξερευνήσει!Την διαχείριση θα την θέσεις εσύ!

Όπως σε όλη την εκπαίδευση πρώτα ξεκινάμε με στειρωμένο περιβάλλον και μετά γενικεύουμε, έτσι και με το λουρί!
Πρώτα ξεκινάμε με κοντό λουρί και μετά γενικεύουμε με μεγάλο λουρί!